Autopalojen tilastoa – huippuvuosista tultu alas puolella

Autopaloista on kyselty paljon tilastoa. Tilastojen mukaan tahallaan sytytettyjen autopalojen huippuvuosi oli 2016, jolloin grillattiin yli 1 600 autoa.

Aloitin tilaston vuodesta 2008, jolloin tahallaan sytytettyjen autopalojen määrä nousi ensimmäisen kerran yli tuhannen. Sen jälkeen sahattiin siksakkia ylös alas vuoteen 2015 asti, jolloin alkoi varsinainen buumi, jota kesti nelisen vuotta. Kuumimmat autogrillausten vuodet olivat 2015-2018, jonka jälkeen ollaan tultu alaspäin selvästi. Viime vuonna poltettiin vain vajaa 800 autoa.

2015-2016 vuosina tehtiin useita suuria autopaloja, joissa poltettiin kokonaisia kerrostalojen autokellarin autoja. Paloissa saattoi tuhoutua kymmeniä autoja kerralla. Yleisin polttotapa oli sytyttää parissa kolmessa paloryppäässä muutaman sadan metrin säteellä 1-3 autoa. Yleensä palot levisivät viereisiin autoihin.

Monissa ongelmalähiöissä oli takavuosina todellinen trendi polttaa autoja. Ulkopuoliselta se vaikutti puhtaasti huvilta. Ensin sytytettiin auto tai pari ja sen jälkeen siirryttiin lähistölle kivikasan kanssa odottamaan palomiehiä. Kun sammutusmiehet saapuivat perille, niin heitä alettiin kivittämään. Järvan lähiössä syntyi ihan oma kulttuuri. Seutu on hyvin kallioista ja mäkistä ja teiden varsilla on suuria kallioleikkauksia. Yksi tapa oli ajaa varastettu auto jonkun päättyvän kadun päähän kääntöpaikalle, jonka ympäristössä oli suuria kallioita. Auto sytytettiin tuleen, soitettiin hätäkeskukseen ja kiivettiin kallioille kivien kanssa odottamaan palolaitosta ja poliiseja.

Palolaitos oppi nopeasti, että tällaisiin paikkoihin ei kannata ajella suin päin pillit päällä sammutushommiin. Homma eteni usein siten, että palolaitos jäi kauemmaksi odottamaan. Palopaikalle ajoi ensin poliisiauto ikään kuin varmistamaan, että palomiehet eivät joudu ensimmäisenä kivisateeseen.

Suuri yleisö muistaa eniten ehkä Husbyn 2013 autopaloviikot, jotka levisivät ympäri Ruotsia, mutta sen jälkeen on ollut useita paljon suurempia autopalomellakoita, joista ei Husbyn jälkeen jaksettu enää innostua uutisoimaan. Esimerkiksi Göteborgin autopaloperjantai 2019 ja Norsborgin grillattujen autojen viikonloppu 2016.

Palot nostivat varmasti vakuutusmaksuja ainakin kiivaimpaan aikaan. Palovakuutuksen hinnoittelu on niin laajaa ja hintaan vaikuttaa monta tekijää, kuten esimerkiksi se, että säilytetäänkö autoa kadun parkkipaikalla vai parkkihallissa. Nämä voivat muuttaa palovakuutuksen summaa useilla tuhansilla kruunuilla suuntaan tai toiseen.

 

Viime vuonna paloja oli enää vain alle tuhat. Miksi palot loppuivat pikkuhiljaa? Ei varmaan ole yhtä selitystä, mutta yksi lienee se, että se oli sen ajan harrastus. Tulitikkusukupolven tilalle tuli uusi, jolla on uudet kujeet. Nykyään paloista ei edes enää uutisoida kuin vain jos autoja on palanut oikeasti paljon. Luultavasti myös “leikkimielisen keppostelun” tilalle on tullut uusia harrastuksia; aseiden kanssa juokseminen pitkin kyliä ja toisten tappaminen. Onhan se nyt sentään kovempaa touhua kuin kinnerien sytyttely.

Arkiston helmiä: Husbyn autopalo 2016, jossa tuhoutui 50 autoa

Subscribe
Notify of
guest
5 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomi Finland

Koskas tämä autopalojen väheneminen julistetaan monikulttuurin suureksi voitoksi? Tuskin monikulttuurin tukijat ainakaan esittävät, että koronan vuoksi leikki on väliaikaisesti tauolla alkaakseen uudestaan vaikkapa jo ensi vuonna. Korona kyllä kelpaa syyksi, jos riehuminen lisääntyy.

Jos sukupolvi niin sanotusti kasvoi tuon ajan harrastuksensa yli, niin tuliko heistä lääkäreitä, virkamiehiä ja lakimiehiä jne vai mitä heistä tuli? Loppuiko vaan energia, kun tuli ikää ja aivosolut on poltettu karrelle kaikella paskalla, mitä kroppaan on pistetty…

Qroquius Kad

Monikultturistit eivät yritä selittää autopalobuumin lopahtamista millään tavalla, koska he sulkivat siltä silmänsä ja korvansa leikkien, ettei sitä olekaan.
Nyt he helpottuneina taputtavat itseään olalle:
oikeassa oltiin, eihän sitä ollutkaan kun ei enää ole!

Nyt he palatessaan kotiin ryöstettyinä ja sukupuolesta riippumatta raiskattuina, veren valuessa paidan etumukselle ja housujen sisään hokevat mielessään:
“Tätä ei tapahtunut.
Tätä ei tapahtunut.
Tätä ei tapahtunut…”

Minä

Muotijuttu. Ei kukaan jaksa aina samaa.Nyt ne ammuskelevat toisiaan. Se on kuulimpaa.

Lallukka

Painivat keskenään…eivät kerkiä.

Trampas

Ammuskelujen lisääntyminen on vähentänyt autojen polttajien määrää.

Last edited 1 vuosi sitten by Trampas