Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärä hurjassa nousussa

Nuorten tekemien rikosten lukumäärä ja erityisesti rikoksiin syyllistyneiden 15-20 -vuotiaiden henkilöiden lukumäärä on noussut räjähdysmäisesti Sisä-Suomen poliisilaitoksella Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Rikosten skaala vaihtelee näpistyksistä törkeisiin väkivaltarikoksiin, vahingonteoista huumausainerikoksiin sekä erilaisiin liikennerikoksiin ja liikennejuopumuksiin.

Nokian poliisiasema tekee tiivistä yhteistyötä toimialueellaan Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan opetus-, nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa. Poliisi on tehnyt kuluneen syksyn aikana huolestuttavan havainnon 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärän kasvusta. Rikokset ja häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt myös alle 15-vuotiaiden keskuudessa ja sama havainto on tehty myös kunnissa. Kuntien sidosryhmistä on kantautunut viestejä mm. oppilaitoksissa lisääntyneestä väkivallasta ja sen ihannoinnista sekä ilkivallasta.

Kouluissa ja vapaa-ajalla on törmätty siihen, että jopa 3-4 -luokkalaiset käyvät niin sanottua vape-kauppaa, eli myyvät sähkötupakkaa. Kouluajan ulkopuolella muun muassa nuorisotiloilla ja koulujen pihoilla on ollut toistuvasti järjestyshäiriöitä. Kuntien nuorisopalvelut ovat hämillään ja huolissaan lyhyessä ajassa tapahtuneesta lasten ja nuorten käyttäytymisen ja käytöksen muutoksesta; käytös on hyvin röyhkeää ja aggressiivista eikä aikuisia tai toisen omaisuutta kunnioiteta.

Poliisille tehtäviä iltaisin koulujen pihoihin

Poliisille on ilmoitettu Nokialla erityisesti Nokianvirran koulun pihassa tapahtuvasta nuorison häiritsevästä käyttäytymisestä iltaisin. Koulujen pihoilla nuoriso on muun muassa metelöinyt häiritsevästi, uhkaillut väkivallalla ja syyllistynyt vahingontekoihin rikkomalla toisten omaisuutta ja sotkemalla paikkoja. Poliisille on tullut tietoon myös koulun pihassa tapahtuneita pahoinpitelyjä.

Mopoilla ajelu ja metelöinti on häirinnyt myös alueen asukkaita, jotka ovat ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen. Poliisilla on ollut mm. Nokianvirran koululle kesäkuun 2022 alusta tähän päivään mennessä lähes 20 tehtävää, joista suurin osa on koskenut häiritsevää meteliä tai käytöstä, nämä tehtävät ovat sijoittuneet pääsääntöisesti viikonloppuiltoihin.

  • Poliisi on poistanut Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa koulujen pihoista parhaimmillaan kymmeniä häiritsevästi käyttäytyviä nuoria, toteaa komisario Ari Aro. – Nuorten kokoontumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa ja se on aivan normaalia nuorten elämään kuuluvaa kanssakäymäistä, mutta valitettavasti pieni, mutta sitäkin näkyvämpi osa nuorisosta pilaa hyvän asian syyllistymällä häiriköintiin tai jopa rikoksiin, jatkaa Aro. Myös erilaisten päihteiden käyttö on usein syynä häiritsevään käyttäytymiseen.

Alaikäisten tekemien rikosten tutkinta työllistää tutkintaa

15-20 -vuotiaiden tekemiin rikoksiin ja rikosten tekijöiden lukumäärän hurja kasvuun on havahduttu myös Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Nokian poliisiaseman kaksi tutkintaryhmää suorittavat esitutkintaa Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan alueella tapahtuneissa rikoksissa, joista 15-20 -vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on huomattava. Kahdella identtisellä tarkastelujaksolla vuosina 2021 ja 2022 jokaisen edellä mainitun kunnan alueella 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärä on noussut huolestuttavasti.

Etenkin alle 18-vuotiaiden tekemät rikokset ovat poliisia työllistäviä. Alle 18-vuotiaat rikoksesta epäillyt tulee lähtökohtaisesti kuulustella henkilökohtaisesti huoltajan ja sosiaaliviranomaisen ollessa läsnä kuulustelussa eikä esimerkiksi puhelinkuulustelujen suorittaminen ole aina mahdollista. Esitutkintalain mukaan alle 18-vuotiaan ollessa epäiltynä rikoksesta tai alle 15-vuotiaana tekemästään rikollisesta teosta esitutkinta on toimitettava kiireellisesti.

  • Omassa tutkintaryhmässäni on tälläkin hetkellä useita alle 18-vuotiaiden tekemäksi epäiltyä rikosta tutkittavana. Esitutkintalain mukaan nämä jutut on tutkittava kiireellisesti, mikä tarkoittaa sitä, että monet muut tutkittavat jutut jäävät tutkittavaksi myöhemmälle ajankohdalle. Mikäli kehityssuunta 15-20 – vuotiaiden tekemien rikosten osalta on näin raju, niin en uskalla edes ajatella sitä, kuinka tutkijat selviävät nykyisillä resursseilla tulevista vuosista, toteaa rikoskomisario Panu Rautio.

