Sähkö taas ennätyskallista, vaikka tuotanto täysin omavaraista

Sähkö oli taas päivän mittaan ennätyskallista niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Enimmillään hinta oli yli 400 euroa/ MWh. Tämä on molempien maiden näkökulmasta erittäin kummallista.

Sähkön hintapiikki lauantaina Suomessa oli iltapäivällä kun kaikki Suomen saunat ovat lämpiämässä klo 16-17.00. Tuolloin hinta oli 408 e/ MWH. Ruotsissa hinta oli jonkin verran kalliimpaa, mutta hintapiikki saatiin joka tapauksessa iltapäivälle, jolloin sähkön kulutus on suurta.

Se mikä tässä nyt taas kiinnostaa on se, että Suomi on koko päivän käytännössä tuottanut oman sähkönsä. Juuri tällä hetkellä klo 22.00 Suomen aikaa Suomi osti Ruotsista 1 425 MW ja Norjasta 45 MW, mutta myi Viroon 1 018 MW ja takaisin Ruotsiin 132 MW, eli Suomen omaan käyttöön jäi vaivaiset 320 MW, joka taas itsessään ei ole yhtään mitään.

Miten on siis mahdollista, että sähkön hinta on aivan tolkuttoman kallista verrattuna aikaisempiin vuosiin, joihin verrattuna sähkön tuotantokustannukset eivät ole muuttuneet miksikään, eikä sähkön tuotannossa ole tapahtunut mitään erityisiä muutoksia kuin vain se, että tuulisähkön tuotantoa on lisätty?

Itse en osta yleisiä selityksiä Venäjän pakotteista, Saksan kaasusta ja Ukrainan sodasta.

Ensinnäkin Venäjän pakotteet eivät vaikuta Pohjoismaiden sähkön tuotantoon mitenkään. Venäjältä Suomeen tulee sähköverkko, jonka siirtokapasiteetti on noin 1 400 MW, mutta vuonna 2021 sen toimittama sähkömäärä oli alle 10 % Suomen kulutuksesta ja vuonna 2020 vain vaivaiset 4 %. Norjasta menee Venäjälle pohjoisessa joku pieni voimalinja, mutta muuten Venäjän Sähköllä ei ole ollut mitään merkitystä Pohjoismaiden sähkön kulutuksessa.

Myöskään Saksan ostama Venäjän kaasu ei ole mikään selitys. Saksa tuotti aiemmin kaasulla jotain alle 30 % maansa sähköstä, mutta kun Venäjän kaasuputket laitettiin kiinni, niin Saksa on lisännyt kivihiilen polttoa paikatakseen tämän “vajeen”. Sitä paitsi Saksalla ei ole tällä hetkellä mitään pulaa kaasusta. Varastot ovat täynnä ja Pohjanmereltä virtaa uutta kaasua. Lisäksi Pohjanmereltä avattiin Puolaan uusi kaasuputki syksyllä, jota kautta myös sakemannit saavat kaasua.

Yksi yleinen selitys on Nordpool–sähköpörssi, jossa sähkön hinta jotenkin veivataan Saksan tuotannon mukaan. Mutta tämä ei voi pitää paikkaansa. Saksassa sähköä tuotetaan tällä hetkellä jopa halvemmalla kuin ennen Venäjän pakotteita.

Itse haluaisin tietää tarkempia vastauksia sähkön hinnalle. Mihin se perustuu ja mikä on se mekaniikka, jolla sähkön hinta määritellään. Jos näitä mekaniikkoja ei avata tarkemmin, niin ei tässä voi kallistua muulle kannalle kuin sille, että sähkön hintaa veivataan aivan tahallaan ylöspäin voittojen maksimoimiseksi.