Sähkön hinta nousee taas, vaikka kulutus ja tuotanto ovat vakio

Sähkön hinta on taas viime päivinä heitellyt ylös alas. Kummallisinta on se, että viime kuun lopussa sähkö oli kuluvan vuoden aikana kalleinta, yli 200 e /MWH kalliimpaa kuin viime talven kylmimpänä päivänä.

Onhan se nyt paljon helpompi uskoa, että Venäjän pakotteet ja Ukrainan sota nostavat sähkön hintaa. Se on yksinkertaisille yksinkertainen selitys. Muutama päivä sitten sähkön hinta oli kuluvan vuoden kalleinta, yli 500 e/ MWh, eli 200 euroa kalliimpaa kuin viime talven kylmimpänä päivänä.

Jos katsotaan tuon päivän 30.9.2022 sähkölukemia tarkemmin, niin huomaamme, että päivän kulutus oli ihan normaalia. Sähkön kulutushuippu oli illalla klo 18.00 aikaan, jolloin kulutus oli reilu 9 000 MW, eli aivan normaali ja vakio. Muuten kulutus pyöri päivän aikana 7 500 ja 8 800 MW välillä.

Sähköä tuotettiin päivän mittaan melko tasaisesti, ja kulutushuipun aikana tuotanto oli:

– Ydinvoimalla 3 800 MW

– Vesivoima 1 400 MW

– Teollisuuden ja kaukolämmön yhteistuotanto 2 200 MW

– Tuulivoima ja muu 100 MW.

Suomen sähkön tuotanto oli noin 7 500 MW, loput käyttösähköstä ostettiin Ruotsista, mutta sen verran reilusti, että siitä myytiin osa Viroon. Päivä oli aivan normaali päivä, sähköä tuotettiin aivan normaalisti sen kulutuksen tarpeisiin, mikä oli täysin ennustettavissa, eli mikään voimalaitos ei ollut huollossa, kiinni tms. Suomi olisi voinut itse tuottaa kokonaan tuon kulutuksen määrän 9 000 MW, mutta sähköyhtiöissä katsottiin, että on kannattavampaa ostaa osa Ruotsista kuin tuottaa sitä Suomessa.

Toisin sanoen, päivänä, joka oli aivan tavallinen normaali päivä, jolloin sähköä olisi voitu tuottaa vaikka myyntiin, niin sähkön hinta nostettiin yhtäkkiä aivan tolkuttoman kalliiksi.

 

Vaikka Olkiluoto 3. ei olisi saatu käyntiin, niin siltikin Suomi olisi pystynyt tuottamaan tuon sähkömäärän. (Aikaisemmin esim. vuonna 2020 Suomen sähkön kulutuksesta 4 % tuli Venäjältä! Ai etkö tiennyt tätä? Harva tietää, sillä valtamedian liika lukeminen aiheuttaa sen, että saa kuvitelman Suomen olleen riippuvainen Venäjän sähköstä. Da da.)

Kun nykyään puhutaan sähköpulasta, ja väläytellään jotakin käsittämättömiä sähkökatkoja tulevaksi talveksi, niin ne ovat ihan täysin tuulesta temmattua puhetta. Tällaisilla sähköpulapuheilla ei ole mitään katetta.

Monien mielissä tämä kuviteltu sähköpula liittyy jotenkin Venäjän pakotteisiin. Venäjän pakotteilla ja Venäjän kaasulla ei kuitenkaan ole yhtään mitään tekemistä tämän hetkisen sähkön hinnan kalleuden kanssa. Yleinen väite on, että Saksan kaasupula nostaa sähkön hintaa. Mutta kun ei nosta. Ei Saksa tee kaasulla kuin pienen osan sähköstään. Se Venäjän kaasu on mm. talojen lämmitykseen, koska puolet Saksan talouksista lämpenee kaasulla.

Kaasupula voi mahdollisesti nostaa Saksassa sähkön kulutusta tulevana talvena, jos sitä kaasua ei saada. Ihmiset ostavat silloin sähkölämmittimiä, joka lisää kulutusta. Mutta juuri tällä hetkellä Venäjän kaasu ei vaikuta sähkön hintaan Saksassakaan.

 

Yksi syy sähkön kalleudelle on se, että sähköyhtiöt ovat pörssiyhtiöitä ja niiden ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Niiden tehtävä ei siis ole tuottaa kuluttajilla halpaa sähköä. Koska sähkön hinta on saatu mukavaan nousuun viimeisen vuoden aikana, ja sähköyhtiöt tekevät massiivisia voittoja, niin ei kai sitä rahantekokonetta laiteta enää vapaaehtoisesti kiinni.

Toinen syy hinnan nousuun on se, että tuulivoima sekoittaa markkinoita. Sähkön tuotannon kannalta olisi kaikkein parasta, jos jokainen voimalaitos pyörisi liki maksimiteholla koko ajan taukoamatta, tai ainakin siinä rajoilla mitä tarvitaan kulutukseen. Tämähän ei maksa ylimääräistä. Ydinvoiman tuotanto on yleensä melko vakiota, mutta esim. vesivoimaa voidaan säädellä. Patoa kiinni tai auki, jolloin turbiini pyörii enemmän tai vähemmän. Tuulisähkö on kuitenkin se, jota halutaan verkkoon, koska vihreä sähkö. Kun tuulee, niin vesivoimala laittaa patoja kiinni ja pienentää tuotantoa. Kun taas ei tuule, niin vesivoiman tuotantoa lisätään.

Näin sähkön hinta hyppelee ylös alas, koska tuulivoimalta myös odotetaan tuottoa. Niitä propelleja pitkin rannikkoa ei ole tehty sen takia, että ne tuottavat kuluttajille halpaa sähköä vaan sen takia, että neKIN tuottavat sähköyhtiöille mahdollisimman paljon voittoa.

Eli, jos sähkön tuotanto olisi vakio päivästä toiseen kulutuksen mukaan. Ja kun sitä täydennettäisiin tuulivoimalla, niin sähkö olisi halpaa kuin heinä. Tämä sillä ehdolla, että sähköyhtiöt eivät ole voittoa tuottavia osakeyhtiöitä vaan niiden ensisijainen tehtävä on turvata sähkön tuotanto.