Örebron koraanimellakoista pitkiä vankeustuomioita ja karkotukset

Örebron käräjäoikeus lätkäisi tänään pitkiä tuomioita pääsiäisen koraanimellakoista. Neljä miestä tuomittiin useiden vuosien vankilatuomioihin ja kahdelle lisäksi elinikäiset karkotukset Ruotsista.

Pääosissa olivat syyrialaiset veljekset  Ali ja Hussain Kafarnawi, joilla kotoutuminen ei ollut mennyt putkeen. Miehet olivat tulleet Ruotsiin pakoon sotaa, vainoa ja kidutusta ns. invaasiosyksyn aikana. Ruotsissa oli kaikin puolin vaikeaa ja homma huipentui mellakointiin pääsiäisenä.

29-vuotias Ali yritti oikeudessa väittää, että koska hän on naimisissa Ruotsin kansalaisen kanssa, ja perheenlisäystä on tulossa syksyllä, niin karkotusta ei voida laittaa voimaan. Tälle ei löytynyt mitään näyttöä oikeudessa. Alia vastaan saatiin oikeudessa useita näyttöjä, joissa hän viskoi kivillä poliiseja ja oli muutenkin aktiivinen yllyttäjä mellakoinnissa.

Nuorempi Kafarnawi 22-vuotias Hussainta vastaan näyttö oli yhtä kovaa. Mies näkyi monilla oikeuteen toimitetuilla filmeillä, joissa hän juoksi ees taas ympäriinsä kivien kanssa. Hussain yritti vedota karkoituksen epäämisen puolesta mm. sillä, että hänellä oli vakituinen oleskelulupa ja suurin osa klaanista asuu Ruotsissa. Niisk, ja onhan hän ollut mukana Örebron kulttuurielämässä nuoresta lähtien. Ei auttanut, karkotus.

Vanhemmalle 4,5 vuotta ja nuoremmalle 4 vuotta vankeutta.

21-vuotias irakiaano Hussein Al-Maliki tuomittiin 5,5 vuoden vankeuteen. Al-Maliki näkyi oikeudessa katsotuilla filmeillä heittävän kivellä ja osuvan mm. poliisia päähän, joka ikään kuin tipahti osuman seurauksena.

Yksi todistamassa ollut poliisi kertoo, että he pelkäsivät henkensä puolesta. Kun kiviä osui poliiseihin, niin muslimimassa huusi raivon partaalla allahu akbaria ja taputtivat osumille kuin jalkapallopelissä maaleille. Poliisin mukaan tilanteessa väkimassalla oli tappamisen meininki. Muslimeja oli niin paljon enempi, että tilanne olisi voinut muuttua paljon pahemmaksi.

Oikeus ei antanut Al-Malikille karkotustuomiota, siitäkin huolimatta, että miehellä on entuudestaan karkotus päällä. Oikeuden mukaan karkottamattomuudessa painoi se, että mies on tullut varhaisteininä Ruotsiin.

Neljäs tuomituista oli somali 22-vuotias Abdullahi Abdiwali Ibrahim, jolle lätkäistiin 4,5 vuotta vankeutta. Ibrahimia ei karkotettu samalla syyllä kuin edellistä, eli hän on tullut Ruotsiin varhaisteini-iässä.

 

Kaikkien kohdalla rikosnimikkeinä oli törkeä pelastushenkilöstöön kohdistuva sabotaasi. Ruotsiksi tämä on ”grovt sabotage mot blåljusverksamhet” ja vastaavaa rikosnimikettä ei suoraan ole Suomen laissa. Rikoksella tarkoitetaan palo- ja pelastuslaitokseen, poliisiin tms. ”sinivalotoimintaan” kohdistunutta haitantekoa, joka Ruotsin lain mukaan katsotaan vakavaksi rikokseksi. Lisäksi oli törkeitä virkamieheen kohdistuvia väkivallantekoja, joka on astetta rankempi kuin Suomen törkeä  väkivaltainen viranomaisen vastustaminen.

Mielenkiintoista on se, että vaikka tuomiot olivat melko kovia, ja kaikki ovat edelleen vangittuina, niin valtamedia ei ole enää jaksanut kovinkaan avata tapahtumien kulkua ja taustoja.

Asiasta lisää:

Örebron mellakoista syytteitä – syyttäjä vaatii neljälle jopa karkotusta

 

– Tue toimintaa, jos artikkeli oli lukemisen arvoinen –

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.