Kuvia metsälenkiltä

Botkyrkasta löytyy paljon metsää ja maaseutua. Lempipaikkani Vinterskogen on pieni luonnontilassa oleva erämaa-alue/ luonnopuisto. Hienoa seutua.

Tällä kertaa kävelylenkki oli melko tasan 10 km. Pisteet sille, joka jaksaa lonkalta kävellä tuollaisen matkan.

 

Subscribe
Notify of
guest
51 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Onko tuo tiedusteltu maasto siis jotain tämäntapaista, joskaan ei yhtä jyrkkänä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Helvetinkolu

Muusta terminologiasta:
jos se on kiinteää kiveä, se on kalliota.
Jos se on irtoainesta kuten soraa, se on harju tai vastaavaa.

Joppos123

Toisessa kuvassa aikalailla tyypillistä “keppihelvettiä”. Viheliäistä edetä etenkin pimeällä ja rinkka selässä.

mari

Mangrovemetsä on 100X vi**umaisempi paikka vetää täydet varusteet selässä. Aivan kammottavaa rämpimistä ilman sen kummempia varusteitakaan. Moskiittoja tonneittain, on varottava käärmeitä, alligaattoreita jne. USA:n armeija on harjoitellut näissäkin olosuhteissa. Ja löytyyhän sitä mangrovea Floridasta.

Joppos123

Olen käynyt mangrovemetsissä aasian suunnalla mutta sivistyneesti vartavasten rakennettuja puureittejä pitkin. Kyllä se mangroveryteikön paskamaisin asia on upottava lieju. Ei siellä pysty liikkumaan vaikka olisi mikä sissi. Rapujen ja liejutokkojen valtakuntaa, pitäkööt hyvänänsä.

mari

Juuh, toi kammottavan löyhkäävä ja upottava lieju unohtui mainita. Itsellä kokemusta moisesta mangrovehelvetistä Venezuelan pohjoisrannikolta. Muistan kuinka revin itseni niihin vedenpinnan yläpuolella kasvaviin mangroven juuriin ja kuten varmaan tiedät, avohaavat ei noissa oloissa ole todellakaan mikään loistojuttu sen kosteuden ja kuumuuden vuoksi. Siis se kuumuus oli aivan helvetillinen, moskiitot söivät elävältä ja…voi helvata, kuten sanoit, pitääkööt hyvänänsä.

Antti Tifa

Siellähän piti olla lunta jo puol metriä ?
Sitte sellanen askarruttaa, että saisko siittä Julmustista laatuisan kiljun pohjat ?

Qroquius Kad

Lienee parasta kokeilla itse alusta alkaen.

mari

Mikä on “julmusti”? Nunca he oído hablar de ese dicho sanoi espanjalainen kun ei tiennyt mistä oli kyse.

Qroquius Kad

Tämmöinen ruotsalaiseen jouluun kuuluva limunaatijuomahan se vain:

https://es.wikipedia.org/wiki/Julmust

Sabe bien, hermanita?

mari

Sí, ahora lo sé, hermano. Tosin olisin tiennyt muutenkin jos olisin älynnyt sanan olevan väännös ruotsin kielen sanasta. Luulin sen olevan jokin paikallinen suomalainen sanonta tms. Jospa sitä ensi jouluksi ehtisi nopeasti piipahtamaan Tukholmassa niin täytyypä maistaa Julmustia.

Yrtsit mustille

Minä taas inhoan Julmustia ja Påskmustia. Se on ikäänkuin kokiksen ja pölökaljan sekoitus. Kamalaa ja kamalan makiaa! En juo vaikka maksettais.

mari

Se on makuasia sanoi koira kun perse*tänsä nuoli.

mari

No mitäs pölökalja on? Pahoittelen sivistymättömyyttäni mutta kun suomen kieli on täynnä sanontoja joista minä en ymmärrä hevon kuttua. Aikanaan sukulainen lähetti muutamia videokasetteja Venezuelaan, eli Maracaiboon jossa asuimme. Yksi niistä leffoista oli Simpauttaja. Tavattoman hidasta tarinankerrontaa minulle. Siinähän on se kohtaus missä joku lehmä karkaa ja se ukko jonka muijaa kanssa Simpauttaja kävi metsässä muhinoimassa…mikä sen nimi oli, Kuuno? Se sanoi Simpauttajalle ja sille muijalle, että “ottoo se vällee kiinni”. Enhän minä eikä äitikään tiennyt mitä “vällee” tarkoittaa. Enkä ole varma siitä vieläkään. Käsittääkseni se on pohjois-karjalan murteella ‘nopeasti’ tai ‘kiireesti’. Voisko joku sieltä seudulta kotoisin oleva vahvistaa?

mari

Voi veikkonen, nyt olit kyllä väärässä. Mutta tekevälle sattuu.

Qroquius Kad

Pölökalja lienee huonolaatuista olutta.
Kuvaus julmustin mausta oli kyllä aika tarkka, se on tosiaan maultaan aivan kuin mallasjuoman ja limunaatin yhdistelmä.
Ei nyt varsinaisesti pahaa, mutta en sitä kyllä juotavakseni itse osta.

mari

No kunhan pääsen jouluksi kotiin niin minua odottaa makuelämys tai sitten yllätys, se jää nähtäväksi. Vaikka Ruotsissa olen käynyt lukemattomia kertoja, siis todella ainakin 50 krtaa, en ole koskaan tästä Julmustista kuullut, saati juonut. Siitä melkein voin lyödä vetoa, että se on parempaa kuin ruotsalainen hapansilakka, pthyi!

Pirtsakka

Kyl maar sillä “vällee” sanalla on merkitys, ainakin karjalaksi ja savoksi se tarkoittaa “pian, nopeasti, äkkiä, kiireesti”. Vahvistus ihan alkuperäiseltä puhujalta 🙂 ja samalla kiitos Marille mukavista jutuista.

mari

Lämmin kiitos 💜 kiva tietää, että on edes yksi joka jaksaa lukea minun loputtomia jorinoita. Ja kiitos myös tuon sanan vahvistamisestam. Huomioiden leffan repliikin, on selvää että se tarkoittaa jotain, tässä tapauksessa kiireesti jne. Voin kertoa toisen sekaannuksen kun olin ennen Espanjaan muuttoa EA:ssa töissä PK-seudulla. Eräs yö meille tuotiin potilas joka oli (muun muassa) psykoosissa ja käyttäytyi väkivaltaisesti.
Eräs hoitajista sanoi, että nyt varmaan tarvitaan leparit. Jossakin mieleni sopukoissa sekoitin sen pappiin ja lipereihin. Ihmettelin, että eihän potilas nyt kuolemaisillaan ole, mihin pappia tarvitaan. Muut hoitsut katsoivat minua muutaman sekunnin ja sitten kaikki räjähti nauramaan, myös minä kun en ole mikään tosikko. Kyseessähän oli leparit, eli lepositeet.

mari

Google-haun mukaan ainakin S-marketit Suomessa myytävät Julmustia. “Tuo yli 30 ainesosaa sisältävän alkoholittoman juoman resepti kehiteltiin jo 1910” tietää Kotiliesi kertoa. Näköjään sitä voi Suomessa ostaa jo edellä mainituista S-marketeista, Verkkokauppa.com:ista, Urjalan makeistukusta ja muutamista muista verkkokaupoista. Kovin on suolaiset hinnat esim Verkkokauppa.comissa, 24 tölkkiä 27e, eli 4.09e/litra. S-Marketista voi käydä noukkimassa 2.29e/1.5L. Mieleni tekisi maistaa mutta eihän sitä täältä tietenkään löydä. Täytyy tyytyä Clipperiin.

mari

Nyt keksin! Pyydän äitiä hakemaan minulle jouluksi S-marketista puolentoista litran pullon Julmustia. Kun sitten jouluna tulen käymään Suomessa, odottaa minua uusi makuelämys.

mari

Lo hice! Aina kultainen äitini kävi minulle juuri hakemassa tätä ruotsalaista ihmejuomaa ja laittoi meilin kautta kuvan mulle flaskasta. Laitan sen nyt tähän screenshot – versiona koska tiedostokoko kiusaa. Onhan tää nyt oikea pulikka? Reilun parin viikon päästä olisi lento sinne Suomeen joulunviettoon ja aion joulusaunan yhteydessä kipata tuosta kunnon hiukan. katsotaan meneekö alas vai tuleeko ylös…

Screenshot_20221204-132612_Gmail.jpg
mari

Mietin, että tohtisiko laittaa vähän vastaavaa fotoa täältä päin…laitetaan nyt pari. Eka foto kuvaa kuinka kadut ovat täällä siistejä. Kaupungin työntekijöitä näkee töissä sunnuntaisinkin. Tokan kuvan laitan omaan vastausosioon ja siinä on ihmisiä “muutama” enemmän kuin tuossa ekassa, joka on otettu aika myöhään yöllä. Mulla on tapana käydä joskus hyvinkin myöhään kävelyllä koska täällä se on ainakin toistaiseksi mahdollista. Enpä Stadissa lähtisi myöhäisillan kävelylle klo 23 jälkeen.

20211108_202404.jpg
mari

Jaa, tässähän oli se tiedostokokoraja joten katsotaan joku muu kuva tähän…tämä on otettu Puntillan aukiolta jonka alla on muuten Canterasin alueen palolaitos. Tuo vuori tuolla taustalla, en millään nyt muista sen nimeä, mutta se on loistava vuori patikointiin ja siellä on huipulla jopa kaupunginosakin. Se on kapea ja pitkä ja molemmat sivut on aidattu sillä sivustat ovat seinäjyrkkiä. itseasiassa harkitsin kämpän ostamista tuolta mutta siellä on se riesa, että tuulee aina ja ikuisesti. Vuorella on lukuisia patikointireittejä sekä saksalaisten perustama nudisti uimaranta jos jotakuta semmoinen kiinnostaa. Lisäksi vuoren toisen puolella on valtavan iso sileä laavakenttä jota valokuvaajat ympäri maailmaa käyvät kuvaamassa. Harmi ettei järkkärillä otettuja kuvia voinut ladata.

20211110_120721.jpg
Finca finnelle

Paljonko siellä talot nyt maksavat? Joku siedettävä pömpeli/finca isolla tontilla? Vaatimaton muttei hökkeli?

mari

Hintahaitari on todella laaja riippuen mille alueelle haluat asumaan
Canterasin seudulta ei kannata etsiä ellei raha ole ongelma. Laitan tähän kiinteistövälitystoimiston linkin josta voit katsella hintoja, siellä näkyi olevan 80K 3 makkaria & kylppäri jota voi pitää aika edullisena. Myös tontteja on tarjolla alkaen 10-15K. Vanhaa mörskää ei kannata ostaa, ne vaatii yleensä mittavan remontin. https://hzinmobiliarias.com/busqueda?tipo=comprar&page=3
Skrollaa sivu alas, siellä on kaikki alueittain.

mari

Laitan tähän vielä kiinteistövälitystoimiston ikkunasta ottamani kuvan kun asuin vielä hotellissa täällä viime lokakuussa. Tuosta olisi saanut 60 tonnilla talon jossa olisi ollut 3 huonetta, 2 wc tä, yht. 134 neliötä
Ei autotallia. Oli lähellä etten mennyt tutustumaan tuohon kämppään mutta sitten löysin itselleni juuri sopivan ihan keskustasta. Se on hiljaisella sivukadulla, liikehuoneiston päälle rakennettu kolmikerroksinen pienkerrostalo 90-luvun alussa. Maksoi kyllä maltaita, mutta kerrankos tässä vain eletään.

Screenshot_20221204-093636_Degoo.png
mari

Siis 119 neliötä. Ei oikein potta pelaa vielä näin aikaisin aamulla…

mari

Korjaan: sivusto on jäänyt siihen kohtaan mihin itse sen selatessani jätin. Mutta siellä on tarjontaa vaikka kuinka.

mari

Kuvassa muuten poliisiauto ajaa hälytysvilkut päällä kuten he tekevät Espanjassa ilman että hälytys on päällä. Se on vaan paikallinen tapa. Muistaakseni jossakin päin Italiaa olen nähnyt saman käytännön. Sama virsi lukuisissa etelä-amerikan maissa.

Suomi Finland

Raja-aidan yli ei hiihdetä, vaan lennetään liitovarjolla. Ehdotankin raja-aitojen yhteyteen voimakkaita puhaltimia, jotka puhaltavat liitelevät keharit Euroopan porteilta suoraan Saharan autiomaahan.

Tosin marilla itsellään on varmasti matkustusasiakirjat kunnossa, mutta näin niin kuin huomiona. Afrikkalaisille pitää pistää sellainen luu kurkkuun, etteivät tule sieltä Eurooppaan muulla kuin rakentamalla itse B-21 Raiderin. Toisaalta jos se onnistuisi, heidän tuskin tarvitsisi lähteä mihinkään.

Siinä rasistin tämän illan mietelause.

mari

Totta kai pääsee. Vesihiihto on täällä hyvinkin suosittua ja jos otat Binterin vuorokoneen ja menet Teneriffalle, voit hiihtää Teiden vuorella sikäli mikäli se on sallittua.

Jippos123

Eipä ollut viime helmikuussa Teidellä lunta. Katsotaan jos ensi helmikuussa olisi.
Ei siksi,että pätkääkään sitä kaipaisin.

mari

Joo, harvemmin siellä on ja silloinkin kun on, se sulaa äkkiä pois. Melkein samantien.

Lallukka

Just semmosta kuvaa kun vaan kukaan voipi irti saada näillä harmailla keleillä. Tuskin edes ammattikuvaaja kymppitonnin järkkärillä näillä keleillä irti muuta saisi.
Itsellä ja noita “ankeita” talvenharmaita räpsyjä koneet täpösen täynnä.
Ehkä sitten jos ilmasto oikeasti lämpenisi ja lunta ei enää näkis, ois noilla kuviilla arvo arvaamaton.
Nyt ne vaan on kesäihmiselle tyyliin ankeahkoja.

Piikivi

Metsästä puuttuu älämölö, jossakin sentään rauhallista. Olen kyllä muutenkin ollut aina luontoihminen. Vieraslajeista ei kyllä niin väliä. Enkä tarkoita tällä eläimiä…

Era

Onko Botkyrka lähellä Bakhmutia? Rauhallista näkyy olevan, tulitus on ainakin toistaiseksi tauonnut.

Bling Bling

“…10 km. Pisteet sille, joka jaksaa lonkalta kävellä tuollaisen matkan.”

Jos lonkaksi riittää ‘tältä istumalta’, niin 10 km kävelyyn kevyessä varustuksesa (<20 kg) ja helppokulkuisessa maastossa (tie, polku, jne.) menee n. 108 minuuttia, jos ei jää maisemia katselemaan. Tänks pisteistä.

mari

Gracias por los puntos también! Kiitos pisteistä kuin myös. Menee yli 10km vaikeakulkuisessanin maastossa, kuten vuoren rinteille tehdyille patikkapoluille joissa on ilkeitä irtokiviä. Reppu selässä jossa evästä ja juomaa sekä tietyt survival tarpeet. Jos täällä on pilvinen keli, menee paljon enemmänkin kuin 10km, mutta ennätystä en viitsi laittaa koska et uskoisi sitä kuitenkaan. Ja ei sillä etteikö 10km 108 minuutissa olisi loistava suoritus. Se nimittäin on.

Bling Bling

Perustamme täten Paten Patikkaklubin. Vuoren rinteet olisivat minullekin mieleen, mutta Espoon vuoristo on kovin matala, joten sellaista maastoa joutuu hakemaan vähän kauempaa.

mari

Joo, Soukan vuoristo 😂

mari

Patikointi on tosi mukavaa ajanvietettä ja mulle – kuten varmaan monille muillekin – henkisesti tärkeää. On suorastaan hengellistä pysähtyä johonkin upeaan paikkaan vuorelle josta on mahtavat näköalat, istua alas ja vain nauttia olosta, näköalasta ja vaikka kupposesta kahvia. Vaikka Gran Canary on pieni saari, jaksaa tämä aina vain yllättää sillä uusia kukkuloita ja patikointireittejä löytyy aina vain lisää. Uimista suuresti rakastavana huono juttu on sisävesien puute. Monet meren rannoista ei oikein kelpaa uimiseen, jotkut niistä ovat hengenvaarallisia. Tosin onhan täällä uima-altaita vaikka kuinka, esim Suomi-klubilla lähellä Canterasia. Siellä olen kerran käynyt uimassa. Ihan pokkana marssin sisään ja kysyin, että saisinko teidän uima-allasta käyttää vaikka en jäsen olekaan. Onnistui.

Piikivi

No jos kulkee suomalaista metsäpolkua menemään sen kymmenen kilometriä, mitä varustuksia siinä tarvii sen kummemmin kuin lämpimällä säällä nestettä. Parissa tunnissa kulkee.

Ulla Knulla

Miten jos sinne lähtee ruotsalainen blondi neitonen kävelylle niin onko todennäköistä saada yllätysseksiä?