Pommi-iskuissa tulossa huippuvuosi

Vuonna 2023 tullaan Ruotsissa kokemaan pommi-iskujen ennätysvuosi. Jo nyt ollaan ylitetty viime vuoden saldo, vaikka vuotta on jäljellä neljä kuukautta.

Pommi-iskujen määrä on viime vuosien aikana seilannut ylös ja alas. Huippuvuonna 2019 tehtiin 133 pommi-iskua, josta se on tullut jonkin verran alaspäin. Kuluva vuosi 2023 on taas muuttanut trendiä ja elokuun loppuun mennessä pommi-iskuja oli tehty 120, eli lähes joka toinen päivä. Ennusteen mukaan iskuja tänä vuonna tehdään noin 165, joten tullaan tekemään hyvää tulosta.

Nämä pommi-iskut saattavat kuulostaa normaalin ihmisen näkökulmasta todella kummallisilta teoilta, mutta niille on olemassa ihan luontevia selityksi. Jokaisen iskun takana on oma motiivinsa. Suosittuja motiiveja on esimerkiksi velan muistutus. Kun räjäytetään velallisen asuinkerrostalon alakerta remonttikuntoon, niin velallinen tietää, että seuraava muistutus tulee luodin muodossa päähän. Näihin velkamotiiveihin liittyy usein myös jonkinlainen kiristäminen, eli suojelusrahojen perintä.

Lisäksi motiiveja ovat puhdas pelottelu, tai esimerkiksi vihamiehen saaminen esiin maan alta. On tapauksia, joissa pommi-iskuja on viety vihamiehen vanhempien tai sukulaisten oville. Tällä tavalla kosto tai pelottelu on astetta väkevämpää kun se kohdistuu kohteen sukulaisiin. Pommi vihamiehen äidin rappukäytävässä savustaa melko varmasti henkilön esiin piilostaan.

Alamaailmaan on kehittynyt uusi mielenkiintoinen ammattikunta, pommintekijät. Pommeja myydään postimyyntiperiaatteella. Halukas voi siis rahaa vastaan tilata valmiiksi rakennetun pommin, joka toimitetaan haluttuun paikkaan. Pommeja ei räjäytellä toisten puolesta, mutta varmasti tällaistakin on tapahtunut rahaa vastaan. Pommintekijät ovat ammattilaisia ja osaavat rakentaa sellaisen pommin, joka ei jää suutariksi, toisaalta ei räjähdä syliin. Myös tuhovaikutukset osataan laskea hyvin.

Kuluvan vuoden aikana on tehty useita todella suuria ja merkittäviä pommi-iskuja, joissa on saatu aikaan paljon tuhoa. Jos jotain trendiä näistä hakee, niin iso osa iskuista sijoittuu Tukholman eteläpuoliselle alueelle Botkyrka-Södertäljen suuntaan.

Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Pommi-iskuissa tulossa huippuvuosi […]