Kieltäydy uskomasta jorinoihin sähköpulasta

Mitä enempi sähkömarkkinoita seuraa, sitä sekavammaksi paletti menee. Vertailin huvikseni sähkömarkkinoiden tilaa nyt ja tasan vuosi sitten, ja havainnot ovat vähintäänkin mielenkiintoisia.

Tasan vuosi sitten joulukuun 7. päivä 2021 aamukahdeksalta suomalaiset kuluttivat sähköä 13 744 megawattia (MW), josta omaa tuotantoa oli 10 500 MW, loput tuontisähköä. Sähkön hinta oli hulppeat 1 000 euroa/ MWh eli euron kilowattitunti.

Tänään samaan aikaan aamulla kulutus oli 10 500 mw, josta omaa tuotantoa reilu 9 000 mw ja tuontisähkön osuus 1 500 MW. Sähkön hinta oli ”vain” 380 e/ MWh eli 38 senttiä kilowattitunti.

Sähköä kulutettiin viime joulukuussa enemmän kuin tänä vuonna, koska viime vuonna oli reippaasti kylmempää kuin tänä vuonna. Pakkanen oli pitkiä pätkiä ympäri maata 6-10 astetta normaalia kylmempää.

Suomi pystyi viime vuonna tuottamaan aivan saman määrän sähköä kuin se pystyy tuottamaan tänä vuonna. Ainoa ero on Olkiluoto 2, joka lisää tuotantoa, jos se saadaan joskus käyntiin.

Suomi pystyy tuottamaan sähköä noin 12 000 – 13 000 MW, ihan kevyesti eikä sen eteen tarvitse tehdä edes mitään, koska se infra on jo olemassa.

Muutama kysymys:

– Miksi tänä vuonna puhutaan sähköpulasta tulevalle viikolle, vaikka viime vuonna samaan aikaan ei ollut mitään sähköpulaa, mutta sähköä kulutettiin enemmän?

  • Sähkön tuotannossa mikään ei ole muuttunut, ydinvoima, vesivoima, kaukolämpö ja teollisuus tuottavat yhtä paljon kuin ennenkin, ja tuulivoima yhtä vähän kuin ennenkin.

– Kuten sähkön hinnasta huomaa, niin hintoja alettiin hilaamaan ylöspäin jo paljon ennen kuin Ukrainan sodasta ja Venäjän pakotteista tiedettiin mitään. Miten siis nyt muka puhutaan sähkön kovista hinnoista Venäjän pakotteiden ja Ukrainan sodan seurauksena, kun sähkön hinta oli jo ennen sotaa aivan tolkuton?

  • Sähkön tuotannossa mikään ei ole muuttunut, ydinvoima, vesivoima, kaukolämpö ja teollisuus tuottavat yhtä paljon kuin ennenkin, ja tuulivoima yhtä vähän kuin ennenkin.

 

Subscribe
Notify of
guest
53 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Alpertti

Ehkäpä kulutusennusteet näyttävät isompaa lukua kuin vuosi sitten? Nythän Suomen talven 2022-2023 huipputehoennuste on 15,1 GW. Ovatko siirtoyhteydet yhtäläisessä kunnossa kuin vuosi sitten? Mitä sanovat pohjoismaiden tehotase-ennusteet? Ruotsissa taisi olla päällä jotain atomivoimaongelmia, joita ei ehkä ollut viime vuonna? Edellä mainittu huipputehoennuste on siis sellainen, että se toteutuu todennäköisimmin hyvin kylmän talvipäivän aamuna kello 8-10 Helsingin aikaa. Jos silloin on kaikissa pohjoismaissa samanaikaisesti hyvin tyyntä, niin voihan se olla, että teho loppuu kesken, jos sähkölaitoksia tai siirtoyhteyksiä vikaantuu. Mutta tämä on tietysti täysin arvailua. Kukaan ei ole vielä julistanut sähköpulaa edes mahdolliseksi.

Mad Max

Global direct primary energy consumption (ourworldindata.org)

Tuo käyrä saa kyllä vahvasti epäilemään minkäänlaisten merkittävien ilmastotoimien onnistumista.

Tulevaisuus lienee jatkuvaa sotimista siedettävistä elinoloista.

Qroquius Kad

Ei täällä mitään sähköpulaa tietenkkän ole, vaan viherkommunistien ratkihauska simputusoperaatio Vihreään Siirtymään totuttamiseksi.
Sähköjä aiotaan katkoa täysin mielivaltaisesti vaikka kesken koulupäivien, että kakarat joutuvat paskomaan muovipusseihin ja opettajat pakotetaan kanniskelemaan niitä.

Näin suomalaisia valmistellaan Vihreän Siirtymän jälkeiseen Suomeen, josa sähköä ei oikeasti ole, koska sitä saa tuottaa vain toivioenergialla.
Se on myös mielettömän kallista, niinpä energiayhtiöiden johtajat saavat jo nyt kupata rahaa täysin rajoittamattomasti, rippuuhan siitä mukavasti viherkommunisteillekin.

Vituttaahan tämä, muta emmehän me tee mitään.
Istumme vaan kotona ygnygnyttämässä odotaen ihan kohta tulevaa Suurta Vallankumousta.

Kukavaan

”Ei täällä mitään sähköpulaa tietenkkän ole, vaan viherkommunistien ratkihauska simputusoperaatio Vihreään Siirtymään totuttamiseksi.”

Ihmiskuntaa kohdellaan karjana, jota ohjataan ruoskaniskujen sijasta erilaisilla uhkakuvilla. Ehkä keksityt kriisit ovat vallankäytön väline.

Lallukka

Jep. Pelkoporno on toiminut jo pitkään vallan välineenä, jolla on helppo ohjata lammaslaumoja sinne tänne.

Osman Käämi

Huoltovarmuuden kannalta tärkeimmmät asiat (energia, elintarvikkeet, lääkkeet, rokotteet, yms) tulisi ottaa mahdollisimman kattavasti kunkin kansallisvaltion omaan hallintaan, ja sen jälkeen käydä niiden osilta kauppaa vain puuttuvista ja/tai yli jäävistä osuuksista.

Kaiken maailman pörssivirityksiä joutaa sitten pyöritellä m u i l l a hyödykkeillä.

Kake

Luuletko että Marinin hallitus piittaa jostain huoltovarmuudesta? Millä marin saa enemmän jauhoja ja Instagram-botteja, hoitamalla asiat kansan parhaaksi vai tekemällä yeltsinit ja teurastamalla maan siihen tilaan että pohjavedet ja maatkin myydään vielä ulkomaille?

T

Huoltovarmuudesta taisi unohtua nuuska…?

Sherlokki suvakko

Just tänään tuli kirje, et sähkön hinta nousee yli 27 senttiin toistaiseksi. Nytkös sitä maksellaan menneen talven lumia.

Kukavaan

Oomi Oy:n hintoja

04/2020 energia 07.95 c/kWh
03/2021 energia 07.95 c/kWh
11/2021 energia 08.97 c/kWh
03/2022 energia 12.95 c/kWh
09/2022 energia 16.75 c/kWh
11/2022 energia 38.90 c/kWh

Tuskinpa sähkön tuotantokustannukset ovat kolminkertaistuneet vuoden 2022 aikana.

Japa

Tuskinpa.
Tuottavat sähköä edelleen 2-3 sentillä kWh eli voitot ovat massiiviset.

MikkoM

Suomen laissa on maininta ”Sähkön hinta pitää olla kohtuullinen”.
Laki ei näytä koskevan sähköyhtiöitä jotka maksavat osinkoja kansainvälisille sijoitusyhtiöille korottamalla sähkön hinnan moninkertaiseksi yksipuolisella ilmoituksella.
Suomen laki ei myöskään koske sähköpörssiä joka sijaitsee ulkomailla ja määrää suomen sähkön hinnan pörssikeinottelulla.

Kake

Ei sähköpulalla niin väliä, olennaisempaa on se katkaiseeko hallitus sinulta sähköt jollain tekosyyllä. Vähän huolestuttaa se, että edes sitä helvetin olkiluotoa ei jonkun mukamas vesipumpun takia voida saada valmiiksi. Eihän tässä ole odotettukaan kuin viisitoista vuotta.

Veikkaan, että sähköä ei tule riittämään kansalle saunomiseen ja lämmitykseen, eikä pikkuyrityksille. Mutta suuryrityksille ja kansalaisten kyttäämiseen kyllä riittää. Aina.

Teevi81

Onko kellään käynyt mielessä, että meillä on nyt sähköautot, -potkulaudat, -pyörät jne, mikä lisää sähkönkulutusta huomattavasti?

Diibadaaba

Luitko artikkelin, ymmärsitkö lukemasi?
”[–]joulukuun 7. päivä 2021 aamukahdeksalta suomalaiset kuluttivat sähköä 13 744 megawattia (MW)[–]Tänään samaan aikaan aamulla kulutus oli 10 500 mw[–]”

Niin, että missä ne sähköautot ja -potkulaudat tässä LISÄÄVÄT kulutusta? 

Jokeri

Ei kai tämä rikollinen narkkihallitus välitä oman kansan ahdingosta kun saavat lahjuksia ahneilta sähkön tuottajilta.

Qroquius Kad

Tämä pimpsallitus nauttii oman kansan ahdingosta.
Sen tunnuslause on:
”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista!”
Mutta pisteet siitä, että sanovat sen aivan suoraan päin naamaa.
Kun nyt saataisiin vielä suomalaiset uskomaan, että ne ovat tosissaan.

Kake

Jaa, suomalaiset uskomaan? Arvelen, että jos marin, niinistö, persut, kiuru, rämet, nohynek, gates, soros, bourla, zuckerberg, biden, zelensky, den leyen, scholz ja stoltenberg yhdessä istuutuisivat studioon ja myöntäisivät televisiossa miten asiat ovat ja mitä on tehty, ja esittäisivät että tämä kaikki huijaus ja paska perutaan, niin vitun suomalaiset eivät ymmärtäisi sanaakaan ja menisivät kuuliaisesti edelleen maskit naamalla piikille, paskoisivat muovipussiin, antaisivat mamujen raiskailla ja maksaisivat kaikesta ylihintaa kuten ennenkin.

Arvelen myös, että se pieni prosentti kansasta joka ymmärtää mitään, menisi sekin edelleen maskit naamalla paskomaan muovipussiin, koska eivät voi myöntää tulleensa kusetetuksi.

seant

On sen verran muuttunut Venäjältä tuleva 1500 MW teholla oleva sähkö on pois., jos olkiluoto 3 pelaisi tilanne vuoden takaiseen olisi tuotannon suhteen+-0
Suomen hinta määräyty aika lailla Tukholman alueen mukaan, joka taas määräyty Etelä-Ruotsin ja loppupelissä Tanskan mukaan kuinka siellä tulee. Tällä hetkellä Tanskassa tuuli tuottaa vajaa 1000 MW teholla eli n. 21% ja loppu tuotetaan lämpövoimalla.Siellä CO2 päästöt on 234 g/kWh kun Suomessa on 78 g/kWh.

Reijo Ruotsalainen

Venäjältä sähköä tuovan Viipurin HVDC linkin teho oli 1000 MW. Sodannähnyt sukupolvi ei luottanut mihinkään mitä idästä tulee. Kaikki kaasuvoimalat olivat lakisääteisesti kahdella polttoaineella, kaasulla ja öljyllä. Viipurin HVDC linkkiä varmisti aiemmin Inkoon 1000 MW kylmänä varavoimana ollut hiilivoimala, ja yhden talvikauden kokoinen hiilikasa. Viherpipertäjät (=päästörajoittajat) ja yltiökapitalistit (=IVO/Fortumin yksityistäjät) romuttivat Inkoon 2013-14, käteisen-hallituksen aikoihin. Siellä olivat käteisen lisäksi rinteet, kiurut, haavistot, henrikssonit, vapaavuoret, kyllös-arhinmäet, ihalaiset, villeniinistöt,stubit, tuomiojat, hautalat tuhoa tekemässä. Alta kymmenen vuoden tuosta housuunkusemisesta tuli sitten yllättäen perkeleen kylmä.

Lallukka

Päivän helpoin juttu. Suomessa sähköä kyllä piisaa, mutta nyt testataankin taas lähtevätkö lampaat mukaan ”sähköpulaan”, kun kaikki muukin, mitä yle suoltaa niellään pääosin pureskelematta. Halutaan olla kuin valtavirran muukin lammasmainen väki.

Tapio

En kyllä muista, että olisi uhkailtu ennen sähkökökatkoilla. 70:n luvulla kiellettiin öljykriisissä makkaratalon jne mainosvalot ja mm. Kotien uima-altaiden lämmitys! Ei ollut sähköstä pulaa. Sen sijaan öljy loppuu! No ei loppunut. Ei lopu sähkökään, jos ei nyt sitten ”väkisin”.

Kukavaan

”70:n luvulla kiellettiin öljykriisissä makkaratalon jne mainosvalot ja mm. Kotien uima-altaiden lämmitys! Ei ollut sähköstä pulaa. Sen sijaan öljy loppuu!”

Niinpä, 70-luvulla peloteltiin öljyn ja bensan loppumisella. Ongelmaa torjuttiin sammuttamalla mainosvalot. Autot olivat kaiken pahan alku. Jopa Mossella ajaville saatettiin huutaa sana ”bensiinifasisti”.

Tietämäni suomalainen meni tuon öljykriisin aikaan Kanadaan. Montrealin Mirabel-kentällä todellisuus iski vasten kasvoja. Valot paloivat. Mistään maailmanlopusta ei ollut merkkiäkään. Autoja oli paljon ja ne olivat isoja… muun muassa Lincoln Mark mallisia. Suomalainen tajusi, että hänelle oli Suomessa valehdeltu kriisistä.

Rankempi herääminen lienee ollut myös neuvostoliittolaisilla heti länteen päästyään.

Kaikki seisoo inkl. järki

Ruotsissa seisoo junaliikenne vissiin kokonaan juuri nyt.
Ja taas on jossain ydingeneraattorissa häikkää, kaikk haijjoo kummasti yhtäaikaa…

Lallukka

Juu ja vaippanaamat kakkii kinttuihinsa samalla.

Late

Siksi puhutaan koska ihmisiä pystyy hallitsemaan pelolla.
Sama kuvio on toistunut viime aikoina jo monesti, koronapandemia, Ukrainan sota, sähkökriisi, kaikki uhkia joita pieni ihminen ei pysty torjumaan ilman tärkeää virkamiestä ja poliitikkoa

Pekka Pylkkänen

Korjaa tuo laskuvirhe. 380eur/MWh on yhtäkuin 38stn/kWh.

mari

Olen Paavon kanssa ihan samaa mieltä. Kyseessä ei ole muuta kuin sähkön hinnan keinotekoinen hilaaminen ylös. Äitini sai Fortumilta sähköpostin jossa höpötettiin miksi sähkön hinta on kova juuri nyt. Oli tarinaa siitä kun sää on ollut nyt niin tuuleton, viitattiin Venäjän hyökkäyssotaan, Saksan kaasuongelmiin vaikka heillähän on tämän talven kaasut jo hommattu. Itseasiassa mutsi lähetti minulle tuon sähköpostin ja voin ottaa siitä screenshotin ja laittaa liitteeksi tähän viestiin lyhyen pätkän siitä.

Screenshot_20221208-005724_Gmail.jpg
mari

Lukaisepa Paavo ihan piruuttasi tuo screenshot. Fortum kirjoittaa täyttä soopaa mutta täytyyhän sitä jotenkin kusetus asiakkaille perustella jotteivat innostu kilpailuttamaan sähköntuottajaa/toimittajaa. Tilanne taitaa Suomessa kuitenkin olla se ettei kilpailutuksesta ole kuluttajalle juurikaan hyötyä, kaikki sähköntoimittajat nylkee samaa korkeaa hintaa, vai kuinka..?

Pete

Sähkön hintoja voi vertailla esim. Alla olevasta linkistä

https://sahkonhinta.fi/

Korkeilla sähkön hinnoilla on tarkoitus saada pieni ja keskisuuret yritykset konkurssiin. Sekä saada pienituloiset kansalaiset ulosottoon, jota kautta viedään pienituloisten omaisuus ja keskituloisilta rahat. Wef (world economic Forum) suunnitelma on ”great reset”, ”you own nothing and Be Happy”Tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa pieni ja keskituloiset eivät omista mitään mutta joutuvat vuokraamaan kaiken. Rikkaat, poliitikot ja isot yritykset omistavat kaiken ja muut vuokraavat. Alkaa 12 minuutin kohdasta alla.

https://m.youtube.com/watch?v=nBoIz7yO8Rc

Mistä korkeista sähkö hinnoista on todellisuudessa kyse
https://m.youtube.com/watch?v=NNsz_R2LpZk

Reijo Ruotsalainen

Mari, puhut paljon mutta toisinaan asiaa. Suomen sähkö tehdään:
-neljällä omalla, täysin maksetulla ja kuoletetulla ydinvoimalalla 30%
-omalla vesivoimalla, täysin maksetulla ja kuoletetulla, 20%
-omalla teollisuuden ja kaukolämmön vastapainevoimalla, jotka lämmönkäyttäjä suurimmalta osin maksaa, 20%
-tuuri-ja sattumavoimalla jotka ovat poliittisesti maksettuja 10%
-omissa voimaloissa kaasulla, öljyllä, hiilellä ja turpeella, jotka maksetaan ostettaessa/kulutettaessa 10%
-ostettuna Norjan vesivoimaloista (täysin maksettuja ja kuoletettuja) 10%

Kustannukset eivät ole nousseet missään näistä lähteistä, mutta silti rahaa halutaan viisinkertainen määrä. Tämä on ryöstö. Vanhaan aikaan oli poliisi ja armeija jotka estivät ryöstöt. Nykyään ne suojelevat ryöstäjiä..

mari

Juuh, samaa mieltä ollaan. Jopa siitä, että puhun paljon. Mutta jonkunhan ne puheetkin on hoidettava 😉

Nih

Eilen tuli enisimmäinen ”pörssisähkölasku”19 snt/kwh, edellinen alle 5 snt. Eli on kohtuullinen mutta raju nousu kuitenkin. Pieni, osin omavarainen sähkön tuottaja. Tekevät takuulla erittäin hyvää tulosta noillakin hinnoilla.

mari

Sulla on kyllä hiton hyvä diili! Ex-työkavereni kanssa juttelin juuri puhelimessa. Hän asuu Helsingissä yksiössä yksin ja hänellä sähköntoimittajana on huijari – Fortum. Tässä vähän numeroita joita hän minulle kertoili: 1kk lasku 39,81e. Kulutus oli 112,24 kWh. Sähkön hinta 31,46c/kWh. Huomatkaa todella pieni kulutus. Hän on kuulemma karsinut sähkön kulutusta reippaasti koska muutkin hinnat, mm. ruuan, on kuulemma noussut huikeasti. Niin se vain taitaa olla, sähkö on nyt Suomessa kalliimpaa kuin täällä Gran Canarialla missä se on aina ollut kallista. Täällä sitä ei voida tuottaa kuin parilla tapaa, 90% tulee öljystä, loput noista törkeistä tuulivoimaloista joilla rumennetaan rannikkoa. Ja on tuolla jossakin lounaisosissa geoterminen voimala joka on vielä alkutekijöissään.

Nih

Onneksi vaihdoin Fortumin pois yhden harhavuoden jälkeen. No se hyöty siitä oli että se herätti ”oman”sähköyhtiön myös tarjoamaan. Ja kyllähän tuo kohtuullista on jos vertaa Etelään, jossa ei ole juurikaan omaa tuotantoa vaan sen hoitaa valkokaulusmiehet joiden ammatitaitoa nyt punnitaan osto hommissa. Pahalta näyttää kuluttjan kannalta ja joku tai jotkut rikastuu. Vuoden parin päästä maailman rikkaimpia ovat energiayhtöiden omistajat, ne suuret.

Nils Erik Risberg

No nyt on järkipuhetta. Koko tämä propaganda sähköpulasta ja kriisistä on pelkkää vedätystä alusta alkaen. Ja kaiken takana on raha.

Qroquius Kad

Ei raha vaan Vihreä Siirtymä, viherkommunistien ihana utopia lähitulevaisuudesta, jossa sähkö tuotetaan toivioenergialla.
Siinä sivussa eräät tahot tietysti pääsevät kuppaamaan itselleen rahaa touhun varjolla.

Timovaan

OL3:n tarvetta perusteltiin aikanaan vuosittaisen +5% teollisuuden sähköntarpeen kattamiseksi.
No,kävikin sitten niin,että kantaverkon tehoa on laskettu joka vuosi,koska EU:n ja hallituksen toimet ovat ajaneet teollisuutta alas,tai muihin maihin.
Suomen ylivanhentunutta ydinvoimaa ajetaan jatkuvasti vajaalla teholla (eikä siitä juuri muuhun olekaan),pelkästään se tekee Suomen ydinvoimasta kallista ja energianegatiivista . IAEA määrää,että ydinvoiman teho ei saa koskaan ylittää kantaverkon tehoa,koska kun ydinreaktori kerran käynnistetään se ei voi jäädä hetkeksikään ilman jäähdytystä (reviisiot/vikatilanteet). Nyt OL3 kuluttaa valtavasti kantaverkon sähköä jäähdytykseensä,ainakin siihen asti jos/kun se on jälleen kunnossa.

E.H

Hyviä ja aiheellisia kysymyksiä. Mutta kuuleeko ja välittääkö kukaan näistä asioista päättävät vastata ?
Tosin vastataan valmiiksi jotain päättömiä selityksiä jotka ei kestä tarkempaa tutkimista.
Omituista tämä kaikki on , ja me vaan maksetaan ?
Meillä, kun on sähkö hinta melkein 30 senttiä KWh , pakko jos ei halua tonnin sähkö laskua kuussa . Onneksi on uuni , puulämmitteinen sauna ja siinä muuripata. Suihkussa ei kannata käydä eikä lattialämmitystä pitää kuin hyvin pienellä pesuhuoneessa. Silti sähkölasku yhtä iso ellei isompikin kuin aiemmin normaaliaikana kun sähkö oli jotain 3-4 senttiä (pörssi).
Useita tuhansia KWH säästetään vuodessa
Luulisin sähkön tarpeen vähenevän jo sen vuoksi kun lähes kaikkien on säästettävä kun ei varaa aiempaa moninkertaista sähkölaskua maksaa.

Qroquius Kad

Näistä asioista päättävät tekevät tämän kaiken tahallaan.

Pete

Ei se sähkön säästäminen auta mitään, koska kaikki sähkö mitä Suomessa säästetään myydään kalliilla hinnalla Viroon tai muualle. Mitä enemmän ihmiset säästävät sähköstä sitä korkeammaksi hinnat nousevat. Ensi vuonna voidaan nähdä jo 400 snt /kWh, kun nyt on jo korkeimmat olleet 100 snt/ kwh

E.H

Niin vähät minä välitän näiden säästöagendojen kehoituksista säästää, Vaan kun henkilökohtaisesti ei halua isoa sähkölaskua, niin sen vuoksi säästän. Jos sähkön hinta olisi niin alhainen kuin viime vuosina niin ei olisi tarvetta pihistellä .

Jake

Eihän tällä hetkellä olekkaan pula sähköstä. Pula tulee kun ei tuule, on kylmä ja paljon kulutusta. Ja tuuletonta pitäs olla samaan aikaan myös ruotsissa. Ei todennäköstä, mutta mahdollista. Ennen tätä paikattiin suoralla sähkön tuonnilla venäjältä.
Tällä kaikella ei ole merkitystä sähkön hintaan, koska se taas muodostuu sähköpörsseissä koko eurooppa koskien kalleimman tutantotavan mukaan. Jos Suomessa haluttaisi oikeasti halvempaa sähköä, pitäisi sitä myydä kuluttajille ohi sähköpörssin. Tämä olisi ihan mahdollista, kun lähes kaikki voimalaitokset ovat kunnallisessa omistuksessa ja täten kuntien poliittisen ohjauksen alaisia. Miksi poliitikot eivät niitä tähän pakota on se tärkeä kysymys. Ehkä se on kiva olla poliitikkona kun kunnalle virtaa rahaa kaikkeen ”kivaan”.

Ilmari Jokinen

Hallitus junailee Fortumille tulosta jottei sitä tarvitse pääomittaa. Fortumilta puuttuu vielä usean miljardin alaskirjaukset Venäjän voimaloista joita kukaan ei siellä osta.
Muka ei voida laittaa kattohintaa sähkölle toki muissa maissa se onnistui.

X

Nykyisin tehdään sellaista vallan väärinkäyttöä sekä kusetusta että rupeaa jo uskomaan väestönvähennykseen korona rokotteen avulla.

X
Timovaan

Tietävätkö,tai uskaltavatko asiakkaat vieläkään vaatia edullisinta sähkösopimusta,eli niin sanottua Toimitusvelvollisuussopimusta,joka on lakisääteinen minimi.
Sähkönmyyjät rikkovat lakia,kun eivät kerro siitä.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009034741.html
https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/sahkosopimus/

Qroquius Kad

Pelkäänpä pahoin, että suurin osa ei tiedä eikä sähköyhtiöillä ole pienintäkään halua valistaa.

XxX

Voisiko turpeen osuus olla pienempi tänävuonna? Kesän säiden takia sato jäi pieneksi.

Koko sähköpörssi perustuu kusetukseen ja nyt vain huhutaan saatavuusongelmasta ja se riittää hinnannoussuun.

Venäjää on turha syyttää, ihan itse ollaan laiminlyöty huoltovarmuus ja etenkin keskieuroopassa on tunaroitu rankasti. Vihreän siirtymän nimissä on luovuttu omasta energiasta ja ostettu kaasua venäjältä.

Tapio

Tuli vattenfallita sähkölasku 443
.,marraskuulta. 64 neliöitä suorasähköllä+ siirtomaksu,verot. Puolet oli 55 c kWh loput n. 35…. . En ole enää asiakas

Timovaan

Tuo aiemmin kertomani Toimitusvelvollisuussopimus ei yleensä edes kiinnosta ainakaan heitä jotka vain valittavat sähkönsä kalleudesta. Tämän olen havainnut myös sukulaisteni kohdalla,kun kertomani jälkeen vastaukseksi saan vain hymähtelyä ja aiheesta keskustelu loppuu siihen.
Lisäksi jos kerron tästä sosiaalisissa medioissa,tai youtubessa,kommenttini lähes aina poistetaan (myös Hjalliksen kanavalta,jossa hän valitteli säkölaskustaan).
Yhteenvetona,.Totuutta ei saa kertoa,tai ei olla itse valmiita tekemään olosuhteidensa muuttamiseksi yhtään mitään