Mikä ihmeen työvoimapula?

Työvoimapulaa on valiteltu varsinkin viime aikoina. Sitä väitetään olevan myös rakennusalalla. Se minua hämmästyttää kovasti, sillä kun katsoin alan työttömyystilastoja niiden mukaan rakennuksilla oli ollut marraskuussa 12 prosentin työttömyys. Tietysti voidaan sanoa, että rakennuksilla on suurta kausi vaihtelua työttömyydessä, mutta parhaimpana aikana elokuussakin se oli yli 10 prosenttia. Voidaan myös sanoa, että työttömyys vaihtelee alueittain suuresti, mutta kyllä ennen maahanmuuttoa maakunnista tultiin pääkaupunkiseudulle keikkatöihin, joten miksi se voisi voisi onnistua nykyisinkin?

Rakennusteollisuuden mukaan valtaosalla yrityksiä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Pitää kuitenkin muistaa, että työnantajajärjestöjen mukaan aina on työvoimapula, oli sitten lasku tai noususuhdanne. Työnantajajärjestöt ajavat yritysten etuja ja näiden etu on jos työvoimaa on paljon tarjolla, käytettiinpä rekrytoinnin perusteena hintaa,laatua tai molempia. Sen sijaan yhteiskunta ei aina hyödy lisääntyneestä maahanmuutosta. Silloin ei se hyödy jos tänne tuleva maahanmuuttaja korvaa jonkun jo täällä olevan työntekijän, tai silloin kun maahanmuuttaja ei elä palkallaan, vaan sitä joudutaan tukemaan sosiaalituilla. Toiseksi talouden kasvun ennustetaan hiipuvan jo ensi vuonna. Onkohan muidenkin alojen työvoimapula vaintyövoimapulaa”?

55 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Waltsu
Waltsu
28.12.2021 18:58

Minä muistan, kun rakennusalalla oli oikeasti pääkaupunkiseudulla työvoimapula, ei mikään halpatyövoimapula. Silloin Rovaniemen seudulta kävi paljon kirvesmiehiä Helsingin seudulla työssä lentokonekuljetuksin ja taisipa jokunen olla Ivalostakin.
Ei ollut neuvosto-Virosta halpatyövoimaa. Firman piikkiin muistaakseni äijät lensivät pohjoisesta.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
28.12.2021 18:59
Vastaa...  Waltsu

Puhut varmaan 80-luvun lopusta?

Huru-ukko
Huru-ukko
28.12.2021 20:38
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Eikö se tämä bloggeri Nils Aslak ole niitä peruja myöskin? Jänhältä lähtösi. Hyviä juttuja kirjotteleepi. Kannattaa lukea.

Waltsu
Waltsu
28.12.2021 20:48
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Sitä aikaa se taisi olla.

Reijo Ruotsalainen
Reijo Ruotsalainen
29.12.2021 01:34
Vastaa...  Waltsu

Sitä aikaa seurasi sitten se 90-luvun lama. Muistan kuin joskus 1994-1995 oli Keski-Suomen läänissä tasan yksi (1) kerrostalo rakenteilla.

Työvoimapulaa pukkasi 🙂

Reijo Ruotsalainen
Reijo Ruotsalainen
29.12.2021 01:38

Ja kestävyysvajetta, ilman halpatuontimoniosaajakoneinsinöörejä.

Rullattu
Rullattu
28.12.2021 19:34

Voin kyllä sanoa että firma missä ite duunia väännän, ei ota yhtään ulkomaalaista töihin tulivat sitten mistä maasta tahansa, se on kun itse on alalla niin tietää kyllä että on Suomalaisia työläisiä rakennusalalle, jos heille maksetaan palkka mikä kuuluu.
Moni johtaja kun vain ajattelee että tulee säästöjä kun otetaan jostain kolmansista maista läpsyjä töihin.

Lallukka
Lallukka
28.12.2021 19:40

Kyse on maahantunkeutettujen puutteesta, ei työvoiman puutteesta. Batiikkinoidat ja spärräläisetgin jo mm.kirmaavat kuukkelia jokapuolelleen kehojaan ja sitä voivat saadakin sen pienen ohikiitävän hetkensä kunnes mustat silmät avautuvat, jos avautuvat enää ollenkaan.
Toisaalta on ne matutkin puutteessa pitkän matkansa tähden ja kassitkin ovat aivan täynnä spekua, kuten jo 2015:gin oli jossain haastattelussa.
Myönsivät sen aivan omin sanoin
Kyllä maailmaan aina ”puutostiloja” mahtuu.

pöh
pöh
28.12.2021 20:17

Vaikka Paavo ite ois mitä mieltä tahansa ”rokotuksista” maskeista jne..
Ni eikö tää ole menny vähä liiallisuuksiin? Poliisit ajaa päälle kun sulla ei ole maskia, ja sitte kun oot vakavasti loukkaantunnu ni pamputtaa kuoliaaks.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
28.12.2021 20:36
Vastaa...  pöh

Missä näin on tapahtunut?

pöh
pöh
28.12.2021 21:26
Vastaa...  Qroquius Kad

Australiassa jo aikoja sitten, jostain kai se video vielä löytyy.
Mutta ne poliisit ihan uutisissa sanovat että suojelivat tyypin terveyttä ajamalla sen päälle.

On toki muitaki aiheita enkä halua ketää loukata, mut ei tässä touhussa ole mitää järkeä.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
28.12.2021 22:27
Vastaa...  pöh

Taisi olla tämä tapaus:

https://www.bbc.com/news/world-australia-54146225

Tuon mukaan selvisi hengissä mutta koomassa jeparin hypittyä hänen päänsä päällä päälleajon jälkeen.

Tolkkua kaivataan
Tolkkua kaivataan
29.12.2021 17:21
Vastaa...  Qroquius Kad

Alle 80 äo psykopaattia ei saisi aseistaa ja antaa lupa käyttää tappavaa voimaa siviileihin.

Paavo/ Pt-media
Admin
29.12.2021 07:54
Vastaa...  pöh

En mää oo mitään mieltä rokotteista ja maskeista. Rokotevouhkat on yhtä tolloja kuin joogahipitkin.

T
T
28.12.2021 20:38

Jännästi maailma muuttuu. Aikoinaan 100v sitten kommunismi edusti juuretonta globalismia,talous-oikeiston ollessa kansallismielistä väkeä, IKL esimerkkinä. 2 maailmansodan jälkeen yritykset huomasivat miten tuotantokustannuksissa voi säästää viemällä teollisuustuotannon matalan palkkatason maihin. Seuraava luonnollinen jatkumo on pyrkiä madaltamaan palkkatasoa myös kotimaassa työvoiman maahantuonnilla. Kysyntä ja tarjonta.

sis
sis
28.12.2021 20:46

Ja nykyvasemmisto ajaa tätä työperäistämaahanmuuttoa innolla. Niin tai oikeestaan kyse onkin vaan maahanmuutosta, ei työnteosta. Haluavat mutiaisilla täyttää maatamme.

Tuonti tarpeetonta
Tuonti tarpeetonta
28.12.2021 21:09

Työvoimaa on vaikka kuinka paljon ja aivan kotimaista jos siihen vain halutaan satsata. Yhtään ainoaa ukkoa tai akkaa ei tarvitse tuoda yhtikään mistään, ei töitä ”tekemään” eikä minkään muunkaan syyn takia.

Esimerkkinä olkoot koulutetut sairaanhoitajat (en nyt puhu apuhoitajista, lähihoitajista jne) joista moni tekee jotakin aivan muuta työtä nykyään tai on kouluttanut itsensä uusiin ammatteihin juuri nimenomaan siksi ettei sairaanhoitajiin ja heidän työolosuhteisiinsa satsattu silloin kun olisi pitänyt.

Nakkiskotti
Nakkiskotti
28.12.2021 21:19

Tällaisia ”työntekijöitä” on Ruotsiin tuotettu satojatuhansia. Tämäkin matuörvelö murhasi 24- vuotiaan vuokraemäntänsä, vuokraemännän pienen lapsen silmien edessä:

https://www.expressen.se/nyheter/kvinnomordaren-vill-byta-anstalt-trakigt/

Hieman faktaa
Hieman faktaa
28.12.2021 21:21

90-luvulle asti katsottiin ammattilaiseksi kun oli esittää ammattitaidon vakuudeksi 3v ajalta työtodistukset ammattityöstä, esim. kirvesmies taikka muurari.

Poliitikot sitten päättivät joidenkin tahojen suosituksesta poistaa nämä ammattipätevyydet lailla takautuvasti.

Porukan olisi siis pitänyt vanhoina ammattilaisina suorittaa ammattipassit joka ammattikoulussa, kursseilla taikka oppisopimuksella.

Osa löi pensselit santaan lopullisesti ja haistatti yhteiskunnalle paskat, ja ovat olleet siitä asti tuilla elävää porukkaa.

Homma ilmeisesti tehtiin jotta saatiin tekosyy alkaa haalia maahan halpatyövoimaa esim. Virosta ja haluttiin lobbarille jäävän paremmin viivan alle, osa uskoi tosissaan asuntojen hintojen alenevan, mutta hinnat ovat vain nousseet

Hieman faktaa
Hieman faktaa
28.12.2021 21:27
Vastaa...  Hieman faktaa

sekä korjaustöitä on jouduttu tekemään runsaasti ainakin alkuaikoina, kun osalla tulijoista ei ollut kunnon ammattitaitoa työhön.

Tuo ”ammattitaidottomiksi” tehty kotimainen porukka on sitten joutunut työvoimaviranomaisen ja kuntien hampaisiin, joutuen mitä ihmeelisempien temppukurssitusten ja toimien kohteeksi,
tietenkin karenssien ja perustoimeentulotukien leikkausten uhalla, eli kiristämällä.

Hieman faktaa
Hieman faktaa
28.12.2021 21:28
Vastaa...  Hieman faktaa

Monella on syvä viha kiusaajiaan kohtaan, eikä kannata odottaa että pakolla kiusaajilleen rakentava jättäisi rakennevirheet tekemättä.

Kosteus- sekä homevauroita onkin aina luvassa kun kiristämällä pakotetaan vainottuja sekä kiusattuja rakentamaan.

Astmat sekä autoimmuunisairaudet ovat kyllä kiusaajien ihan itse itselleen aiheuttamia,
joten nauttikoot kättensä hedelmistä täysin rinnoin.

Hieman faktaa
Hieman faktaa
28.12.2021 21:31
Vastaa...  Hieman faktaa

Kokoomuksella saattaa olla näppinsä pelissä?

Pertsa
Pertsa
19.1.2022 21:59
Vastaa...  Hieman faktaa

Ja eikös nykyisin ties mille alalle vaadita jotain ”ammattipätevyystodistusta”,esim.ei ajokortti kelpaa rekkakuskin hommiin jos ei ole todistusta,ja ne kuulemma maksaakin aikalailla.Matuhan hommaa todistuksensa pakolaistenpassauskeskuksesta veronmaksajien piikkiin.

Pertsa
Pertsa
19.1.2022 22:01
Vastaa...  Sakari Rajamäki

Hmm…mielenkiintoinen aihe,pitäiskö kysyä Anne Berneriltä (kepu).

Tuumailija
Tuumailija
28.12.2021 22:40
Vastaa...  Hieman faktaa

Tod.näk. sama takatuuppariajatus oli siinä, että lopetettiin muutamaksi vuodeksi rakennusinsinöörien kouluttaminen. Kappas vaan gundes vaan, pula iski pätevistä insinööreistä ja alettiin rekryämään jo syyttingillä olevia. Ei tullutkaan kurdiaanoista valmiita rak.inssejä vaikka itse näin luottavaisesti esittivät.

Pertsa
Pertsa
19.1.2022 22:03
Vastaa...  Tuumailija

Niin,ja nykyisin kuulemma Keski-Pasilassa tippuu uusien talojen seinistä elementit.

seant
seant
28.12.2021 21:27

Luulen, että suurin syy on se ettei ammattikouluista valmistu valmista työvoimaa, eikä firmoilla ole aikaa alkaa niitä kouluttaa, joten kortisto on ensimmäinen työpaikka. Samasta asiasta myös puhutaan Ruotsissa, että koulutetaan liikaa yliopistoissa kaikenlaisia maistereita, mutta ei ammattitaitoista työvoimaa. Itse kävin ammattikoulun 60-luvulla, niin silloin oli 2 pv teoriaa ja 3 työpajalla ja kesti 2v. Sähkö- ja autoalat oli 3 v. Kyllä silloin ammattikoulusta oleva vaikka maalari osasi täysin itsenäisesti maalata töissä ei, enää tarvinnut opettaa. Siksi varsinkin itä-euroopasta löytyy osaavaa työvoimaa, koska koulutus on vielä ilmeisesti duunari painoista.

Amispojan palkka
Amispojan palkka
28.12.2021 21:45
Vastaa...  seant

Minulla oli rakennuskeikkana tehdä tönö ja tarvitsin apumiestä, pyysin erästä ammattikoulusta juuri talonrakentajaksi valmistunutta nuortamiestä kaveriksi, olisin opettanut siinä samalla miten talo tehdään montusta-harjaan avaimet käteen periaatteella.

Laskutin pimeästi yhdestä miehestä €18/ tunti.

Nuoriherra ilmoitti juhlavasti että tarvitsee €25/ tunti koska on hommaan sen koulunkin käynyt.

Joten minulle olisi jäänyt €11/ tunti vaikka poika olisi ollut apumies sekä oppipoika,
poika perusteli asiaa sillä että minä en ollut suorittanut ammattikoulua.

Poika ei kuitenkaan pystynyt itsenäiseen ammattityöskentelyyn, eli ei osannut rakentaa taloa.

Yritin suostutella että tekisimme samalla palkalla, mutta se ei mitenkään käynyt.

Amispojan palkka
Amispojan palkka
28.12.2021 21:49
Vastaa...  Amispojan palkka

No poika jatkoi sitten työttömänä elelyään, asuen äitinsä luona pilveä poltellen.

Jotenkin ei silti jaksanut edes säälittää moinen kusipää, kun itse olin oppinut homman paljon hikisemmän savotan kautta mitä pojalle tarjosin.

Mutta eihän tuollekaan imppaajalle sitten löytynyt jatkossakaan sitä kirvesmiehen pestiä kun ei kerran hommaan pysty.

Leikkaa kunnalla nurmikkoa, on ilmeisesti nurmikkotimpuri ja palkka €8/tunti käteen
verojen jälkeen.

Tuumailija
Tuumailija
28.12.2021 22:48
Vastaa...  seant

Yksi mikä syö motivaatiota on yleissivistävät aineet. Aivan turhaa joutokäyntiä opetella sitä mikä jo on tai pitäisi olla hallinnassa 9/10 luokan jälkeen.
Yksi iso virhe oli kisällikoulutuksen alasajo, siinä opiskellaan työn ohessa, mutta pääpaino on työssäoppimisessa tekemisen kautta sekä vanhemman mestarin opastuksella (myös arvioi koululle suoriutumista yms.).
Saksassa esimerkiksi on vieläkin kisälliperustaista koulutusta eri aloille, myös rakennusalalle, ja siellä koulun päätyttyä on oikeasti pätevyys ammattiin, vaikka se kestääkin 3-6 vuotta.
Tänä päivänä tällainen koulutus olisi osaltaan auttamassa nuoria ryhtymään yksityisyrittäjiksi, jahka kohtuullistettaisiin noita pakollisia kuluja PK-yrityksille, jolloin yrittämisestä tulisi kannattavaa molemmin puolin.

seant
seant
28.12.2021 21:33

Koulutuksesta puheenollen Ruotsissa Tukholman yliopistossa oli etänä ”Kriittisiä valkoisuuden näkökulmia pohjoismaiseen kulttuuriin”. Eräs opiskelija teki esseen ihan piruillaan kuinka valkoisen maidon kaataminen mustaan kahviin on rasismia ja sai vielä hyvän arvosanan.
https://www.friatider.se/arvid-27-skrev-uppsats-om-den-vita-mjolkens-rasism-mot-det-svarta-kaffet

Pera Pervo
Pera Pervo
29.12.2021 06:18
Vastaa...  seant

Toi on nii-iin totta. Jos vaa haluttas, ni maito voitas iha hyvi värjätä mustaksi. Mutta kun ei… Valkonen maito on taas yksi osoitus intersektionaalisesta rotusorrosta.

Kahvin juonti on taasen kulttuurista omimista. Arabiaanot keksiny ja pottunokat ominu. Ei oo kevyt tää valkoisen miehen taakka

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
29.12.2021 07:56
Vastaa...  seant

Seuraavaksi suositellaan mustan kahvin kaatamista maitotilkkaan. Se ei tunnu olevan rasismia.

Pera Pervo
Pera Pervo
29.12.2021 08:28

Aivan! Kyse onkin kaatojärjestyksestä. Maidon kaataminen kahviin symbolisoi valkoisen rodun sekaantumista mustien asioihin eli siirtomaavaltaa, orjakauppaa, riistoa, intersektionaalista rasismia yms.

Kahvin kaataminen maitotilkan päälle näyttää konkreettisesti, kuinka hailakka maito saa väriä. Aivan kuten toksisesta maskuliinisuudesta, sukupuolten epätasa-arvosta, työvoimapulasta, seksuaalivähemmistöjen sorrosta, suvaitsemattomuudesta ja rasismista kärsivä länsimainen yhteiskuntamme saa monikulttuurisuudesta uutta zäpinää ja väriä.

Muista siis ensi kerralla kahvia juodessasi voit kaatojärjestyksellä ilmaista joko rasismia tai huomaavaisuuttasi kaikkia kulttuureja kohtaan!

Pera Pervo
Pera Pervo
29.12.2021 08:31
Vastaa...  Pera Pervo

Hauska huomata, kuinka monia syrjiviä tapoja meillä onkaan. Näistähän sais revittyä hupia loputtomiin. Pitäisköhän liittyä Rasmukseen?

Itsekseni ihmettelen
Itsekseni ihmettelen
28.12.2021 21:49

Suomessa on kokoomus etupiireineen, jotka ajavat Suomea USA:n malliseen työläisen riistoon, jossa työläinen alkaa lähentelemään orjaa.

En puhu koulutetusta väestä, vaan ns. perusduunareista.

Perusduunarin ongelma on nykyään, että heidän etujaan ei aja kuin yksi parjattu puolue.

Kokoomus sylkee päälle.

Vasemmisto taas kiinnostunut muun maalaisista.

Jännäksi on nykymeno mennyt, mutta YKSI mikä on varma, että riistämällä yhteiskuntarauha saadaan taatusti raiteiltaan.

BLM ym. ovat vain esijäristyksiä tulevasta.

Tuleva mylläkkä yllättää nämä kermankuorijat taas housut kintuissa, kuten niin monta kertaa aiemmin historiassa.

Itse ihmettelen, etteikö nämä kermankuorijat itse näe tätä kehityspolkua, mutta ovat tainneet sokeutua ”omasta erinomaisuudestaan ja paremmuudestaan”.

T
T
28.12.2021 22:04

PS on myös yrittäjien asialla matalien verojen kannattajana.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
28.12.2021 22:17
Vastaa...  T

Onneksi viherkommunistit ovat veronkorotusten puolella nyt ja aina!

Meissä ihmisissä on paljon eroja,
mutta kaikki me rakastamme veroja!
Taskut vain tyhjiksi iloisesti nauraen,
valtion kirstuhun mahtuu joka roponen!

Ja sitten ei kun herätyskello soimaan tuntia aiemmin, että voi tienata lisää voidakseen maksaa laskut;
niissäkin mokomissa summa vain kasvaa kuin lapsen kengännumero samaa tahtia alvinkorotusten kanssa.

Yksi esimerkki
Yksi esimerkki
29.12.2021 02:44
Vastaa...  Qroquius Kad

Ostin Aldista Saksassa sixbackin A-olutta 0,5l pulloissa.

Hinta 1,99 € yhteensä. YHTEENSÄ.

Kyllä suomipoikaa vedetään nyrkillä kakkoseen – ilman liukastetta.Ja poika vain hymyilee tyytyväisenä =)

No, onneksi tuo tietämätön juntti on iloinen, kun yksi 0,5l tölkki kolmosta on alennuksessa lähikaupassa 2,60 € kpl (ei sis.pantttia).

Tämä kansa jos mikä on ansainnut päättäjänsä, jos ovat niin jälkeenjääneitä ja sekaisin, etteivät ymmärrä edes perusasioita ja omaa etuaan.

Sellaista
Sellaista
28.12.2021 22:43

Ei sitä työvoimapulaa oikeasti ole edes olemassa, paitsi hallituksen mielikuvituksessa.

Nih
Nih
29.12.2021 04:37

Ne joilla on työvoiman saannissa vaikeuksia on yleensä huono palkanmaksu tahto. Nyt on työntekijöiden markkinat, jota ei ole ollut vuosikymmeniin. Sen takia EK ja työantajat huutavat työvoimapulasta koska haluvat avat rajat rajoittamattomalle ”työperäiselle maahanmuutolle”. Sieltä saattaisi löytyä jokunen työhaluinen mutta suurin osa olisi paremman elintason perässä tulevia kouluttamattomia alkuihimisä, kielitaidottomia ja jotka eivät osaisi kuin jotain ”patanian” vuoristomurretta jota eivät osaisi edes tulkit, edes englanti ei luontuisi.Suurin motivaatio olisi hyvä sosiaaliturva ja jota parannettaisiin vihervasemmiston toimesta entisestään. Nuo pakkautuisivat pääkaupunkiseudulle ja ongelmat lisääntyisivät entisestään.Tätä pandoran lipasta rassataan nyt tosissaan auki ja kokoomus ahkerin.

Nih
Nih
29.12.2021 04:45
Vastaa...  Nih

Ja vielä, EK:lle ja kokoomukselle ei kelpaa yli viisikymmpiset työttömät koska kiima on niin suuri halpatyövoiman perään ja ovat huomanneet että jopa ”työväen” puolue demarit ja vasemmisto rummuttavat samaa asiaa ja tätä asiaa sekoittaa noiden vasemmistopuolueiden valtava halu ottaa kaikki rajoille tulevat lompsijat. RKP:tä ajaa sama asia koska rannikon tomaatti-kurkkuviljemät ja maatalouden suurtuotanto tilat eivät toimisi ilman halpatyövoimaa.
Tähän keissiin on kehitetty tarina Suomalaisten työhaluttomuudesta kun tosiasiassa kantaväestön työhakemuksia ei edes oteta huomioon.

Ahneuden ylistys
Ahneuden ylistys
29.12.2021 06:51
Vastaa...  Nih

Tuosta halpatyövoimasta hyötyy pieni harvojen joukko joka jättää laskun yhteiskunnalle, se suuri enemmistö joka ei hyödy mitään, maksaa viulut.

Tuollainen toiminta tuhoaa yhteiskuntaa ja erityisesti niiden ihmisten etuja jotka työllään koko homman mahdollistavat.

Suomessakaan ei ole enää montaa poliitikkoa jotka tuota asiaa ajattelevat.

Last edited 30 days ago by Ahneuden ylistys
Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
29.12.2021 07:35

Marraskuussa 2021 avoimia työpaikkoja oli 168 100, kun työttömiä työnhakijoita 252 700. Tilastollisesti mitään työvoimapulaa ei ole. Työvoiman kysynnän ja tarjonnan välinen epäsuhta on jatkunut tällaisena 90-luvulta, eli päättäjillä olisi kyllä ollut aikaa korjata esim. digitalisaation, robotiikan ja koneistumisen aiheuttama elinkeinorakenteen muutos koulutuksen ja asennekasvatuksen kautta.

Miksi näin ei ole tehty? Yhtäältä kamppailu työpaikoista ja toimeentulosta saattaa ihmiset heikompaan asemaan ja heikkoja ja keskenään kilpailevia ihmisiä on helpompi hallita. Toisaalta markan asettaminen kellumaan merkitsi rahan arvon säätelystä poliittisella päätöksellä, eli devalvaatio-revakvaatio käsiohjauksesta, luopumista. Ainoaksi keinoksi vaikuttaa inflaatio-deflaatio – kehitykseen tuli. /…

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
29.12.2021 07:40

.. /. ostovoiman säätely. Toisin sanoen ihmiset jätettiin markkinavoimien armoille.

Kolmas syy työvoimapulan rummuttamiseen on tietysti maahanmuutto. Kun ihmiset uskovat, että tarvitaan ulkomaista työvoimaa, he suhtautuvat positiivisemmin kaupunkikuvan elävöitymiseen ja paikallisjunissa aamutuimaan raksahaalareissa kaljoitteleviin ja mahorkkaa sekä kannabista pössytteleviin itänaapureihimme.

Pertsa
Pertsa
19.1.2022 22:15

Tietysti esim. pienellä paikkakunnalla voi olla kysymys siitä että työttömänä on 10 metallimiestä ja avoinna on 11 sairaanhoitajan paikkaa.Silloin on laskennallisesti työvoimapula,mutta todellisuudessa tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa.Viranomaisethan ovat koittaneet innostaa ihmisiä hakemaan työtä myös oman alueensa ulkopuolelta,mutta se ei ole kovin varteenotettava vaihtoehto siinä vaiheessa kun vasemmistohallitus,tuo suomalaisen työläisen jatkuva puolustaja hinaa bensanhinnat tappiin.

Maakuntaasukas
Maakuntaasukas
29.12.2021 08:58

Työntekijä voi ilmottaa luonnollisesti alan, jolta työtä hakee. Ei ole tarpeen ilmoittaa muuta ja tämä on tilastoinnin perusta.. Jo kauan sitten aiemmista ammateista vaikka rakennusapuhenkilö on poistunut ja eri rakennuksilla eri yrityksissä töitä tekevät ovat kovia ammattilaisia.

Kaitsu
Kaitsu
29.12.2021 08:59

Työvoimapula on ainoastaan matukiimaista horinaa ja konsti saada kulttuurinrikastajia maahan loisimaan.
Töihinhän näitä uuskuninkaallisia ei saa itse pirukaan jallitettua. Miksi nämä nyt ylipäätään töihin meniskään, kun kaikki maksetaan valmiiksi??

Onhan se nyt sitäpaitsi pahasti rasismia pistää allahinsoturi tai viidakonläskipää töihin.

Sepi
Sepi
29.12.2021 09:22

Miksi tänne ulkolaista työvoimaa kaivataan, kun työpaikat ja tuotanto päinvastoin siirretään ulkomaille?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
29.12.2021 11:43
Vastaa...  Sepi

Kuulemma pyyhkimään pyllyjämme. Ja onhan niitä pyllyjä pyyhittykin, on totisesti;
kovin toisenlaisella tavalla vain mitä meille uskoteltiin.

Joke
Joke
29.12.2021 12:42
Vastaa...  Qroquius Kad

Vaan onko näistä Lähi-Idän isis-sotureista perushoitajiksi?Suoraan rintamalta ja teloituskuopan reunalta hoivatöihin suomihölmölään. Kenen idiootin idea tämäkin mahtaa olla?

Wittgenstein
Wittgenstein
29.12.2021 10:20

Minulla on krooninen työvoima pula, ollut ihan pienestä pojasta; ei ikinä ole ollut työvoimaa; isäukko tosin sanoi, että sitä voi myös laiskuudeksi kutsua.

Jaakko Palvi
Jaakko Palvi
19.1.2022 10:22

Kun oikeasti rakennusalalla oli työvoimapulaa. minä lautapoikana revin 80mk tunti, kirvesmiehet ja betoniraudoittajat vetivat 120mk tunti.Rakennusalalla ei ole ollut työvoimapulaa yli 30 vuoteen.