Toisen luokan kansalainen

Tarinani kertoo Veijosta. Hän ei osaa kieliä, ei ymmärrä sivistyssanoja eikä munkkilatinaa. Hän on vilpitön, ahkera, rehellinen ja kanssaihmisiin luottava härmäläinen perusjuntti.

Kun Veijo lähti kotoa noin viisikymmentävuotta sitten, hän sai kotoa tai oikeastaan isältään ainoastaan kymmenkuntametriä etumatkaa. Siitä alkoi hänen itsenäinen elämänsä ja samoin myös työ itsensä ja yhteiskunnan eteen.

Tarinani kertoo Veijosta. Hän ei osaa kieliä, ei ymmärrä sivistyssanoja eikä munkkilatinaa. Hän on vilpitön, ahkera, rehellinen ja kanssaihmisiin luottava härmäläinen perusjuntti.

Kun Veijo lähti kotoa noin viisikymmentä vuotta sitten, hän sai kotoa tai oikeastaan isältään ainoastaan kymmenkuntametriä etumatkaa. Siitä alkoi hänen itsenäinen elämänsä ja samoin myös työ itsensä ja yhteiskunnan eteen.

Työ oli raskasta, päivät pitkiä ja niin myös pienoisen hyvänolontunteen saavuttaakseen edes hetkeksialkoi Nortti palamaan kahden askin päivävauhtia. Viikonloppuisin alkoi maistua myös vapaa-ajan lisäksi myös Kossu ja Jallu, kas kun hän ei ole mikään hienostoviinin purskuttelija.

Veijo säästi ja ahkeroi ja osti itselleen uuden auton, joka helpotti suunnattomasti hänen työssäkäyntiään.

Vuodet kuluivat ahertaen, kunnes Veijo tapasi elämänsä rakkauden. Moni varmaan nykypäivänä olisi jäänyt rakkauden ihanaan huumaan ihmettelemään, mutta mitä teki Veijo? Hän alkoi tekemään töitä yhä hurjemmin lainkaan itseään säästelemättä.

Hän onnistui saamaan pankista lainaa, joka mahdollisti sen, että vielä pitkien työpäivien jälkeenkin hän pystyi rakentamaan omaa taloaan tulevalle perheelleen. Veijo sai pitkän uurastuksen jälkeen kodin valmiiksi, mikä voisi olla ihanempaa kuin oma koti ja rakastava vaimono tietenkin lapset, joita heille siunaantui kolme.

Veijon tarmo ja puhti ei loppunut vaan seuraava projekti oli kesämökin rakennus. Tietenkin sinne leikkimökki, vierasmaja, rantasauna ja piharakennukset.

Vuodet ovat kuluneet, kaikki lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa ja asuvat omissa kodeissaan, joita Veijo on ollut rakentamassa alusta loppuun. Jos luoja Veijolle vielä elonpäiviä riittävästi suo, niin hän on vielä auttamassa lapsenlapsiaankin kodinrakennuksissa.

Nyt päästään asian pihviin. Moni jo varmaan ajatteli, ettei kirjoituksessa ole päätä tai häntää. Minäpä kerron mitä kirjoituksellani haluan sanoa.

Veijo lähti kotoaan viisitoistavuotiaana, nyt hän on kuusikymmentäviisi. Nyt asiaan, paljonko Veijo on valtion loputtomaan kirstuun tuonut rahaa ja minkä verran vienyt. Veijo on poltellut Norttia kaksi askia päivässä, juonut viinaa kaksi pulloa viikossa viidenkymmenen vuoden ajan. Käynyt töissä autolla, joka käy bensiinillä, lähes viidenkymmenen vuoden ajan. Maksanut lainoistaan leimaverot ja muut kulut. Hän on myös tehnyt työelämässä pitkiä päiviä, joista valtion verokirstu on mukavasti kilissyt. Sitten tulee kiinteistö ja ynnä muut verot vuosikymmeniltä.

Vielä yhteensä ja erikseen.

Paljonko on jäänyt valtion verokirstuun Veijon tupakoinnista, alkoholin käytöstä, bensoista ja muista viidenkymmenen vuoden aikana.

Ps: Jos Veijo joutuu vuodelepoon jonnekin terveyskeskuksen käytävälle kahdeksi viikoksi ennen kuin noutaja saapuu, niin eiköhän ole sen käytäväpaikan yhteiskunnalle maksanut. Tietysti joku vihreä voi olla kanssani eri mieltä, mutta sitä mielipidettä ei kannata tulla minulle esittämään varsinkaan silloin kun olen muutaman maljan maistellut.

 

Artikkelin kirjoitti:

– Mike Lake –

 

 

 

 

 

 

 

27 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
T
T
23.9.2021 13:04

Muistutan että että Veijo on kustantanut noin puolet julkisen liikenteen käytöstä, sillä julkisen liikenteen hinta käyttäjälle olisi noin 2X ilman subventiota.

Julkinen liikenne ei itsessään ole huono asia, esim Tokiossa välttämätön, mutta nykymuodossa se on tulonsiirto haja-asutusalueen asukkailta kaupunkilaisille.
Ja, sanon tämän vaikka Pk-seutulaisena käytän vain julkista.

seant
seant
22.9.2021 16:26

Ruotsissa taitaa olla vielä pahemmin, oli juttu pitää tienata vähintään 30000 kr/kk, jotta saa saman eläkkeen kuin päiväkään työtä tehnyt.
Voi sanoa n. kerran viikossa joku vanhus löytyy kuolleena, hoitamattomuuden takia. juuri oli juttu joku kuollut nälkään kun ei ole toimitettu ruokaa

Keijo
Keijo
22.9.2021 14:29

Koska Veijo paheksuu muualta tulleita ikuisia ja loputtomia sossuloisia jotka kuormittavat suomen kaikkia systeemejä niin että natisevat liitoksistaan, niin Veijo on islamofobi ja rasisti. Se on niin yksinkertaista. Veijo on paska ihminen ja Veijon pitää kuolla.

Jussi
Jussi
22.9.2021 11:57

Mielestäni myös kirkko voisi ottaa osaa vanhustenhoitoon koska ovat ne kirkollisverotkin keränneet

HyvaJatkaa
HyvaJatkaa
22.9.2021 06:57

EI Veijo pääse edes terveyskeskuksen käytävä paikalle. Itsekin olen tuota -nykyään valtaeliitin mielestä- valkoista paskasakkia. Terveyden huolto on täysin ala-arvoista valkoisille ihmisille. Samoin kaikki muut ennen yhteiskunnan tarjoamat palvelut, joista maksat nykyään helvetillisen hinnan saamatta yhtään mitään.
Eli nyt pitää vaan varastaa ja huijata systeemiä niin paljon kuin ehtii. Veijon tyyliin eläminen on kadonnutta aikaa…

puolueeton
puolueeton
22.9.2021 09:06
Vastaa...  HyvaJatkaa

Olisi ollut mukava nähdä valtion rosvoamien rahojen määrä.

Olen itse maksanut yli 20 vuoden aikana kunnallisveroa yli 120000 euroa kuluttamatta enää mitään kunnan palveluja. Lisäksi sairauskorvauksia menee 1000 euroa vuodessa.
Hoitoa vaivaani en saa, koska terveydenhoito ei toimi. Lääkärit eivät voi toimia oma-alotteisina, vaan työtä hallitsevat byrokraattiset ohjeet, joista ei saa poiketa.

HyvaJatkaa
HyvaJatkaa
22.9.2021 10:02
Vastaa...  puolueeton

Jos Veijo on tienannut vaikka 40 000 eur vuodessa keskimäärin elämänsä aikana niin 30% veroilla ja 45 v työuralla verot on 40000*45*0,3=540 000 eur. Veijo on tuloistaan maksanut veroja vähintään saman verran alv+muita kulutus&asumisveroja eli Veijo on maksanut 1 100 000 eur pelkkiä veroja työssä olo ikänsä aikana.

Vanhana kun Veijo tarvitsisi vähän hoita ja apuja niin Veijon vähäinen eläke ja omaisuus otetaan maksuihin. Valta-eliitti nauraa sikailupidoissaan(mm. linnan juhlat) miten tyhmää tämä kansa on ja miten helppoa niille on kusta suoraan silmään ja ne vaan painaa kovemmin työtä siitä huolimatta.

Last edited 1 month ago by HyvaJatkaa
Paskaloppu kaikille
Paskaloppu kaikille
22.9.2021 10:23
Vastaa...  HyvaJatkaa

Vanhainkodissa kunta ryöstää vanhuksen rahat ja jättää vain muutaman satasen käyttörahaa, saman kaikille, oli eläkkeesi miten suuri tahansa. Sama Suomessa kuin Ruotsissakin. Monet hankinnat jäävät omaisten maksettavaksi.

Ruotsissa ei vanhainkoti myöskään hoida vanhuksen hampaita. Äitini vanhainkodissa minä olin ainoa joka vein äitini kerran vuodessa hammaslääkäriin vaikka vanhainkodin henkilökunta piti sitä aivan pöljänä touhuna. Suomessa sama juttu 10-15 vuotta sitten. Moni dementikko huutaa tuskissaan siksi että suu on täynnä särkeviä hampaita joita kukaan ei hoida!

pöh
pöh
22.9.2021 00:56

Ja Veijon lisäksi hänen vanhempansa on taistellut ja rakentanut maasta ns. hyvinvointivaltion, toisin kuin ahmedin vanhemmat.
Toki en enää sanoisi hyvinvointivaltioksi, muuta ole kuin pahoinvointia ja hyvinvointialueita..

Tuumailija
Tuumailija
22.9.2021 06:32
Vastaa...  pöh

Ei välttämätä kannata olettaa että näin olisi, on vanhempia ja isovanhempia jotka sodan aikana eivät laittaneet syystä jos toisesta tikkua ristiin, tahi todettiin muuten vain kelpaamattomaksi rintamalle tms. sotaponnistuksiin puolustusvoimien/viranomaisten taholta.
Nämä ovat niitä häpeän pilkkuja joita ei haluta tuoda julki, mielummin vaikka valehdellaan vaikkei tarvis olisi, turha jälkeläisiä on syyttää isiensä teoista tai tekemättä jättämisistä.
Tarinan liityen: voi myös olla että Veijon isä oli koko elämänsä rapajuoppo, pieksi Veijoa syntymästä lähtien ihan vain pieksemisen ilosta, sotaan ei joutunut liian vasemmistolaisen mentaliteetin omaavana ja alkoholistina. Tästä hienosta miehen mallista Veijo otti oppia ja teki täyskäännöksen oman elämänsä suhteen, päätti pärjätä ja olla parempi

HyvaJatkaa
HyvaJatkaa
22.9.2021 06:59
Vastaa...  Tuumailija

Nämä ovat niitä häpeän pilkkuja joita ei haluta tuoda julki,
********************
Tai ehkä he oli niitä viisaita, jotka tajusi että kannattaa tehdä itselle eikä systeemille, jossa työsi tulokset menee valtaeliitin ja heidän kavereiden taskuun.

Mohammed
Mohammed
22.9.2021 14:30
Vastaa...  pöh

Täh? ALLAH PERUSTI SUOMEN, MUSLIMEILLE!!!!!!

juhaII
juhaII
21.9.2021 23:25

Näinpä se menee tässä ”hyvinvointivaltiossa”, jossa on rassisteja kuin miitä kuuluisiä järviä!

Captain Phillips
Captain Phillips
21.9.2021 23:23

Ennenmuinoin ihmiset tekivät töitä tosissaan, se oli kunnia-asia. Vaikka henki olisi mennyt ei töistä oltu pois. Nyt vetää kuuden lapsen matumamma Ruotsissa 32.000kr puhtaana käteen joka kuukausi tekemättä yhtään mitään.

Tämä voisi olla vaikka Viking Linelta:

https://m.youtube.com/watch?v=KHsn2smp4N4

ro1
ro1
21.9.2021 23:19

Näin se elu pakkaa useammalta mieheltä menemään nyt ja tulevaisuudessa!Olin samanmoisessa elämässä 45 v asti.Sitten sattuoitsija puuttui peliin. Panin kaikki lihoiksi,läksin kuleskelemaan,samalla reissulla vieläkin 25vuotta myöhemmin! Mitään en jätä kenellekään perinnöksi,kaikki mitä on ollut ja tullut olen panostanut hurvitteluun ja haaskanpitoon!

Minä
Minä
22.9.2021 05:43
Vastaa...  ro1

Kautta aikain on luonnollinen tahto ollut jättää lapsille jotain, jotta jälkeläisten elämä kävisi helpommaksi. Silloin on toki ajateltu paljon pitemmällä tähtäimellä omaa ja jälkipolvien kehitystä. Sillä tavalla on syntynyt kehitystä ja vaurautta sekä helpompaa tulevaisuutta lapsille ja lastenlapsille. Sillä asenteella on Suomikin kehittynyt paljon enemmän kuin mitä olisi nimim. ro1:n ajattelulla.

Tietysti on oikeus pistää kaikki menemään, jos haluaa, mutta arvostukset vaikuttavat kovin nautintoja hakevalta ja keinotekoisen hauskan pitämiseltä. Ei jälkipolvien ajattelu tarkoita rankkaa pihtauslinjaa, mutta kumminkin muuta kuin sitä, että pannaan kaikki menemään.

Tuumailija
Tuumailija
22.9.2021 06:41
Vastaa...  Minä

Aikoinaan oli osittainen atrve jättää perinnöksi maata, taloja, tiluksia, koska oli oikeasti raskasta alkaa rakentamaan omaa elämää ja elantoa. Siitä ollaan kuitenkin tultu aimo harppaus eteenpäin ja asia on lähtenyt ihan lapasesta.
Tänä päivänä jälkeläisille suodaan sellaisia etuoikeuksia joita ei tarvitse tavoitella tahi ansaita, kaikki taputellaan valmiiksi sen kun menee ja tekee, kyllä isi ja äiti pitää huolen muusta omalla hyväveliverkolla.
Sitten tällaisille jätetään vielä kohtalainen perintö, jottei yltäkylläisyys vain pääse tyssäämään tai joudu oikeisiin töihin.
Itse aikoinaan ohjeistin vanhempiani, jotteivät jättäisi minulle mitään, nauttivat täysin rinnoin siitä mitä ovat ansainneet työllään, näin tekivät, kiitos heille.

Minä
Minä
22.9.2021 07:25
Vastaa...  Tuumailija

Osalla porukkaa on noin kuin kerrot, siis on aika kivasti omia tuloja ja karttunutta mammonaa, mutta harvalla. Useimmissa tapauksissa menee tarpeeseen, jos jotain perintöä on karttunut jälkipolvien elämän helpottamiseksi.

En tarkoittanut, että lasten tulisi sanoa vanhemmilleen, että älä tuhlaa perintöä. Tarkoitin sitä, että vanhemmille on normaalia ikiaikaisten arvojen mukaisesti jättää perintöä, jos mahdollista. Vauraus ei välttämättä tee typeräksi lasta, jos kotona on opetettu muutakin kuin laakereilla lepääminen.

Pyrin itse siihen, että tuen mieluummin jälkipolvia kuin että tukisin turhanpäiväisiä hömpötyksiä, jotka eivät anna mitään. Maailmaakin on nähty niin laajalti, että ei kiinnosta matkustelukaan. On muutenkin paljon erilaisia mielenkiintoisia tekemisiä, joista nauttii oikeasti.

Last edited 1 month ago by Minä
Minä
Minä
22.9.2021 07:39
Vastaa...  Tuumailija

Perinnön idea ei ole koskaan ollut, että lapset voivat olla tekemättä mitään, vaan se on ollut, jotta lapset voivat kehittää asioita eteenpäin. Jotkut eivät ole osanneet kasvattaa lapsiaan siten, että osaisivat tehdä jotain ja olisivat kiinnostuneita tekemään jotain hyödyllistä. Paremmalla vauraudella on enemmän mahdollisuuksia kehittää mitä sitten haluaakin kehittää.

Tuo kertomasi malli oli enemmän joidenkin varsin rikkaiden perheiden lasten ongelma. Tosin, jos vanhemmat olivat oikeasti vauraita, eivät mitenkään ehtineet törsäämään rahojaan ”elämästä nauttimiseen”.

Näin se on
Näin se on
21.9.2021 23:15

Nykyinen vihervasemmistohallitus todellakin pitää tällaisia toisen luokan kansalaisina, mikä näkyy verojen järjettömissä korotuksissa ja vihreässä siirtymässä. Muistakaa myös Tytti Tuppurainen ja oma kansa ensin ajattelun vahingollisuus SDP mielestä. Tämä näkyy myös kun afganistanista ”pelastamiseen” kyllä löytyi rahaa hallitukselta.

Tupauuno
Tupauuno
21.9.2021 22:58

Tämä tarina on muuten tosi. Ja Veijo oli varmaan tyytyväinen, kun saa terveyskeskukselta parhaan paikan eli käytäväpaikan. Itsekin otan lentokoneessa aina käytäväpaikan, koska se on mielestäni aina paras paikka.

Minni
Minni
21.9.2021 23:16
Vastaa...  Tupauuno

Kaikki ’persvakoäijät’ ansaitsevat mitä suurimman kunnioituksen. Vilpittömästi. Tässä kommentissa ei ole sarkasmia.

Minni
Minni
21.9.2021 23:24
Vastaa...  Minni

Paitsi jos Veijo hakkasi vaimoaan ja/tai lapsiaan, niin arvostus lakkasi siihen

Minä
Minä
22.9.2021 05:49
Vastaa...  Minni

Entä, jos vaimo hakkasi Veijoa?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
22.9.2021 12:58
Vastaa...  Minä

Tai tykkäsi Veijosta juuri siksi, kun tämä oli niin vahva ja voimakas Jännämies, joka ei vittuiluja kuunnellut vaan pisti nyrkillä ruotuun ja nuhteeseen?

Tauno
Tauno
22.9.2021 14:31
Vastaa...  Minni

Hakkaa se Mohammedkin vaimojaan ja tyttäriään.

T
T
23.9.2021 21:20
Vastaa...  Minni

Suuri kunnioitus kuuluu myös Sari Sairaanhoitajalle.