Vääristelikö media tahallaan elokapinan kouluvierailua?

Elokapina siis vieraili Etu-Töölön lukiossa viime torstaina. Siitä nousi kova somekohu kun tunnettu Twitter aktivisti Mats Uotila julkaisi kuvankaappauksen, jossa lukion rehtori Joanna Ovaska viestittää koululaisille, että elokapina on tulossa koululle vierailulle ihan fyysisesti.

Minusta valamedia uutisoinista saa kuitekin sellaisen käsityksen, että elokapina olisi ollut vain verkon välityksellä yhteydessä koululle. Esimerkiksi iltasanomissa siteerataan Ovaskan vastausta asiasta tiedusteelle kaupunginvaltuutettu Pia Kopralle, jossa hän vain mainitsee, että Elokapina oli oppilaisiin yhteydessä Teams-esityksen kautta ja esityksen jälkeen siitä olisi muka käyty siitä kriittinen keskustelu. Myöskään iltalehden haastattelema lukiokoutuksen päälikkö Harri Korhonen ei puhu mitään siitä, että elokapina olisi käynyt fyysisesti paikalla.

Myös Helsingin Uutiset haastatteli samaa kaksikkoa ja siinäkin he puhuivat vain Elokapinan Teams-esityksestä. Jättikö entinen vihreitä edustanut rehtori tarkoituksella mainitsematta, että elokapina oli nimenomaan fyysisesti koululla? Joka tapauksessa luulisi, että toimittajien olisivat törmänneet somessa Mats Uotilan twiittiin, josta koko kohu lähti liikkeelle, ja mistä selvisi, että elokapina oli pyydetty myös välitunnilla esittäytymään oppilaille. Suomen Uutisetkin kertoi siitä uutisoidessaan elokapinan kouluvierailusta.

Kansanedustaja Pekka Aitakumpu(kesk) otti voimakkaasti asiaan kantaa somessa ja teki opetusministerille kirjallisen kysymyksen aiheesta. Hän jakoi myös Twitterissä Helsingin Uutisten jutun aiheesta ja laittoi siihen saatesanoiksi:

Rikollisjärjestön ei pidä antaa kiertää kouluissa virtuaalisesti eikä muutenkaan

Miksi Aittakumpu puhuisi virtuaalisesta kouluvierailusta, jos ei tietäisi, että elokapina on ollut myös fyysisesti paikalla? Ilmeisesti myös Aittakumpu on saanut harhaanjohtavan kuvan valtamedian kautta Elokapinan vierailusta. On aikamoista, jos asiaan vihkiytyneet kansanedustajatkin saavat median välityksellä väärän kuvan vierailusta. Olisi nimittäin ollut täysin eri asia, jos Elokapina olisi ensin esittäytynyt Teamsin välityksellä ja sen jälkeen siitä olisi käyty opettajan kanssa kriittinen keskustelu, kuin se, että oppilaat saivat aivan yksinään mennä kuuntelemaan heidän propagandaansa välitunnilla.

Koko asia tuli minulle mieleen kun soitin lukiokoulutuksen päällikölle Harri Korhoselle. Tallensin puhelun, mutta äänitys epäonnistui, siksi en olisi ladannut tallennetta lainkaan nettiin, ellei Koskinen olisi puhelussa suoraan väittänyt ettei Elokapina ollut lainkaan fyysisesti koululla. Vaikka tallenne on huono, tämä tulee siitä aivan selvästi esiin(10.14 eteenpäin). On vaikea sanoa, kertoiko Korhonen tahallaan paikkansa pitämättömiä asioita, vai oliko hänkin vain väärän tiedon varassa? Se on ainakin varmaa, että Opetusalan Ammatti järjestö OAJ antoi voimakkaan tuen Elokapinan kouluvierailulle.

Muutenkaan valtamedia toimittajat eivät esittäneet riittävän kriittisiä kysymyksiä Korhoselle ja Ovaskalle. Jos demokratian ja ihmisoikeuksien teemaviikolla kouluun kutsutaan järjestö, jonka toiminta perustuu kansaisottelemattomuuteen, ja liikkeen liikkeen perustaja on fantasioinut yritysjohtajien ampumisella, miksi toimittajat eivät kysy miten tämä liittyy demokratiaan ja ihmisoikeuksiin?

Edit: Viestikentässä joku kertoi Elokapinan kuvailleen kouluvierailustaan Twittertilillään. En löytänyt sitä heti koska Elokapina oli blokannut mut twitteriin, mutta nyt se löytyi.