Trans-lasten kesäleiri saavutti taas suurta suosiota

Ruotsissa on olemassa lasten kesäleiritoiminta, kollo, jonka suosio on hiipunut takavuosista hieman. Nyt tilalle on tullut uusi toiminta, transkollo. Se on tarkoitettu alle 12-vuotiaille lapsille, joilla sukupuoli-identiteetti on hieman epäselvä.

Kollo tarkoittaa lasten kesäleiriä ja oli takavuosina suosittu varsinkin suurkaupunkien lasten keskuudessa. Nykyään toiminta on hiipunut, mutta viime vuosina uutta suurta suosiota ovat saaneet ns. trans-kollot. Eli trans-lasten kesäleirit.

Trans-lasten kesäleiri on RFSL:n nuorisojaoston pyörittämä leiri, jonne ovat tervetulleita kaikki alle 12-vuotiaat lapset, jotka kokevat olevansa väärää sukupuolta tai ei kumpaakaan. Eli poikia, jotka kokevat olevansa tyttöjä ja toisin päin. Lisäksi leirille pääsee jos kokee olevansa yhtä aikaa tyttö ja poika, tai ei kumpaakaan.

Viime syksynä järjestettiin jo useana vuonna peräkkäin tällainen leiri, jonne osallistui muutama kymmenen trans-lasta. RFSL kertoo toimintasuunnitelmassaan, että leirille ovat tervetulleita kaikki alle 12-vuotiaat lapset, joilla on sukupuoli-identiteettinsä kanssa vaikeuksia. Leirillä tehdään monenlaista kivaa kuten workshoppeja trans-asioiden ympärillä, annetaan tietoa trans-asioista ja muuten vietetään laatuaikaa.

Jotkut psykiatrit ovat kuitenkin kyseenalaistaneet toiminna. Heidän mukaansa jos lapsi kokee olevansa väärää sukupuolta, kyse on jostakin muusta kuin lapsen oikeista tuntemuksista.