Andersson ehdotti armeijaa poliisin avuksi, mutta ei tarkoittanut sitä kadulle

Ruotsin entisen pääministerin Magdalena Andersson kertoi tänään medioille, että puolustusvoimia pitäisi harkita poliisin avuksi. Tämä lausunto on tulkittu monilta osin hieman väärin.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson sanoi päivän mittaan medioille, että puolustusvoimien pitäisi auttaa poliisia jengiväkivaltaa vastaan.

Tarkasti ottaen Andersson ei tarkoittanut sitä, että sotilaat vahtisivat lähiöissä aseet kädessä panssarivaunujen kanssa katuja. Ehdotuksen idea oli se, että sotilaat voisivat vapauttaa poliisivoimia ikään kuin tärkeämpiin hommiin ja hoitaa sellaisia poliisin tehtäviä, joilla puolustusvoimilla on mahdollisuus hoitaa.

Andersson mainitsi tässä esimerkkinä sellaisia toimia, että sotilaat voisivat hoitaa vaikkapa kuninkaan linnan ja Ruotsin eduskuntatalon ympäristön valvontaa, jossa partioi yötä päivää poliiseja. Lisäksi sotilaat voisivat toimia erinäisiä kuljetuksia, joita nyt hoitaa poliisi, mutta josta voisi vapauttaa poliiseja väkivalta-aallon torjumiseen.

Andersson sanoo edelleen, että puolustusvoimat eivät osallistuisi sellaisiin tehtäviin, jotka kuuluvat poliisille.

Yleisestihän tämä armeijan ”väliintulo” kuvitellaan jotenkin sellaiseksi toimeksi, että lähiöihin laitetaan sotilaat tallustelemaan rynkyt käsissä pitkin katuja. Tässä taas ei ole mitään järkeä. Uusruotsalaiset jengit vain ryöstäisivät aseet sotilailta ja saisivat entistä suurempaa asekaliberia repertuaareihinsa.