Tukholman eritreaanomellakoihin otti osaa myös suomeneritrealaisia

 

Tukholman poliisi oli melko hyvin varautunut päiväisiin eritreaanomellakoihin, sillä mellakka ei ollut ensimmäinen kyseisellä kesätapahtumalla, ja mellakkaa osattiin odottaa.

Eriteaanofestivaalit järjestetään joka vuosi loppukesästä Rinkeby-Tenstan ja Husbyn välisellä Järvan puistoalueella. Monina vuosina tapahtumassa on ollut enempi tai vähempi älämölöä. Ainakin 2014 ja 2019 oli enemmän puoleisesti älämölöä ja nyt saatiin aikaan suurmellakka.

Jotkut ihmettelivät, että miten on mahdollista, että Järvan alueelle pakkaantuu yhtäkkiä jopa yli tuhat eritrealaismiestä, mutta mellakoitsijat eivät kaikki olleet pelkästään Tukholman alueelta. Eritreaanoja tuli muista isoista kaupungeista, mutta myös Tanskasta ja ainakin Suomesta.

Tukholman poliisi tiesi etukäteen, että Suomenkin suunnalta on tulossa valtuuskunta, josta ainakin yksi käännytettiin takaisin. Mutta koska poliisilla ei ollut mitään syytä ottaa kiinni ja käännyttää muita eritreaanoja, niin joitakin kymmeniä pääsi maahan ja luultavasti he ovat ottaneet osaa jompaankumpaan pooliin.

Poliisin mukaan kuutisenkymmentä loukkaantui, parikymmentä autoa poltettiin ja kymmeniä tivolitelttoja, laitteita ja muuta tavaraa tuhottiin tai poltettiin.

Brinnande bil i Järva efter upploppet under torsdagen.

Juhlatapahtuma itsessään on jonkinlainen Eritrean hallitukselle uskollisten tahojen kesäjuhla. Ja paikalle saapuneet tunnelmanpilaajat taas olivat hallituksen vastaisia toimijoita. Vaikka Eritreassa ei mitään sotaa tai konfliktintynkääkään ole, niin silti hallituksen kannattajat ja vastustelijat tapaavat mölistä kun tapaavat toisiaan.

Kannattaa huomata, että samanlainen mellakka tapahtui Saksassa alkukesästä. Tästä oli mm. Twitterissä enemmältikin juttua. Saksassa eritreaanojen välinen mötäkkä johtui aivan samasta asiasta kuin nyt tämä Tukholman mellakka.