Keski-Uudenmaan pizzeriat eivät saaneet montaa tähteä elintarvikenäytteiden perusteella

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen projektissa tutkittiin 76 elintarvikenäytettä, jotka haettiin toimialueen 22 pizzeriasta. Näytteeksi otettiin jokaisesta ravintolasta yksi lihanäyte, joka oli kinkku- tai pizzasuikaletta tai broileria.

Yksi näyte oli kala- tai katkarapukomponentti, ja yksi näyte oli jäävuorisalaattia. Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:n laboratoriossa. Tutkituista näytteistä enemmistö oli huonoja (14 kpl/18%) tai välttäviä tuloksia (31 kpl/41%).

Erityisesti kinkku- ja pizzasuikaleiden laadussa oli huomautettavaa. Kinkku- ja pizzasuikalenäytteitä otetiin 22 kappaletta ja niistä huonoja tuloksia oli kahdeksan kappaletta ja välttäviä tuloksia viisi kappaletta. Syyt huonoihin ja välttäviin tuloksiin johtuivat suurista kokonaisbakteerimääristä tai enterobakteereista, mikä puolestaan kertoo huonosta käsittelyhygieniasta. Lisäksi yhdestä näytteestä todettiin Listeria monocytogenesta eli listeria-bakteeria.

Kala- tai äyriäisnäytteet koostuivat 18 tonnikalanäytteestä, kuudesta katkarapunäytteestä ja yhdestä lohinäytteestä. Kala- ja katkarapunäytteiden tulokset olivat pääosin hyviä (19 kpl), välttäviä tuloksia oli neljä kappaletta ja huonoja kaksi kappaletta. Välttävät ja huonot tulokset koostuivat kohonneista kokonaisbakteerimääristä, Staphylococcus aureuksesta ja enterobakteereista.

Tutkituista salaattinäytteistä (20 kpl) 11 kappaletta oli laadultaan välttäviä ja kaksi näytettä huonoja kohonneiden hiivojen vuoksi. Tämän lisäksi kahdesta salaattinäytteestä löytyi Bacillus cereus -bakteeria. Näiden salaattien laatu oli välttävä.

Näytteiden lämpötilat ylittivät lainsäädännön raja-arvon 15 näytteessä. Lainsäädännön mukaan projektissa tutkitut helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulisi säilyttää alle kuudessa celcius-asteessa.

Projektin tulokset olivat huonoja erityisesti kinkku- ja pizzasuikaleiden osalta. Huonoja tuloksia oli yli kolmannes otetuista näytteistä. Huolestuttavaa on, että näytteenottokohteista vain 23 %:ssa kaikki näytetulokset olivat hyviä. Pizzasuikaleita käytetään paistettaviin pizzoihin, ja kuumennus alentaa bakteeripitoisuutta. Suoranaista terveyshaittaa ei siis todennäköisesti ole päässyt syntymään. Epäkohtiin on puututtu elintarvikevalvonnan tarkastuksilla, ja vuoden 2022 aikana on tarkoitus uusia projekti siten, että siihen osallistuvat ne kohteet, joissa oli laadultaan huonoja tuloksia kinkku- tai pizzasuikaleissa.

Subscribe
Notify of
guest
26 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Komponenttipitsa
Komponenttipitsa
19.1.2022 21:57

”kala- tai katkarapukomponentti” 😂 Huva, Huva!

Missäs se nyt taas olikaan kun pizzamatu teurasti (varastettuja) lampaita pizzerian takahuoneessa?

Kukavaan
Kukavaan
19.1.2022 22:17

Kunkin pizzerian tulosten, nimen ja osoitteen julkaiseminen kannustaisi pitserioita parantamaan toimintaansa. Ja kuluttajatkin kiittäisivät voidessaan karttaa huonolaatuisia pizzoja myyviä paikkoja.

Vai mennäänkö tässäkin rikosuutisoinnin tyylillä eli eräs espoolaispizzeria… Eli suojellaan roskan myyjiä, koska pelätään niiden suuttuvan ja käynnistävän Scanian.

Triplaliha
Triplaliha
19.1.2022 22:19

Tämäkin on rasismia. Itse ostan aina verovapaita pizzoja jotka leipoo perseensä kädellään pyyhkivä hikinen karvainen mies. Vähän kyllä tuppaa olemaan paska vetistä sorttia sen jälkeen mutta se on koska suomalaiset rasistit ovat levittäneet kaikkialle sitä koronaa.

-Beowolf-
-Beowolf-
20.1.2022 08:05
Vastaa...  Triplaliha

Mitä vielä. Eipä tarvitse käyttää ummetuslääkkeitä – pelkkä kaasun päästö tyhjentää.
Sitä ei toki kannata tehdä ns julkisella paikalla. Miksikö? No, kertakokeilulla selviää syy.
(sarkasmivaroitus ja erilaisia hymiöitä: sitä saa mitä tilaa pätee tässäkin?

pöh
pöh
19.1.2022 22:40

Uudenvuoden aikoihin hain ensimmäisen pizzan varmaan yli 10-vuoteen, mut eipä siinä pämpätessä enää mitää ruokamyrkytystä ees huomais kun muutenkin maha niin sekasin 🙂

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
20.1.2022 07:00
Vastaa...  pöh

Meidän tienoilla on yks todella suosittu pizeria. Pizzat on ok, mutta kebapit jostain syystä saa paskan lentämään? Turkkilainen omistaja, mukava kaveri, mutta uudet työntekijät ovat ihme luimistelijoita ei hymyn häivää.

Pera
Pera
19.1.2022 22:42

Kävin muutaman kerran mukavien arabien pizzeriassa. omistaja vaihtui, synkät tummat Pakistanit? tulivat, ei hymyä, ei laatua. Tuli 2 ripulipzzaa! Näin Espoossa.

Jussi
Jussi
19.1.2022 23:11

Tulokset kertovat siitä, että kauppa ei käy. Pizzeria on joko huonossa paikassa tai lopputuote huono. Raaka-aineet seisovat kaapissa liian kauan ja pilaantuvat kun vältellään hävikkiä! Tunnen alan kun aikoinaan väänsin kymmeniätuhansia lättyjä. Väänsin hyviä lättyjä ja kauppa kävi. Vakioasiakkaita mm. kuuluisuus Saku Koivu ja hieman vähemmän tunnettu Reijo Mikkolainen, joka hänkin voitti urallaan 7 sm-kultaa ja olympiahopean.

Quottro Natsioone
Quottro Natsioone
20.1.2022 00:46
Vastaa...  Jussi

Juurikin näin. Matu-veropetosravintoloiden tilanteen näkee siitä mitä lätyillensä heittävät. Kinkun sijasta voi olla epämääräistä makkaraleikettä ja juusto voi olla jotain raksauretaania.. Jos oikein tarkkoja oltaisiin niin aika suuri osa tuotteistaan ei ole ihmisravinnoksi kelpaavaa. Pysyvät pystyssä krapulaisten suomalaisten takia, samat suomalaiset jotka edellisiltana puhuivat heistä paskaa mielellään darrassaan eroavat viimeisistä rahoistaan ja saavat tilalle jotain smärgää johon matu räkinyt. Hyvä diili.

Quottro Natsioone
Quottro Natsioone
20.1.2022 13:45

Lisätään tuohon vielä: Onko mikään virasto ikinä tarkistanut mitä muslimipizzerioiden ”kinkkutäyte” oikeasti on? Oletan, aiheellisesti, että muslimi ei kinkkuun koske edes pizzanpaistossa enkä ihan näe että sitä laatikkokaupalla muslimi pakastimeen edes kantaisi. Taitaa olla ”kinkku-komponentti” tai ”kinkkuun verrattavissa oleva eläinperäinen joissain maissa ihmisravinnoksi hyväksytty ainesosa”. Mutta tämäkin on tietysti rasismia. Irakissa ja muissa arabimaissahan pizza on ollut perinneruoka jo kymmeniä tuhansia vuosia joten mikä natsi minä olen sitä kyseenalaistamaan.

h44
h44
19.1.2022 23:14

Frutti di mare lienee siis hyvä valinta.

majoneesi
majoneesi
20.1.2022 02:01

Aina voi ostaa kaupasta kotiin jääkaappipakastimeen ranskalaisia, kalapuikkoja, makkaraa, pakastepitsoja jne. helppoa safkaa jos krapuloissaan nälkä iskee.
Itse en ole käynyt täällä Suomessa kebab tai pizzamestoissa yli kymmeneen vuoteen enkä mene tulevaisuudessakaan. Lähellä oleva kotipizzan paikka on tähän poikkeus, siellä ei ole mennyt pakki sekaisin.

Special Opera
Special Opera
20.1.2022 13:52
Vastaa...  majoneesi

Ovat muuten matut soluttautuneet Kotipizzayrittäjiksikin. Hyvä puoli siinä on että raaka-aineiden PITÄISI olla standardisoituja eli ei olettaisi olevan mitään tarvetta fuulata ja säästää vaihtamalla paskaan. Toisaalta, hyvät kamathan VOI myydä kaverin pizzeriaan voitolla ja tarjota Kotipizzasta vääräuskoisille paskaa. Huono puoli on se että hygieniataso ei satavarmana ole lähelläkään sitä mitä voisi olettaa ku Kotipizzassa asioi. Puhun kokemuksen syvällä rasistiäänellä, oman kylän Kotipizzaomistaja on arabi ja siihen loppui meidän Kotipizzan menestystarina, nyt yhtä paska salmonellapesäke kuin ne muut 8 pizzeriaa jotka tyhjinä ammottavat vuodesta toiseen.

Samat puolueet ja pä
Samat puolueet ja pä
20.1.2022 17:58
Vastaa...  majoneesi

Juuri näin. Käsittämätöntä, että jotkut nimimerkin

Nih
Nih
20.1.2022 03:11

Oma kokemus eräästä karvakäsien pizzeriasta sai kammoamaan noita paikkoja 15 vuotta sitten.Jos on ”pakko” mennä johonkin pizzalle, käytän kotimaisia paikkoja. Teen nykyään itse pizzani ja takaan että ovat ainakin yhtä maistuvia ja täytteet sitä mitä pitää.

Suomi Finland
Suomi Finland
20.1.2022 08:38
Vastaa...  Nih

Eipä tosiaan tule syötyä pizzaa tai kebabbia. Rasvainen ruoka ei maistu.

Jos jotain etnistä, niin kiinalainen, vietnamilainen yms käy. En tiedä kuitenkaan, ovatko he hyviä elintarvikehygienian suhteen.

X
X
20.1.2022 10:15
Vastaa...  Suomi Finland

Kissat ei viihdy Kiinalaisravintoloiden lähistöllä, pistää miettimään..

timo
timo
20.1.2022 03:59

Karvakäsiä on vaikea pitää puhtaana?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lihaliike_Agali

Vääräuskoinen
Vääräuskoinen
20.1.2022 06:27

Ostan vain spermanaamoilta

Tapio
Tapio
20.1.2022 08:38

Heinon tukussa on sellainen punaisten lappujen laatikko, jossa myydään viimeisen käyttöpäivän tuotteita alennettuun hintaan. Karvakädet rähisevät laatikolla siitä kuka saa viedä parhaat palat.

Sam Colt
Sam Colt
20.1.2022 09:21

Karvakouran suhtautuminen sianlihaan on kai sama kuin kantasuomalaisen suhtautuminen rotan tai kissan lihaan. Vaikea löytää motivaatiota hyvään asiakaspalveluun.
Vielä kun tiedetään, miten nuo ”sotaveteraanit” suhtautuvat suomalaisiin sääntöihin ja valvontaan.
Mieluummin olen päivän nälässä kuin ostan viholliselta ruokaa.

Riku Laine
Riku Laine
20.1.2022 09:45

Ilmeisesti jotkut saaneet hygieniapassin arpajaisissa?
Mitenhän se muuten menee ählämeillä miten ne suorittaa sen ja onko tulkki myös paikalla?

Tuumailija
Tuumailija
20.1.2022 10:54

Ullatus. miten ola pissa huono?
Eiväthän nuo tee niitä roiskeläppiä laadun vuoksi, vaan sen että pääsevät kiertämään veroja ja ”työllistämään” sukulaisia.
Kummallisesti pitseriassa aina omistaja vaihtuu kun sopiva aika on kulunut, hyvin ovat tietoisia koska verottaja alkaa heräilemään tarkastuksille, silti naamat ei vaihdu kioskissa.
Sekin vielä että koko ajan tuet juoksee niin omistajilla kuin ”työn”tekijöillä, vaikka saavat ”palkkaa”.
Mitenkä kävisi jos kantapeikko tekisi samoin, ei pysty koska kontrolli on moninkertainen ,sanktiot olisivat sen verran kovat ettei tarvitsisi enää palkkatyöstä haaveilla saati yrittäjyydestä.
Eipä noiden ruoanlaitossa muutenkaan ole kehumista, paska on paskaa vaikka kullalla sen silaisi.

Paras musavideo
Paras musavideo
20.1.2022 11:52

Mita Mita Sina Sanoa, Onko Pizzazzasi Jotain Vikana?!?!?

  • Pizza Enrico
Soldan Afahsähläm
Soldan Afahsähläm
20.1.2022 20:54

Tähän juttuun taisin kommentoida jo eilen.

NoName
NoName
21.1.2022 17:56

Herttinen! Perinne jatkuu, eli mikään ei ole muuttunut! Jo 40 vuotta sitten opiskelukavereiden kanssa naureskeltiin pizzalle ”with extra mozzarella” = pizzakokki ryykäisee nenästään räät valmiin pizzan päälle kruunaamaan pizzan. Silloin olivat kokit vielä enimmäkseen Italiasta.