Miksi Venäjä ei käytä tehoasetta ja tehoreserviä? Koska niitä ei ole

Miksi Venäjä ei ole jo käyttänyt putinistien kuvittelemaa tehoasetta? Viimeistään nyt, kun sota on kääntymässä Ukrainan puolelle, niin eikö tätä salaista asetta ja reserviä pitäisi käyttää täydellä tohinalla?

Kantti kertaa kantti. Venäjän armeija, ja se koko yhteiskunta perustuu korruption olemassaolon hyväksyntään. Pohjoismaissa korruptio tarkoittaa lähinnä jotakin lippuja Savonlinnan oopperajuhliin. Tai Oulaisten kaupungin tapaista, mutta todella harvinaista rikosvyyhteä, jossa kunnan kiinteistöpäällikkö kilpailutti kaverilleen kaikki kaupungin rakennusurakat. Yleisesti pohjoismaisesta korruptiosta ei kannata edes puhua samassa yhteydessä kun puhutaan venäläisestä korruptiosta.

Joidenkin arvioiden mukaan korruptio tarkoittaa sitä, että esimerkiksi armeijan tavaroista häviää sellaiset 10-20 %. Tämä ei tarkoita sitä, että jos armeija tilaa 10 tankkia, niin he saavat 8 tankkia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun armeija tilaa 10 tankkia, niin se saa kyllä ne 10 tankkia, mutta jokaisesta tankista puuttuu joka puolelta 10-20 % niitä asioita mitä siinä pitäisi olla.

Andrej Sergejeff kuvaa asiaa hyvin: Kun tankit luovutetaan käyttöön, niin yksi ei käynnisty ollenkaan, koska ei ole polttoainetta. Toisessa radiolaite on pelkkä kuori, eikä sen sisällä ole mitään elektroniikkaa. Kolmannessa reaktiivipanssari on täytetty styroksilla. Kaikissa tankeissa sotilasstandardien mukainen optiikka on korvattu kiinalaisella kuluttajakäyttöön tarkoitetulla halparihkamalla. Komppania saa siis käyttöönsä 10 tankkia, mutta kaikki tankit ovat jotkut enemmän, jotkut vähemmän käyttökelpoisia. Eikä kukaan tiedä mitä mistäkin tankista puuttuu tai mitä siinä on.

 

Kun Jaroslavskin kaupungin kaupunginneuvosto päätti rakennuttaa kerrostalon, ja asiat olivat lopulta siinä pisteessä, että työmaalle alettiin tuomaan sementtiä, niin sementistä häipyi ensimmäisen päivän aikana neljännes ja tilalle laitettiin hiekkaa. Seuraavana päivänä hävisi taas se sama neljännes ja hiekkaa tilalle. Kolmantena päivänä sama. Tällä sementillä rakennettiin sitten talo. Kaikki tietävät, että talo on pelkkä hiekkakakku, mutta sellaista se nyt vaan on.

 

Korruptoitunut systeemi on kuin musta aukko, jonne tavara vain häviää kuin David Copperfieldin taikatempuissa. Korruptio ei myöskään hävinnyt mihinkään, vaikka Neuvostoliiton nimi muutettiin Venäjäksi. Vain nimi muuttui, mitään muuta ei tapahtunut. Kun Putin alkoi rakentaa ammattilaisarmeijaansa vuosituhannen alkupuoliskolla, niin se oli jo valmiiksi korruptoitunut. Kaikki komentoketjussa ottivat omansa.

Yläportaalla ministeriössä omistetaan miljoonajahteja, kenraaleilla on huviloita, majureilla kalliit autot, kapteenilla hyvät kalavehkeet ja uisteluvene ja ketjun alimpana sotamies Sergei, joka saa pöllittyä lenkkarit alokkaalta, joka on saanut ne juuri varusvarastosta.

Korruptio hävittää myös tavaran arvon kokonaan. Oleg varastaa armeijan yökiikarit ja vaihtaa ne vodkapulloon. Kiikarit ovat moninkertaisesti arvokkaammat kuin pullo vodkaa, mutta viinan myyjä tietää, että Oleg on pöllinyt kiikarit armeijalta, eikä niistä ole syytä maksaa enempää.

Kun tämä puoliviritetty venäläinen tankki joutuu Ukrainaan ja pilkkopimeässä yrittää suunnistaa, niin se on vähän kuin voi voi. Oleg on juonut yökiikarit, joten tankin tähystäjä ei näe mitään. Jossain siellä pensaikossa sitten on kontallaan ukrainalainen sotilas, jolla on länsimaiset tehokkaat yökiikarit silmillään. Hän tähtää panssarintorjuntasinkonsa, painaa liipaisinta ja venäläinen tankki hyppää 10 metriä ilmaan ja putoaa katolleen maahan.

 

Venäjän propaganda on oikeasti ollut todella tehokasta, siis se propaganda, joka on suunnattu länteen. En tiedä, että uskooko venäläinen itse siihen. Luultavasti ei välitä, sillä hän on kasvanut sisään siihen korruptioon ja suhtautuu siihen kuin normaalina. Venäjän armeijahan on joka tapauksessa rankattu kaikissa arvovaltaisissa julkaisuissa viimeisen 15 vuoden ajan maailman toiseksi iskukykyisimmäksi armeijaksi. Mihin tämä tällainen on perustunut? Ei mihinkään muuhun kuin siihen, että Venäjä on antanut sellaisen kuvan, että sen armeija on iskukykyinen ja tehokas.

Tästä tehokkuudesta ei ole edes mitään konkreettista näyttöä. Tsetseniassa Venäjä oli tehokas, se pommitti siviilejä ja Groznyin kaupungin maan tasalle kaukaa, mutta mitään ”oikeata sotaa” ei juurikaan käyty, koska tsetseeneistä ei ollut oikeasti vastusta. Syyria on ainoa paikka, jossa Venäjän nykyarmeija, joka on nyt Ukrainassa, on tehnyt ”tulosta”. Iranin avulla, ja vastassa puolivillainen muslimikapinallisten joukkio. Nyt, kun Venäjän eliittiarmeijan olisi pitänyt näyttää se osaaminen Ukrainassa, niin mitä on tapahtunut?

Ei yhtään mitään. Jos Venäjän armeija olisi sellainen tehokas ja iskukykyinen armeija, kuin on uskottu, niin sodan tulos olisi nyt aivan erilainen. Se olisi ollut jo sodan alkuvaiheessa, ennen kuin lännen apu olisi edes ehtinyt Ukrainaan paikalle. Jos Venäjän armeija olisi ollut iskukykyinen ja tehokas armeija, niin Ukraina olisi jo miehitetty kokonaan, mutta ei ole.

 

Jotkut tyhmimmät uskovat vieläkin, että Venäjällä on joku salainen ase, joka kaivetaan kohta, huomenna, ylihuomenna, ensi viikolla naftaliinista ja silloin alkaa punakone jylläämään. Miksi Venäjä ei sitten ole jo nyt käyttänyt tätä tehoasetta? Tai viimeistään nyt, kun sota on kääntymässä Ukrainan puolelle, niin eikö tätä salaista asetta pitäisi viimeistään nyt käyttää? Miksi sitä ei käytetä, vaan pantataan? Siksi, että ei ole mitään tehoasetta eikä reserviä. Koko Venäjän armeijan kuviteltu tehokkuus ja ylivoimaisuus perustuu, kuten jo sanoin, pelkkään bluffiin.

Venäjä on tippunut nykyajan kelkasta jo aikoja sitten.