Suomen valtio maksaa syytteistä vapautetuille isiksen lahtareille 426 400 euroa koppikorvauksia

Veljeksille mukavat koppikorvaukset.
Irakilaisveljeksille Suomi oli kultamaa. Veljekset saivat valtiolta mukavat 426 400 euroa, jolla voi elellä mukavasti loppuelämän. Ilmainen ylläpito tarkoitti tässä tapauksessa kirjaimellisesti sitä.

Veljekset saapuivat Suomeen syksyllä 2015 sotapakolaisina ja heidät asutettiin Kangasalalla sijaitsevaan vastaanottokeskukseen. Ei mennyt kauaa kun muut Suomessa asustelleet irakilaiset alkoivat ilmoitella poliisille, että ainakin toinen veljeksistä esiintyi isiksen teloitusvideoilla.

Miesten epäiltiin olleen osallisena vajaan 2 000 isiksen vangin teloituksiin kesällä 2014.

Asia eteni tutkintaan ja miehet vangittiin. Miesten epäiltiin olleen osallisena ainakin 2 000 isiksen vangin teloituksiin kesällä 2014. Oikeudessa näyttönä oli mm. videofilmejä, joista yhdessä mies ampuu vankeja. Tapahtuma tunnetaan ns. Camp Speicherin joukkomurhana. Oikeudessa oli todistamassa muita irakilaisia, jotka kertovat tunnistaneen toisen epäilyistä filmillä.

Pirkanmaan käräjäoikeus kuitenkin kumosi syytteet joukkotuhonnasta 2017 ja Turun hovioikeus vahvisti tuomion 2020.

 

Asia ei ollut sillä selvä. Nimittäin miehet olivat olleet vangittuna esitutkinnan ajan käräjäoikeuden istuntoon asti eli vajaa puolitoista vuotta. Koska miehet olivat olleet vangittuna, ja oikeus oli vapauttanut heidät syytteistä, niin siitä seuraa automaattisesti ns. koppikorvaukset.

Valtionkonttori maksoi aluksi molemmille korvauksia 400 euroa per päivä, joka teki 213 200 euroa. Miesten mielestä tämä ei riittänyt ja asiasta nostettiin kanne, jota käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa eilen.

Helsingin käräjäoikeus nosti koppikorvauksia 800 euroon per päivä, joka tarkoittaa molemmille 426 400 euron korvauksia. Tämä summa maksetaan siis molemmille miehille pankkitilille kertamaksuna.

 

Jos asia olisi näin yksinkertainen, niin siinä ei olisi mitään sanomista. Jos joutuu olemaan vangittuna syyttömänä, niin silloin on oikeus saada korvauksia.

Mutta, molemmat miehet ovat etsintäkuulutettu Irakissa samoista rikoksista, joista käräjä- ja hovioikeus heidät vapautti. Ja koska oikeus on todennut heidät syyttömiksi näihin rikoksiin, niin Suomi ei tule myöskään luovuttamaan heitä Irakiin.

Toisin sanoen, on olemassa varma tieto, että miehet ovat olleet mukana isiksen teloitushommissa, mutta siitä ei saatu näyttöä oikeuteen. Kaupanpäälle miehet palkittiin mukavalla summalla rahaa.