PS:n Junnila: Miksei ETYJ tarkkaillut duuman vaaleja?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin piti suorittaa laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila kertoo nyt syistä, jotka johtivat hankkeesta luopumiseen.
– Etyjin oli tarkoitus toteuttaa laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä ilmaisi rajoittavansa tarkkailijoiden lukumäärää koronapandemiaan vedoten, vaikka maan koronarajoitukset eivät olisi estäneet maassa liikkumista. Olemme toimineet muun muassa Albaniassa, Kirgisiassa ja Yhdysvalloissa keskellä pahinta pandemiaa, joten toimintamme tarkoituksellinen rajoittaminen johti päätökseen olla osallistumatta tarkkailuun, Junnila kertoo.
Junnila kertoo ETYJin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) yrittäneen saada selkeät ja tarkat kriteerit rajoituksille, jotta se voisi rakentaa tarkkailumission vaatimusten ympärille, mutta Venäjän viranomaiset eivät olleet yhteistyökykyisiä.
– Meidän näkökulmasta tarve oli 80 pitkäaikaistarkkailijalle ja 420 lyhytaikaistarkkailijalle, jotta voisimme saada vaalien toimittamisesta autoritatiivisen ja läpinäkyvän tilannekuvan. Sitä ei haluttu ja siitä sitten tehtiin asianmukaiset johtopäätökset, Junnila sanoo.
Vaalit eivät olleet todelliset
Junnilan mukaan vaalien toteuttamista voi tulkita yleisellä tasolla. Vaaleissa ei ollut todellista kilpailuasetelmaa ja sen toteuttamiseen liittyi valtavia ongelmia.
– Käytännössä vaalit eivät olleet todelliset, sillä käytännön vaihtoehtoja ei ole olemassa. Opposition ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytykset on viety ja äänestäjien hämäämiseksi on asetettu samannimisiä ja näköisiä ehdokkaita ja äänestäjiä on myös painostettu. Jopa äänestämisen toteuttamiseen liittyä laajoja ongelmia esimerkiksi sähköisen äänestämisen suhteen, Junnila toteaa.
Hyödyllisiä idiootteja
Venäjä on painostanut Applen ja Googlen luopumaan opposition sovelluksista ja vaihtoehtoiset mediat on muutettu ”ulkomaisiksi agenteiksi”, joka käytännössä johtaa niiden toiminnan lakkauttamiseen. Junnilan mukaan Venäjä yrittää nakertaa vaalitarkkailun uskottavuutta kutsumalla maahan Kremlin hyväksymiä ja puolueellisia henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä arvioida vaalien toimittamista.
– He ovat hyödyllisiä idiootteja Kremlille, jotka antavat kieli pitkällä meheviä lausuntoja valtiollisiin medioihin vaalien demokraattisuudesta. Tämä on täyttä roskaa, sillä heillä ei ole edellytyksiä varsinaiseen tarkkailuun vaan tarkoituksena on kosiskella aateveljiä Venäjän kustantamilla matkoilla, Junnila jyrähtää.
Seuraavaksi Suomen valtuuskunta osallistuu Uzbekistanin vaaleihin lokakuussa.
Vilhelm Junnila
Kansanedustaja / Member of Parliament
 
Junnila on valtiovarainvaliokunnan jäsen, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja kuuluu Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskuntaan. Hän edustaa Varsinais-Suomen vaalipiiriä ja Perussuomalaisia.
Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
p.grandell

Jospa junnila ottaisi esim. meidän tom of filandian sirkusmaiset lapsen tasolla olevat äänestykset, meillä kirjoitetaan paperilapulle lyijykynällä numero? helkkari sentään, kun puniikit laskevat ääniä, tulee ps. ääni,niin puniikki pistää peukalon suuhunsa ja vetää lyijykynän numeron päälle, tulee suttaa. niin hyljetään ääni, miksi ihmeessä emme vois jo äänestää pankkitunnuksilla? virossa jo 15 vuotta, tom of finland on pahin kaikista maista jotka kehuvat olevansa oikeusvaltio, ja katin pa###t

Suomi rehellinen, he

Nyt on korkea aika aloittaa pankkitunnuksilla äänestäminen ja lopettaa paperin ja ajan haaskaaminen vaalikopeissa. Turhaa kämmentämistä, liian suuri mahdollisuus vilppiin.

