Ulkomaalaiset marjanpoimijat roskaavat Keski-Pohjanmaan metsiä

Keski-Pohjanmaalla Kokkolan ympäristössä on tullut esille useita tapauksia, joissa ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat jättäneet metsiin ja metsäteiden kääntöpaikoille kaatopaikan.

 

Kuvat tulevat Kälviältä, jossa marjanpoimijaporukat ovat leiriytyneet useiden metsäautoteiden kääntöpaikoille ja pitäneet siellä leirejä. Leirit on jätetty niile sijoilleen. Nuotiopaikkoja ei ole siivottu, roskat ja ruuan tähteet on heitetty luontoon ja kääntöpaikat ovat täynnä ihmispaskaa ja vessapaperia. Niin ikään puissa roikkuu vaatteita ja muita riepuja.

Paikallisten mukaan ei yksin luonnon roskaaminen, vaan myös esimerkiksi luontoon jätetyillä tyhjillä säilykepurkeilla aiheutetaan vaaraa villieläimille. Ketut ja muut eläimet saattavat tarttua käpälistään kiinni teräväreunaisiin tölkkeihin ja saada pahojakin haavoja, kun repivät käpäliään irti tölkeistä.

 

Myös karhut käyvät tonkimassa luontoon avoimena jätettyjä roskapusseja ruuan toivossa. Ne tulevat näin rohkeammiksi ihmisen hajuista ja voivat tulla lähemmäs ihmisasumuksia.

Lisäksi koiranomistajat ovat huolissaan. Ihmiset käyvät ulkoiluttamassa hirvi- ym. koiriaan kääntöpaikoilla. Kun paikka on täynnä ihmispaskaa, niin koiria joutuu saunottamaan ulkoilun jälkeen. Lisäksi koirat voivat kantaa suissaan mitä ihmeellisimpiä luontoon jätettyjä roskia.

Sama roskaamisilmiö tulee esille muuallakin Keski-Pohjanmaalla.