Esittelyssä klassinen ”lainahuijaus”, jolla tahkotaan rahaa

Äkkiseltään sitä uskoisi, että ihmisillä on edes alkeellinen netinlukutaito, eikä mennä ihan kaikkein yksinkertaisimpiin huijauksiin. Mutta ei. Mitä pöljämpi kusetus, sitä varmemmin siihen näytetään lankeavan.

Facebookissa tuli vastaan eräässä ryhmässä aavistuksen uskottavampi lainantarjoaja. En viitsi sanoa ryhmän nimeä, mutta sanotaanko niin, että useimmilla osallistujilla ei ole luottotiedot kunnossa.

Lainahuijauksissa on aina sama kaava. Joku taho tarjoaa ison summan lainaa ilman vakuuksia. Yleensä lainaa yritetään tarjota juuri tällaisille netinlukutaidottomille ja persaukisille + 40 -> vuotiaille henkilöille. Tähän asti lainan tarjoajat ovat esiintyneet ”yksityishenkilöinä”. Monesti tarinan ja juonen kaava on sama; lainaa tarjoava henkilö asuu Ranskassa/ Portugalissa/ Vinkuintiassa ja on saanut syöpädiagnoosin. Kuolema kolkuttaa ovella.

Ongelma on se, että syöpäläisellä on 750 000 euroa/ dollaria/ oravannahkaa käteisenä, mutta ei perillisiä. Henkilö haluaa kuitenkin jättää käteisensä mieluummin jollekin rehelliselle henkilölle kuin antaa rahat valtiolle, joka ottaa ne, jos ei ole perillisiä. Joskus sama anteliaisuus on puettu lainaksi. Uskovainen henkilö haluaa hyvää hyvyttään auttaa ihmisiä ja antaa lainaa.

Ajatelkaa kuinka idiootti pitää olla, että uskoo tällaisia tarinoita. Tämä huijaus etenee siten, että kun syöpäpotilaaseen ottaa yhteyttä, niin siinä käydään muka asiallista keskustelua. Potilas on valmis siirtämään rahat onnekkaalle. On vain yksi ongelma, rahansiirrosta pitää maksaa ensin rahainsiirtovero, joka on 1 500 euroa tai jotain sinne päin.

Kun pöljä maksaa pyydetyn summan jollekin ulkomaiselle pankkitilille, niin huijari on saanut hyvän päiväpalkan. Pöljä jää odottamaan perintöä, jota ei koskaan kuulu. Haluaisin olla paikalla, kun jollekin tällaiselle uuvatille alkaa selviämään, että tuli huijatuksi, menetti muutaman satasen kuvitellessaan saavansa satoja tuhansia.

 

Willone Group – luottofirma, jota ei ole olemassa

Nyt tätä lainahuijausta on jalostettu sen verran, että joku on pykännyt nettiin lainasivut firman nimellä Willone Group. Esittelyn mukaan Willone on Pariisiin rekisteröity luottoyhtiö, jolla on toimintaa useissa Keski-Euroopan maissa. EU:n verorekisteristä kyseistä firmaa ei kuitenkaan löydy.

 

Willone Group auttaa ihmisiä kehittymään rauhanomaisesti.

 

Mutta sillä tuskin on väliä. Nettisivut ovat hauskaa luettavaa. Niin kökkökieltä siellä käytetään, että ihmetyttää miten joku huijari ei muka osaa käyttää esimerkiksi Google Bardia, joka kääntää lähes natiivitason kieleksi. Toisaalta, ”firma” on tahkonnut niin paljon rahaa, että huijareilla tuskin on tarvetta korjata kieltä, sillä se toimii tuollaisenaankin.

Huijauksen kaava on ihan sama. Lähetin Paavo Tajupois nimellä lainahakemuksen ja 10 minuutissa tuli vastaus. Minulle on hyväksytty 100 000 euron asuntolaina. Onnea yhtiömme Willone Groupin puolesta. Laina on nostettavissa keskiviikkona, mutta sitä ennen pitää hoitaa pari pientä muodollisuutta.

Hollannin lakien mukaan lainanhakijan on maksettava ennen lainan maksua lainansaajalle 995 euron arvoinen rahainsiirtovero, joka on EU:n sen ja sen lain määräämä takuumaksu (?). Huijaus siis perustuu tähän. Ei edes kovin iso summa, että joku uuvatti saattaa haaliakin rahat kasaan kuvitellessaan saavansa luottotiedottomana 100 000 lainaa.

Jos huijari onnistuu edes kerran päivässä, ja huijauksia saisi vaikkapa 1 x 20 pv/ kk, niin olisihan saalis jo silloinkin 19 900 euroa kuukaudessa. Ihan kohtuullinen vedätys.

 

Haluatko raikastaa julkisivusi tai sisustaa uudelleen sisustasi?

 

Rikospisteet 4/5. Itse parantaisin kielioppia, ja tekisin muutamia pieniä viilauksia sivun sisältöön. Yksinkertaistaisin sitä ja tekisin kuvitteellisen lainalaskurin. Lisäksi a ja o olisi löytää luotettava maalivahti. Mutta, tämä oli vain hypoteettista pohdintaa, eihän me nyt ketään huijata.