Millä teknologian ja IT-alan osilla on hyvät työnäkymät tulevaisuudessa?

Maailmassa ollaan teknologian kehityksen kulmakohdassa. Monet perinteiset ammatit ovat häviämässä kun niiden tilalle on tullut automaatio ja tekoälyn tehostavat ohjelmistot. Samalla tällä on suuri vaikutus työmarkkinoihin, ja ihmiset ovat joutuneet kouluttautumaan uuteen työtehtävään tai vaihtamaan täydellistä alaa, koska vanha työpaikka on hävinnyt.

Moni tämän päivän nuori aikuinen miettiikin vakavasti, mitä aloja kannattaa lähteä opiskelemaan, jotta tulevaisuudessa olisi töitä? Teknologian ja IT-alan odotetaan kukoistavan yhä vahvemmin seuraavien kymmenien vuosien ajan.

Valitettavan usein se kuitenkin tarkoittaa sitä, että ne entiset haaveammatit joudutaan kuoppaamaan ja suuntautumaan ehkä alalle, joka ei ole niin tuttu tai haluttu. Joskus tällainen uhrautuminen on kuitenkin sen arvoista, koska monesti alalta löytyy paljon muitakin työpaikkoja, joita ei välttämättä edes tunne.

Sovellusten ja mobiilipalvelujen kehittäjä

Mobiililaitteilla on asioitu aktiivisesti jo yli vuosikymmenen ajan, mutta tarve mobiilipalvelujen ja etenkin sovellusten tuottajille on edelleen erittäin suuri. Jopa niin suuri, ettei nykyinen opiskelija- ja ammattilaismäärä pysty sitä kattamaan. Jokainen verkkopalvelu, netissä toimiva yritys ja erityisesti pelialan yritykset etsivät käsiinsä mobiilialan ammattilaisia ja sovelluskehittäjiä.

Yksi monipuolisimmista näistä on rahapeliala, joka on kasvattanut suosiotaan merkittävästi vuosi vuodelta. Sovellukset ovat tärkeä osa varsinkin vedonlyöntiä ja live-pelaamista, mutta myös sivustojen ja maksupalvelujen täytyy olla mobiilioptimoituja parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Käyttäjät vaativat mobiiliystävällisen käyttöliittymän varsinkin sen nopeuden takia, joka on yleistä etenkin suomalaisilla pikakasinoilla. Luonnollisesti sovellusten kehittäjiä tarvitaan kaikilla aloilla, joten kyseessä on erinomainen ammatti tulevaisuudessa.

Kyberturvallisuusasiantuntija

Kun elämä, yritystoiminta ja yhteiskunta siirtyvät yhä kasvavissa määrin nettiin, tarvitaan tulevaisuudessa myös ihmisiä, jotka osaavat pitää huolta sen turvallisuudesta. Hakkereiden määrän uskotaan vain lisääntyvän nykyisen trendin mukana. Todistetusti he voivat pahimmillaan aiheuttaa merkittävää vahinkoa julkisille ja yksityisille tahoille.

Kyberturvallisuusasiantuntija tekee töitä yrityksille, valtiolle tai muille tahoille. Hänen työtehtäviin kuuluu kyseisen yrityksen tietokantojen, arkaluontoisten henkilötietojen ja asiakkaiden muiden tietojen suojeleminen pilvipalveluissa.

Asiantuntijoiden tulee pitää huolta, ettei järjestelmässä ole takaovia tai virheitä, joita pahaa aiheuttavat tahot voisivat käyttää hyväkseen ja aiheuttaa tuhoa yritykselle. Ammatinkuvaan kuuluu myös hakkerien työskentelytapojen ja murtautumistapojen ymmärtäminen, jotta hän voi kehittää monikerroksisen turvallisuusjärjestelmän esimerkiksi pankkipalveluille.

Data-analyytikko

Ehkäpä olet nero matematiikassa sekä osaat hieman koodausta ja tilastotietoa, joten data-analyytikko voi olla juuri sinulle sopiva ammatti tulevaisuudessa. Data on siis tietoa, joka on kerätty tietystä lähteestä, mutta sitä voidaan käyttää vasta sen jälkeen kun se on analysoitu. Analyysien perusteella yritys voi esimerkiksi tehdä johtopäätöksiä ja päätöksiä tulevasta.

Data-analyytikko ei pelkästään analysoi tietoa vaan myös visualisoi sen taulukkojen avulla ja liittää analyysiinsä mallinnuksia, ennustuksia ja todennäköisyyksiä. Data-analytiikkaa voidaan hyödyntää ihan jokaisella alalla urheilusta ruokakauppoihin, terveydenhuollosta liikenneonnettomuuksien ehkäisyyn.

Robotiikan ja tekoälyn insinöörit

Tekoälyn ja robotiikan käyttöä tullaan lisäämään yhtä lailla ympäri maailmaa, melkein jokaisella alalla. Sillä voidaan tehostaa aikaisemmin yksinkertaisia toimenpiteitä ja kehittää niitä paremmiksi. Tekoäly johtaa automatisoituja robotteja, ohjelmistoja, laitteita ja järjestelmiä mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla.

Työn muuttuessa automatisoidummaksi, myös tekoälyä ja robotiikkaa kehittäviä ihmisiä tullaan tarvitsemaan nykyistä enemmän. Osaajia ei tarvita pelkästään teollisuustuotannossa vaan myös palvelualoilla ja terveydenhuollossa. Kehitys- ja rakennustyön rinnalla opiskelunsa päättäneet voivat tehdä työtä myös asiantuntijatöissä.

Tietoverkkoinsinööri

Taas kerran tarvitaan paljon työntekijöitä taustatöihin. Tietoverkkoinsinööri eli network engineer yhdistää ja integroi yrityksen järjestelmän, palvelut ja tietokannat useille eri alustoille, kuten perinteisille palvelimille, mobiililaitteisiin ja pilvipalveluihin.

Tietotekniikan insinööriopinnot voivat johdattaa valmistuneen muun muassa tietoverkkoinsinöörin työtehtäviin. Heille on tarvetta taas kerran lähes jokaisella alalla, joiden toiminta on verkossa. Myöhemmin insinööri voi valvoa tietokantoja ja toimia niiden rekisterinpitäjänä.

Teknologian ja IT-alan osaajat johtavat palkkatilastoja myös tulevaisuudessa

Kaikki tekniset alat ja insinööriopinnot ovat vaikeita. Ne vaativat jonkinlaista matemaattista lahjakkuutta, tarkkuutta, hyvää keskittymiskykyä ja motivaatiota. Koulutuksen ja osaamisen kehittämistä varten myös palkka on tärkeää. Tulevaisuudessa eli vuodesta 2025 eteenpäin on ennustettu, että etenkin teknologian alan palkat ovat maailman parhaimpia.

Sitä seuraa IT-alan työtehtävistä saava korvaus. Etenkin listalta löytyy monien muiden lisäksi data-analyytikot, ohjelmistokehittäjät, kyberturvallisuusasianatuntijat ja pilvipalvelujen kehittäjät ja operoijat.

Kyseessä on lisäksi kansainväliset ammatit, joiden työkieli on monesti englanti. Tällä tavoin voit harjoittaa ammattiasi helposti myös ulkomailla. Varsinkin Yhdysvalloissa ollaan valmiita maksamaan tähtitieteellisiä summia juuri oikeanlaisesta osaamisesta.

15 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tommy the Who
Tommy the Who
20.5.2021 04:49

Kamelikuskeilla on myös, etenkin vielä ns. länsimaissa, turvattu tulevaisuus.

Paksu leidi
Paksu leidi
19.5.2021 17:23

Paavo näköjään data-analyytikkona nappasi näytöstäni kuvakaappauksen 😀

GLGL
GLGL
21.5.2021 17:11
Vastaa...  Paksu leidi

Se on ystäväni ottama kuva minusta. Miten se on sinun näytölle päätynyt?

Meillä on muuten paikkoja auki. Hoidan haastattelut. Viinankesto mitataan ensimmäisenä.

Nih
Nih
19.5.2021 16:58

Maailma taantuu anarkiaan tätä menoa. Merkit ovat selvät.

NoName
NoName
18.5.2021 21:30

Vähän naurettavaa… Nuo hypetetyt kyberastronautit ovat voimattomia, jos ei laitteisiinsa tule virtaa, tai niihin tulee vika. Kyllä sähkö- ja automaatiopuolen ammattilaiset ovat korvaamattomia.

91:an Karlsson
91:an Karlsson
18.5.2021 17:34

IT-alalla on tulevaisuudessa kysyntää Ruotsissa, kun lähiöissä alkavat tehtailemaan raketteja Hamasin tapaan. Bofors, Nobel, Hägglunds ja SAAB alkavat valmistamaan yhteistyössä IT-ohjusjärjestelmiä.

seant
seant
18.5.2021 16:16

Kyllä vielä monia on käsillä tehtäviä töitä, joissa ansiot on samaa luokkaa ehkä parempia ja jotka ei lopu. Itse olen hyvä esimerkki olin yhtä aikaan ammattikoulussa konepuolella, kaveri meni töihin aluksi putkifirmaan ja sen jälkeen teki töitä omana firmana. Itse luin teknillisen koulun kautta insinööriksi, meni 6 v, paitsi pari opintojen ohella ammattiin liittyvissä töissä.
Nyt eläkkeellä ollessa, kyllä tämä putkimies on saanut hankittua huomattavasti enemmän ainakin kiinteistö omaisuutta. Kuten jutussa tuli esille, juuri IT puolella on pulaa näistä kehittäjistä, johon pystyy harva valittu

