Temppu ja miten se tehtiin: Afgaanilasten satumainen tarina

Yksintulleiden afgaanilasten tapaus on kyllä niin monivaiheinen ja täynnä käänteitä, että se muuttuu hauskaksi draamaksi. Yhtäkkiä näistä nuorukaisista, joilla ei ollut mitään asiaa Ruotsiin, tuli kunniakansalaisia, joita paijataan kuin kultakimpaleita.

Afgaanipallerot kävivät kirjaimellisesti jo lentokentän transitaulassa kun heitä oltiin palauttamassa kotiin, mutta asiat vain muuttuivat pikkuhiljaa yhtäkkiä. Tarinassa on monta vaihetta.

Ensinnäkin yksintullut pakolaislapsi on jo vanha käsite jostain 00-luvulta. Takavuosien mummot itkivät lämmintä itkua näiden lasten takia, sillä ihmiset oikeasti kuvittelivat, että he ovat lapsia, siis palleroita tyyliin 3-15 vuotta. Joskus 2015 hujakoilla käsite yksintullut pakolaislapsi alkoi tarkoittamaan afgaanimiehiä. Tämä johtuu varmastikin siitä, että Ruotsi avasi portit Iranissa asuville afgaanoille. Kun portti oli auki, niin Iranista alkoi tupsahdella nuoria afgaanimiehiä kuin pajatsosta kolikoita takaressun tyhjetessä.

Afgaanimiehiä tuli ja paljon. Muutaman vuoden aikana + – 20 000, mutta luultavasti enemmänkin. Tämä luku tarkoittaa siis lapsia. Afgaanien kohdalla syntyi kaksi erikoista ilmiötä: ensinnäkin 98 % afgaaneista väitti olevansa lapsia ja toiseksi 99 % afgaaneista tuli Iranista, jossa he olivat syntyneet ja asuneet ikänsä. Silti he hakivat turvapaikkaa Afganistanin tilanteen takia.

Mutta lapsiahan he eivät tosiaankaan olleet, vaan aikuisia miehiä, parikymppisistä ylöspäin kiimaisia kolleja.

2017 paikkeilla näytti, että näillä afgaani”lapsilla” ei ole mitään mahdollisuuksia oleskelulupaan. Alkoi suuri mielenosoituskesä. Afgaanit osoittelivat mieltään ympäri maata vaatien saada jäädä Ruotsiin. Valtamedia kirjoitti kyynelentäyteisiä juttuja kuin lapsia uhkaa karkotus takaisin sotaan, jossa revitään hampaat suusta ja silmät puhkotaan.

Tapahtui jotain outoa, nimittäin ihmiset eivät uskoneetkaan enää näihin tarinoihin. Se johtui siitä, että median lehtikuvissa oli partaisia nuoria miehiä, mutta puhuttiin lapsista. Ristiriita oli liian ilmeinen. Media panikoi ja teki kuin yhteisestä sopimuksesta pienen rukkauksen. Käsite yksintullut pakolaislapsi sorvattiin muotoon yksintullut nuorukainen. Mutta se ei ollut enää niin iskevä kuin yksintullut lapsi.

Tähän kuoli käsite yksintullut pakolaislapsi ja afgaaneja kutsuttiin enää yksintulleiksi. Vähän niin kuin meikäläinen, viimeksikin tulin ihan yksin Viking Linellä Turusta Ruotsiin. Mutta yksintulleella ei saa enää säälipisteitä.

(Lainaus erään turvapaikka-aktivistin paatoksesta)

”Voisiko olla niin, että me kaikki ottaisimme afgaaninuorukaisten asian omaksemme? Jos meidän hienot upeat fiksut yksintulleet saisivat hieman etuoikeuksia niin kaikki voittaisivat. Lyhyemmät koeajat töissä, Volvo, Scania ja teollisuus ylipäätään. Voitaisiinko heille antaa etuoikeus asuntojonoissa? He ovat paenneet kovista oloista ja sydän pakahtuu kun heitä voi auttaa.”

 

Afgaanit olivat kuitenkin jäljellä ja mieltä osoitettiin rajusti. Tätä asiaa vatuloitiin varmaan vuosi. Voivatko afgaanit jäädä vai eivät. Lopulta vuoden 2018 vaalien jälkeen hallituskokoonpanoa muodostettaessa tehtiin keskustan Annie Lööfin kanssa ns. tammikuun sopimus, jossa oli vaatimus afgaaninuorukaisista.

Syntyi ns. koululaki, tai afgaanilaki. Se tarkoitti sitä, että jos Ruotsiin tullut afgaanipallero oli mennyt toisen asteen kouluun ennen tiettyä päivämäärää, ja oli rekisteröity turvapaikanhakijana, niin hän sai automaattisesti väliaikaisen oleskeluluvan opiskelujensa perusteella koulun loppuun asti.

Koulun päättymisen jälkeen afgaanilla oli 6 kuukautta aikaa hoitaa itselleen vakituinen työpaikka. Ja jos tämä onnistui, niin afgaani sai automaattisesti elinikäisen oleskeluluvan. Jos koulusta ei tullut hyväksyttyä päästötodistusta, eikä työtä löytynyt puolen vuoden sisällä, niin lento Kabuliin oli varmaa.

 

Korona pelasti afgaanit, ja lopulta se talebanien valtaannousu oli viimeinen niitti loppuelämän kestävälle ilmaiselle ylläpidolle. Nimittäin yleensä se ammatillinen koulutus kestää pari-kolme vuotta ja kevätlukukauden loppuessa 2020 suurin osa opiskelevista afgaaneista sai päästötodistuksen. Alkoi työnhaku, mutta korona iski päälle.

Koronan takia tämä työvelvoite ikään kuin siirrettiin myöhemmäksi hamaan tulevaisuuteen. Useimmat eivät päässeet töihin. Seuraavaksi toukokuussa 2021 talebanit astuivat valtaan Afganistanissa ja Maahanmuuttovirasto päätti, että ketään ei karkoteta ainakaan toistaiseksi Afganistaniin.

Näin monien vaiheiden kautta 3-5 vuoden veivauksen jälkeen Ruotsi sai sellaiset + – 10 000 afgaanipalleroa, joita ei voi palauttaa kotiin, vaikka heillä ei toisaalta ole mitään tarvetta turvapaikkaan perustuvalle oleskeluluvalle.

Tilanne tänä päivänä on se, että Maahanmuuttovirastossa katsotaan kaikkein parhaaksi antaa vain suosiolla se oleskelulupa. Jos sitä ei anneta, niin henkilö jää ikään kuin laittomaksi maassaolijaksi, jota ei voida palautta, mutta joka toisaalta ei ole yhteiskunnan jäsenkään.

 

Subscribe
Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ema Mu Naus

Kun johonkin halutaan uskoa niin sitten uskotaan. Fast jobb eli vakituinen työ? Mitä silläkin nyt sitten tarkoitetaan. Kaksi tuntia päivässä kerran viikossa?
Kun on kantisnuoriakin jotka tarvitsevat työtä.

https://www.nvp.se/Naringsliv–Arbete/projekt-gav-45–ensamkommande–fast-jobb-win-win

Minä

Vakituinen työ siksi aikaa, että saa pysyvän oleskeluluvan ja heti sen jälkeen sossun luukulle. Ei vakituinen työ ole takuu siitä, että henkilö tekee työtä jatkossakin.

Anonyymi

Juuri nän. Hirvittää tilanne myös Suomessa, kun muistaakseni tänä vuonna on jo myönnetty 15.000 työperäistä oleskelulupaa. Kuka takaa, että sitä työtä on ensi vuonnakin, eikä työttömäksi jäänyt jää tänne sananmukaisesti ”oleskelemaan”? Lisäksi mietityttää se, että eikö näihin töihin todellakaan löytynyt suomalaista työvoimaa ja onko palkka sellainen, että ei tarvita yhtyeiskunnan tukia pärjätäkseen? Pahaa pelkään, niin leväperäisiä päätöksiä meillä tehdään jatkuvalla syötöllä kun eduskunnassakin lähes kaikki puolueet vannovat maahanmuuton tarpeellisuuden nimiin.

seant

Vakituinen työ on tehty kun tienaa n.vajaa 5000 euroa bruttona 6 kk aikana, niin sen jälkeen on oikeus työmarkkinatukeen jne.muihin tukeihin. Yksi tyypillinen sisäänheittäjä oli ainakin posti 3 vuotta sitten kun se kertoi vastuullisuusraportissa (ei enää kerro), että he palkkasivat pääkaupunkiseudulle sinä vuonna 1800 uutta jakajaa, joista 85% oli ulkomaantausta.

Qroquius Kad

Ehkäpä se onkin sekaannus ruotsista englantiin?
Pitäisi olla ”fast job”, eli nopea työ, joka on suoritettu käväisemällä työpaikalla ja sillä on saatu tunnit täyteen.

Nopeat syövät hitaat!

Jeebuu

Käyhän se työstä kun harva se päivä hakkaa sosiaalitoimiston paskaksi ja heittelee naisia syviin kuoppiin kuolemaan. Kyllä siinä hiki tulee.

Nih

Ruotsin uudella hallituksella on kova työ saada tämä satuja ja tarinoita maahantulo loppumaan, voipi olla mahdoton tehtävä kun apureita löytyy joka virastosta ja hallinnosta.

Anonyymi

Kuten myös meillä. Se on ujuttanut lonkeronsa joka elämänalueelle; maahanmuutto ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat pyhiä sakramentteja, joiden eteen valjastetaan kaikki voimat. Soraäänet vaiennetaan, vaikka Ruotsin ja Saksan esimerkeistä nähdään, että pieleen menee.

Minä

Lälläröimällä turvapaikanhakijoiden kanssa kerää omalle maalleen ja kansalleen ongemia.

Qroquius Kad

Sehän noilla on tarkoituksenakin.
Viherkommunistien motto on kaikkialla:
”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista!”

Noname

Vaimo kysyi että miksi meidän paikkakunnalla on asiat hyvin?
Kerroin syyn: =ei sosiaalista asuntotuotantoa.

Kerrostalollinen sossuja on helsingissä 30% mummoja, 30% työttömiä ja muita ongelmaisia ja 30% mamuja. Näistä jokainen maksaa kaupungille 3000€/kk kun lasketaan todelliset kokonaiskulut. Kolmen tonnin tienaamiseen tarvitaan 3-10 työssäkäyvän kuukauden veroeurot, mutta kun valtio ottaa veroista osansa, onkin se 5-20:n työläisen verot. Sata kämppää, 250 asukasta, 750 000€/kk, 1000-5000:n työssäkäyvän kaikki maksamat verot.
Toisinsanoen jos meidän pikkupaikkakunnalle tulisi sata mamua, menisi kaikkien töissäkäyvien veroeurot kokonaan niiden hysäämiseen ja koulut pitäisi rahoittaa velalla.

Ihan järjetön katastrofitilanne ja silti pakoloisia vaan haalitaan maahan. Tuhannen kiintiöpakolaisen hyysäämiseen tarvitaan siis kymmenentuhannen suomalaisen kaikki veroeurot.

Korjatkaa jos on liian kännisesti laskettu

Anonyymi

Korjaan mummojen osalta. Suurin osa nykyeläkeläisistä saa työeläkettä, josta vielä maksetaan enemmän veroa kuin palkkatulosta. Onhan tietysti pelkällä kansaneläkkeelläkin eläviä ja sillä ei kyllä pääkaupunkiseudulla pärjää. Vastustan tässä vain noin karkeaa yleistystä.

Name

Juuri ihan näin. Vahvistan.

Eläkeläiset rauhaan

Mummot ja papat (pappoja ei mainittu?) ovat tehneet töitä ja ansainneet eläkkeensä kuten sinäkin jonakin päivänä tulet tekemään.
Eläke on sisäänmaksettua palkkaa.

Mitä aiot tehdä kun tulet eläkeikään? Kieltäytyä? Mennä hirteen?

Juupajuu

Ketkä haluavat muslimipakolaisia jokaiseen kristittyyn maahan ?

IMG_20221023_062046.jpg
Kosherjouluaatto

Ruotsalaista juutalaista miestä haastateltiin äskettäin. Hän ei vietä joulua mutta voi joulupöydästä syödä sitä mikä on kosheria. Joulukirkkoon hän ei missään nimessä voisi kuvitella menevänsä, se olisi kauheaa.

Ei siis ole integroitunut 100% vaikka on Ruotsissa syntynyt.

Pagan Baby

Kyllä minä menisin synagookaan katsomaan minkälaista siellä on, jos kutsuttaisiin. En ymmärrä miksei juutalainen voisi tulla joulukirkkoon samalla tavalla. Ei se mitään maksa. Eihän sitä tarvitse mennä uskovaisessa mielessä vaan pelkästä mielenkiinnosta.

Eikä kirkko ole mikään kauhean uskovainen paikka, monet papitkaan eivät usko oikeastaan ollenkaan.

Tyrsky

Et vain ymmärrä. Anna kun täti selittää sinulle asian:
https://www.youtube.com/watch?v=G45WthPTo24

Juupajuu

Valitettavasti tuon noidan olen kuullut Taikaluukussa vuosia sitten. Taikaluukku nyttemmin sensuroitu.

Pirtsakka

Tuo nainen on kuin vieraalta planeetalta tullut alien, jonka silmät liikkuvat kuin liskolla. Tätejä ei pidä päästää huseeraamaan ilman että joku katsoo perään ja lopettaa kouhotukset tarvittaessa. Joskus tuntuu, että kaikki maailman mielisairaalat on tyhjennetty ja porukat päästetty villinä ja vapaana häiriköimään niitä, joilla vielä vähän jotain aivoissa liikkuu.

Voi pallero sentään

…nin, mutta kai sentään tällaiselle laittomalle maassaoleskelijalle tarjotaan kaikki palvleut ilmaiseksi ja vähän taskurahaakin päälle. Eihän se elämä tunnu miltään jos ei pääse vähän taharrustelemaan vessoissa ja diskoissa.

Mr X

Annie Löööööööööf + Stehvaaaaan RÖVeeeen . 2st ruotsin joutavinta turhaa tapausta,molemmat LÄHTEVÄ TAVARA hylly.

Jouni S.

Kun ikiliikkujaakaan ei ole vielä(kään) keksitty, niin poliitikkoja, jotka lupaavat kaikkea hyvää kaikille, ei pidä kenenkään äänestää.

Tämä on sinänsä jo aiemminkin koetttua ja vappusataset yms. vastaavat menevät tähän samaan kategoriaan. Niillä vain käännetään huomio muualle ikävistä asioista, joista poliitikot olisivat saamansa valtakirjan perusteella velvollisia päättämään.
No, kansa saa varmaan ansaitsemansa päättäjät, jos noilla perusteilla menee äänestämään. Jonkin aikaa voi korttitaloa pitää pystyssä ja kulissitoimintaa harjoittaa, mutta seinä tulee vastaan väistämättä ja ikävien päätösten lykkääminen vain suurentaa & pahentaa romahduksen mittakaavaa.
Tämäkin otsikkoteema kuvaa hyvin, miten polittiikka on ns. ”jatkuvaa tyrimistä”, jossa yksi huono päätös johtaa aina seuraavaan, jolla vain yritetään peittää edellisen jälkiä.
Kannattaa muistaa, kun keväällä Suomessakin äänestetään ja päättäjiä valitaan!

Mr X

Ja aamupalaksi,mitä HYVÄÄ afganistan on tuonut-tarjonnut maailmalle ? ? ?

Qroquius Kad

Paljon heroiinia.
Kai sen on oltava hyvää, kun sitä tykitetään hihaan niin paljon meillä ja muualla.

Sam Colt

Iranista lähteneet voisi tietysti palauttaa Iraniin, jossa varmasti on kansainvälinen lentokenttä.
Nippusiteet auttavat pitämään lennot rauhallisina.
Iranin oma asia toimittaa väkensä minne ne kuuluvat.

Qroquius Kad

Se on mahdollista vain, jos noilla olisi Iranin passi, mutta eipä taida olla koskaan olla ollut minkään valtakunnan.
Iranin päässä vaaditaan todistamaan, että nuo ovat Iranin kansalaisia ja ellei onnistu, koko lasti lähtee takaisin kyseisen lentoyhtiön kustannuksella.

Jeebuu

Ja huom. suurin osa noista ovat ruotsissa syyllistyneet moneen eri rikokseen. Yksikään noista ei ole oikeissa töissä eikä osaa oikeaa ruotsia. Pelkkä suru/kuluerä taas, aivan kuten arabit ja kaikki afrikkalaiset. Muslimi ei muuta tee kuin vaatii rahaa ja pillua, ellei heti saa niin ottaa. Hetken kuluttua on taas vaatimassa samaa. Loputon kierre. Ruotsin veronmaksajat maksaa, ruotsin naiset maksaa pilluillaan ja aika usein myös ruotsalaiset miehet perseillään, ei se ole muslimille niin nuukaa.

Qroquius Kad

Tuo oli oikeastaan aika hyvä ajatus tuo:
”Voisiko olla niin, että me kaikki ottaisimme afgaaninuorukaisten asian omaksemme?”

Suvaitsevaistolla kun ei omien sanojensa mukaan pitäisi olla mitään sitä vastaan, että maahantunkeutujien asiat annetaan heidän kannettavikseen:

ne asutetaan heidän koteihinsa heidän kustannuksellaan,
suvakit ruokkivat ja pukevat ne omalla kustannuksellaan,
suvakit ovat niiden kulttuurikummeja ja niinmuodoin vastuussa heidän kotoutumisestaan;
elle sitä ala tapahtua vaan allahuakbarointi jatkuu, on vastuu siitä myös suvakin.

Paitsi että eipä se afganistinuorukaisten asia silloin enää tuntuisikaan niin omalta, luulen ma.

kari ilmarinen

Suomen vihreillä ja sossuilla ja jopa kokkareilla on edelleen lähes samanlainen unelma. Karttakaa näitä ja äänestäkää oikein niin ei jouduta aivan naurunalaisiksi.

Runtiti-pou

EU:ssa on tehty No bail Out sopimus joka estää muiden maiden joutumisen maksamaan toisten maiden velkoja,Duplin sopimus taas estää turvapaikanhakijoiden tulon toisesta jäsenmaasta.