Qroquius Kad

Voin antaa valaehtoisen todistuksen, että olen edellisvuosituhannella ja tämän vuosituhannen alussa joutunut äänestämään lukuisissa valtiollisissa vaaleissa lyijykynällä!
Voit uskoa tai olla uskomatta, mutta saat koska tahansa saman todistuksen sadolita tuhansilta valtakunnansuomalaisilta.

Oletko, veli PT koskaan äänestänyt Suomessa? Tämähän on ollut meillä kauan maan tapa;
viime kuntavaaleissa tosin kopissa oli mustekynä, taisi olla viime ek-vaaleissakin.

Qroquius Kad

Ikään kuin et aivan luottaisi sanaani? No, kuten sanottu viimeksi sainkin äänestää mustekynällä, joten vaalilautakunnat lienevät ainakin siirtymässä niihin, ilmeisen huonoa kansalaispalautetta saatuaan.

Kynä

Itse äänestin viime eduskunta, presidentin ja sitten vielä kuntavaaleissa. En kyllä itse muista enää, mikä kynä siellä oli aivan tarkkaan. Viimeksi kuntavaaleissa taisi ainakin olla mustekynä.

On sitä

Nyt on Suomessa ensimmäiset vaalivilppi kanteet tutkinnan alla. Ja jos vähänkin on perää niihin mistä olen kuullut, niin selvää vilppiä on tapahtunut. Jos esim. illalla äänilappujen määrä täsmää paperirekisteriin ja tietokoneäänesäjien määrään mutta aamulla lappuja on enemmän, voidaan puhua vaalivilpistä.

ro1

Näin se menee ja on mennyt aina,kunnes 70 luvun alussa keksitiin laskea hyväksytyt äänet yhteen oikein TIETOKONNEELLA! Näin vissiin vieläkin firmassa tietoevry ynnäys suoritettanee Roittersin valvovan SILMÄN ALLA. Varmaaniin on REHELLISET VUALIT SUAMESSA!

Volo myös 2035

Ei ollut tarkoituskaan suorittaa rehellisiä vaaleja vaan saada Putin jatkoon. That’s it.

Reikätiirailua

Ruotsissa on äänestyskuorissa sivussa iso reikä josta on helppo tiirata sisään kynälampulla ketä on äänestetty ja poistaa epämiellyttävät äänet.

Qroquius Kad

Eikö Ruotsissa joka puolueella ole oma äänestyslippu, joten vaalisalaisuuden takaamiseksi on otettava kaikkien puolueiden liput.
Ja muistanpa juuri täältä lukeneeni, kuinka kahdessa viime riksdag-vaalissa Erään Tietyn Puolueen lippuja piti kysyä tiskin alta, mikäli niitä sieltäkään sai.

ro1

Junnila:kin Vulientarkkaija. Ympäripäissään Hotlan Buarissa Tarkkaille jos dokaamisiltaan ja sittanpuhumiselta ehtii.Niitä vualeja telvesioonista! HEH HEE HEE.Mittee see Kanerva on vuosikymmeniä näillä reissuilaa VAHANNU! Siis assiaan Tarkkaillu sitä IHTEENSÄ!

juhaII

”Pata kattilaa soimaa!”

Jostain syystä ent. pj. Jussi Halla-aho on ollut ”telakalla” persujen puoluekokouksesta lähtien. Oli kuulemma ollut musertunut mies, kertoi eräs jpuoluekokokseen osallistunut naisjäsen. Nimeä en nyt saa päähän.

Persuilla on kova hallitus kiima päästä kokkareiden ”kanssa marjaan”.

Mutta ”veikkaanpa”, että Suomella on niin ”torni takapuolessa”, että sitä voi kuvailla ”Saksa vuonna nolla” kuten WWII jälkeen saksalaista rauniokasaa sanottiin.

Nih

Maat sotkeutuvat nyky aikana liikaa toisten maiden asioihin. Mitä vittua meille kuuluu jonkun vinkuintian vaalit.