Taksiliikenteen valvontaisku osoitti useita puutteita Oulussa

Oulun poliisilaitoksen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Verohallinnon ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston yhteisessä taksiliikenteen valvontaiskussa havaittiin useita puutteita.

Perjantaina 11.11.2022 Oulussa ja lähialueilla toteutetussa valvontaiskussa tarkastettiin 62 taksia, joista yhteensä 26:ssä oli huomautettavaa. Poliisi kirjoitti valvonnan aikana yhteensä 14 liikennevirhemaksua ja yhden rangaistusvaatimuksen. Yleisin liikennevirhemaksun syy oli taksinkuljettajan nimitiedon nähtävillä pitämisen laiminlyöminen. Liikennevirhemaksu määrättiin myös niille viidelle taksille, joista puuttui liikennelupa tai selvitys ilmoituksenvaraisesta taksiliikenteen harjoittamisesta. Lisäksi valvonnassa tavattiin yksi etsintäkuulutettu henkilö.

Valvontaan osallistui kahdeksan poliisia Oulun poliisilaitoksen liikennevalvonnasta, kaksi asiantuntijaa Traficomista, neljä verotarkastajaa Verohallinnosta ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja.

Valvonnalle tarvetta

Poliisin ja ennen kaikkea liikenneturvallisuuden näkökulmasta valvonta osoitti, että asiat ovat pääosin kunnossa, mutta pieniä puutteita on edelleenkin liikaa. Mitään liikenneturvallisuutta vaarantavaa ei havaittu, ajoneuvokalusto oli hyväkuntoista ja liikennekelpoista. Taksinkuljettajien ajolupa löytyi kaikilta tarkastetuilta kuljettajilta ja myös taksiliikennelupa oli voimassa kaikilla tarkastetuilla.

Seuraamusten suuri lukumäärä osoitti valvonnan tärkeyden. Tarkastetuista takseista joka noin joka viidennelle määrättiin liikennevirhemaksu. Kyse on luvanvaraisesta ammattiliikenteestä, asioiden pitäisi olla kunnossa kaikilta osin, toteaa ylikonstaapeli Markku Nygård Oulun poliisilaitoksen liikenneyksiköstä.

Taksissa tulee olla nähtävillä hinnat, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi

Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava mm. siitä, että taksiliikenteessä matkustajan nähtävillä ovat asianmukaiset hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Noin kolmasosassa tässä valvonnassa tarkastetussa taksissa havaittiin puutteita näiden tietojen esittämisessä. Taksiliikenteen harjoittamisen perusasiat, kuten liikennelupien ja taksinkuljettajien ajolupien voimassaolo sekä ajoneuvon rekisteröinti luvanvaraiseen käyttöön olivat kunnossa kaikilla tarkastetuilla takseilla.

Sen sijaan vaadittujen tietojen esilläpidossa – erityisesti taksin hintatietojen osalta – on vielä selvästi kehittämisen varaa, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.
Viisi taksinkuljettajaa oli laiminlyönyt taksiliikenneluvan tai sen jäljennöksen mukana pitämisen.  Asiakirja voidaan esittää pyydettäessä tarkastusviranomaiselle paperilla tai sähköisesti, joten edellytys on vaivattomasti täytettävissä, kertoo Hautalahti. Verohallinto nostaa edelleen valvontatapahtumissa tehtyjen havaintojen perusteella sekä taksialan yrityksiä että kuljettajia tarkempaan selvittelyyn

Vaikka taksien tehovalvontahanke Verohallinnossa on päättynyt, kohdistamme luonnollisesti jatkossakin toimenpiteitä niihin, jotka ovat pyrkineet välttämään verovelvoitteitaan. Kehitämme valvontaa muutenkin niin, että Verohallinto saa hyviä aloitteita vaikkapa Poliisilta, vaikka emme olisi kaikissa valvontatapahtumissa mukana, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.

Ulkomaisen työvoiman käyttö ja työnantajan toiminta aluehallintoviraston valvonnassa

Työsuojeluviranomainen (Pohjois-Suomen aluehallintovirasto) valvoi valvontaiskussa ulkomaisen työvoiman käyttöä ja tältä osin keskityttiin muun muassa tavattujen työsuhteisten työntekijöiden työnteko-oikeuksiin, lakisääteisten vakuutusten voimassaoloon sekä työsuhteen vähimmäisehtoihin. Ulkomaalaisella työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole Suomen kansalainen. Valvonnan keskiössä oli reilujen työehtojen noudattamisen valvominen ja harmaan talouden ehkäiseminen.

Suoritetuissa työsuojelutarkastuksissa valvottiin ulkomaista työvoimaa käyttävän työnantajan osalta esimerkiksi ulkomaalaislaissa säädettyjen velvollisuuksien noudattamista sekä työntekijän työsuhteen ehtojen täyttymistä. Tällaisen valvonnan kautta pyritään mahdollistamaan kaikille työntekijöille samoilla ehdoilla toimivat työmarkkinat.

Valvonnassa kuljettajien työnteko-oikeudet olivat kunnossa. Muut työnantajan velvollisuuksiin sekä työsuhteen vähimmäisehtoihin liittyvien asioiden valvonnan tulokset valmistuvat myöhemmin.

Subscribe
Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Huru-ukko

Viimeaikaisten uutisten mukaan tehtiinpä tarkastus missä päin valtakuntaa tahansa, niin aina löytyy rikkeitä ja huomautettavaa ja aina samoista asioista.
Eli eikö taksirengit ja isännät lue uutisia vai eivätkö he usko, että kyllä se ajanoloon osuu omallekin kohdalle se käry? Kun uutisten mukaan kyse on kitenkin ihan pikkujutuista joista jäädään kiinni. Asioista jotka olisi helppo korjata. Eri asia on nämä etsintäkuulutetut ym. alalle kuulumattomat kuskit. Vaan ehkäpä se isäntä tämmöisen palkaa kun renki on nöyrä ja ajaa kunhan saa ajaa ja kaupata siinä sivussa mita nyt kauppaa.

Ope

A: He eivät osaa Suomea
B: He eivät osaa lukea

Qroquius Kad

C: Eivät vähääkään välitä?

Huru-ukko

D: Eivät ymmärrä luettua. Tai mikä pahinta, eivät yleensäkään ymmärrä. Mikä on todennäköisin vaihtoehto.

Defund SDP-viher-YLE

Sana tarkastuksista leviää kulovalkean tavoin, pahimmat mohammedit katoavat kuvasta

Ohmygod

Koraanikoulussa ei opeteta Suomen lakeja, vaan toteuttamaan allahin tahtoa.

Nih

Sipilän hallitus ja erityisesti sen liikemies/nainen osasto sai paljon pahaa aikaan, toimivat syteemit romutettiin kerralla.Suomi alkaa olla ulkomaalaisten rikollisliigojen käsissä jos mitään ei tehdä ja äkkiä. Huokaisen kun tämä hallitus kuolee omiin kissatappeluihin.Jos seuraava hallitus on vastaava, vetäydyn kaikesta, en äänestä enää ym.Nyt tarvitaan hieman ryhtiliikettä tai saasta pääsee valtaan.

Qroquius Kad

No sillähän ne asiat korjaantuvatkin, että jättää äänestämättä.
Älä äänestä keväälläkään, vana kitise netissä ja kuvittele asioiden parantuvan.
Mutta älä sitten kitise, kun ne eivät parane.

Sillä se on sinun ja sinunlaistesi vika.

Nih

Niin tämä on minun valintani, tee sinä toinen ja ole onnellinen. Olen pettynyt kansan äänen puuttumisesta suomen parlamentarismissa.

Qroquius Kad

Totta kai se kansan ääni jää puuttumaan, ellei sitä anneta.
Mutta joo, kukin tavallaan.

Qroquius Kad

Jos viidesosa äänestäjistä antaa äänensä tukemaan suoraan nykymenoa ja kolme viidesosaa peesaa heitä, eikö se sitten olekaan kansan ääni?
Olisiko enemmän kansan ääntä, että viidesosan vähemmistö saisi hallita neljää viidesosaa?

Ja jos ne neljä viidesosaa kenties todellisuudessa haluaisivatkin äänestää sen viidennen viidesosan mukaisesti, mikseivät sitten tee niin?
Puuttuuko ymmärrys vai tahto?

Kukaan ei nimittäin voi pakottaa äänestämään tietyllä tavalla, koska meillä on vaalisalaisuus, toisin kuin Ruotsissa.

T

Se että sinä ja kaltaisesi eivät äänestä, vahvistaa vihervasemmistoa.

Qroquius Kad

Pahojen voittoon riittää vain se, etteivät hyvät tee mitään.

Qroquius Kad

Ellet äänestä Hyviä, olet yksi Pahoista.

T

Esim PS voisi sopia sinulle, jos SM-liike ei vastaa arvomaailmaasi. PS ainakin jossain määrin vastustaa väestönvaihtoa.

petri

milloin olet viimeksi åänestänyt suomen vaaleissa vai oletko äänestänyt koskaan

Ohmygod

Älä nyt hyvä Paavo heittäydy lapselliseksi!

Vain annetut äänet lasketaan, eikä nukkuvista tehdä mitään johtopäätöksiä.

T

Kyse on äänisaaliista. Jos kans mieliset eivät äänestä, vihreät saavat prosentuaalisesti suureman potin. Ymmärrän äänestysvastaisuuden, jos maassa on 2 puoluetta, mutta en Suomessa.
Mitä suurempi osa ihmisistä äänestää vaikka PS:ää sitä suuremmalla todennäköisyydellä ilmaantuu myös muita kans mielisiä puolueita. Vaikkapa joukkoliikenemyönteinen kans mielinen puolue ja vaikkapa vegaanit kans mieliset.

Mr.Reese

Pelimies, haku päällä ajaa taksia. 😂

Kela taxin käsitys muuttunut

Pitäisitkö itse nimitietojasi esillä, jos olet kela etuuksia ottamassa. Ei näillä ”iskuilla” mitään tee jos sitä puolta ei tarkisteta.

Leksa

Siinä on se lähtökohta, että kaikkia lakeja pitää rikkoa jota kautta he allah-oletetullensa antavat signaalin että he eivät hyväksy tätä ”vääräuskoisten” maata vaan toimivat rikkomalla lakeja. Veroja ei makseta, koska he eivät halua osallistua ”vääräuskoisten” järjestelmän rahoittajaksi vaan tekevät pimeästi työtä. Eivät hyväksy jos heidän rahansa ohjataan vaikkapa tasa-arvoasiohin

Mr X

Meneekö TERVEJÄRKINEN ihminen taxiin,jos ovessa lukee abdullah kamel,kyyti 5 euro 100km,raiskausvarmuus nainen-mies,vuosien kokemus,käteismaksu,ei kuitti yöaika,kebab 19 euro on kyllä nyt. Me hyvin palvella kyllä myös aina . Tulla heti auto .

Mr X

Mutta,missä kyyhöttää soikea V-anne sperneri ? Kävelevä kusetus,joka sai moisen sonnan aikaan. Pikasoitto jihad tsippilä,hänen olettaisi tietävän,missä taxiharakka raakkuu,ellei ole jälleen shokissa.

Qroquius Kad

Ei tarvitse arvuutella, tuolta se löytyy:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Anne_Berner

Mr X

Da,taxikyltti puuruuveilla kiinni päähän ja vkl seisomaan helsinki hauptbahnhof .