Nettihuijarit liikenteessä – Miten suomalaisia yritetään huijata?


Nettihuijarit ovat asia, jonka voisi uskoa hiljalleen haihtuvan pois maan päältä, mutta joiden määrä todellisuudessa vain jatkaa kasvuaan vuodesta toiseen.

Liki viikoittain lehdistä voi lukea uutisia joissa suomalainen henkilö on joutunut nettihuijarin uhriksi. Usein nettihuijareiden uhrjeja yhdistää heidän vanhempi ikä, mutta fakta on, että nettihuijarin kohteeksi voi joutua kuka
tahansa. Jotta voimme yrittää välttyä jatkossa nettihuijauksilta, jaoimme alle listan viidestä yleisimmästä tavasta joilla suomalaisilta yritetään huijata rahaa verkossa tällä hetkellä.

 

“Hei äiti!” -tyyliset viestit

Viimeisen vuoden aikana vastaavanlaiset “Hei äiti!” -viestit ovat yleistyneet huomattavasti, ja ne saavat tällä hetkellä myös valtamediassa eniten näkyvyyttä. Tässä huijauksessa uhri saa yleensä viestin WhatsApp-sovelluksissa suomalaisesta numerosta, jossa huijari väittää uhrin lapsen, tutun tai sukulaisen puhelinnumeron vaihtuneen. Kyse on uskottavasta huijauksesta,
jossa huijari lähettelee ensin tavanomaisia viestejä esittäen uhrille läheistä henkilöä.

Huijari pyytää uhria usein poistamaan vanhan numeron, koska se ei kuulemma ole enää käytössä. Kun luottamus on saavutettu, lähettää huijari uhrilleen pyynnön lähettää rahaa MobilePaylla tai pankkisiirrolla esimerkiksi uudesta puhelimesta johtuvien kustannuksien vuoksi. Viestit lähetetään yleensä selvällä suomen kielellä ja varomattoman henkilön voi usein olla jopa vaikeaa tunnistaa nämä huijaukseksi.

Paras tapa varmistua huijauksesta on lähettää viesti huijarin esittämälle henkilölle ja kysyä onko hänen numeronsa oikeasti vaihtunut.

 

Rakkaus- ja romanssihuijaukset

Tunteet ovat aina arka paikka jokaiselle ihmiselle, ja tämän vuoksi myös rakkauspetokset ja romanssihuijaukset ovat olleet yleisiä jo useiden vuosien ajan. Näissä kaksi ihmistä tutustuu toisiinsa verkossa, lähettelevät viestejä pidemmän aikaa, voivat soitella ja jopa lähettää kuvia. Yleensä rakastunutta esittävä huijari asuu ulkomailla, ja kun tunneside on luotu, pyytää hän uhria lainaamaan hänelle rahaa, jotta hän voisi matkustaa uhrin luokse Suomeen.

Rakkaus- ja romanssihuijauksissa ei kuitenkaan aina pyydetä rahaa vain matkustusta varten, vaan esimerkiksi yleisen heikon taloustilanteen takia tai mihin tahansa muuhun syyhyn. Yleensä huijarit tunnistaa näissä helpoiten siitä, että he yksinkertaisesti pyytävät rahaa. Jos kyseessä on oikea romanssi, ei toinen puoli todennäköisesti pyytäisi rahaa ennen ensitapaamista. Toinen
tapa tunnistaa huijaus on kysyä videopuhelua. Satunnaisesti myös huijarit suostuvat videopuheluihin, mutta yleensä he välttelevät niitä mitä erikoisimpiin syihin vedoten.

 

Uhkapelimainoksilla huijaaminen

Ihmiset ovat persoja helpolle rahalle, ja tämä on luonnollisesti yksi niistä asioista jota myös huijarit pyrkivät käyttämään hyväkseen. Suomessa on nyt parin vuoden ajan ollut yleistä saada sähköpostiin viestejä tunnetuilta uhkapelisivustoilta, joissa tarjotaan poikkeuksellisen hyviä bonuksia ja tarjouksia.

Suomessa uhkapelien mainostaminen on laitonta, joten on helposti
ymmärrettävää, että suuret Suomessa toimivat uhkapeliyritykset eivät halua riskeerata suurta tulovirtaa huonoilla mainoksilla. Mikään luotettava vedonlyöntisivusto ei esimerkiksi toteuttaisi tällaista mainontaa Suomessa, jossa arpajaislakia seurataan todella tarkasti.

Uhkapelimainoksilla huijaamisen idea on todella yksinkertainen. Ne tarjoavat pelaajalle helppoa rahaa tunnetulta brändiltä. Sähköpostissa on linkki sivulle, jonka kautta uhri pääsee suoraan tallettamaan rahaa ilman mitään muuta informaatiota. Kun raha on talletettu, ei sitä koskaan tulla saamaan takaisin. Uhrien rahanmenetyksen lisäksi tällaiset uhkahuijaukset aiheuttavat
myös paljon mainehaittaa kyseisille yrityksille.

Yleensä nämä huijaukset tunnistaa helpoiten todella heikosti toteutetuista sähköposteista, jotka eivät lähtökohtaisesti näytä lähellekään siltä, miltä kyseisen brändin sisältö yleensä näyttää. Toinen tapa on vielä yksinkertaisemmin se, että mikään luotettava uhkapelisivusto ei mainosta sähköpostitse Suomessa varsinkaan silloin, jos uhrilla ei ole aiemmin ollut kyseisen brändin verkkosivulla käyttäjätunnusta.

 

Kiristäminen henkilökohtaisilla tiedoilla

Nykyään harvinaisempi, mutta satunnaisesti pinnalle nouseva huijareiden tapa on kiristäämuhreja henkilökohtaisilla tiedoilla tai asioilla, joita huijarit ovat onnistuneet kaappaamaan uhrien eri älylaitteista. Tällaisia voivat olla osoite- ja pankkitiedot, salasana ja muut kirjautumistiedot erinäisille sivustoille, tai esimerkiksi arkaluontoisia videoita tai kuvia. Kiristäminen toteutetaan
yleensä sähköpostin välityksellä, mutta nykypäivänä sitä on harvinaisissa tapauksissa toteutettu myös esimerkiksi WhatsApp-viesteillä prepaid-liittymien kautta.

Tietenkin on hyvä muistaa, että jokaisessa tapauksessa nämä eivät ole huijauksia. Esimerkiksi vuonna 2020 julki tulleen Vastaamon tietomurron uhreihin otettiin jokaiseen henkilökohtaisesti yhteyttä ja jokaiselta kiristettiin rahaa. Lähtökohtaisesti huijarin kiristämisen tunnistaa siitä, onko
itse käyttänyt kyseistä palvelua josta tiedot on saatu, voiko huijari saada kyseisiä tietoja haltuun mainitsemansa palvelun kautta, tai kuinka isosta asiasta on kyse. Jos kyseessä on oikeasti iso murto, kuten Vastaamon tapauksessa, mainitaan siitä ja sen oikeellisuudesta satavarmasti myös Suomessa valtamediassa.

 

Edesmennyt sukulainen ja ulkomainen prinssi

Kaksi klassisinta nettihuijausta, joista toivottavasti jokainen on tässä vaiheessa jo tietoinen. Tässä huijauksessa uhriin otetaan yleensä yhteyttä sähköpostitse. Viestissä kerrotaan, että uhrin kaukainen sukulainen on menehtynyt ja hän on yksi perillisistä. Jotta uhri voi saada rahat itselleen, tulee hänen maksaa tietyn suuruinen summa rahaa sähköpostin lähettäjälle, jotta rahat voidaan virallisesti luovuttaa uhrille.

Toinen vaihtoehto on ulkomainen prinssi, joka on syystä tai toisesta päätynyt lahjoittamaan rahaa juuri uhrille. Syyt voivat olla milloin mitäkin, mutta miksi uhri ei muka uskoisi sitä. Kuka ei haluaisi saada valtavaa määrää rahaa vain siksi, että ulkomaisella prinssillä sitä sattuu olemaan ja hän haluaa sen uhrilleen lahjoittaa. Nämä huijaukset tunnistetaan kaikista yksinkertaisimmin siitä, että tämänlaiset viestit eivät ikinä pidä paikkaansa

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments