Suomalaisia mökkipelejä – vinkkejä kesälomanviettoon

Kesämökkeily on ihmisen parasta aikaa, sanotaan. Kukapa ei rakastaisi viettää aikaa Suomen suvessa kauniin luonnon helmassa, joten ei olekaan ihme, että Lohja on Suomen neljänneksi suurin mökkikunta.

Mökkiloma on loistava tapa rentoutua, kuunnella kesälauluja, rentoutua ja päästä pois kaikesta. Kaikki kesämökkiläiset kuitenkin tietävät, että jossain vaiheessa on hyvä vaihtaa perinteisiä mökkitoimintoja, kuten grillausta, uintia, saunomista ja punomista. Silloin mökkileikit ja mökkikäsityöt astuvat kuvioihin. Alla on kokoelma ideoita, joita voit kokeilla perheen ja ystävien kanssa.

Pihapelit – mökkiklassikot

Mökin kestoklassikkoharrasteisiin kuuluvat pihapelit. Ymmärrettävästi mökkeilijöiden ensimmäinen ajatus on mennä raikkaaseen ulkoilmaan pelaamaan, varsinkin jos kotona tilat ovat rajalliset. Pihapelien kruunaamaton kuningas on mölkky. Mölkyssä tarkoituksena on kaataa keilailun tapaan puupalikarykelmä, jonka jokainen palikka on pisteytetty määrätyllä tavalla. Mölkystä verrattoman tekee sen, että mukaan pääsee myös vähemmillä taidoilla. Yritys ja yhdessätekeminen ovat mölkyssä ratkaisevia tekijöitä. Mölkyn säännöt löytyvät täältä.

Mölkyn kansainvälisempi serkku on petankki, joka on alunperin ranskalainen peli. Metallikuulia vyöryttämällä lähimmäs pientä, kirkaanväristä maalipalloa pääsevä voittaa. Petankki tarjoaa koko hauskaa ja jännittävää tekemistä kaikenikäisille.

Pallolajeista kiinnostuneille myös höntsäpesis on hauska mökkilaji. Koska virallista kenttää on harvemmin mökillä tarjolla, kannattaa mukaan valita pehmeä pesäpallomaila, jolla pallo ei välttämättä lennä tontin rajalle saakka. Pehmopesissettejä (johon kuuluu myös pehmopallo, jolloin räpylöitä ei välttämättä tarvita) saa huoltoasemilta pienellä rahalla.

Kroketti on myös täydellinen mökkipeli. Tuossa köyhän miehen golfiksikin kutsutussa lajissa pallo täytyy iskeä mailalla maahan upotettujen porttien läpi, ja ensimmäisenä radan läpi käynyt voittaa.

Jos mökkireissulla on mukana nuorempaa ikäpolvea, voi heille esitellä perinteisen kuurupiilon, jossa osallistujat etsivät kekseliäimmän piilon ja yksi toimii etsijänä. Hieman vähemmän tunnettu pihapeli on peili, jossa peiliksi valittu pelaaja asettuu selin muihin noin 15 metrin päähän, kun muiden pelaajien tehtävänä on päästä koskettamaan peilin selkää tämän näkemättä – hankalaksi tämän tekee se, että peili voi kääntyä milloin vain.

Kaveriporukalla mökille

Kavereiden kanssa on hauskaa lähteä viettämään kesäistä viikonloppua. Kaveriporukasta löytyy aina ne duracell-puput, joille pelkkä löhöily tai saunominen ei riitä. Seuraavassa uutta näkökulmaa klassisiin mökkiolympialaisiin, joissa mitellään mökin kuninkuudesta eri joukkueiden kesken. Tavallisimmin mökkiolympialaisiin kuuluu renkaanheittopeli tai ottelu mökkitikkaa, ja onpa mökkiolympialaisissa nähty ketteryyttä ja tasapainoa vaativia lajeja, kuten munankuljetusta lusikassa. Varoitus: mökkiolympialaisista voi tulla helposti verinen taisto, riippuen kuinka kilpailuhenkisestä tiimistä on kyse!

Jos perinteet eivät ole se juttu, niin astetta luovempia kisahaasteita löytyy alta. Seuraavat aktiviteetit toimivat myös omina viihdenumeroinaan, kuten eukonkantokisat, esterata tai mökin muotikisat catwalk. Illan viimeisenä ohjelmanumerona toimeen ei välttämättä kannata ryhtyä, joten eukonkanto toimii hyvänä päiväaktiviteettina. Esterata on seurueen niille jäsenille, joilla on vielä virtaa jäljellä. Hyvän mökillä toteutettavan extremejuoksukisan saa tynnyreistä, heinäpaaleista, kottikärryistä, eli siis mistä tahansa, mitä mökkiympäristöstä nyt sattuu löytymäänkään.

Jokainen tietää, että mökin vinttikomeroista ja saunarakennusten uumenista voi löytyä mitä erikoisempia, ja yleensä mukavuus edellä toimivia vaatekappaleita. Muotitietoiset nauttivat mökkimuotikisoista, jossa kumisaappaat ja ilmaislippikset pääsevät jälleen käyttöön. Varoitus: mökkimuotikisasta saa usein maukkaita visuaalisia todisteita, joten päätyminen sosiaalisen median kanaviin ystävien tai perheen kännykän välityksellä on enemmän kuin todennäköistä – sillä voittaja ei tietenkään ole tyylikkäin, vaan mitä mauttomampi yhdistelmä, sen parempi!

Mökkeilyä sadepäivänä

Sadepäivät kuuluvat mökkielämään. Myös sisätiloissa voi touhuta monenlaista. Jos ideat yhteisestä tekemisestä alkavat käydä vähiin, niin seuraavista aktiviteeteista saattaa olla hyvinkin hyötyä.

Elokuvapäivä
Elokuvien katsominen mökillä on ilmeinen harraste, mutta tätä voi maustaa järjestämällä elokuvapäivän tietyllä teemalla.
Esimerkiksi Star Wars tai Friends-maraton tai vaikkapa ahmia koko Game of Thronesin tuotantokauden porukalla. Jos yhteistä intohimosarjaa tai elokuvaa ei mökkeilijöiden keskuudesta löydy, toimivat komediat aina hyvin. Eritoten komedioita voi myös pelillistää sopimalla etukäteen sanabingon, jossa katsojien tulee merkitä tietty elokuvassa esiintyvä hokema tai näyttelijän maneeri. Tällöin katsomisesta tulee pienimuotoinen kilpailu, mutta yhteisöllinen ja viihdyttävä sellainen.

Leivontapäivä

Kaikki rakastavat ruokaa. Mökkireseptit painottuvat yleensä grillin ympärille, ja muurikkaletut ovat klassikko. Mutta miksipä ei kokata koko porukalla jotain, mikä vaatii hieman enemmän panostusta kuin pelkkä grillin sytyttäminen? Tämä voi olla esimerkiksi korvapuustien tai karjalanpiirakoiden tekemistä, tai vaikka hulppeiden pasteijoiden tai gourmeepizzojen tekeminen. Leivonnassa mukavaa on, että useampi voi osallistua tekemiseen, tarvitaan vain yksi ihminen, jolla on hieman enemmän ymmärrystä kokkaamisesta eli taikinan tekemisestä. Maku ratkaisee!

Ihana internet: mobiilipeli

Kun saunomiset on saunottu ja muut mökkirituaalit tehty, niin tulee yleensä hetki, että on mukava viettää hetki omaa aikaa aikaa. Vaikka offlinemaailman iloista mökillä yleensä nautitaankin täysin siemauksin, suurin osa mökkiläisistä allekirjoittanee sen, että jossain vaiheessa tulee se hetki, kun internetyhteys mökillä on iloinen ja tervetullut asia. Välillä voi olla mukavaa vain vetäytyä hetkeksi omaan rauhaan ja rentoutua hetki kännykän ääressä.

Internet on täynnä mobiilipelejä, ja valikoima on lähes rajaton. Jotkut haluavat pelata Tetristä, toiset Candy Crushia, ja toiset suosivat klassisten pelien muunnelmia, kuten Omaha Pokeri, joka on yksi suosituimmista mobiilipeleistä. Jokaisella on oma suosikkipelinsä, joten nykyihminen ei tarvitse neuvoja. Ja puhelimessa vietetyn ajan jälkeen seurustelu muun ryhmän kanssa mökillä on yleensä miellyttävämpää.

Lautapelit – rentoa yhdessäoloa

Mökki ei olisi mökki ilman lautapelejä. Vaikka oma kännykkä onkin kullanarvoinen asia, on sisätiloissa yhdessä pelaaminen elimellinen osa mökkielämää. Illan hämärtyessä moni mökkiläinen kaivaakin naftaliinista vanhat seurapelit esiin.

Mökin peli-illasta tulee monelle mieleen Afrikantähti, joka kuuluu osaksi suomalaista arkea. Lähes jokainen suomalainen lienee jahdannut aarteita vuonna 1951 julkaistua Afrikantähden pelilaudalla jossain vaiheessa elämäänsä.

Uno-korttipeli on myös vanha peliklassikko. Ensimmäinen, joka saa pääsee ensimmäisenä eroon korteistaan on voittaja – mutta pelin jujuna on se, että tämän on muistettava myös huutaa UNO!, muutoin voittoa ei tule.

Pictionaryn, jossa asioita selitetään piirtämällä, pitäisi kuulua jokaisen mökin kalustukseen. Peli tarjoaa hauskoja hetkiä myös niille, joiden peruskoulun kuvaamataidon numero ei hiponut huippuja. Piirrustuskilpailusta saa hupia pitkäksi aikaa.

Jos aikaa ja kärsivällisyyttä riittää, niin Monopoli on lautapelimaailman johtotähti. Mukaan tarvitaan kärsivällisyyttä sekä bisnesvaistoa, ja ottelu kiinteistöherruudesta voi alkaa! Peli on hidastempoisuudessaan pelin käynnistelyyn tarvitaan tunteja.

Hauskoja ja viihdyttäviä lautapelejä löytyy valtava määrä, vinkkejä uusiin peleihin täältä.

Mitä ikinä mökillä päättääkin tehdä, ei aktiviteeteista kannata ottaa stressiä. Yhteisen ajan viettäminen yhdessä tärkeiden ihmisten kanssa on mökkielämän parasta aikaa.

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tehdäänkehitysmaayhdessä

Artisokan Aamu-uutisissa oli peli , joka sopii minulle. Kivipeli. Heitä kivi ylös, jos se tulee maahan , saat juoda oluen.

Qroquius Kad

Miten menetellään, ellei se putoakaan maahan?

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Et saa olutta. Jos pelaat yksin, heität uuden kiven. Jos pelaajia enemmän odotat seuraavaa vuoroasi. Humaltumistakuu mikäli et pelaa kiven päällä, jota vesi ympäröi .