Venetaksit taas vauhdissa Välimerellä – Italia takavarikoi yhden aluksen

Aurora viikonloppuna yhden hakureissun tehneenä.
Turvapaikka-aktivistien veneoperaatiot Välimerellä ovat taas täydessä vauhdissa. Italia yritti hillitä takavarikoimalla yhden järjestön veneen.

Yksi iso operoija, joka pyöritti venetaksia jo syksyllä 2015, on Sea-Watch International–niminen turvapaikka-aktivistien puuhakerho. Yhdistyksellä on muutama laiva Välimerellä, joiden avulla operoidaan ainakin Libyan suunnasta tulevien tulijoiden parissa.

Kesän aikana järjestö on kuskannut Libyan rannikolta useita tuhansia tulijoita Eurooppaan.

Italiassa asiaa ei katsota hyvällä. Kun järjestön laiva Aurora toi viime lauantaina vajaa sata afrikkalaista tulijaa Lampedusalle, niin Italian viranomaiset raivostuivat ja takavarikoivat järjestön kyseisen laivan. Aurora on takavarikoitu 20 päiväksi rajarikosten takia. Järjestö väittää syytteitä tekaistuiksi.

Tausta aluksen takavarikoinnissa on se, että kun järjestö oli viime torstaina-perjantaina kuskaamassa mainittuja sataa afrikaanoa, niin Italian rajaviranomaiset kielsivät laivaa rantautumasta Lampedusalle ja määräsivät aluksen saapuvaksi Sisiliaan. Koska Sisilia oli neljä kertaa kauempana sen hetkisestä sijainnista suhteessa Lampedusaan, niin aluksen kapteeni katsoi, että he eivät voi ajaa Sisiliaan asti.

Italian rajavartiosto kehotti tuolloin alusta suuntaamaan Tunisiaan, jossa oli lähin satama, mutta aluksen kapteeni taas katsoi, että afrikaanojen on päästävä Eurooppaan, ei Tunisiaan. Tunisia ei ole järjestön mielestä turvallinen maa afrikaanoille.

Veivauksen jälkeen Italia lopulta antoi periksi luvan alukselle rantautua Lampedusalle. Tässä yhteydessä viranomaiset takavarikoivat aluksen.

Kannattaa siirtää seuraamisen painoa taas Välimeren suunnalle, sillä siellä liikenne on vilkastunut satakertaiseksi muutaman kuukauden aikana. Joten syksyn mittaan on odotettavissa taas tulijavirtaa.
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments