Näkyykö terroriuhan nosto Ruotsin kaupunkikuvassa?

Tukholman terrori-isku 2017.
Nyt kun Ruotsissa on nostettu terroriuhkan tasoa toiseksi ylimmälle pykälälle, niin näkyykö tämä kaupunkikuvassa?

Jos puhutaan Suur-Tukholman alueesta, niin ainakaan asuinlähiöissä mistään terroriuhasta ei ole tietoakaan. Tai miten sen ottaa, itse asun asuinalueella, jossa yli puolet väestöstä on kehitysmaista tulleita tulijoita, ja pidän kaikkia heitä potentiaalisina terroristeina. Tosin en usko, että terrori-isku tapahtuu edes missään lähiössä, sillä tuskinpa – jos terroriteon tekee muslimi – niin teko tapahtuu niillä alueilla, joissa enemmistö väestöstä on islamilaisista kehitysmaista tulleita tulijoita.

Cityssä asia on erikseen. Kesä jatkuu ja cityssä on aivan valtava määrä turisteja ja väkeä liikkeellä. Vanhan kaupungin kadut ovat aivan tupaten täynnä turisteja ja iltaisin tunnettujen ravintolakatujen terassit ovat täynnä ihmisiä. Jos tällä hetkellä hypoteettisesti miettii potentiaalista vastaavan kaltaista rekkaterrori-iskua, jollainen Tukholmassa tehtiin 2017, niin esimerkiksi Vasastanin pääväylä Sveavägen voisi olla potentiaalinen paikka. Södermalmilla Hornsgatan ja etenkin Götagatan Medborgarplatsenin ympäristö on niin ikään joka ilta täynnä ihmisiä kuin muurahaispesässä.

Jos miettii julkista liikennettä, niin kaupungin vilkkain risteysasema T-central voisi olla pommi-iskun kohde. Myös Odenplanin paikallisjuna-asema. Yleisesti kaikki cityn suuret metroasemat ovat aamusta iltaan todella vilkkaita paikkoja, joissa pommi-iskua suunnittelevalla on vara valita paikkoja.

Terrori-iskuun tavallinen ihminen tuskin voi ennalta varautua. Ihmisiä on kehotettu olemaan käyttämättä korvakuulokkeita cityssä julkisilla paikoilla ja julkisissa liikennevälineissä, mutta enpä tiedä. Itse käytän julkisissa AINA vastamelukuulokkeita, sillä olen 10/10 kyllästynyt marakattien mölinään ja typeryksien kaiutinpuheluihin, joten kuulokkeista en julkisessa liikenteessä luovu. Toisaalta paikallisjunissa ja -busseissa on tullut tapa hakeutua istumaan tai seisomaan paikkaan, jossa seinä jää selän taakse ja näkyvyys ympäristöön hyvä. Lisäksi junan saapuessa asemalle on tullut ihan tapa katsella vähän ympärille ja selän taakse, ettei kilipäinen ”junatuuppaaja” pääse yllättämään ja tönäisemään kiskoille junan alle.

Yleinen ympäristön seuraaminen lienee kaikista paras keino varautua. Tämä pätee jo yksin siinä mielessä, että julkisilla paikoilla liikkuessa kannattaa oman mielenterveytensä takia välttää paikkoja, joissa on paljon kehitysmaiden tulijoita. Esimerkiksi paikallisjunassa ei kannata istua vaunuun, jossa matkustajien yleinen ihon tummuusaste alkaa muistuttamaan mustaa kahvia. Nimittäin välttyy siltä mikrotason terrorismilta; älämölöltä ja kaiutinpuhelujen kuuntelemiselta.

Eipä tuota terroriuhkaa huomaa cityssäkään kuin ehkä siten, että suurimmat kävelykadut on nykyään niin täynnä betoniporsaita, että autoilla sinne ei pysty ajamaan. Myös kaikki turistikohteet on betoniporsastettu siinä määrin, että esimerkiksi huvipuisto Gröna Lundiin ei autolla voi tehdä autoiskua. Lisäksi kaikki sisäänmenijät tarkastetaan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments