Tarviiko sivullisten pelätä ammuskelujen takia?

Aina silloin tällöin kysellään, että uskaltaako Ruotsiin ja Tukholmaan enää matkustaa, joutuu pian ammutuksi. Kyllä uskaltaa, on oma vihjeeni. Eikä kannata pelätä joutuvansa tulilinjalle.

Yleensä turisti liikkuu city-alueella ja siellä harvemmin ammuskellaan. Ammuskelut tapahtuvat pääsääntöisesti maahanmuuttajaghetoissa tai niiden liepeillä. Sielläkin on lottovoitto jos sattuu juuri sillä hetkellä pelipaikoille kun ukkoa aletaan lahtaamaan. Itse en esimerkiksi olen kertaakaan ollut ihan polttopisteessä kun on ammuskeltu. Yhden kerran olen sattunut pyöräilemään lähistöltä, jossa poliisit olivat peitelleet ampuraadon, mutta itse ampuminenkin oli tapahtunut jo tunteja sitten.

Suurin ongelma, tai kiusa turisteille on mielestäni kokaiinin katukauppiaat. Tietyillä kadunpätkillä, joissa on paljon ravintoloita, hihassa roikkuu ilta- ja yöaikaan monenlaista myyjää ja suomituristille aina se normi: specialprice for you. Toinen yöelämän kiusa on pimeän taksin tarjoajat. Niitä on kylä täynnä kun ravintolat tuuppaavat ihmisiä ulos. Taksi taksi, huudot kaikuvat yössä.

Mutta jos sattuu, että onnistuu löytämään yleisen paikan, jossa alkaa ilma olemaan lyijystä raskas, niin yleiset ohjeet ovat melko toimivia:

– Lyö heti maihin siihen paikkaan missä olet, mahdollisesti auton, roskiksen, puun tms. taakse = suojaan.

– Älä missään nimessä lähde juoksemaan karkuun. Ampujat ovat tekohetkellä kovassa addrenaliinikiksissä ja pelon tunteet on minimoitu kokaiinilla tms. piristeillä. Ampuja saattaa tulkita pakenevan juoksijan väärin ja ampua perään. Ammuskelu kestää yleensä lyhyen hetken, muutama kymmenen sekuntia jos kyseessä on telotus. Jos kyseessä on villin lännen tulitaistelu, niin silloinkaan ammuskelu ei kestä kauaa. Ammutaan lippaat tyhjäksi ja pyritään poistumaan paikalta.

– Kun ammuskelu loppuu, niin pyri vasta vähän sen jälkeen poistumaan paikalta ihmismassan kanssa.

– Älä jää paikalle leikkimään ensihoitajaa, sillä yleisön joukossa voi olla ampujan kavereita, jotka filmaavat mahdollisia yli-innokkaita todistajia. Pelastuslaitos on matkalla ja se auttaa uhreja. Anna ammattilaisten hoitaa asia.

– Seuraa mitä paikalliset tekevät ja pyri käyttäytymään kuten he. He kyllä tietävät miten toimia.

Torstai-illan tunnelmaa a´la poliisihelikopteri, joka tarttui kameraan.

Kuten sanoin, niin on melkoista tuuria sattua tapahtumapaikalle. Itse olen melko varovainen kameran kanssa erilaisissa äksönitilanteissa, kuten yleensä ihmiset näissä ammuskelutilanteissa. Tapahtumista on harvoin kuvia juuri sen takia, että itsesuojeluvaisto sanoo, että ei kannata sohia sen kameran kanssa ympäriinsä tuollaisessa hektisessä ja kiivaassa tilanteessa, jossa voi olla vaikka minkälaista viheltäjää. Yleensä ne kuvat, joita julkisuuteen tulee, tulevat toisten gangsterien kautta. Ammutusta otetaan kuva, joka jaetaan sosiaaliseen mediaan varoituksena muille tai näyttönä vaikkapa toimeksiantajalle, että kohde eliminoitu.

Näillä ohjeilla kohti perjantai-iltaa.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments