Turussa kiinni suuri huumeliiga

Kokaiinia.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen Turun huumerikosyksikkö on tutkinut yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa laajamittaista huumausaineiden maahantuontiin liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa rikollisorganisaatio on salakuljettanut Suomeen useita huomattavia amfetamiini- ja kokaiinieriä.

Poliisi epäilee rikollisorganisaation salakuljettaneen Alankomaista Suomeen joulukuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana yhteensä noin 176 kiloa amfetamiinia, noin 14 kiloa kokaiinia, yli tuhat huumaavaa lääkeainetablettia sekä vähäisempiä määriä muita huumausaineita.

Tämän lisäksi poliisi epäilee, että rikollisorganisaation oli tarkoitus järjestää Turkuun maaliskuun alussa vielä ainakin 30 kilon amfetamiinierä, jonka toimitus ei toteutunut, koska poliisi otti huumausaineiden vastaanottajan kiinni ennen huumausaine-erän toimitusta.

Poliisi takavarikoi Suomeen salakuljetetuista huumausaine-eristä maaliskuun alussa Turussa noin 43 kiloa amfetamiinia sekä maaliskuun lopussa pääkaupunkiseudulta yhteensä noin 46 kiloa amfetamiinia, noin 9 kiloa kokaiinia ja yli 1 600 kappaletta huumaavia Oxydolor 80 mg -lääkeainetabletteja.

 

Tutkinta käynnistyi turkulaisesta hotellista

Esitutkinta sai alkunsa tavanomaisella poliisityöllä, kun poliisi otti maaliskuun alussa kiinni turkulaisesta hotellista etsintäkuulutetun vankilomalta palaamatta jääneen henkilön.

– Poliisin suorittaessa etsintöjä henkilön hallinnoimiin tiloihin löytyi hotellihuoneesta muun muassa käsiase, useita tuhansia euroja rahaa ja pieniä määriä huumausaineita sekä avain, jonka poliisi selvitti kuuluvan Turun keskustassa sijaitsevaan lyhytaikaiseen vuokra-asuntoon. Poliisi takavarikoi kyseisestä vuokra-asunnosta etsintöjen yhteydessä noin 43 kiloa amfetamiinia, kertoo tutkinnanjohtaja Jussi Gustafsson Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Esitutkinnassa poliisi selvitti muun muassa huumausaineet ulkomailta Suomeen salakuljettaneen tahon käyttämän kuljetusyksikön, kuljetusyksikön kuljettajan henkilöllisyyden ja huumausaineiden luovutuspaikan Turussa.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen huumerikosyksikkö jatkoi esitutkintaa yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa: Lounais-Suomen poliisi selvitti huumausaineorganisaation toimintaa Suomessa, ja Keskusrikospoliisi tutki kokonaisuuden kansainvälistä puolta yhteistyössä ulkomaisten poliisiviranomaisten kanssa.

 

Kiinniottoja pääkaupunkiseudulla

Maaliskuun lopulla poliisi otti kiinni Turkuun 50 kiloa amfetamiinia toimittaneen henkilön pääkaupunkiseudulta hänen saavuttuaan ulkomailta Suomeen. Ennen kiinniottoaan salakuljettaja oli käynyt luovuttamassa 30 kiloa amfetamiinia ja 5 kiloa kokaiinia Vantaalla asuville henkilöille.

Poliisi otti vantaalaiset kiinni heidän asunnostaan ja takavarikoi samalla huumausaine-erät. Kun poliisi otti kiinni huumeet Suomeen salakuljettaneen henkilön, löytyi hänen kuljetusyksikkönsä hytin takaseinästä ammattimaisesti rakennettu kätkötila, josta poliisi takavarikoi vielä noin 16 kiloa amfetamiinia ja noin 4 kiloa kokaiinia sekä yli 1600 Oxydolor 80 mg -tablettia.

– Kyseinen kuorma-autoon rakennettu kätkö oli hyvin ammattimaisesti rakennettu ja nimenomaan suurten huumausaine-erien salakuljetuksia varten tehty. Kyseinen kätkö ei ollut helposti löydettävissä, kertoo tutkinnanjohtaja Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

 

Poliisi paljasti myös rahanpesuorganisaation

Lounais-Suomen poliisi jatkoi esitutkintaa maaliskuun lopun kiinniottojen jälkeen hyvässä yhteistyössä pääkaupunkiseudun esitutkintaviranomaisten kanssa. Yhteistyössä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa Lounais-Suomen poliisi pystyi paljastamaan huumausaineorganisaatiosta irrallisen rahanpesuorganisaation.

Poliisi epäilee, että rahanpesuorganisaation jäsenet hakivat Vantaalta kiinniotettujen henkilöiden asunnolta huumausainekaupasta peräisin olevaa rahaa ainakin noin 340 000 euroa. Rahat toimitettiin edelleen ulkomaille.

– Kyseisen summan epäillään olevan peräisin Vantaalle vuoden vaihteessa toimitetusta 50 kilon amfetamiinierästä ja alkuvuodesta toimitetusta viiden kilon kokaiinierästä, tutkinnanjohtaja Gustafsson selventää.

 

Huumausaineiden katukauppa-arvo yli kolme miljoonaa

Rikoskokonaisuudessa poliisin takavarikoiman huumausaine-erän katukauppa-arvo olisi ollut noin 3 270 000 euroa. Esitutkinnassa selvitetyn perusteella levitykseen menneen huumausaineen katukauppa-arvo on ollut noin 3 210 000 euroa.

– Huumausaineiden lisäksi poliisi takavarikoi rikoskokonaisuuden esitutkinnan yhteydessä noin 580 000 ulkomailta Suomeen salakuljetettua savuketta sekä noin 130 000 euroa käteistä rahaa. Valmisteveron määrä takavarikoiduista savukkeista on noin 209 000 euroa, Gustafsson sanoo.

Poliisin paljastama rikoskokonaisuus on merkittävä. Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi kehuu toimivaa yhteistyötä esitutkinnassa.

– Lopputulos on hyvä esimerkki onnistuneesta viranomaisyhteistyöstä. Tapaus kertoo, että yhteiskunnassamme huumausaineiden tarjonta on suurta, ja ilmiö vaatii viranomaisilta jatkuvaa ponnistelua, Lammi toteaa.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna 11 henkilöä, joista osa on edelleen vangittuna. Esitutkinta valmistuu huumausainerikoskokonaisuuden osalta elokuun lopussa ja siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments