Ukraina jyrää nyt etelärintamalla – useita voitokkaita iskuja

Ukrainan sotilasjoukot ovat olleet viime päivien aikana erittäin aktiivisia ja etelärintamalla on tehty useita menestyksekkäitä iskuja niin mantereen puoleiselle rintamalle kuten Krimin niemimaalle.

Melitopolin kaupunkiin ja sen ympäristöön on tehty useita partisaani-iskuja, joissa on tuhottu mm. parakkirakennus, jossa oli iskuhetkellä majoittuneena ainakin 200 venäläistä sotilasta. Ukrainalaiset ovat iskeneet myös ohjuksilla, joista osan venäläinen ilmatorjunta on pystynyt ampumaan alas, mutta useita iskuja on onnistuttu saattamaan loppuun asti.

Ukraina on tehnyt myös onnistuneita iskuja Tokmakin ja Chernihivkan kaupungin alueille, joissa molemmissa on kriittinen rautatien risteysasema. Ukraina yrittää nyt aivan selvästi katkaista Venäjälle elintärkeän rautatieyhteyden Donetskista Krimille ja Hersonin maakunnan Dneprin itäpuolen venäläisten hallussa oleville alueille. Myös Berdianskiin on isketty kuten Armyanskiin.

Filmillä palaa Melitopolin sotilastukikohta ja ryssää grillataan.

 

Krimillä iskuja on tehty ainakin Sevastopoliin, Sakyyn, Simferopoliin ja Dzankhovin kaupungin alueiden tuntumassa oleviin sotilaskohteisiin.

Venäläisten kannalta tilanne Krimillä ja mantereen etelärintamalla Donetskista Dnepr-joelle on nyt kriittinen. Kertsinsalmen silta on korjaustöiden vuoksi kiinni ja sitä kautta Venäjältä ei voi kuljettaa raskasta liikennettä. Huolto on sitä kautta täysin seis. Jos Donestkin rautatielinja saadaan katkaistua, niin Ukraina on rakentamassa valtavaa mottia, jota voi verrata Hersonin tapahtumiin, mutta moninkertaisesti suuremmassa skaalassa.

Venäjälle jää silloin ainoaksi reitiksi Azovin meren laivaliikenne, mutta se ei ratkaise Venäjän ongelmaa, sillä kahdella satamalla Mariupolista ja Berdianskista ei kuljetella laivoilla kovin suuria määriä kalustoa suuntaan eikä toiseen. Jos Hersonin motissa puhuttiin 25 000 venäläisestä sotilaasta, niin, niin Krimille ja mantereen etelärintamalla on ainakin 100 000 venäläistä sotilasta.

Lisäksi kannattaa huomata se, että Ukraina pystyy eliminoimaan rautatiet ja maantiet, joten venäläiset eivät yksinkertaisesti saa huoltoa, toisaalta eivät pysty perääntymään.

Tämä mahdollinen tapahtumien kulku on tässä vaiheessa tietenkin vielä alkutekijöissään, mutta kannattaa ottaa huomioon se, että sitä rakennetaan vielä. Ihan samalla tavalla aluksi kuulosti uskomattomalta Harkovan, ja sittemmin Hersonin valtaisat voitot, jotka laukesivat viikkojen odottelun jälkeen Ukrainalle voittoisasti.

Teen sunnuntain aikana tarkemman koosteen asiasta. Tätä kehitystä kannatta nyt seurata, sillä tätä on tosi asiassa odotettu jo kuukausi ja nyt se lähtenee muuttamaan taas sodan kulkua.