Poliisisedän ohjeita syksyn liikenteeseen

Itä-Uudenmaan poliisin liikennesektori kokosi kuusi tärkeää ohjetta autoilijoille ja pyöräilijöille, joiden avulla syksyn liikenteeseen lähteminen voi helpottua.

– Syksy tuo liikenteeseen omat haasteensa. Pimeä aika pitenee, aamut ovat kosteita ja kylmiä, hirvieläimet liikkuvat vilkkaimman liikenteen aikaan ja sateiset säät huonontavat ajo-olosuhteita. Kokosimme kuusi tärkeää ohjetta autoilijoille ja pyöräilijöille, joiden avulla syystalven liikenteeseen lähteminen voi helpottua, toteaa komisario Katri Lehti liikennepoliisisektorilta.

1. Varaa aikaa auton lämmittämiseen ja lasien puhdistamiseen

Syysaamuisin auton lasit ovat märkiä, huurteisia tai jäisiä. Kaikki ymmärtävät, mitä ongelmia jäiset lasit aiheuttavat. Kuitenkin lähes yhtä pahan näkemisrajoitteen aiheuttavat myös huurteiset ja märät lasit. Tämä korostuu varsinkin kirkkaina aamuina matalalta paistavaan vasta-aurinkoon ajaessa. Näkyvyys sivulasien läpi on yhtä tärkeää kuin näkyvyys tuulilasista. Varaa aikaa auton lämmittämiseen ja lasien puhdistamiseen. Sisäilmalämmitin kannattaa ottaa käyttöön mieluummin liian aikaisin kuin myöhään.

2. Ajoneuvon valojen kunto kannattaa tarkastaa ennen liikkeellelähtöä

Toimivat valot auttavat havainnoimaan erityisesti kevyttä liikennettä ja hirvieläimiä. Samalla muun liikenteen on helpompi arvioida esimerkiksi vastaantulevan ajoneuvon etäisyyttä ohitustilanteissa. Valojen käyttöön tulee myös paneutua. Uusissa ja uudehkoissa autoissa on vakiovarusteina päiväajovalot. Kun ne ovat kytkettyinä, takavalot eivät yleensä pala. Sateessa, sumussa, hämärässä ja pimeässä päivävaloja ei saa käyttää. Varsinkin valoisaan aikaan sumurintamaan ajaessa valoautomatikka ei tunnista tilannetta ja takavalot eivät syty. Tämä voi olla haastava tilanne takana tulevalle liikenteelle. Peräänajon riski kasvaa ja useiden ajoneuvojen peräänajosumat ovat tyypillinen syksyn ja talven ongelma. Valojen käyttöäkin tärkeämpää on huolehtia riittävistä ajo etäisyyksistä.

3. Takavalo on pakollinen polkupyörässä

Polkupyörän takavalo tuli pakolliseksi uuden tieliikennelain myötä 1.6.2020. Etuvalo pyöräilijöille on ollutkin jo pakollinen, ja nyt turvallisuuden edistämiseksi pyöräilijöiltä vaaditaan myös punaista pyörän takavaloa. Valoja edellytetään käytettävän valoisan ajan ulkopuolella sekä näkyvyyden ollessa heikentynyt sään vuoksi. Takavalo voi sijaita myös pyöräilijän kypärässä tai repussa. Tärkeintä on, että se näkyy ja varoittaa muita liikenteessä kulkevia.

4. Auton renkaat ajokelin mukaisesti

Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Riittävän kulutuspinnan lisäksi on talvirenkaissa syytä huomioida myös niiden ikä. Hyväkuntoinen, yli viisi vuotta vanha rengas on pito-ominaisuuksiltaan selvästä uutta huonompi. Huomioithan myös, että jarrullisessa perävaunussa vaaditaan talvirenkaat, jos vetoauto on varustettu nastarenkailla.

5. Hämärän ja pimeän kelin nopeusrajoitukset

Vaikka yleisesti puhutaan talvinopeusrajoituksista, ovat ne ensisijaisesti pimeän ja hämärän kelin rajoituksia. Koska näissä olosuhteissa pystyy tekemään havaintoja muista huomattavasti myöhemmin, on järkevää pudottaa nopeutta. Se antaa pelivaraa ja mahdollistaa oikeat toimenpiteet vaaratilanteissa.

6. Hirvieläimet liikkuvat aamu- ja iltahämärissä

Vuorokauden hämärät ajankohdat ajoittuvat vilkkaaseen työmatkaliikenteeseen. Käynnissä oleva metsästyskausi ajaa eläimiä alueille, joissa ne eivät välttämättä liiku normaalisti. Vauhkoontuneet eläimet käyttäytyvät vieläkin yllättävämmin. Ainoa tapa välttää eläinonnettomuuksia on ajonopeuksien pudottaminen. Tämä kannattaa tehdä erityisesti alueilla, joissa on liikennemerkeillä varoitettu hirvieläimistä. Vaikka onnettomuutta ei voisikaan välttää, sen seuraukset lievenevät nopeutta pudottamalla.
 

 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Liikenne, Uusimaa, Uutinen, Uutinen

Peru tilaus

Poliisi | poliisi.fi

Subscribe
Notify of
guest
18 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Liikennelaulu

Valpas Mieli unohtui!
Eli ei rattiin väsyneenä, kännissä, krapulassa, pillereissä, huumeissa, mausteissa jne.

Mitä se auttaa jos ajoneuvo on kunnossa mutta nuppi sekaisin ja paskat housuissa.

X

Eikö saa olla paskat housussa? Missä lukee?

Qroquius Kad

Tieliikennelaki, 5 luku, 63 §, 1. alio:

Ajoneuvoa ei saa kuljettaa se, jolta sairauden, vian, vamman tai väsymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuvat siihen tarvittavat edellytykset.

Housuihin paskominen osoittaa selkeästi sitä muuta syytä, jonka johdosta kuljettajalta puuttuvat edellytykset kuljettaa ajoneuvoa.
Tätä kaikki asianosaiset tarkoin noudattakoot!

Trampas

Ei se ajamista estä. Penkin lämmitys päälle, niin matka sujuu mainiosti.

rocky

Ja ei kun ylinopeutta,tekee samalla kenttätutkimusta jos poliisi päästää varoituksella vaiko ottaa autoonsa sakotettavaksi.

X

No ikkunat auki sitten jos silmiä kirvelee.

Eriarvooisuutta

Öööö… Annapa auton käydä 10min niin että ikkunat ovat kuivat ja puhtaat hurusta niin joka kerta tulee joku mesoamaan että ”thjäkäynti kielletty” ja että rajana on 3min.

No, Eberit kohisee 20min ennen auton käynnistystä. Mutta se on OK. Tyhjäkäynti ja lämmittäminen eivät ole, vaikka molemmat käyttävät sen 3kW tehoa.

Silmien Välliin

7.Älä keuli mopolla, sillä voit jäädä vastaan tulevan henkilöauton, kuorma-auton, rekka-auton, pakettiauton tai traktorin alle ja sinusta jää jäljelle ainoastaan märkä verinen pläntti tien pintaan merkiksi siitä että ajotaitosi olivat nolla!

Alpertti
  1. Jätä kiire kotiin.
  2. Ota mukaan aikaa.
Alpertti

Ennakkosensuuri pakottaa aloittamaan listat jostain satunnaisesta numerosta.
8: Jätä kiire kotiin.
9: Ota mukaan aikaa.

rocky

10:Muista ajaa ylinopeutta kameraan että saadaan Palsternakan tyhjästä ansaitsema palkka maksettua.

Qroquius Kad

Ei ole olemassakaan kiirettä, on vain huonosti suunniteltua ja toteutettua ajankäyttöä.

Ipso facto...

Ihan kiva olisi vilkun muistaminen esim kaistaa vaihtaessa. Kovin monelta ainakin täällä PK-seudulla näkyy viime aikoina unohtaneen ja kiilataan motarilla 120 km/h suoraan mummelin nenän eteen.

Joppos123

Nuo 60 km 100 rajoitusalueella ajavat käävät vittuun vaarantamasta liikennettä.
Jos ei uskalla ajaa pitää pysyä kotona.

Sellaista

Maaseudulla voi onneksi pitää autoa tyhjäkäynnillä tarpeeksi pitkään lämpenemässä, koska ei sitä kukaan valvo. Lisävaloilla voi myös parantaa näkyvyyttä huomattavasti pimeässä.

Riku Laine

Ei kukaan enää käytä paypälliä näin se menee Paavo.

terhomatti.hämeenkor

Äläkä ota liikaa viinaa…!

rocky

Jos det edes pääse autoon et voi ajaa.