Työvoimapulapelottelu jälleen bluffia

Huutavalla työvoimapulalla on Suomessa peloteltu aikaisemminkin. Esimerkiksi vuosikymmen  sitten sanottiin, että kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle seuraa valtava työvoimapula. Suuret ikäluokat ovat olleet eläkkeelle jo vuosia, silti meillä TODELLINEN työttömyys on yli 350 000 henkilöä.

Vaikka eläköityvät ikäluokat ovat pienentyneet edelleen meillä keuhkotaan siitä, että työvoimapula on ihan nurkan takana, koska eläköityvät ikäluokat ovat suurempia kuin työelämään siirtyvät. Edes persut eivät ole huomanneet nostaa esille sitä olennaista seikkaa, ettei töissä käyvien määrässä tapahdu silti suurtakaan muutosta, koska eläkkeelle siirtyvien työllisyysaste on huomattavasti pienempi kuin työelämään siirtyvien.

Löysin alle vuoden vanhat tilastot joiden mukaan 55-68 vuotiaiden työttömyys olisi yli kaksikertainen nuorempiin ikäluokkiin verrattuna. Lisäksi nyt kun työttömyys on vähän helpottanut, se näyttää vaikuttavan eniten nuorempiin ikäluokkiin. Olen aikaisemminkin muistuttanut siitä, että eläkkeelle siirtyvät ikäluokkien työllisyysaste on kymmenen prosenttia huonompi kuin työelämään siirtyvien.

Toki joku voi sanoa, että työvoimapulan pitäisi koittaa silloin kun ne ikäluokat eläköityvät joiden työllisyysaste on korkea. Tähän voin todeta, että teknologian kehitys on vähentänyt tuohon mennessä työpaikkoja niin paljon, että vaikea uskoa työvoimapulan koittavan silloinkaan. Kun mediassa on möykätty kulman takana vaanimasta työvoimapulasta en ole kuullut kenenkään sanovan, että toisaalta taas automaatio vähentää tulevaisuudessa merkittävästi työpaikkojen määrää. Näyttää siltä, että mediassa korostetaan vain niitä faktoja, jotka tukevat työvoimapula narratiivia. Ehkä tämä on taas sitä, että Suomeen mahtuu kerrallaan vain yksi totuus?

Toiseksi, sen sijaan, että mediassa käsitellään työperäistä maahanmuuttoa yhtenä massana, meidän pitäisi miettiä minkälaista työvoimaa me tänne oikeasti tarvitaan? Minkälaisia vaikutuksia sillä on jos tänne ei tulisi kehitysmaista ruokalähettejä? Olisiko se katastrofi jos joku kokoomuksen äänestäjä ei saisi ruokalähetystä kotiovelleen, vaan sen sijasta joutuisi tekemään 10 minuutin kauppareissun? Toiseksi yritykset ja ne jotka näitä palveluja ostavat hyötyvät tällaisisä palveluja sisämarkkinoilla tarjoavista maahanmuuttajista, mutta valtio ei niistä hyödy mitään. Päinvastoin jotkut starttirahoilla pyörivät maahanmuuttajien veronkiertopitseeriat syövät elintilaa suomalaisilta palveluntuottajilta ja tämä lisää työttömyyttä.

Sen sijaan hoitajia Suomi varmasti tarvitsee, mutta ulkomaalaisten hoitajistakin tulee taakka jos he eivät osaa suomea kunnolla. Eikä vaikeaa kieltämämme ole opi kovin nopeasti, joten ihan hetkessä maahanmuuttajista ei saada päteviä hoitajia. Joten eikö mielummin kannattaisi keskittyä siihen, että maahanmuuttajien haalimisen sijaan jo täällä olevat ihmiset saataisiin nopeasti hoitotyöhön? Sen sijasta, että kaiken aikaa hoetaan sitä, että maahanmuuttajien kielitaito vaatimuksista pitäisi joustaa, eikö esim. lähihoitaja koulutusta voisi nopeuttaa? On vaikea uskoa, että siinä tarvitaan peruskoulutasoa parempaa äidinkieltä tai matematiikkaa.

Mihin hokema pian koittavasta työvoimapulasta sitten perustuu? On selvää, että yritykset hyötyvät halvasta työvoimasta, tästä syystä ne tahot ja puolueet, jotka ovat kytköksissä elinkeinoelämään huutavat kaikkein kiivaimmin työvoimapulan perään. Ei ole esim. lainkaan sattumaa, että ETLA:n, joka vaati vähän aikaa sitten maahanmuuton vuosittaista lisäämistä 44 tuhannella kannatusyhdistykseen kuuluu Elinkeinoelämän keskusliitto. EK antaa myös runsaasti vaalirahoitusta työvoimapulasta karjuville kokoomuksella ja keskustalle. Yksi syy sille miksi poliitikot väittävät maahanmuuton olevan iso ratkaisu talousongelmiimme on, että he eivät mielellään halua ehdottaa vaikeita leikkauksia, joista heidän äänestäjänsä voisivat suuttua.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments