Rinkebyn somalit keksivät mukavan tukipetoksen, miljoonia virtasi tilille

Jos se on somalialainen yhdistys, ja jos se saa valtiontukiapurahaa, niin mihin rahat käytetään? Tietenkin viinaan, huoriin ja tupakkaan kuin siihen, mihin rahaa oli haettu käytettäväksi.

Ruotsissa on olemassa sellainen instituutio kuin läxhjäp, läksyapu. Se on suurin piirtein kuin Suomen tukiopetus, mutta tätä läksyapua pyörittävät usein mm. vanhemmat, erilaiset yhdistykset ja sen sellaiset, jotka eivät varsinaisesti ole koulun palkkalistoilla.

Rinkebyläiset somalit keksivät muutama vuosi sitten perustaa useamman läksyapuyhdistyksen, joista kolme on nyt rikostutkinnassa. Kulttuuriyhdistys RAJO:a, Rinkebyn vanhempainyhdistystä ja Ruotsin nuorten ja aikuisten akatemiaa epäillään tukipetoksista.

Yhdistykset ovat saaneet ainakin 2,4 miljoonaa kruunua valtionapurahaa, joka on ollut korvamerkittyä rahaa käytettäväksi lasten ja nuorten tukiopetukseen. Rahat kuitenkin käytettiin aivan muuhun kuin tukiopetukseen.

Asia tuli ilmi kun kouluvirasto ja verovirasto tekivät tarkempia tutkimuksia 30 yhdistyksestä, että miten rahaa oli käytetty. Näistä kolmestakymmenestä yhdistyksestä 23 osoittautui sellaisiksi, jotka olivat enemmän tai vähemmän fuskanneet raha-asioissa. Mainituista kolmesta yhdistyksestä tehtiin rikosilmoitukset, koska rahaa käytettiin avoimesti ja räikesti väärin.

Yhdistyksien johtoportaat olivat laittaneet käytännössä kaikki apurahat omiin taskuihinsa. Rahaa kulutettiin maksullisiin naisiin, viinaan, bileisiin, autoihin ja kalliiseen kulutuselektroniikkaan. Kaikilla kolmella yhdistyksellä oli vuokratilat, mutta tukiopetuksen sijasta niissä pyöriettiin aikuisten discoja ja ainakin yhdessä pimeää kapakkaa. Yhdessä pyöritettiin kioskia.

Näiltä kolmelta yhdistykseltä vaaditaan takaisin 2,4 miljoonaa kruunua ja lopuilta 20 yhdistykseltä edelleen 2,6 miljoonaa.