Taas jäi äänestämättä, nyyh

Laskeskelin tuossa, että jätin tällä kertaa äänestämättä yhdeksänsissä eduskuntavaaleissa peräkkäin. Toisin sanoen en ole ikinä äänestänyt eduskuntavaaleissa.

Vuonna 1991 olisin saanut äänestää ensimmäisen kerran Suomen eduskuntavaaleissa, mutta joka kerta on ollut muuta tekemistä, että ei ole ehtinyt vaalipaikoille. Ruotsin eduskuntavaaleissa en saa äänestää, koska en ole maan kansalainen, mutta useammissa Ruotsin kunnallisvaaleissa olisin saanut äänestää. Tuolloinkin on ollut muuta tekemistä. Suomen kunnallisvaalit ovat jääneet niin ikään väliin kaikkina niinä vuosina, jolloin olen ollut Suomessa kirjoilla ja olisin saanut äänestää.

Presidentin vaalit ovat siinä mielessä poikkeava tapahtuma, että niissä olen yhden kerran äänestänyt jostain mielenhäiriöstä. Vuoden 1994 vaaleissa äänestin toisella kierroksella Martti Ahtisaarta Elisabeth Rehniä vastaan.

Vuoden 2000 presidentin vaaleissa meinasin niin ikään äänestää, mutta olin äänestyspäivän sunnuntaina niin kännissä, että silloinen eukkoni ei suostunut ottamaan minua mukaansa äänestyspaikalle.

– Juo lisää viinaa retku, hän vain huudahti kun yritin pummia kyytiä vaalipaikalle. Todennäköisesti olisin samalla reissulla ostanut lisää kaljaa.

EU-vaalit ovat niin ikään jääneet joka kerta väliin. Vuonna 1994 jostain syystä kävin äänestämässä Suomen liittymisestä puolesta Euroopan Unioniin. En muista mikä oli syy tähän äänestämishalukkuuteeni. Vuonna 2003 Ruotsissa pidettiin äänestys Ruotsin liittymisestä euro-valuuttaan, mutta katsoin tuolloin, että asia ei minulle kuulu, joten jätin äänestämättä, vaikka olisin saanut äänestää.

Eli melko kattava äänestämättäjättämisen kokemus. Vuosien aikana jotkut ovat yrittäneet vittuilla, että minun äänestämättömyys on ääni vasemmiston/ oikeiston laariin. Tämä ei pidä paikkansa. Vain hyväksytyt äänet lasketaan ja koska en ole äänestänyt, niin äänestämättömyys ei ole kenenkään laariin. Entäpä sitten velvollisuus, jotkut katsovat, että äänestäminen on jokin velvollisuus? Ei ole. En ole velkaa kenellekään siten, että minun pitäisi käydä antamassa ääni hänen pääsylleen eduskuntaan. Jos aseella uhaten pakotettaisiin äänestyskoppiin, niin äänestäisin itseäni.

Oikeus, minulla on oikeus äänestää? Ylhäältäpäin annetut oikeudet ovatkin juuri sellaisia, että wöö kiinnostaa tosi paljon.

Entäpä sitten väite, että jos ei äänestä niin ei voi valittaa? Mikä se tällainen fakta muka on. Jos ei äänestä, niin voi valittaa yhtä paljon kuin jos äänestää. Äänestämättäjättäjä ei halua muuttaa systeemiä? Tämä pitää paikkansa.

Ainakaan minua ei kiinnosta mitkään muutokset, tällaiselle persaukiselle luottotiedottomalle sippiukolle on ihan yhtä tyhjän kanssa suuret puheet muutoksista, eläkeuudistuksista, arvonlisäveroista, valtionveloista ja sen sellaista, koska äänestämisen jälkeen jatkan elämää persaukisena sippiukkona.

Sitä paitsi minulla ei ole kansalaisluottamusta, enkä sen takia saa edes äänestää. Joten jatkossakin vietän äänestyspäivän sikeästi nukkuen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments