Sähkön hinta nousee taas, vaikka kulutus ja tuotanto ovat vakio

Sähkön hinta on taas viime päivinä heitellyt ylös alas. Kummallisinta on se, että viime kuun lopussa sähkö oli kuluvan vuoden aikana kalleinta, yli 200 e /MWH kalliimpaa kuin viime talven kylmimpänä päivänä.

Onhan se nyt paljon helpompi uskoa, että Venäjän pakotteet ja Ukrainan sota nostavat sähkön hintaa. Se on yksinkertaisille yksinkertainen selitys. Muutama päivä sitten sähkön hinta oli kuluvan vuoden kalleinta, yli 500 e/ MWh, eli 200 euroa kalliimpaa kuin viime talven kylmimpänä päivänä.

Jos katsotaan tuon päivän 30.9.2022 sähkölukemia tarkemmin, niin huomaamme, että päivän kulutus oli ihan normaalia. Sähkön kulutushuippu oli illalla klo 18.00 aikaan, jolloin kulutus oli reilu 9 000 MW, eli aivan normaali ja vakio. Muuten kulutus pyöri päivän aikana 7 500 ja 8 800 MW välillä.

Sähköä tuotettiin päivän mittaan melko tasaisesti, ja kulutushuipun aikana tuotanto oli:

– Ydinvoimalla 3 800 MW

– Vesivoima 1 400 MW

– Teollisuuden ja kaukolämmön yhteistuotanto 2 200 MW

– Tuulivoima ja muu 100 MW.

Suomen sähkön tuotanto oli noin 7 500 MW, loput käyttösähköstä ostettiin Ruotsista, mutta sen verran reilusti, että siitä myytiin osa Viroon. Päivä oli aivan normaali päivä, sähköä tuotettiin aivan normaalisti sen kulutuksen tarpeisiin, mikä oli täysin ennustettavissa, eli mikään voimalaitos ei ollut huollossa, kiinni tms. Suomi olisi voinut itse tuottaa kokonaan tuon kulutuksen määrän 9 000 MW, mutta sähköyhtiöissä katsottiin, että on kannattavampaa ostaa osa Ruotsista kuin tuottaa sitä Suomessa.

Toisin sanoen, päivänä, joka oli aivan tavallinen normaali päivä, jolloin sähköä olisi voitu tuottaa vaikka myyntiin, niin sähkön hinta nostettiin yhtäkkiä aivan tolkuttoman kalliiksi.

 

Vaikka Olkiluoto 3. ei olisi saatu käyntiin, niin siltikin Suomi olisi pystynyt tuottamaan tuon sähkömäärän. (Aikaisemmin esim. vuonna 2020 Suomen sähkön kulutuksesta 4 % tuli Venäjältä! Ai etkö tiennyt tätä? Harva tietää, sillä valtamedian liika lukeminen aiheuttaa sen, että saa kuvitelman Suomen olleen riippuvainen Venäjän sähköstä. Da da.)

Kun nykyään puhutaan sähköpulasta, ja väläytellään jotakin käsittämättömiä sähkökatkoja tulevaksi talveksi, niin ne ovat ihan täysin tuulesta temmattua puhetta. Tällaisilla sähköpulapuheilla ei ole mitään katetta.

Monien mielissä tämä kuviteltu sähköpula liittyy jotenkin Venäjän pakotteisiin. Venäjän pakotteilla ja Venäjän kaasulla ei kuitenkaan ole yhtään mitään tekemistä tämän hetkisen sähkön hinnan kalleuden kanssa. Yleinen väite on, että Saksan kaasupula nostaa sähkön hintaa. Mutta kun ei nosta. Ei Saksa tee kaasulla kuin pienen osan sähköstään. Se Venäjän kaasu on mm. talojen lämmitykseen, koska puolet Saksan talouksista lämpenee kaasulla.

Kaasupula voi mahdollisesti nostaa Saksassa sähkön kulutusta tulevana talvena, jos sitä kaasua ei saada. Ihmiset ostavat silloin sähkölämmittimiä, joka lisää kulutusta. Mutta juuri tällä hetkellä Venäjän kaasu ei vaikuta sähkön hintaan Saksassakaan.

 

Yksi syy sähkön kalleudelle on se, että sähköyhtiöt ovat pörssiyhtiöitä ja niiden ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Niiden tehtävä ei siis ole tuottaa kuluttajilla halpaa sähköä. Koska sähkön hinta on saatu mukavaan nousuun viimeisen vuoden aikana, ja sähköyhtiöt tekevät massiivisia voittoja, niin ei kai sitä rahantekokonetta laiteta enää vapaaehtoisesti kiinni.

Toinen syy hinnan nousuun on se, että tuulivoima sekoittaa markkinoita. Sähkön tuotannon kannalta olisi kaikkein parasta, jos jokainen voimalaitos pyörisi liki maksimiteholla koko ajan taukoamatta, tai ainakin siinä rajoilla mitä tarvitaan kulutukseen. Tämähän ei maksa ylimääräistä. Ydinvoiman tuotanto on yleensä melko vakiota, mutta esim. vesivoimaa voidaan säädellä. Patoa kiinni tai auki, jolloin turbiini pyörii enemmän tai vähemmän. Tuulisähkö on kuitenkin se, jota halutaan verkkoon, koska vihreä sähkö. Kun tuulee, niin vesivoimala laittaa patoja kiinni ja pienentää tuotantoa. Kun taas ei tuule, niin vesivoiman tuotantoa lisätään.

Näin sähkön hinta hyppelee ylös alas, koska tuulivoimalta myös odotetaan tuottoa. Niitä propelleja pitkin rannikkoa ei ole tehty sen takia, että ne tuottavat kuluttajille halpaa sähköä vaan sen takia, että neKIN tuottavat sähköyhtiöille mahdollisimman paljon voittoa.

Eli, jos sähkön tuotanto olisi vakio päivästä toiseen kulutuksen mukaan. Ja kun sitä täydennettäisiin tuulivoimalla, niin sähkö olisi halpaa kuin heinä. Tämä sillä ehdolla, että sähköyhtiöt eivät ole voittoa tuottavia osakeyhtiöitä vaan niiden ensisijainen tehtävä on turvata sähkön tuotanto.

 

Subscribe
Notify of
guest
32 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Sakulle Virtaa on prio1

Poliitikot Ruotsissa ovat päättäneet että sähkön vienti Saksaan on maksimoitava ja kulutus Ruotsissa minimoitava.

Hiiteen hullut päättäjät

Tai saa kuluttaa, mutta se maksaa. Samaa sanoivat nää puhuvat päät joitain vuosia sitten autoilusta. Ei sitä kielletä tulevaisuudessa, mutta se vain maksaa.

Ich möchte bli Saku

Ruotsalaiset hytisevät hampaat kalisten säästääkseen sähköä Saksalle. Kunniakkaimmat jättävät talonsa kylmilleen ja muuttavat anoppilaan.

Saksa on kaikenlisäksi antanut talouksilleen mahtavat sähkökompensaatiot. On lämmintä ja mukavaa.

Ruotsissa on ruoan hinta noussut 14% vuoden alusta ja inflaatio on 10%. $1 maksaa 11,20kr. Miten Suomessa?

Qroquius Kad

Kaipa ruotsalaisten pitää hytistä kylmässä samasta syystä kuin suomalaisten:

koska hallitusta leikkivät tytöt lahjoittavat sähköt Saksalle, ettei heidän tarvitse ottaa käyttöön Sitä Hirwiää Ydinvoimaa, ja
Maailma Pelastuu!

