Ruotsi väärensi PISA-tuloksia

kids-girl-pencil-drawing-159823
Photo by Pixabay on Pexels.com

Ruotsalaisen iltapäivälehdenExpressenin mukaan Ruotsi on väärentänyt koululaisten PISA-tuloksia mm. siten, että ulkomaalaistaustaisia koululaisia on tietoisesti jätetty kokeiden ulkopuolelle. Näin ollaan saatu veivattua yhteistulosta ylöspäin.

PISA-tutkimuksessa on kysymys siitä, että kolmen vuoden välein järjestetään maailmanlaajuisesti 15-16-vuotiaille nuorille oppimiskokeita, joissa selvitetään lukutaitoa, matematiikkaa, luonnontieteitä ja joitakin muitakin aineita.
Kun viime vuonna joulukuussa 2019 julkaistiin viimeisimmät tulokset niin Ruotsissa ylpeiltiin, että vihdoinkin tulokset ovat pitkän laskusuuntauksen jälkeen lähteneet nousuun. Koulutusministeri Anna Ekström ilakoi medioissa, että vihdoinkin ollaan päästy tilanteeseen, jossa oppimistulokset ovat lähteneet nousuun.
Expressenin mukaan kyse oli kuitenkin tulosten vääristelystä. Nimittäin maahanmuuttajataustaisia oppilaita; sekä ensimmäisen että toisen polven nuoria, oli jätetty tietoisesti kokeiden ulkopuolelle. Kun kokeisiin arvottiin koululaisia niin tästä arvonnasta jätettiin pois mm. ne oppilaat, joilla arvioitiin olevan huono kielitaito tai muuten heikko taso tietotaidoissa. Sääntöjen mukaan yli vuoden maassa asunut ja opiskellut tulija pitää laskea kokeisiin mukaan.
Lainaus Expressenistä loppuu.
Jokainen Pt-mediaa seurannut tietää jo vuosien takaa, että ongelmalähiöiden nuorilla on yleisesti heikot kirjoitus- ja lukutaidot. Katsaus muutamaan aiempaan juttuun lienee paikallaan:

– Trollhättanin Kronan yläasteella on 132 oppilasta, joista 79,2 % ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Göteborgin Bergsjön yläasteella on 167 oppilasta, joista 76,5 % oppilaista ei saanyt hyväksyttävää päästötodistusta.
– Malmön Rosengårdin Värner Rydenin yläasteella on 450 oppilasta, joista 72,7 % oppilaista ei saanyt hyväksyttävää päästötodistusta.
– Botkyrkan Norsborgin yläasteella on 464 oppilasta, joista 72,3 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Tukholman Tensta-Hjulastan yläasteella on 341 oppilasta, joista 70,7 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Malmön Rosengårdin Munkhättekoulussa on 545 oppilasta, joista 64,4 % oppilaista ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Tukholman Rinkebyn yläasteella on 137 oppilasta, joista 60 % ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.
– Tukholman Husbyn yläasteella on 396 oppilasta, joista 55,1 % ei saanut hyväksyttävää päästötodistusta.

Enemmistö ongelmalähiöiden lapsista ei saanut hyväksyttävää yläasteen päästötodistusta


On melko selvää
Myös toinen aiempi juttu, jossa siteerataan Opettajalehteä, kertoo karua kieltä:

Joitakin otteita tutkimuksesta, prosenttiluku kertoo kuinka paljon oppilaista ei saanut hyväksyttyä päästötodistusta:
– Värner Rydenin koulu, Malmö: 66,7 %
– Kronanin koulu, Trollhättan: 65,3 %
– Skaggetorpin koulu, Linköping:  63,2 %
– Sofielundin koulu, Malmö: 61 %
– Bergsjön koulu, Göteborg, 60,5 %
– Rinkebyn koulu, 52 %

Joka kolmas uusruotsalainen nuorukainen ei selviä yläasteelta


On melko selvää, että uusruotsalaisten surkeat oppimistulokset vetävät valtakunnallisesti alas tuloksia. Ongelma ei ole se, etteivätkö ruotsalaiset nuoret oppisi asioita. Kyse on siitä, että sellaisissa kouluissa, joissa maahanmuuttajanuorten osuus nousee yli 10 % niin levottomuus kasvaa merkittävästi verrattuna kouluihin, joissa on vain yksittäisiä maahanmuuttajia. Ongelmalähiöiden kouluissa, joissa ei ole ollenkaan ruotsalaisia lapsia, koulukulttuuri on sitten jo ihan erilaista.