Poliisi on suorittanut esitutkinnan valtakunnallisesta korruptiorikoksesta

Poliisi on saanut lähes valmiiksi laajan esitutkinnan valtakunnallisesta korruptiorikoksesta. Esitutkinnan kohteena on ollut teollisuuskemikaaleja ja siivousaineita myynyt yritys, jonka epäillään antaneen lahjuksia. Tapauksen selvittämiseen ovat osallistuneet kaikki poliisilaitokset. Tapaukset ovat jakautuneet kohtalaisen tasaisesti eri puolille Suomea.

Poliisi epäilee, että yritykset ovat antaneet perusteettomia lahjoja henkilöille, jotka ovat tehneet teollisuuskemikaali- ja siivousainehankintoja eri yritysten ja yhteisöjen puolesta.
Yrityksellä on ollut tuhansia asiakkaita, jotka ovat olleet muun muassa suomalaisia yrityksiä ja kunnallisia julkisyhteisöjä. Toisen yrityksen arvonlisäverollinen myynti on toiminnan aikana ollut noin 19 miljoonaa euroa.

Esitutkinta on suoritettu tapauksissa, joissa lahjan vastaanottaja on ollut virkamies tai muu julkista tehtävää hoitanut henkilö.

Esitutkinta on kohdentunut lopulta noin 180 tapaukseen, joissa rikoksesta epäiltynä on kuultu 180 henkilöä. Syyteharkintaan on siirtynyt noin 80 tapausta. Osa tapauksista on päätetty esimerkiksi rikosoikeudellisen vanhentumisen vuoksi poliisin päätöksellä, ja osa on päätetty esitutkintaa rajoittamalla.

Osa epäillyistä on virkamiehiä

Rikoksesta epäiltyjen joukossa on työntekijöitä, yritysten johtoa ja virkamiehiä. Virkamiehiä on 25, joista suurin osa on työskennellyt kunnissa tai sairaanhoitopiirissä. Epäiltynä on myös neljä seurakunnan virkamiestä ja yksi valtion hallinnon virkamies.

Muutama yksittäinen rikosasia on vielä esitutkinnassa. Rikosnimikkeet vaihtelevat perusmuotoisista lahjusrikoksista törkeisiin tekomuotoihin.

Lahjusrikoksiin liittyvä esitutkinta on aloitettu vuonna 2020 verotarkastuksesta ja konkurssipesän selvityksestä saatujen havaintojen perusteella. Esitutkinta on kohdentunut vuosille 2010–2019.

Lahjat olivat jopa tuhansien eurojen arvoisia

Yrityksen myyjät ovat työskennelleet pääasiassa ulkomailla, josta myyntityö on suoritettu puhelinmyyntinä Suomeen. Tilauksen yhteydessä asiakkaan edustajalle on tarjottu tilaajalahjaa, jonka arvo on kasvanut tilauksen arvon kasvaessa.

Tilattu tuote on toimitettu usein asiakkaan osoitteeseen, ja lahja asiakkaan edustajan kotiin. Poliisin käsityksen mukaan yritys on käyttänyt lahjahankintoihin toimintansa aikana yli kaksi miljoonaa euroa.

– Lahjat olivat tyypillisesti kodin viihde-elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja, jotka yritys hankki suomalaisista yrityksistä. Poliisin käsityksen mukaan osa asiakkaista pystyi vaikuttamaan hänelle annetun lahjan sisältöön ja valitsemaan itselleen mieluisan tuotteen kotimaisen verkkokaupan tarjonnasta. Yksittäisten lahjojen arvo vaihteli 50 euron ja tuhansien eurojen välillä. Eräät edustajat saivat lahjoja vuosien ajan, ja joidenkin edustajien epäillään saaneen lahjoja yli 20 000 euron arvosta. Enimmillään summa on noussut noin 30 000 euroon, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista.

Virkamiehelle koituu seurauksia lahjuksen ottamisesta

Lahjusten antamisesta on syytä epäillä kahta henkilöä, jotka poliisin käsityksen mukaan ovat vastanneet yritysten toiminnasta. Rikosnimikkeinä ovat törkeä lahjuksen antaminen, törkeä lahjominen elinkeinotoiminnassa, törkeä veropetos ja törkeä velallisen epärehellisyys. Näitä koskeva esitutkinta on loppuvaiheessa.

Lahjoja antaneiden yritysten edustajat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen, koska heidän mukaansa kyse on ollut sallituista tilaajalahjoista.

Osa tapauksista on käsitelty tuomioistuimessa ja osin myös julkisuudessa. Asiakirjojen julkisuuteen sovelletaan toistaiseksi julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 3 kohdan salassapitoperustetta, koska tapaukset liittyvät laajempaan kokonaisuuteen.

Lainaus poliisin tiedotteesta loppuu.

– – –

Mistä oikeastaan on kyse?

Poliisin tiedotteesta saa nopeasti sellaisen käsityksen, että kyse on jostain ylemmän tahon hyvä-veli-korruptiosta tai jostain vapaamuuradeiden saunaseurasta.

Kaikki jutussa olevat virkamiehet ovat kunnilla, seurakunnilla tai muissa julkisissa laitoksissa töissä olleita “alemman tason” henkilöitä. Useimmat epäillyt ovat siivoustyönjohtajia, tai henkilöitä, jotka ovat vastanneet kunnan siivouskemikaalien hankinnoista. Joissakin tapauksissa epäilty on ollut kunnan kiinteistöpäällikkö tai ihan pelkkä talonmies. Heillä ei ole ollut mitään päätäntävaltaa kunnan talousasioista, mutta heillä on ollut valtuus ostaa sisään tavaraa.

Homma perustuu seuraavaan kaavaan. Yritys myi järjettömällä ylihinnalla siivous- ja kiinteistöalan kemikaaleja, kuten pesuaineita tai jäänsulatusaineita. Yksikään yksityinen yritys ei ostaisi jopa viisinkertaisilla hinnoilla tuollaisia peruskemikaaleja.

Mutta koska joku siivoustyönjohtaja ei istu sen lompakon päällä, josta kaivetaan rahaa laskuun, niin hänet on helppo puhua ympäri.

– Jos ostat nyt meiltä kemikaaleja 500 eurolla (joka maksaisi perustukussa 150 euroa) niin saat “tilaajalahjaksi” 20 euron Alkon lahjakortin/ 50 euron S-ketjun lahjakortin tai jotain sellaista.

Kun ostaja on ostanut ensimmäisen kerran ja kunta on maksanut laskun, niin seuraavalla kerralla myyjälle myydään viisi kertaa enemmän tavaraa. Jos ensimmäisellä kerralla myytiin 500 eurolla, niin nyt myydään 5 000 eurolla. Lahjakorttien summakin kasvaa sitä mukaa. Ostajalle voidaan ostaa televisio, kesärenkaat tai etelän matka. Mitä sillä on myyvälle firmalle merkitystä, vaikka joku tv maksaa 500 euroa, kun kunta kuitenkin on periaatteessa se, joka sen tv:n maksaa.

Myytävät määrät nousevat joka kerta. Kun ostaja on saatu koukkuun, niin hänen on vaikea lopettaa. Toisaalta pelko lahjusten ottamisen kiinnijäämisestä, toisaalta ahneus, monesti puhtaasti tyhmyys.

Tällainen myyntitapa on ollut julkiselle puolelle hyvin yleinen ainakin 2000 alusta alkaen. Nykyään se ei enää onnistu ainakaan samassa mittakaavassa kuin ennen, sillä kaikissa kunnissa on tarkka kontrolli laskujen maksun suhteen.

Kirjoitin jo muutama vuosi sitten tapaus Royal Chemical Industries. Jos kiinnostaa perehtyä miten tehdään rahaa, niin kannattaa lukaista.

Mikä oikein oli tapaus Royla Chemical Industries?

Subscribe
Notify of
guest
6 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Rullattu

Yrittivät lahjoa myös yritystä missä olen ollut vuosia hommissa.
Onneksi pomo on nemmän kun järkimiehiä niin ei rikollisille tullut onnistumista vaan yksi naula noiden naulaamiseksi, tässä sitä nyt ollaan ja kyllä nauru maittaa.

Daavidin poika

“Jäänsulatus” mainittu otsikossa. Tietääkseni jäänsulatus on aika yleistä lentokone yhtiöissä. Olen ollut matkustajana ainakin Suomessa, ja Kanadassa kun lentokoneeseen suihkutettiin jäänestoainetta ennen nousua. Siinä mielessä pelottava toiminta kun ei kerrota matkustajille mistä on kysymys..

Kaapo

Joskus ennen ainakin operaatiosta kerrottiin matkustajille.

Kaapo

Suomaa on maailman vähiten korruptiotunut maa, (maksettu) lehdistö/media on vastuullista ja uutisoi vapaasti & puolueettomasti ja kansa on maailman onnellisin.
Uskokaa nyt perkele virallinen totuus!!!

Nih

Suomi on ottanut mm. Etelä-Eurooppaa kiinni hyvin kiinni korruptiossa EU taivalluksensa saatossa, sieltä opitut opit on tuotu myös Suomalaiseen virkamies käytäntöön ja yritysmaailmaan. Rahatukolla saa asioita sujuvoitettua kummasti ja oikeuslaitos harvoin puuttuu tähän isommin kun kyse on valkokaulus rikollisuudesta. Joskus joku viramies uhrataan kuin malliksi yleisen mielipiteen vuoksi ja sama meno jatkuu sen jälkeen.

Qroquius Kad

Oikeastaan Suomen valtion- ja kunnallishallinnossa sopisikin ottaa mallia Etelä-Euroopasta:

kun hallintoalamainen menee virastoon saadakseen asiansa hoidettua, auta armias ellei hän osaa olla Korkeaa Virkahenkilöä kohtaan tarpeeksi nöyrä orja!
Silloin hallintoalamainen saa osakseen vain päättymätöntä simputusta ja kyykytystä asian jäädessä lopulta hoitamatta.

Hyväksihavaitulla eteläeurooppalaisella metodilla sen sijaan kansalainen tulee virastoon, kertoo asiansa ja ojentaa sitä koskevan lankettinsa asiaa käsittelevälle virkahenkilölle Ruskean Kirjekuoren kera.
Kirjekuori katoaa virkahenkilön taskuun ja lanketti kuitataan, leimataan ja diaarioidaan kolmena kappaleena, joista yhden kansalainen saa mukaansa asiansa hoitumisen muistoksi.

Se olisi byrokratian loppu se!