Big l
Big l
18.5.2021 15:22

En oo tig hitsaajana ollu järin huolissani tyllisyydestä koskaan enkä varmaan ole 10 vuoden päästäkään. Eipä robotit osaa nostureilla katonrajassa putkia hitsata kun eipä se näytä olevan helppoa kenellekkään…joten ei oo näkyny rättipäitä eikä rullahuuliakaan näillä työmailla. Ulkomailla sensijaan on kova kysyntä suomalaisista hitsareista. No, aika näyttää. Täysperän. Puolikkaan ja linkin rattiin en enään hyppää. Jos hommat loppuu niin lähden kovatuloiseks pakolaiseks vaikkapa somaliaan 😂

joku
joku
18.5.2021 14:31

Suomessa on paljon IT-työtä ja koodari kyllä löytää oman alansa töitä. Useat työnantajat ovat huomanneet ongelmat ulkoistuksissa ja viime vuosina suunta on ainakin osittain ollut takaisin Suomeen päin.

Mutta saa nähdä miten korona muuttaa taas asenteita. Käykö niin, että etätöiden yleistyessä työnantaja saa taas päähänsä, että saman työn voi tehdä missä tahansa?

Paksu leidi
Paksu leidi
19.5.2021 18:52
Vastaa...  joku

Palkka ei ole enää kovin kummoinen

Rullattu
Rullattu
18.5.2021 13:43

Ei ole oikein näkymiä missään noissa sillä maapallolla on akuutti pula komponenteista, se alkaa syömään jo näkyvästi isojakin härpäketuottajia.
Kuten esimerkiksi tekee nyt sony:lle ja microsoft:tille.
Vaikea on tehdä tuotteita ilman komponentteja, se pula taas johtuu täysin koronalenssu uskovaisista.

Vain kättäjinä
Vain kättäjinä
18.5.2021 12:49

Pitkän linjan tekijänä voin sanoa että Suomessa ei ole tulevaisuutta ATK-alalla, muuta kuin myyjinä. Tuotanto ja tuotekehitys on Kiinassa tai Intiassa. Konesaleja hoidetaan etänä. esim. paljon kahkottu Googlen konesali Kotkassa työllistää kolme (3) ihmistä.

Eli, rauta- ja softakehitys on OUT, tietoverkot reititetään ja hoidetaan euroopasta, mitä jää jäljelle? Ilmaiset ihmiset jotka ratkoo sukulaisten mikro$oft ongelmia. Tai myyjät jotka koittaa myydä google-tabletteja.

Ei tulevaisuutta.

mummeli
mummeli
18.5.2021 13:16

Softainssinä voi sanoa että on meillä vielä ohjelmistokehitystä kun tarvitaan laatua ja kolmen yrittämän jälkeen Intia osoittautuu kalliiksi. Mutta joo, pääpiirteissään noin kuten esität.

Arska
Arska
18.5.2021 15:31

30 vuotta ATK alalla.
Tiedän lukemattomia yrityksiä, sairaanhoitopiirejä, kuntia, valtio tason saleja, joita ei vain voi viedä pilveen kaikilta osin, tai vastaaviin palveluihin, koska tiettyjen asioiden tulee toimia, vaikka menisi nettikaapelit ja muut vara yhteydet katki.
Mutta asiaan: IT alan työt jotka eivät lopu ja tarvitsee osaajia ovat: Lisenssien hallinta, Infrastruktuurit (verkot / palvelimet), Sähköhommat, jäähdytykset, blueprint:it, arkkitehdit ja asiantuntijat. Olisin voinut jatkaa, mutta liian pitkä…

Vain käyttäjinä
Vain käyttäjinä
18.5.2021 17:26
Vastaa...  Arska

Heh… itse ollut 35 vuotta ja työeämässä ja juuri mainitsemiasi asioita on viety pilveen viimeiset viisi vuotta. Tele-operaattorit (ulkomaalaisten pmistuksessa) tekee verkot ja palomuurit tule postissa.

Ja koodareitakin tarvitaan vaan päivänpolttaviin softiin. 2000 luvun alussa ei javalla halunnut tehdä kukaan, Sitten siitä tuli standardi ja C-osaajat potkittiin pois. Eikä tuossa vaiheessa enää kukaan halunnutkaan kuulla LISP:istä, assemeblerista tao fortranista vaikka niillä teki nopea ja loistavaa koodia. Nyt kaikki höpöttää Pythonin nimeen. Eikä ”vanhoja” koodaerita halua kukaan.