Mitä enempi sähkömarkkinoita seuraa, sitä sekavammaksi paletti menee. Vertailin huvikseni sähkömarkkinoiden tilaa nyt ja tasan vuosi sitten, ja havainnot ovat vähintäänkin mielenkiintoisia.
Tasan vuosi sitten joulukuun 7. päivä 2021 aamukahdeksalta suomalaiset kuluttivat sähköä 13 744 megawattia (MW), josta omaa tuotantoa oli 10 500 MW, loput tuontisähköä. Sähkön hinta oli hulppeat 1 000 euroa/ MWh eli euron kilowattitunti.
Tänään samaan aikaan aamulla kulutus oli 10 500 mw, josta omaa tuotantoa reilu 9 000 mw ja tuontisähkön osuus 1 500 MW. Sähkön hinta oli “vain” 380 e/ MWh eli 38 senttiä kilowattitunti.
Sähköä kulutettiin viime joulukuussa enemmän kuin tänä vuonna, koska viime vuonna oli reippaasti kylmempää kuin tänä vuonna. Pakkanen oli pitkiä pätkiä ympäri maata 6-10 astetta normaalia kylmempää.
Suomi pystyi viime vuonna tuottamaan aivan saman määrän sähköä kuin se pystyy tuottamaan tänä vuonna. Ainoa ero on Olkiluoto 2, joka lisää tuotantoa, jos se saadaan joskus käyntiin.
Suomi pystyy tuottamaan sähköä noin 12 000 – 13 000 MW, ihan kevyesti eikä sen eteen tarvitse tehdä edes mitään, koska se infra on jo olemassa.
Muutama kysymys:
– Miksi tänä vuonna puhutaan sähköpulasta tulevalle viikolle, vaikka viime vuonna samaan aikaan ei ollut mitään sähköpulaa, mutta sähköä kulutettiin enemmän?
- Sähkön tuotannossa mikään ei ole muuttunut, ydinvoima, vesivoima, kaukolämpö ja teollisuus tuottavat yhtä paljon kuin ennenkin, ja tuulivoima yhtä vähän kuin ennenkin.
– Kuten sähkön hinnasta huomaa, niin hintoja alettiin hilaamaan ylöspäin jo paljon ennen kuin Ukrainan sodasta ja Venäjän pakotteista tiedettiin mitään. Miten siis nyt muka puhutaan sähkön kovista hinnoista Venäjän pakotteiden ja Ukrainan sodan seurauksena, kun sähkön hinta oli jo ennen sotaa aivan tolkuton?
- Sähkön tuotannossa mikään ei ole muuttunut, ydinvoima, vesivoima, kaukolämpö ja teollisuus tuottavat yhtä paljon kuin ennenkin, ja tuulivoima yhtä vähän kuin ennenkin.