Venäjä taitaa valmistella luonnonkatastrofia Hersonin alueelle

Ukrainassa kaikilla rintamilla on ollut hiljaista viime päivät. Mitään isompaa ei ole tapahtunut suuntaan eikä toiseen. Sekin on silmiinpistävää, että kaikki tiedot ovat niukkoja rintamilta, ihan kuin olisi annettu radiohiljaisuus.

Ukrainalaiset sotilaathan ovat hyvin kurinalaisia. He eivät koskaan paljasta filmeillä tai kuvissa sijaintejaan, paitsi jos sillä ei ole enää merkitystä. Toisinaan tiedot yksinkertaisesti loppuvat hetkeksi. On siis annettu käsky radiohiljaisuudesta. Tällainen vastaava oli kuukausi sitten kun kuviteltiin, että Hersonissa tapahtuu suurhyökkäys. Mutta ei tapahtunutkaan vaan Harkovan alueella.

Hersonissa ukrainalaisten eteneminen Dnepr-joen länsirannalla loppui muutaman päivän hurjan etenemisen jälkeen. Ihan kuin olisi laitettu jarrut päälle. Tämä voi tarkoittaa sitä, että Ukraina huoltaa tietoisesti joukkojaan ja sijoittaa niitä uudelleen strategisempiin paikkoihin uusia aluevapautuksia silmällä pitäen.

Venäjä “evakuoi” ukrainalaisia siviilejä

Venäläiset taas ovat laittaneet käyntiin sen, mitä venäläiset osaavat, siviilien kaltoinkohtelun. Hersonista on aloitettu siviilien “evakuoinnit” Dneprin yli joen itäpuolelle. Kaupungissa arvioidaan olevan 50 000 – 60 000 siviiliä. He ovat siis ukrainalaisia.

Siviilien siirrot tapahtuvat veneillä ja pienemmillä laivoilla, koska molemmat sillat Dneprin yli on tuhottu.

Venäläisten arvellaan kuskaavan, eli suomeksi puhtaasti kyydittävän siviilejä joko jonnekin Venäjälle hevon kuuseen, Krimille tai yksi skenaario on se, että Venäjä aikoo käyttää ihmiskilpeä. Tässä vaiheessa ei voi tietää tällaisten “evakuointien” tarkoitusperiä, mutta Venäjän kohdalla se kaikkein pahin on yleensä arvattavin vaihtoehto, joten ihmiskilviksi.

Venäläiset joukot ovat joka tapauksessa vetäytymässä muutenkin Dneprin länsirannalta ja on vain päivistä kiinni milloin Herson ja Dneprin länsiranta siirtyy kokonaan ukrainalaisten haltuun. Herson on ollut venäläisten miehittämänä maaliskuun alusta lähtien.

Nova Kakhovkan pato

 

Dnepr-joessa Hersonista reilu 60 km yläjuoksun suuntaan Nova Kakhovkassa on suuri pato. Padosta taas yläjuoksun suuntaan joki on valtava patoallasjoki. Eri sotilaslähteiden mukaan venäläiset ovat miinoittaneet padon. Jos pato räjäytetään, niin koko Hersonin kaupunki ja valtava suistoalue kylineen joutuu tulvaveden alle.

Padon räjäyttäminen on hyvinkin mahdollista, sillä Venäjän valtion medioissa on puhuttu ihan avoimesti tahallaan aiheutetuista luonnonkatastrofeista. Tällä tempullahan Venäjä vetäisi rintamalinjan Dnepr-joen mukaan pitkälle yläjuoksulle asti. Ukrainan toimet alueella vaikeutuisivat merkittävästi.

 

Venäläisten tappiot ovat kovanpuoleisia. Miehiä on kaatunut kohta 70 000, joka on eniten sitten maailmansodan. Afganistanissakaan ei kuollut kuin 15 000 venäläistä.