Poliisi puuttuu häiriökäyttäytymiseen mahdollisuuksien mukaan ja pyytää vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa siitä, missä menee hyväksyttävän ja ei hyväksyttävän käytöksen rajat. Poliisi haluaa muistuttaa vahingonkorvausvastuusta, joka koskee myös alle 15-vuotiaita lapsia.

Subscribe
Notify of
guest
10 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
vanhassa vara parempi

”Poliisi puuttuu häiriökäyttäytymiseen mahdollisuuksien mukaan”

Mielenkiinnolla odotan sitä hetkeä kun päättäjät joutuvat uudelleen perustamaan jo kertaalleen lakkautetut ”nokialaisen nuoriso-ohjaajan” virat Suomen ihan jokaiseen poliisipiiriin.

Qroquius Kad

Ja mistähän sellaiset päättäjät saataisiin, kun viidesosa suomalaisista HALUAA tätä ja kolme viidesosaa peesaa mölisevänä nautakarjana?

Suomi Finland

Sitten kun vesi kiehuu villisti, yrittävät sammakot vimmatusti päästä pois kattilasta. Silloin löytyy päättäjiä, jotka itkien ja hampaitaan kiristellen tahtovat pois helvetin tulesta.

Mutta armon aika on silloin käytetty loppuun ja helvetin tuli korventaa pelastuksen ulkopuolelle jääneitä syntisiä.

Silloin he sanovt, että me tiesimme, että tässä käy ohraisesti, mutta ei ole enää uhria heidän edestään.

Justjoo

Minä jo tiedän minkä värisiä nämä ovat. Jokainen tietää. Kukaan ei ole yllättynyt, paitsi Taponen.

Kukavaan

Niinpä. Kävi mielessä, että valtamedian uutisista ja poliisin tiedotteista puuttuu tärkeä tietoa, jonka tietämisestä olisi kaikille hyötyä ja jonka tiedostaminen mahdollistaisi haittojen minimoimisen.

Luultavasti osa ihmisistä ei rohkene tiedostaa ongelmien perimmäisiä syitä ja havaitessaan ajattelussaan pieniä epäilyksen hävähdyksiäkin, torjuvat väärät ajatukset pois mielestään toistamallla mantroja.

Alpertti

Missäpäin uussuomalaiset mahtavat Nokialla asua? Prismassa he eivät ainakaan käy.

JFK

”Kuntien nuorisopalvelut ovat hämillään ja huolissaan lyhyessä ajassa tapahtuneesta lasten ja nuorten käyttäytymisen ja käytöksen muutoksesta;”

Hämillään? Miten se nyt niin on? Tähän asti meille on vakuuteltu, että kotoutus ja integrointi on ammattilaisen hallussa ja nyt sitten ne ammattilaiset tulevat julkisuuteen h-moilasina, aivan, kun he eivät olisi edes aavistaneet, että näin käy. Samaan aikaan jokainen vähänkin asiaa ymmärtävä sanoo, että ”No, niin siinä kävi, kuten ennustin”.

Pistää pikkuisen vihaksi tämä suvakkien tyyli, jossa ensin vakuutellaan, että kaikki on hallinnassa, ja sitten, kun ei ole, näytellään yllättynyttä. Käsienpesu ei nyt auta. Te olette syyllisiä.

Nuorisopalvelun ihmiset: Ettekö oikeasti nähneet tätä ennalta? Jos ette nähneet, niin ette ole oikeassa ammatissa. Erotkaa välittömästi. Jos näitte, miksi olitte hiljaa?

pimpelipom

Kyllä se vaan on niin että ”normaali” Pirkanmaalaiset nuoret Ylöjärveltä jne ei ole muuttunut mihinkään.
Mutta vaikeaa niillä kympin oppilailla tulee olemaan koulussa jossa on samalla luokalla 20-30-vuotiaita isis ukkoja.

Kari Ilmarinen

Tässä(kin) mennään Suomessa ihan niin kuin Ruotsissa, piilotellaan tosiasioita, salataan ongelman syitä ja kohta koko paskaläjä räjähtää (kirjaimellisesti) käsille. Meillä tämän ehken ehtisi korjaamaan, mutta nopeasti pitäisi toimia. Ruotsissa kesti n. 20 vuotta että päästiin Euroopan ja maailmankin kärkeen niin raiskaus- ampumis- kuin räjäytystilastoissakin. Että tässä mennään – pojasta polvi paranee…

Nih

Hyvälle maillille alkaa Eteläisen-Suomen tilanne jo mennä. Tästä kun menee vuosi pari, alkaa ruikutus ja valitus että poliisi ei tee mitään kun ensin poliisi suitsittiin aina valtioneuvostoa myöten, silloin kun asialle olisi ehkä voinut tehdä jotain. No varsinainen ”juuri syy” on ollut holtiton maahanmuuttopolitiikan ja sen poliittinen kannustaminen ja kun maasta ei saada kuin pikku osa tänne laittomasti tulleista rikollisaineksesta. No onneksi asuinpaikan voi valita aivan itse ja ei tarvitse katsella kovin läheltä tätä rappiota mikä seuraa tuon politiikan seurauksena. Toivon että tätä myötäilevat poliitikot ja sukulaiset saavat aivan henkilökohtaisesti tuntea sen vaikutukset.