Ukrainalla voitokas viikonloppu, etenee etelässä ja pohjoisessa

Khreshchenivkan kaupunki Hersonin alueella vapautettiin vihollisista.
Viikonloppu on ollut tahdikas Ukrainan joukoille. Luhanskissa on taas vaihteeksi syntymässä iso ns.motti2022. Etelässä Hersonissa paikallaan junnannut tilanne on lauennut Ukrainan etenemiseen.

Luhanskin alueella ukrainalaiset ovat jatkaneet venäläisten työntämistä taaksepäin. Lymanin kaupunki vapautettiin vihollisista voitokkaasti, mutta sitä ei jääty juhlimaan paikoilleen, vaan vyörytystä jatkettiin. Ukrainalaiset ovat nyt aivan Kreminnan ja Severodonetskin kaupunkien ovella.

Motti on syntymässä Kupianskin ja Lymanin välille, riippuen tietenkin siitä, että päättävätkö venäläiset taistella ja sitten antautua. Vai mikä on heidän tämänkertainen taktiikkansa.

Tilanne on venäjän kannalta kummallinen. Eikä Ukraina nyt mitenkään arvosta ja kunnioita vaalitulosta, jonka mukaan vajaa 100 % väestöstä haluaa liittyä Venäjään.

 

Etelässä Hersonin alueella rintamalinja on pysynyt muutaman viikon paikallaan, mutta nyt yhtäkkiä Ukrainan joukot ottivat ison harppausetenemisen Hersonista kaakkoon sijaitsevalla Novovorontsovs’kyi:n alueella, jossa venäläiset perääntyivät useita kymmeniä kilometrejä ja seuraavaksi vapautetaan Dudchanyn kaupunki.

Hersonin alueen tilanne on venäläisten näkökulmasta huonon puoleinen. Sitä voisi kutsua myös motti2022:ksi. Dnepr-joen länsipuolelle jää + – 50 km levyinen kaistale, jolla alueella on useita tuhansia venäläisiä sotilaita. Venäläiset eivät voi enää kauaa pitää tätä kaistaletta, sillä tosiasiassa he ovat jo olleet viikkokausia motissa.

Tilanne on se, että Ukraina on tuhonnut kaikki Dneprin sillat. Joki on 2-6 km leveä iso joki, eikä sitä ylitetä uimalla. Venäläisillä ei myöskään ole alueella veneitä, eli Dneprin länsikaistaleella olevat venäläiset eivät ole saaneet minkäänlaista huoltoa moneen viikkoon. Polttoaine ja ammukset alkavat pikkuhiljaa oleman lopussa.

Ukraina on toki luvannut, että venäläiset saavat pitää henkensä, jos antautuvat, mutta ainakaan vielä sitä ei ole tapahtunut.

Ikävää Hersoninkin alueella on se, että Ukraina ei näytä kunnioittavan Venäjän järjestämien vapaiden vaalien tulosta.