Pääministeri Ulf Kristerssonin puhe tekstinä: Puhe kansakunnalle

Ruotsin pääministeri moderaattipuolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson piti tänään harvinaisen puheen kansakunnalle. Puheessa käsiteltiin meneillään olevaa jengisotaa.

Ohessa puhe vapaasti käännettynä. Sen verran kommenttina alkuun, että melko tymäkkää tekstiä näin ruotsalaisittain.

– – –

Tämä on vaikeaa aika Ruotsille.

Eilen 25-vuotias nainen meni nukkumaan aivan tavallisena iltana, mutta ei koskaan herännyt uudelleen. Tänä aamuna hän kuoli pommi-iskussa Uppsalassa. Ajatukseni ovat hänen ja hänen perheensä luona.

Viikko sitten 70-vuotias mies meni Sandvikenin baariin tavatakseen ystäviään. Hän ei koskaan palannut kotiin. Mies oli sokea ja hänet ammuttiin kuoliaaksi. Ajatukseni ovat myös hänen ja hänen perheensä luona.

Ajatukseni ovat myös uppsalalaisen nuoren miehen luona, joka murhattiin kaksi viikkoa sitten aikaisin aamulla matkalla työhönsä kotihoitoon.

Ajatukseni ovat myös niiden kolmen lapsen – 13, 14 ja 14-vuotiaiden – luona, jotka löydettiin teloitettuina metsäalueilta Tukholman ulkopuolelta. Heidän vanhempansa ovat joutuneet kokemaan jokaisen vanhemman pahimman painajaisen.

Nyt yhä useampia lapsia ja täysin syyttömiä ihmisiä kohtaa vakava väkivalta. En voi tarpeeksi korostaa, kuinka vakava tilanne on. Ruotsi ei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa. Mikään muu maa Euroopassa ei koe vastaavaa.

Kaikkein pahiten kärsivät ne, jotka asuvat sosiaalisesti heikossa asemassa olevilla alueilla. Rehelliset ihmiset, vanhemmat, jotka tekevät kaiken oikein, mutta elävät pelossa lastensa, että heidän lapsiaan houkutellaan gangsterien kelloilla ja rahoilla mukaan toimintaan. Yrittäjät, joilta varastetaan joka päivä, mutta eivät uskalla tehdä ilmoitusta.

Kaikki ne, jotka haluaisivat kertoa poliisille gangsterien terrorista, mutta eivät uskalla – pelätessään omia ja lapsiensa henkiä. Kaikki he, ja teidän kaikkien tulisi tietää, että olen teidän puolellanne. Olemme samalla puolella.

Tulemme ajamaan gangstereita takaa kunnes voitamme heidät. Aiomme viedä heidät oikeuden eteen. Jos he ovat Ruotsin kansalaisia, heidät suljetaan pitkäksi aikaa vankilaan. Jos he ovat ulkomaalaisia, heidät karkotetaan.

 

Mistä kaikki tämä johtuu? Kuinka tilanne on voinut pahentua näin?

Todellisuus on, että monet meistä näkivät tämän tulevan ja varoittivat siitä. Raa’asta järjestäytyneestä rikollisuudesta on kasvanut ongelma vuosikymmenen ajan. Kymmenessä vuodessa ampuma-aseväkivalta on kolminkertaistunut.

Tämä on johtunut poliittisesta naiivisuudesta ja tietämättömyydestä. Tämä on seurausta vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta ja epäonnistuneesta integraatiosta. Ulkopuolisuus ja rinnakkaisyhteiskunnat ruokkivat rikollisia gangstereita. Tästä miljööstä he voivat palkata säälimättömiä gangstereita ja murhaajia.

 

Ruotsin lainsäädäntö ei ole suunniteltu gangsterisotien ja lapsisotilaiden varalta. Mutta muutamme sen nyt.

Hallitus muuttaa maahanmuuttopolitiikkaa. Kyse on vaikeista ja kipeistä päätöksistä. Mutta ne ovat välttämättömiä, ja näemme jo tuloksia. Kun maahanmuutto kasvaa Euroopassa, se vähenee Ruotsissa.

”Kun maahanmuutto kasvaa Euroopassa, se vähenee Ruotsissa”

Hallitus muuttaa myös rikollisuuden vastaista politiikkaa. Uusi ennaltaehkäisevää kuuntelua koskeva laki astuu voimaan ensi sunnuntaina. Silloin poliisi saa kuunnella rikollisia gangstereita ja estää heitä ennen rikosten tapahtumista.

Heinäkuun 1. päivänä otettiin käyttöön kaksinkertainen rangaistus rikoksista rikollisissa verkostoissa – ja tehtiin rikollisten lasten rekrytoinnista rikos. Rangaistusta vakavista aseellisista rikoksista ja rikoksista räjähteiden kanssa kaksinkertaistetaan. Tammikuun 1. päivästä alkaen järjestyksenvalvojat saavat täysin uudet valtuudet auttaa poliisia.

Aiomme perustaa tarkastusalueita (=ratsia-alueita), jotta poliisi voi takavarikoida gangstereilta heidän aseensa ja räjähteensä, ja otamme käyttöön anonyymit todistajat, jotta tavalliset ihmiset uskaltavat todistaa.

Aiomme ottaa käyttöön pidätysrangaistuksia, jotta todellisen yhteiskunnalle vaaralliset rikolliset eivät enää koskaan pääse vapaaksi. Ja aiomme karkottaa ulkomaalaiset, jotka ovat mukana rikollisissa jengeissä – vaikka heitä ei ole vielä tuomittu mistään rikoksesta.

Otamme oppia muista maista. Viime viikolla tapasin New Yorkin pormestarin nähdäkseni, mitä he tekevät: valvontakameroita, kasvojentunnistusta, aseiden havaitsemista. Ruotsinkin on kokeiltava näitä asioita.

 

Teemme rikosten ehkäisemistyötä tiukemmin

Nykyinen politiikka ei selvästikään ole toiminut, ja siksi muutamme sitä. Rikostiedustelun välisen salassapidon rikomme, jotta poliisi, sosiaalitoimi ja koulu voivat jakaa tietoa toistensa kanssa – jokaisesta riskialttiista nuoresta.

Siten lapset ja nuoret voidaan saada kiinni ajoissa – ennen aseiden hankkimista. Rakennamme nuorisovankiloita, jotta nuoret erotetaan aikuisista rikollisista. Varmistamme, että kaikki lapset oppivat ruotsia kielen sosiaalisesti heikommilla alueilla.

Tuomme tarvittavat resurssit. Kaikki on pöydällä: sekä nykyisen lain mukaan että niiden lakien mukaan, jotka on muutettava nopeasti.

Olen kutsunut huomiseksi koko maan poliisijohtajan ja puolustusvoimien päällikön keskustelemaan siitä, miten puolustusvoimat voi auttaa poliisia työssä rikollisia gangstereita vastaan.

Toivon, että kaikki Ruotsin eduskuntapuolueet voivat nyt kokoontua voimakkaiden ja uutta luovien toimenpiteiden ympärille, joita tarvitaan.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia teitä, jotka työskentelette päivin ja öin vaarallisten rikollisten jahtaamiseksi ja kiinniottamiseksi, niitä, jotka tutkivat rikoksia ja tuovat rikolliset oikeuden eteen. Kiitos kaikille teille, jotka työskentelette sosiaalitoimessa ja koulussa auttaaksenne lapsia löytämään oikean polun elämässä, kun oikeaa tukea ei ole kotona.

Minulle ja hallitukselle ei ole tärkeämpää tehtävää kuin Ruotsin kansalaisten turvallisuus. Teemme sen, mikä tarvitaan Ruotsin turvallisuuden palauttamiseksi.