Moni venäläinen mies miettii sotilaskarkuruutta

Venäjän määräämä liikekannallepano voi olla, että ei onnistu ihan kuten Kremlissä on suunniteltu. Nimittäin venäjänkielinen sosiaalinen media on aivan täynnä erilaisia neuvoja miten voi välttää joutumasta Ukrainaan tapettavaksi.

Tällä keskustelupalstalla on pitkiä viestiketjuja, esimerkiksi “Kaikki, jotka eivät aio kuolla Putinin puolesta. Täällä jaamme pakoreittejä, autamme toisia asettumaan uuteen piilopaikkaan ja piiloudumme toveri Putinilta”.

Ketjussa neuvotaan mihin ulkomaille venäläinen pääsee ja mitä asiakirjoja tarvitaan. Lisäksi kerrotaan rahan siirroista. Yleisiä ohjeita annetaan: 1. Kerää vähimmäismäärä tavaraa, rahaa, asiakirjoja ym. 2. Muuta pois paikkakunnalta, jossa olet kirjoilla (eli sieltä missä kutsuntalappu voidaan lätkäistä kouraan) 3. Pyydä päästä etätöihin, sillä ne tulevat usein työpaikoille ja antavat kutsuntamääräyksen suoraan käteen.

Melko yleisesti kerrotaan, että moni aikoo piiloutua jonnekin maaseudulle sukulaisten tai tuttavien luokse. Monet uskovat, että pystyvät välttelemään kutsuntamääräystä pitkäänkin kunhan elää hiljaista ja pröystäilemätöntä elämää. Toisaalta jotkut ovat sitä mieltä, että pikku kylät ovat varmoja kiinnijäämispaikkoja.

– Vanhat mummot ovat Putinin persehuoria ja ilmoittavat heti, jos kylässä liikkuu tuntematon nuori mies, jonka pitäisi olla sodassa.

Siitä ollaan kuitenkin varmoja, että kotoa tullaan hakemaan, jos sinne jää istumaan.

 

Monet arvelevat, että Valko-Venäjä voisi olla hyvä piileskelymaa, koska Venäjältä pääsee Valko-Venäjälle ilman passia. Toisaalta uskotaan, että valko-venäläiset sotilaat ja poliisit kysyvät entistä tarkemmin venäläisiltä passeja ja kulkulupia. Muitakin ulkomaa-visioita esitetään. Yksi kertoo, että aikoo mennä Norjaan rajan yli mukanaan paljon huumeita ja jäädä tahallaan kiinni.

– Siitä saa monta vuotta linnaa Norjassa ja kestää aikansa, ennen kuin sieltä palautetaan Venäjälle.

Toinen aikoo tehdä saman tempun Suomeen.

– Parempi suomalaisessa vankilassa kuin kusisessa ruumispussissa.

Melko toivottamalta kuulostaa monen venäläisen miehen tulevaisuuden näkymät. Eräs kirjoittaa:

– Asun vuokramökissä. Olen kirjoilla toisessa kaupungissa. Piilotin kaikki tietoni mitä olen pystynyt. Enää pitää vain erota työstä ja kuolla nälkään.

Jotkut kertovat, että karkurit löydetään vaikka kuinka piiloutuisi. Viranomaiset tietävät kyllä miten piiloudutaan jääkaappiin tai sohvan sisälle. Lisäksi epäillään, että miliisit tulevat käyttämään vanhuksia hyväksi siten, että kutsuntamääräys viedään vanhemmille allekirjoitettavaksi. Heille uskotellaan, että pitää allekirjoittaa.

– Miten todistat jälkikäteen, että et ole kirjoittanut.

Yleisesti ollaan sitä mieltä, että ne, joilla on rahaa, voivat piileskellä pidempään. Köyhillä ei ole mitään mahdollisuuksia vaan sotaan on lähdettävä kuolemaan.

 

Venäjä siis jakaa tällä hetkellä kutsuntamääräyksiä, virallisten tietojen mukaan 300 000 siviiliä tullaan määrää.ään sotaan. Tosin venäjällä epäillään, että ei ole mitään “osittaista” liikekannallepanoa, vaan määräys koskee ainakin jopa 800 000 miestä.

Monet ovat paniikissa sen takia, että he eivät ole käyneet minkäänlaista sotilaskoulutusta, eli armeijaa ei ole käyty. Ihmiset tajuavat, että tällaisilla henkilöillä ei ole minkäänlaista arvoa Ukrainaa vastaan taistelukentällä, sillä ukrainalaiset ovat oppineet puolessa vuodessa sotimaan ja heillä on hyvä motiivi. Ihmiset ymmärtävät, että heidät määrätään tykinruuaksi.

Kun kutsuntamääräys on lätkäisty käteen, niin henkilö on velvollinen vankeuden uhalla astumaan sotilaspalvelukseen. Kieltäytymisestä rangaistaan 10-15 vuoden vankeudella ja armeijakarkuri ei yleensä selviä hengissä vankilassa tuota aikaa.

Pitäisikö ryssiä sitten jotenkin sääliä? Että voi voi kun joutuu sotaan ja on suurempi todennäköisyys päästä hengestään kuin selvitä hengissä. Ei ole mitään tarvetta tuntea sympatiaa niitä kohtaan. Ne ovat tukeneet Venäjän toimia Ukrainassa jo vuodesta 2014 alkaen, joten nyt tulee maksun aika: pääsee hengestään jossain Ukrainan pelloilla ukrainalaisten ampumana.