Huijaus ja miten sillä tehdään isoa tiliä

Olen muutaman kuukauden seurannut eräällä Telegram-kanavalla pyörivää Bitcoin-huijausta ja täytyy antaa täysi tunnustus huijareille, rahaa tulee ikkunoista ja ovista ja kiinnijäämisen riski on aivan mitätön.

Huijaus on melko yksinkertainen ja homma perustuu siihen ideaan, että kun sijoittaa Bitcoiniin tai muuhun virtuaalivaluuttaan, niin sijoittaja saa muka aivan hillittömiä voittoja. Telegram kanavan nimi on BRC Finland Binance. 200 dollarin sijoituksella tienaa 2 500 dollaria ja kymppitonnilla saa satatuhatta. Yllä kuvakaappaus joka aamuisesta ”sijoitussuunnitelmasta”.

 

Pääpuuhapetterinä on Krista Kros–niminen henkilö, joka tietenkin on tekaistu nimi. Kanava pyörii suomen kielellä, mutta jokainen huomaa heti, että suomenkieliset tekstit ovat konekäännöksiä, sen verran kökköjä viestit ovat. Hauskoja ovat myös nuo hahmot, joilla on ulkomaalaisia nimiä, usein ne viittaavat johonkin Balkanille. Silti ne muka puhuvat suomea.

Telegram kanava toimii siten, että siellä hehkutetaan koko ajan kuinka joku on voittanut suuria summia. Esimerkiksi Hartmut Hößler kertoi hetki sitten saaneensa 9 835,76 dollarin hurjan voiton muutaman satasen sijoituksestaan.

Vladan Kapić–niminen miekkonen taas täräytti 6 900 euron voitot muutamassa päivässä. Kristukselle kiitos, on tämä vaan niin mahtavaa, Vladan kertoo.

Darko Antunovićilla oli niin ikään hyvä päivä. Voittoa tilille tuli 9 462,71 dollaria ja Darko kertoo menneensä sanattomaksi, kun sai summan tilille. Niin uskomatonta, mutta totta.

Ylläpitäjä Krista Kros paukuttaa päivät pitkät rohkaisevia viestejä, jotta uudet jäsenet uskoisivat rahanteon helppouteen. Toki konekääntäjä saattaa joskus vähän tuottaa pöljän kuuloista tekstiä, mutta mitä sitten. Maailmaan mahtuu huijattavia.

Koko Telegram–kanavan keskustelu perustuu siis yhden, tai muutaman henkilön tekemiin tekaistuihin profiileihin, jotka ovat seuraavinaan kurssivaihteluja reaaliajassa. Näistä kursseista keskustellaan kiivaasti ja vähän väliä joku huutaa hurraata, että taas tuli aivan hillitön voitto.

Hehkutuksen lisäksi palstalla pyöritetään uskonnollista jorinaa, jossa taivaan isä ja jeesus siunaa sijoittajia. Jumalakin kehottaa luottamaan tähän sijoitussysteemiin.

Kun uusi jäsen liittyy ryhmään, niin hän saa pientä sijoitusta vastaan ylläpitäjältä Krista Krosilta tunnukset jonnekin salaiselle nettisivulle, jonne on rakennettu yksinkertainen ”laskuri”, jossa Bitcoinia ja paria muuta virtuaalivaluuttaa seurataan muka reaaliajassa. Kurssikäyrät ovat kuitenkin ihan täysin tekaistuja eikä tosiasiassa ole olemassa mitään reaalilaskuria. Itse en kuitenkaan saanut tunnuksia tälle kurssisivulle, koska en suostunut maksamaan paria sataa euroa ”jäsenmaksua”.

Ryhmään tulee säännöllisesti oikeita suomenkielisiä nimiä, jotka puhuvat oikeaa suomea, ei siis konekäännös suomea. Henkilöt ovat jonkin aikaa mukana ja sitten he vain häviävät. Luultavasti homma toimii niin, että he maanittelun ja ympäripuhumisen seurauksena sijoittavat jonkun summan ja tajuavat lopulta tulleensa kusetetuksi ja häipyvät. Tai sitten ylläpitäjä poistaa ryhmästä ne henkilöt, joilta on saatu jo huijattua rahat, ettei kukaan vahingossa pääse kirjoittamaan epämieluisia kommentteja.

On vaikea sanoa, että millaisia summia huijarit saavat, mutta toiminta on varmasti kannattavaa, sillä sitä on pyöritetty jo useampi kuukausi melko tiiviisti. Päivittäin tulee useita päivityksiä. Jos homma ei olisi kannattavaa, niin huijarit eivät jatkaisi toimintaa.

Tämän ryhmä mainosta pyöritetään ainakin Facebookissa sellaisissa ryhmissä, joissa on usein mukana vähän vanhempaa porukkaa. Luultavasti idea on etsiä sellaisia henkilöitä, jotka eivät ihan täysin tajua sitä, että kaikki mitä netissä sanotaan ei välttämättä ole totta.

Joka tapauksessa 10/10 huijaus. Kiinnijäämisen riski on aivan olematon, tai sitä tuskin edes on. Pääpuuhamiehet ovat jossain ulkomailla ja nuo sijoitusmaksut tehdään tietenkin Bitcoineina. Poliisi ei voi edes päästä selville kenelle rahat on maksettu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments