Onko “Finska pinnar” rasistinen pikkuleipä?

Moni suomalainen tuskin tietää, että Ruotsissa on olemassa sen niminen suosittu pikkuleipä kuin “Finska pinnar”. Suomeksi jotakin sellaista kuin suomalaisia tikkuja tms.

Suomalaiset tikut ovat suurin piirtein vastaavaa kuin Hanna tädin keksit tai jotain sen suuntaista. Nimestään huolimatta Finska pinnareilla ei tosiasiassa ole mitään tekemistä Suomen kanssa vaan ne ovat ihan puhtaasti ruotsalaisia keksejä.

Suomalaiset tikut ovat ihan yleinen kahvileipä Skoonesta Norrlandiin eikä sitä voi sijoittaa mitenkään erikseen minkään maakunnan pikkuleiväksi. Samantapaisia keksejä on joka maassa, ja Ruotsissa sen nimi nyt sattuu olemaan suomalaiset tikut.

Olisiko tässä nyt hyvä tekosyy lähteä Tukholman kaduilla pätkimään näyteikkunoita paskaksi ja kaatamaan patsaita? Voisi huutaa “Finska pinnar är rasism!” ja samalla vaatisi vastaantulijoita ei polvistumaan, sillä sehän on lanseerattu mustien rotumellakoitsijoiden symboliksi, mutta vaikka seisomaan päällään.

Jos nyt ei ihan mellakoiksi, niin ainakin voisi vaatia konditorioiden edustalla kylttien kanssa, että nimi Finska muutetaan muotoon vaikka… no pelkkä pinnar riittäkööt. Vähän samaan tapaan kuin on käynyt neekerinsuukkojen, Eskimo-jäätelöiden ja lasten intiaanipäähineiden kanssa.

Aina meitä niin sorretaan.

Finska pinnar resepti, jos joku haluaa leipoa:

30 kpl

  • 2 ½ karvasmantelia
  • 100 g voita
  • 2 ¼ dl vehnäjauhoja
  • ¼ dl tomusokeria
  • 1 vispattu kananmuna
  • ¼ murskattu manteli
  • 1 rkl raesokeria

Mantelit, voit, jauhot ja sokerit vatkataan kulhossa. Jäähdytellään jääkaapissa tunti. Jaetaan kahteen osaa. Kaulitaan 60 cm pitkäksi tikuksi. Voidellaan munalla. Leikataan 4-5 cm palasiksi. Uuniin 200 asteeseen 9-10 minuutiksi.