Tyhmä kansa äänestää heidät kuitenkin takaisin valtaan, vaikka mitä tekisivät.

puolueeton

EU sopimus sanoo, että jokaisen EU maan pitää pystyä siirtämään sähköntuotannostaan 70 % muihin EU maihin. Jos Saksa tarvitsee sähköä, sitä voidaan tuottaa Norjassa ja Ruotsissa. Ruotsista Sähköä siirtyy Tanskaan ja Tanskasta Saksaan. Jos Ruotsin sähkö ei riitä itselle ja vientiin, sähköä voidaan siirtää Suomesta. Mitä EU haluaa ja mikä on edullisinta sähköyhtiöille. Kansalaisten tarvekin voi vaikuttaa.

VMP

No se on duumassa vahvistettu ja yleinen tieto euusta jota neuvostoliiton lähetystöistä voi pyytää..

Qroquius Kad

Minkäs teet, kun energiaporho vaatii maksamaan sähköstä paljon eikä anna sitä halvalla?
Kun kemumatu haluaa pillua, se ottaa sitä itse ellei anneta.
Mutta mitenkäs otat itse sähköä, ellei anneta?

Alpertti

Yhtenä merkittävänä sähkön riittävyyteen vaikuttavana tekijänä on tuontisähkön saatavuus, sillä huippukulutustilanteessa sähköä on tuotu merkittäviä määriä Ruotsista ja Virosta. Tuonnin saatavuus Etelä-Ruotsista Suomeen on heikentynyt, koska Ringhals 4 -ydinvoimayksikön huollon on ilmoitettu pitkittyvän tammikuun loppuun saakka. Tämän vuoksi Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät on varoittanut, että Etelä-Ruotsissa riski sähkökatkoille on kasvanut. Suomessa olemme kulutushuippujen aikaan riippuvaisia tuontisähköstä, eli lähinnä Pohjoismaiden tuotannosta ja siirtoyhteyksien toimivuudesta.

Jos haluaa pelastaa Suomen, kannattaa siis laittaa kello soittamaan tuntia aiemmin tai myöhemmin. Tai sitten ei laita kelloa soittamaan ollenkaan ja herää sitten kun herää. Vaihda sähköhella kaasulieteen. Vaihda tiskikone lämpimään veteen, jos se lämpenee kaukolämmöllä.

X

Höh. Rappukäytävän siivouspistorasiasta tietty.

VMP

Jos vaikka joku tekisi rikosilmoituksen siitä, että yhtiöt rikkovat jakeluvelvoitetta alueellaan ja myyvät pörssiin sähkönsä kalliilla..

X

Joo, parin viikon päästä tulee allekirjoitusta myöten kopiokoneella tehty ilmoitus tutkimusten lopettamisesta. Tutkimukset jatkuvat jos jotain uutta ilmenee. Jos tulee sitäkään.

X

Nyt pitäisi iskeä kuokka maahan ja ruveta tekemään uutta atomivoimalaa, olisi sitten heti 25 vuoden päästä valmis. Tarpeeseen, uskon.

anomyymi

Etelä-Koreasta kun tilaa, niin ei mene montaa vuotta kun atomimiilu on jo tulilla.

VMP

Sähkön hinta on sidoksissa kokaiinin ja pikkupoikien hintaan joita toimitusjohtajat käyttävät…

VMP

Kuulemma yitin johtoryhmän bileissä on täysi-ikäisiäkin rattopoikia.. ja kuvion paljastamisella kiristänyt helsingin kaupungin hallitusta.

Päivitys

Suomessa sähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteiseen sähköpörssin kautta, ja Pohjoismaat kytkeytyvät myyntiyhteyksien vuoksi vahvasti muuhun Eurooppaan.

Nykyjärjestelmässä sähkön myyntihinta määräytyy tuotantokustannusten ja kulutuksen käyrien leikkauspisteen mukaan.

Näin kallein tuotantomuoto, erityisesti kaasu, nostaa myyntihintaa.

Vaikka Suomessa sähköntuotannossa reilusti yli 80 prosenttia on katettu uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla, kaasun korkea hinta Euroopassa nostaa sähkön hintaa Suomessakin.

https://www.iltalehti.fi/talous/a/410fe10f-0a2d-464a-8228-581e1f6e5b2d

Päivitys

Energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro.
Halvasta tuulisähköstä maksetaan välillä kalliin maakaasun hintaaSähkön markkinat toimivat siten, että kaiken sähkön hinnan määrittää kallein tapa tuottaa sähköä. Jos esimerkiksi halpaa tuulivoimaa ei ole tarpeeksi, kaikki sähkö maksaa moninkertaisesti kalliimman maakaasun hinnan verran.

