Amerikkalainen toimittaja väittää, että Yhdysvallat räjäytti Nord Stream-kaasuputken

Nord Stream–kaasuputken räjähdys on taas noussut esille kun yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Seymour Hersh väittää, että räjähdyksen takana oli Yhdysvaltain ja Norjan laivastot sekä CIA.

Seymour Hersh sinänsä on pätevä journalisti ja hänellä on pitkät meriitit. Nyt 85-vuotias Hersh on tullut tunnetuksi mm. paljastaessaan vuonna 1969 Vietnamin sodan aikana tapahtuneen Yhdysvaltain sotilaiden tekemän Mỹ Lain verilöylyn. Niin ikään Project Jenniferin paljastus 70-luvulla, Irakin 2003 sodan monia paljastuksia, kuten Osama Bin Ladenin tappamisen ja monia muita paljastuksia. 

Hershin paljastuksia on kritisoitu siitä, että hän käyttää anonyymejä lähteitä eikä erota puhetta raportista.

Joka tapauksessa, Hershillä on omat meriittinsä eikä hän varsinaisesti ole koskaan ollut mikään salaliittotoimittaja.

Nord Stream

Nyt Hersh väittää, että Yhdysvaltain ja Norjan laivasto CIA:n avustuksella räjäytti Nord Stream–kaasuputken. Isku tehtiin väitteen mukaan suoraan presidentti Joe Bidenin käskyllä.

Räjähdys suoritettiin siten, että Yhdysvaltain laivaston sukeltajat sukelsivat kesäkuussa 2022 mukanaan C4-räjähdyspanoksia, jotka sijoitettiin norjalaisten valitsemiin strategisiin paikkoihin. Räjähteet räjäytettiin sitten etänä kolme kuukautta myöhemmin norjalaisen P-8 valvontalentokoneen pudottaman kaikuluotaimen signaalilla.

Hershin raportti räjähdyksestä perustuu nimettömään lähteeseen, jota ainakaan toistaiseksi ei ole pystytty paljastamaan.

Yhdysvallat ovat todenneet Hershin väitteiden olevan mielikuvitusta. Venäjä luonnollisesti väittää, että Yhdysvallat on teon takana.

 

Faktaa, onko sitä?

Putken räjäytyksestä on olemassa kolme faktaa, tai se kolmas ei varsinaisesti ole fakta vaan lähinnä jonkinlainen valistunut arvailu.

Ensimmäinen fakta on se, että putken räjäytti Venäjä. Vastafakta taas on, että putken räjäytti Yhdysvallat. Kolmas fakta, eli arvailu on se, että putken on voinut räjäyttää sekä että, tai sitten joku kolmas osapuoli. Tosiasiahan kuitenkin on, että Hersh on esittänyt vain väitteen, jolle ei ole olemassa mitään näyttöä.

Itse kirjoitin jo heti putken räjäyttämisen jälkeen, että räjähdyksen takana voi näiden kahden maan lisäksi ihan hyvin olla Norja.

Joka tapauksessa tässä kaasuputkiasiassa mielestäni tärkein huomio on siinä, että kaasuputki ei ollut räjähdyshetkellä käytössä, eikä myöskään ennen sitä. Kaasuputki oli siis käyttämätön, sillä ei ollut mitään statusta yhtään mihinkään.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Eurooppa ei tule ostamaan Venäjältä kaasua ainakaan seuraavaan pariin sukupolveen. Joten meren pohjassa makaava kaasuputki on ja oli aivan hyödytön.

 

Mitä motiiveja putken räjäyttämiselle voisi olla?

Tosiasiassa sekä Yhdysvalloilla eikä Venäjällä kummallakaan ole mitään motiivia räjäyttämiselle. Miksi räjäyttää putki, joka ei ollut käytössä, ja jota ei tulla käyttämään enää ikinä? Jos jompikumpi maa haluaisi tehdä Euroopan kaasutoimituksille vahinkoa, niin silloin olisi järkevämpää räjäyttää jokin Ukrainan läpi Eurooppaan tuleva kaasuputki. Tosin näissäkin putkissa virtaa tällä hetkellä kaasua vain tiettävästi Unkariin.

Nord Streamin räjäytyksellä ei aiheutettu käytännössä mitään vahinkoa kenellekään.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments