Göteborgissa epäillään vaalivilppiä syksyn eduskuntavaaleissa

Göteborgin poliisi tutkii erikoista rikosta, vaalivilppiä. Yhtä henkilöä epäillään rikoksesta ja kuulustelut on aloitettu. Vilppi koskee syksyn eduskuntavaaleja.

Poliisin mukaan yksi henkilö on haettu kuultavaksi koskien rikosnimikettä “törkeä sopimaton vaikuttaminen äänestyksessä”, joka on erittäin harvoin käytetty rikosnimike.

Poliisi ei ole avannut asiaa yhtään tarkemmin kuin vain sen, että rikoksen epäillään tapahtuneen viime syksyn vaalien yhteydessä ja rikosepäily on ilmoitettu poliisille muuta kautta kuin vaalilautakunnasta.

Kun kyse on rikoksen törkeästä muodosta, niin käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että kansalaista on yritetty estää äänestämästä tai muulla tavoin yritetty vaikuttaa äänestämiseen. Ilmaan on heitetty mm. sellainen ajatus, että joku virkatoimessa oleva henkilö on käyttänyt virkansa statusta auktoriteettinä, tai jopa uhkaillut äänestäjää äänestämään tietyllä tavalla. Vankeutta tällaisesta voi paukahtaa maksimissaan neljä vuotta linnaa.