Sähköä pitää tuottaa joka hetki tasan sen verran kuin sitä käytetään, koska sähköä ei voida varastoida. Sähkön myös pitää riittää kaikkeen tarvittavaan.

Suurin osa sähköstä tuotetaan teknologioilla, joiden kustannukset eivät ole nousseet maakaasun tapaan. Tällaisia ovat muun muassa tuulivoima, ydinvoima ja vesivoima.

Ensisijaisesti kysyntä täytetään hyödyntämällä näitä edullisia tuotantotapoja.

Tällä hetkellä sähkön kovaa kysyntää kuitenkin joudutaan tyydyttämään maakaasulla, mikä nostaa hintoja.

Maakaasun hinta on noussut, koska Venäjältä tullutta kaasua joudutaan korvaamaan muualta tuodulla.

https://yle.fi/uutiset/74-20000121

Päivitys

Nordpool: Price formation
A well-functioning and competitive power market produces electricity at the lowest possible price for every hour of the day. The balance price represents both:

  • The cost of producing one kWh of power from the most expensive source needed to be employed to balance the system – either from a domestic installation or from external imports.
  • The price that the consumer is willing to pay for the final kWh required to satisfy demand.

https://www.nordpoolgroup.com/en/the-power-market/Day-ahead-market/Price-formation/

Sherlokki suvakko

Lehden mukaan Lipponen rekrytoitiin lobbariksi Saksassa. Hänet palkkasi entinen pitkäaikainen liittokansleri Gerhard Schröder ja Nord Stream AG:n toimitusjohtaja, entinen Stasin tiedustelu-upseeri Matthias Warnig. Tiitinen on aika mukavasti Kaasuerikoismieslipposen kannassa kiinni, hengittää jo niskaan mukavasti.

Päivitys

Esimerkiksi vesi- tai ydinvoiman tuottaminen ei maksa sen enempää kuin ennenkään, mutta niidenkin myyntihinta on noussut.

– Markkina ei toimi tässä tilanteessa. Syntyy hirveästi ansiotonta voittoa. Kun yritykset eivät tee mitään, voitot vain kasvavat, Lund sanoo.

Totuus esiin

Poliitikot Suomessa ovat päättäneet köyhdyttää kansalaiset keinoja kaihtamatta, muuten The Great Reset ei toteudu.
Enkä usko että toteutuu sittenkään, jossain vaiheessa eduskunnan porukka tullaan kantamaan ulos talosta.

taju kankaalla

En jummarra, taju taas kankaalla

Nih

Tämä alkaa vaikuttaa vähän siltä että ihmisä pakotetaan säästämään energiaa ja siirtymään pois fosiilista ja myös pois venäjä riippuvuudesta. Minun kaaliin ei mene että suomen kantaverkkojen kapasiteettiä ei kestä yhä lisääntyvää tuulivoima tuotanto ja sen takia niitä on laitettava odottamaan että nämä älykääpiöt viitsisivät alkaa rakentamaan lisää kantaverkkoa. Tästä asiasta on puhuttu jo vuosikymmeniä että suomen kantaverkko on liian wanhaa ja kestämätöntä suuremman sähkön tuotannon lisäämiseen.

Voi aikoja

Joo ja ruotsissa nousee polttoaineet ja lmmitys ja vesi ja ja ja….

Lallukka

Onneksi saksa on niin paska maa, että on pian vihreä kunnes joltain pinna palaa.

Maakku

Niin, tämä on sitä hinnan nostamista. Ensin nostetaan sähkön hinta tosi korkealle, niin sen jälkeen ihmiset ovat tyytyväisiä pienestä pudotuksesta. Sama tehtiin polttoaineille.