Ruotsin ammuskeluista iso osa tapahtuu koulujen pihoilla

Monet Ruotsin ampumistapaukset hoidellaan koulujen pihamaalla. Yleensä ei tietenkään koulun aukioloaikana päiväsaikaan, vaan iltaisin ja öisin, kun pikkugangsterit tapaavat hengailla koulujen leikkikentillä.

SVT:n tekemän kartoituksen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana koulujen pihamailla on tapahtunut yli 700 ammuskelua. Eniten ammuskelua tapahtuu Järvan ongelma-alueella. TOP 4–listalla on kaksi Rinkebyssä sijaitsevaa koulua ja kaksi Tenstassa sijaistevaa koulua. Kaikkien koulujen läheisyydessä on harjoitettu tulitaistelutoimintaa yli 10 kertaa tänä vuonna.

Gullingeskolan, Tukholma Tensta: 14 ammuskelua
Askebyskolan, Tukholma Rinkeby: 10       ”
Hjulsta grundskola, Tukholma Tensta: 10    ”
Rinkebyskolan, Tukholma Rinkeby: 10     ”

Tämä koulun läheisyys tarkoittaa tässä sitä, että ammuskelu on tapahtunut koulun pihamaalla tai aivan sen välittömässä läheisyydessä.

Tämä kouluhengaus on mielenkiintoinen ilmiö. Hyvin usein iltaisin ja öisin koulujen pihapiirissä hengaa monenlaista hiihtäjää, vaikka varsinaisesti ovat sitä porukkaa, jotka eivät hiihtoa harrasta. Lähinnä siinä räitään koulun piha limaiseksi räkäklimpiksi, mutta aina paikalle näköjään sattuu gangsterin alkuja, jotka selvittävät räkimisen piirinmestaruutta pistooleilla.

 

Itse nostaisin esille tuolta listalta Rinkebyn koulun. Se lanseerattiin muutama vuosi sitten eliittikouluksi, koska oppilaiden tulostason nousussa oli tapahtunut merkittävää edistystä. Kun aiemmin yläasteen lopettaneista oppilaista vain 20 % sai hyväksyttävän päästötodistuksen, niin nousun myötä jo 40 % oppilaista osasi lukea, kirjoittaa ja laskea hyväksyttävästi koulun jälkeen.

Rinkebyn koulu tavattiin takavuosina myös polttaa aina kevätkauden päättäjäisten kunniaksi. Tätä tapahtui 2010-luvun alussa monena keväänä peräkkäin. Koulusta paloi joku nurkka, kunnes se lopulta poltettiin maan tasalle.

Sen jälkeen rakennettiin uusi upea koulu, jossa on teräsverkko ympärillä. Ei syty enää ainakaan palopommista. Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel Jumppasaliyrittäjä vihkivät koulun muutama vuosi sitten. Sen jälkeen se on saanut olla ilman tulta.