Vielä tapaus Pekka Katajasta

Pekka Katajan tapaus on lähtenyt pahasti laukalle sosiaalisessa mediassa. On hyytävää luettavaa kuinka nykyaikana harhaisuus käy yhä yleisemmäksi. Noh, yritetään pohtia asiaa jalat maan pinnalla.

Oletetaan (tämä ei siis tarkoita, että pidän heitä syyllisinä vaan vain pelkästään pallottelen asiaa ja etsin erilaisia todennäköisyyksiä, sillä mehän emme tiedä tällä hetkellä mitä oikeistaan on tapahtunut), että Torssonen ja Ala-Tuuhonen ovat olleet iskun takana. Seuraava kysymys on se, että onko heillä ollut tappamisen meininki VAI vaan vain antaa pienet turpajuhlat Katajalle.

Jos miehillä on ollut murhaamisen meininki, eli Kataja on oikeasti aiottu päästää päiviltä, niin seuraava kysymys kuuluu: mikä on motiivi. Murhatapauksissa motiivi on kaiken a ja o. Koko murhajutun tutkinta ja näyttö perustuu motiiville. Motiivi voi olla mitä tahansa, jota ei välttämättä osaa edes huomioida kun ei tiedä tosiaankaan mitä on tapahtunut. Mutta ilman motiivia murhatapaukset, tai sen yritykset eivät oikein edisty yhtään mihinkään.

Yleisesti ilmaan heitetty motiivi on se, että Kataja on torpannut Torssosen eduskuntaehdokkuuden ja ollut veivaamassa Torssosta ulos perussuomalaisista. Tästä suivaantuneen Torssonen päätti käsipelillä murhata Katajan.

Murhan motiivi voi joskus olla melko… hmm… selkeä. On miehiä, jotka ovat mustasukkaisuuksissaan tappaneet vaimonsa, on henkilöitä, jotka ovat tappaneet vasikan tai oharin tehneen velkamiehen. Sitten on niitä, joiden motiivi on oikeasti aika käsittämätön. Tyyliin joku sairaanhoitaja, joka murhaa potilaitaan.

Jos tuo olisi Torssosen motiivi, niin… enpä tiedä. Olen jutellut muutaman henkilön kanssa, jotka tuntevat Torssosen ja he eivät vain usko, että Torssonen lähtisi murhahommiin. Toisaalta voidaan kysyä, että mikä ihme sitten olisi Ala-Tuuhosen motiivi? Jeesata Torssosta murhaamisessa? Ei ei ei, Ala-Tuuhonen ei ole niin pölvästi, että lähtisi murhahommiin kaverin puolesta. Ei rahasta eikä ilmaiseksi. Ala-Tuuhoselle ei yksinkertaisesti löydy mitään järkevää motiivia.

Tärkeää tässä on sekin, että kumpikaan epäilty ei ole sellainen tyyppi, joka tuosta noin vaan menee jonkun ovelle ja aloittaa hengen riiston – käsipelillä. Voisi miten kuten uskoa aseella tehdyn tappamisen tyyliin kun ovi aukeaa, niin haulikon piippu vatsaan ja karkuun. Torssonen ja Ala-Tuuhonen ovat kuitenkin tavallisia suomalaisia kilttejä koulupoikia, eikä heillä ole kapasiteettia murhata ihmistä. He eivät ole kuin Juha Valjakkala, joka lahtaa hautausmaalla perheen lämpimikseen. Tai joku Kanaali-Koskinen, joka vetäisee ihmisen hengiltä voileivän syönnin ohessa.

Ala-Tuuhosella ja Torssosella olisi käynyt tappamisessa samoin kuin siinä kävisi suurimmalle osalle suomalaisista miehistä: Kun pitää alkaa tositoimiin mättämään käsipelillä henkeä toiselta, niin ihminen valahtaa veteläksi ja paskoo housuunsa. Eikä siitä tappamisesta tule lopulta yhtään mitään juuri sen takia, että kädet ovat vetelät ja voimattomat. Kun ei ole sitä kapasiteettia tappamiseen.

Vielä rautalankaa: tavallinen tollisko voi vihata jotain ihmistä vaikka kuinka paljon, ja uhota kuin Paavo Tajukangas, mutta äärimmäisen harva pystyy suorittamaan vihoissakaan murhaa paljain käsin.

Entä jos motiivit olivat muualla kuin politiikassa? Entä jos Kataja oli vanha panomies ja oli käynyt jörnimässä epäiltyjen vaimoja? Entä jos motiivi olikin ihan jotain muuta kuin tällä hetkellä yleisesti kuvitellaan? Entä jos Kataja oli velkaa? Entä jos Kataja kiristi epäiltyjä jollakin asialla ja siitä päätettiin tehdä loppu?

Tai entä jos kyseessä ei ollut murhan yritys vaan pelkkä kloppaasu, joka on nyt medioissa ja sosiaalisissa medioissa muuttunut oikean murhan yritykseksi. Siis sellaisen murhan yritykseksi, että Kataja yritettiin tosiaan murha murhata. Poliisihan saattaa monesti laittaa lähtötelineissä rikosnimikkeeksi sen kaikkein kovimman; murhan yrityksen, joka sitten tutkinnan edetessä muuttuu tapon yritykseksi tai lopulta törkeäksi pahoinpitelyksi. Tämä siksi, että murhaamisen tarkoituksellisuudesta ei loppujen lopuksi löytynyt näyttöä. Näyttö riittikin vain pahoinpitelyyn.

Toisin sanoen suuri yleisö olisi mennyt ikään kuin vanhanaikaiseen, koska monilla ei ole oikeasti mitään hajua miten rikostutkinta etenee. Näin asiasta on paisunut suhteettoman suuri siihen nähden mitä se voi tosiasiallisesti olla.

Mahdollisesti Kataja itse käyttää julkisuutta hyväkseen ja antaa medioille monemoisia haastatteluja, joissa kerrotaan tänään yhtä ja huomenna toista. Näin on saattanut syntyä eräänlainen julkisuuskuva, että kyseessä tosiaankin oli murhan yritys, vaikka tosiasiassa siis kyse oli vain selkäsauna.

Jos Torssonen ja Ala-Tuuhonen olisivat syyllisiä tekoon, niin on melko varmaa, että rikosnimike EI TULE olemaan murhan yritys vaan törkeä pahoinpitely.

Koska en usko salaliittoihin, niin en ala edes pohtimaan mitään älyvapaita teorioita suojelupoliisin hypridioperaatiosta yrittää jallittaa kansallis_miäliset epäedulliseen asemaan. Ja että operatiivisella puolella olisi #deepstate, Sauli Niinistö ja Esa Pakarinen meedion välityksellä.

Sen sijaan voidaan pohtia, että entä jos epäillyt eivät olekaan syyllisiä mihinkään? Se voi olla mahdollista. Entä jos Kataja on jollakin tavalla manipuloinut tutkintaa siihen suuntaan, että Torssonen ja Ala-Tuuhonen ovat tässä vaiheessa pääepäillyt?

Entä jos Kataja on tässä se pahis ja mätkimisen taustalla on ihan jotain muuta? Entä jos Kataja on itse veivannut päähänsä haavoja eikä ole olemassa mitään pahoinpitelyä? Eihän Katajan kasvoissa ole mitään mustelmia tai haavoja. Vain päälaessa. Miten vasarointitilanne on ollut niin siisti, että iskut ovat osuneet vain päälaelle pienelle alueelle? Voisi kuvitella, että kun a) treenattu mies, jota molemmat epäillyt ovat, mättää täydellä käden voimalla vasaralla päähän, niin aivomassa vaan roiskuu seinille ja b) kun tosiaankin vedetään tappamismielessä täydellä kädellä vasaraa ees taas, niin voisi olettaa, että sitä osumaa tulisi vähän muuallekin kuin vain päälakeen. Toki Katajalla oli murtunut sormia, joka viittaa puolustusasentoon.

Katajahan on puhunut alusta alkaen mitä milloinkin. Ensin oven takana oli suomea murtaen puhuvia arabialaisia ja nyt Kataja onkin varma, että Ala-Tuuhonen ja Torssonen ovat syyllisiä. Hän vain kertoi omalla tavallaan miesten tuntomerkit. Kataja yrittää nyt siis väittää, että tiesi alusta alkaen keitä tekijät ovat, mutta omalla tavallaan kertoi heidän tuntomerkeikseen arabialaisuuden, jolla tarkoitti “tummahipiäisyyttä”.

Lisäksi Kataja on jorissut Keskisuomalainen-lehdessä kaikenlaista soopaa, että poliisi olisi käskenyt häntä Googlettamaan epäiltyjen nimet pälä pälä.

Joka tapauksessa ei olisi ensimmäinen kerta kun joku jantteri istuu pari viikkoa vangittuna ja pääsee vapaaksi. Juttu kuivuu kokoon näytön puutteen vuoksi. Nils Gustafsson, yhden mainitakseni, otettiin kiinni Bodomin murhista epäiltynä muutaman vuosikymmenen jälkeen itse teosta, mutta vapautettiin oikeudessa kaikista syytteistä näytön puutteen vuoksi. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun syyttömät ovat maanneet putkassa.

Mikä voisi olla todennäköisin vaihtoehto? Tässä vaiheessa vähän sama asia kuin arvuuttelisi ensi viikon lottonumeroita.