Moni rakastaa valvontakamerayhteiskuntaa

Ruotsissa puhutaan usein valvontakameroista, joiden väitetään olevan ratkaisu rikoksiin. On olemassa kaksi toisistaan täysin poikkeavaa näkökantaa asiaan.

Suomihan on Ruotsiin verrattuna varsinainen kameravalvontayhteiskunta. Kameroita on joka puolella eikä kameroiden sijoittelua määritellä lailla juuri mitenkään, kunhan nyt ei suorana naapurin makuuhuoneen ikkunan alle sijoittele kameraa. Kameroita on kaikkialla; toreilla, kaupoissa, käytävillä, rapuissa, parkkipaikoilla jne jne. Ne, jotka kokevat kameravalvonnan hyvänä asiana, tapaavat sanoa, että jos ei ole salattavaa, ei ole myöskään pelättävää.

Ruotsissa kameravalvontaan suhtaudutaan melko tavalla eri lailla. Ihmisellä pitää olla oikeus kulkea ilman valvontaa, vaikka ei olisikaan mitään salattavaa. Kameravalvonnalle on haettava lääninhallituksen lupa ja se pitää perustella hyvin. Jos pyörität kenkäkauppaa ja haluat sinne kameravalvontaa, niin lupa on oltava. Muuten syyllistyy laittomaan toimintaan ja sakot on tiedossa sekä kamerat valtiolle. Joskus parkkipaikoille on laitettu luvaton kameravalvonta, tästäkin on seurannut sakkoja. Ruotsissa toisin sanoen ei voi viljellä kameroita joka paikkaan.

Omaa pihaa saat kuvata, mutta siten, että kameran kuvakulma ei mene julkiselle tielle, missä on muita liikkujia. Periaate on se, että omia tiluksiasi saat kyllä kuvata niin paljon kuin haluaa, mutta siinä sivussa julkisella tiellä kulkevia ihmisiä ei saa kuvata. Myöskään esimerkiksi kameran saaminen jollekin julkiselle torille ei ole ihan itsestään selvää.

Tarkkaa touhua siis.

Ruotsiin ei haluta kameravalvontayhteiskuntaa eikä kameravalvonnalla katsota olevan mitään sellaista hyötyä, että ihmisten “vapautta” pitäisi loukata. Eli sitä vapautta, että ihmisellä on oikeus kuljeksia ympäriinsä ilman turhaa kyttäystä. Kameravalvonnan katsotaan johtavan toisessa ääripäässä johonkin Kiinan-tapaiseen yhteiskuntaa, jossa ihmisten kasvoja tunnistetaan kameravalvonnalla ja väkijoukosta haetaan tällä tavalla etsintäkuulutettuja, tai vaikka vain toisinajattelijoita. Tällainenhan systeemi tosin on käytössä jo Euroopassakin. Esim. Briteissä ja Lontoossa kamera tunnistaa ihmiskasvoja ja joukosta seulotaan tietyin perustein kulkijoita. Lontoossa on isoja alueita, joissa ihmisten kulkemista voidaan seurata katkeamatta kilometrikaupalla. Katvealueet pyritään kameroittamaan, kun sellainen huomataan.

 

Miksi muuten ihmisten koteihin ei voisi asentaa viranomaiskameroita? Suora yhteys poliisiin. Tällä tavalla voisimme välttyä muutamalta vaimon hakkaamiselta. Se, joka ei hakkaa vaimoaan, sillä ei kai pitäisi olla mitään pelättävää eikä mitään sitä vastaan, että koteja kuvattaisiin poliisin toimesta. Makuukamariin voitaisiin myös asentaa kamerat. Jos ei raiskaa omassa sängyssään ketään, niin silloin ei pitäisi olla pelättävää eikä mitään sitä vastaan, että sänkykamaria kuvattaisiin poliisin toimesta.

 

Subscribe
Notify of
guest
20 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
pöh

Jos kameroita käytettäisiin oikeasti rikollisten kiinnisaamiseen, niin sillonhan ne olisi hyvä juttu.
Mutta kun rikollisilla tuntuu olevan ne kuuluisat” ihmisoikeudet” paljon suuremmat kuin tavallisella rehellisellä ihmisellä.
Ja toisaalta poliisit ympäri maailmaa rapauttaa uskottavuuttansa koko ajan, niin että tavalliset rehelliset ihmiset ei heihin enää luota.

Mielipuolista touhua

Ja kaiken kukkuraksi noita rikollisia haalitaan tänne pitkin maailmaa ja sen päälle kotisuvakit tekee niitä vielä lisää..ennen oli kotiryssiä nyt kotisuvakkeja.

Technicolor-elokuvaa

Kun katsoo Investigation Discovery-kanavaa, niin havaitsee että niin varsinaisen rikollisen teon tapahtumien selvittämisessä kuin rikoksiin syyllistyneiden olinpaikkojen, liikkumisten, ajoneuvojen, rikoksen tekovälineiden hukkaamisten jne. seuraamisessa yksityisten ja julkisten paikkojen valvontakameroiden tallenteilla on todella merkittävä osa. Nykyisin kuvanlaatu julkisten paikkojen kameroissakin on HD-tasoa ja laitteet halpoja.

nimellinen

Esim. kauppojen valvontakameroissa on jotain vikaa kun ei oikein tahdo saada ryövärin päästä selvää, jotenkin sumeaksi jää kuva, vaikka eletään 2000-lukua ja kuussakin on käyty jo aikoja sitten. Eräs amerikan presidenttihän aikoinaan soitti kuuhun lankapuhelimella..

Suomi Finland

Tai sitten kuvia käsitellään tarkoituksellisesti niin, että paras tarkkuus ei tule esiin. Julkaistaan ikään kuin vain niin paljon yksityiskohtia kuin kokemus on osoittanut riittäväksi rikoksen ratkaisemiseen ja salataan syystä tai toisesta loput informaatiosta.

Suomi Finland

Se maa, joka keksii ensimmäisenä, että valvontakamerat pitää saada makuukammareihin tekee miljardituotot. Valvonnan lisäksi kamerat voisivat nimittäin streamata kuvaa suoraan nettiin makuuhuoneiden touhuista. Tietysti maksua vastaan.

Yllämainittu ajatus herää ihan siitä, että pornolla tehdään tälläkin hetkellä valtava määrä rahaa.

Britit ovat muuten viisaita noiden tunnistusmenetelmien käytön suhteen. Varsinkin, jos terrori-iskuja saadaan sen ansiosta estettyä. Britannia on sen verran kansoitettu ja monikulttuurinen maa, että iskuja voi olla muuten erittäin vaikea estää.

Eikä ole yhtään hassumpaa, vaikka nuo Lontoon naistentappajat saadaan kiinni valvontakameroiden avulla.

E.H

Se siinä on, jos nyt ei ole salattavaa jonka vuoksi joutuisi pelkäämään, niin kovin näyttää suunta olevan yhteiskunnassa totalitarismiin, ja silloin yhä useammalla on salattavaa ja niinollen myös pelättävää ! Siksi ei kameravalvonnalle ihan jokapaikkaan .

Qroquius Kad

Tarkoitatko harrastavasi rikollisuutta?

Sellaista

No nettisivut ja google, sekä Windows 10 taitavat seurailla käyttäjiä paljonkin ja keräävät tietoa myös. Kameroita ei kyllä tarvita joka paikkaan myöskään mielestäni.

Sellaista

Miten se Linux tuon estää, koska jotain selaintahan pitää kuitenkin käyttää netin käytössä. Eli selain kerää tietoa ja evästeitä yms..Minulle on sama mitä se Windows 10 lähettää, ei koneella niin salaista ole. Asetuksillakin voi hieman rajoittaa mitä se lähettää ja tekee muutenkin. Joku TOR-selain ja Brave voi vähän estää tuota eväste ja tiedonkeräämistä oikeasti ja VPN.

Sellaista

Windows 10 on ainakin olemassa käyttäjätili ja sitten Microsoft-tili, joten kumpaako tarkoitat. Noita käyttäjätilejä voi olla useampi. Ei tässä ole tarvinnut käyttää kuin tuota käyttäjätiliä, kuten Windows 7 oli myös. Vain tämä käyttäjätili on mielestäni pakollinen, Microsoft-tili ei, vaikka Windows se siitä herjaakin sitten.

Linuxissako ei ole tuollaista käyttäjätiliä ?…En ole Linuxia koskaan käyttänyt.

Kyllähän Windows toimii ilman nettiyhteyttä myös, jos tässä offlinellä sitä meinattiin.

Timppis

Nämä viisaimmat grimpparithan kuvaavat omat rikoksensa ja darwin palkintoa pukkaa

Moonman

Vaikka Suomessa rakastetaan byrokratiaa ja lakipykäliä niin tuo ruotsin malli ei voisi onnistua täällä, koska suomessa laeissa ei ole kyse siitä mitä tehdään, vaan kuka tekee.
Rikollisia harvemmin kiinnostaa kamerat, koska ryöstöt ja pahoinpitelyt tehdään jokatapauksessa kun kaikesta saa ehdollista. Tavallisia veronmaksajia pitää kuitenkin valvoa koska joku saattaa viha-ajatella

juhaII

Joissain asunnoissa Ruotsissa? – en muista maata – asuntoihin on asennettu jonkinlaiset sensorit (lämpötunnistimet?), jolla vuokranantaja, kaupunki tms. valvoo asuuko kämpässä säännöllisesti ylimääräisiä ihmisiä.

Näin olen lukenut. Jutussa mainittiin, että tämä ei ole yleisessä tiedossa vaan kyse on puoli-kähmäisestä valvonnasta.

Väitetään, että jotkut suuret TV-valmistajat jättävät takaportin, jonka kautta katsojien arkista elämää olohuoneessa.

Tietoturvallisuuden ja yksityisyydensuojan nimissä läppärien kamera kannattaa teipata tukkoon ellei käytä itse sitä jatkuvasti.

En tiedä onko jo wanhaa tietoa?

Antti Tifa

Mulle on aivan sama onko niitä kameroita vai ei.
Kun lähden tihutöihin, naamioidun.
Kesken keikan vaihdan vielä vaatetusta ja tapaa liikkua ym. harhauttavaa.
Jäljille ei päästä millään eikä kiinnijäämiseen riittäviä todisteita kerry.
Me ollaan aina edellä.
terveisin: rosvo und konna

Waltsu

Ei Suomessakaan nyt ihan vapaasti saa kameroita laitella.
https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-kameravalvonta