Miten toimia, jos joutuu ampumistilanteeseen?

Turisti joutuu hyvin harvoin mihinkään ampumistilanteeseen, ja paikallisillekaan se ei ole ihan jokapäiväistä. Mutta jos on epäonninen ja sattuu tilanteeseen, niin kannattaa tietää miten toimia.

Kun tai jos ammuntaa alkaa kuulumaan, niin ensimmäinen ohje on se, että lyö maihin. Pitää piiloutua auton taakse, pensaikkoon, puun taakse tai mihin tahansa heti käsillä olevaan piiloon. Piilossa pitää olla minuutti pari. Kaikki muutkin tekevät niin.

Kaikista pahin virhe on lähteä juoksemaan pystyssä suin päin karkuun. Kun juoksee pois päin, niin addrenaliini-kikseissä oleva ampuja voi kuvitella sinun olevan kohde ja ampua perään. Odota maassa, että ampuminen on ohi.

Kun tilanne on ohi, niin ei kannata jäädä kuvaamaan avoimesti paikkaa. Poistu paikalta takaviistoon väkijoukkoon äläkä tee itseäsi tykö. Paikan päällä voi olla “sivullisia”, jotka ovat teloitusryhmään kuuluvaa porukkaa, jotka kuvaavat mahdollisia todistajia. Jos on pakko kuvata, niin ei ehkä ole kaikkein paras vaihtoehto jakaa filmejä ja kuvia omalla nimellä sosiaalisessa mediassa. Joku voi tulla koputtelemaan oven taakse, eikä se varmastikaan ole joulupukki.

Sankaria ei kannata leikkiä, eikä mennä auttamaan uhreja. Ei ainakaan ilmiselviä gangstereita. Niitä ei voi auttaa, mutta itsensä voi saattaa hengenvaaraan. Paikalle on kyllä tulossa viranomaisia, jotka auttavat uhreja. Ainoa mitä voit tehdä on pelastaa itsensä poistumalla paikalta.

Perusperiaate on, että älä näe mitään, älä kuule mitään äläkä tiedä mistään mitään. Näillä ohjeilla pääsee pitkälle.