Pt-median raportti Tukholman jengisodan epäonnistuneesta ”tulitauosta”

Södermalmin pommi-iskun jälkiä.
Alamaailman huhujen mukaan Tukholman alueen jengiläiset ovat laittaneet pystyyn jonkinlaisen tulitauon, samaan tapaan kuin ihan oikeissa sodissa tavataan laittaa.

Sodastahan viime aikaisissa ampumisissa ja pommi-iskuissa on ollutkin kyse. Toki tavallisille ihmisille se ei näyttäydy jonakin Ukrainan rintaman tapaisena tulituksena, vaan satunnaisina ammuskeluina siellä täällä.

Jengit ovat jakautuneet karkeasti kolmeen eri pooliin. Tarkoittaa sitä, että kymmenet isommat ja pienemmät jengit ovat liittoutuneet ja tästä on muodostunut kaksi selvää osapuolta ja kolmas ”häilyvä” osapuoli.

Selvä jako menee ns. kreikkalaisen ja ns. kurdiketun mafioiden välille. Molempiin puoliin on liittynyt useita jengejä, joka alueellisesti jakautuu Suur-Tukholman alueelle pohjoisesta Märstasta etelään Södertäljeen. Sitten on kolmas osapuoli, joka toki on osallisena tässä jengisodassa, mutta on vähän enemmän ”ulkoringissä”. Tähän jengiin kuuluu mm. esimerkiksi Järvan alueen jengejä.

Sodan tausta perustuu karkeasti huumereviireistä sotimiseen, mutta mukana on myös jo vuosia vanhoja konflikteja, jotka perustuvat kostoon, koston kostoon ja koston koston kostoon.

 

Tulitauko, tai ”tulitauko”

Nyt jengit ovat sopineet jonkinlaisesta tulitauosta, joka ei kuitenkaan tarkoita tulitaukoa sanan varsinaisessa merkityksessä. Tämä tauko tarkoittaa jengeissä sitä, että ollaan päästy jonkinlaiseen sopimukseen, että jengiläisten sukulaisia ei ammuta.

Nimittäin viime syksystä alkaen ja talven mittaan useampia jengiläisten omaisia on ammuttu hengiltä. Yhdessä tapauksessa kaksi jengiläisen omaista poltettiin hengiltä.

Lue tästä tapauksesta lisää: Albyn murhapoltossa kuoli kohteen tyttöystävä ja äiti

Vielä useampi jengiläisen sukulainen on saanut pommipaketin ovelleen. Muutama tapaus on myös sellainen, jossa jonkun jengiläisen sukulaisen oven läpi on ammuttu rynnäkkökiväärillä.

Vaikuttaa siis siltä, että yhä useampi jengiläinen, jolla on sukulaisia tai muuten läheisiä omaisia, ovat alkaneet pelkäämään puolin ja toisin, että milloin äiti tai serkku pääsee hengestään vain sen takia, että itse leikki gangsteria. Sen takia jengit ovat päässeet keskenään jonkinlaiseen alkeelliseen sopimukseen, että omaisia ei vahingoiteta.

 

Tulitauko kuitenkin rakoilee

Viikon mittaan on tapahtunut useita ammuskeluja ja perjantai-iltana tulitettiin Farstassa sijaitsevaa asuinhuoneistoa. Poliisi sai ilmoituksen ammuskelusta ja paikanpäällä todettiin, että päin rivitaloa oli ammuttu useita laukauksia, jotka olivat menneet ikkunoista sisälle huoneistoon. Loukkaantuneista ei ole tietoa. Alla muutama kuva tapahtumasta.

Tietojen mukaan huoneistossa asuu erään tunnetun gangsterin sukulaisia tai tuttuja, joten vaikuttaa siltä, että kaikki osapuolet eivät kuitenkaan ole lähteneet tähän tulitaukosopimukseen mukaan.

 

Tammikuun pommi-iskuista tuomioita

Tukholman käräjäoikeudessa tuomittiin viikolla viisi miestä iältään 16-40 vuotta pieniin vankeusrangaistuksiin aiemmin tapahtuneista pommi-iskuista. Tässä oikeusryppäässä käsiteltiin Södermalmilla ja Kistassa tapahtuneita pommi-iskuja. Tuomiot olivat nuorisohoidosta neljään vuoteen vankeutta. Kolme epäiltyä vapautettiin syytteistä.

Poliisitutkinnan yhteydessä löydettiin useita ns. termospommeja. Termospommilla käsitetään itsetehty pommi, joka rakennetaan teräksiseen termospulloon. Lisäksi löydettiin muita räjähdysaineita.

 

Suomalaisen lukijan kannattaa huomata Tukholman jengisodasta se, että vaikka yleisesti tapahtumista ei kerrota valtamediassa enää niin paljon kuin keväällä, niin silti jengisota jatkuu kiivaana. Lähes päivittäin tapahtuu jonkinlaista ammuskelua ja viikottain pommi-iskuja. Tässä itsekin on vähän sortunut siihen, että ei ehdi kirjoittamaan tapahtumista siihen tahtiin kuin niitä tapahtuu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments