Pohjoismainen suvaitsevaisuus, osa 1

Tanskassa ja Ruotsissa suhtautuminen kehitysmaa-maahanmuuttoon on lähtökohtaisesti melko erilainen. Saati sitten Suomessa ja Norjassa, jossa tämä maahanmuutto on ollut hyvin marginaalista viime vuosiin asti.

Tanskassa maahanmuuttoon on perinteisesti suhtauduttu hyvin ”suvaitsevaisesti”, kuten moniin muihinkin asioihin. Maahanmuutolla on siellä yhtä pitkät perinteet kuin Ruotsillakin, muutamin poikkeuksin, siitä myöhemmin. Tanskassa voi olla ehkä suhteessa väestöön ehkä aavistuksen verran vähemmän maahanmuuttajia, mutta ihan samanlainen maa se on kuin Ruotsikin. Kööpenhaminassa on isoja maahanmuuttajalähiöitä, ihan kuten Tukholman Rinkeby. Aarhusissa on iso maahanmuuttajavähemmistö, kuten monissa muissakin kaupungeissa. Odensessa asuu myös paljon maahanmuuttajia.

Tanskan ”ongelma” on se, että sen naapurimaa on Saksa, joka on aivan omalla levelillä maahanmuuttoasioista. Saksasta pääsee aivan vapaasti rajan yli Tanskaan ja Saksan jättimäisillä maahanmuuttaja-alueilla ja klaaneilla on hyvät ja tiiviit yhteydet Tanskan kehitysmaista tulleisiin maahanmuuttajiin. Voisi sanoa, että Tanska on Saksan maahanmuuttaja-alueiden esikaupunkia.

 

Lisäksi maahanmuuttajat näkyvät hyvin selvästi Tanskan katukuvassa. Tanska on pinta-alaltaan Viron kokoinen pikku maa, joka vastaa Ruotsia Göteborgista etelään, Suomessa joku Pori-Savonlinna-akselin eteläpuolista aluetta. Väkimäärä Tanskassa on kuitenkin sama kuin Suomessa ja Norjassa.

Tarkoittaa sitä, että Tanska on tiheään asuttu maa. Näin ollen myös maahanmuuttajat näkyvät hyvin selvästi katukuvassa. Verrattuna Ruotsiin, jossa tulijat ovat levittäytyneet ainakin 2-3 kertaa suuremmalle alueelle. Voisi sanoa, että jos vertaa Tanskaa ja Ruotsia, niin maahanmuuttajien näkyvyys on vertauskuvallisesti sanottuna jotain sellaista, että Tanska on kuin pieni grogi-lasi, johon on laitettu 4 cl väkevää vodkaa. Lantrinkia ei mahdu kovin paljoa ja siksi jokainen ryyppy menee päähän tukevammin kuin Ruotsissa, jossa sama 4 cl vodkaa on laitettu litran mehukannuun ja loput lantrinkia. Saa tipotella aika reippaasti, ennen kuin alkaa nousemaan päähän.

Tanska on edelleen hyvin suvaitsevainen maa, mutta siellä näitä maahanmuuttaja-grogi-laseja on vedetty jo sen verran, että on alettu huomaamaan, että päähän menee kuin metrinen halko. Tanska on suomalaisille, ja monille ruotsalaisillekin lukuun ottamatta Skoonea, melko etäinen maa. Monilla on jäänyt huomaamatta, että Tanskassa maahanmuutto on aiheuttanut suuria ongelmia. Ruotsin mediat eivät nostele näitä asioita paljon esille, saati sitten Suomessa, joka ei ole edes Tanskan naapurimaa. Tanska on Suomen näkökulmasta jo niin kaukainen maa, että vain isoimmat risaukset pääsevät medioihin.

Mutta, Kööpenhaminassa ja kaikissa isoissa kaupungeissa on todella kovia maahanmuuttajajengejä. Lisäksi Tanskan suvaitsevaisuus on aiheuttanut sen, että ääri-islamismi on saanut levitä aivan vapaasti. Pohjois-Euroopan poliittinen ääri-islamismin ydin onkin Kööpenhamina-Malmö-akselilla, joissa maiden islamistien välinen yhteistyö on syvää ja toimivaa. Heitä ei erota kieli, sillä he puhuvat kaikki samaa kieltä (arabiaa, somaliaa etc) eikä yhteydenpidossa tarvitse tulkita asioita tanskan ja ruotsin kielen välillä.

 

Ruotsikin on ”suvaitsevainen” maa, sillä poikkeuksella, että kun Tanska esimerkiksi on melko vapaa maa mietojen huumeiden suhteen (yhden mainitakseni), niin näillä asioilla Ruotsissa ei ole mitään suvaitsevaisuutta. Ruotsin maahanmuuttaja-suvaitsevaisuus johtuu eri asiasta.

Ruotsiin on muuttanut jostain 50-luvulta alkaen aina 80-luvulle asti paljon työvoimaa. Tietenkin suomalaiset, mutta myös kreikkalaiset, turkkilaiset ja entisen Jugoslavian alueelta tulleet maahanmuuttajat ovat olleet hyvin merkittävässä asemassa, jotta monet teollisuuden alat ovat lähteneet nousuun. Boråsin tekstiiliteollisuus on suomalaisten naisten kultaamaa. Södertäljen Scania, Volvon tehtaat, Trollhättanin Saabin tehtaat, Upplands Väsbyn Marabou jne jne ovat edellä mainittujen etnisten maahanmuuttajaryhmien työpanoksen ansiosta saaneet sen loiston mitä se tänä päivänä on.

Kun teollisuus lähti Ruotsissa nousuun, niin se yksinkertaisesti tarvitsi työvoimaa. Sitä ei riittänyt ruotsalaisissa kunnissa. Tehtaat olisivat pysähtyneet, jos ei olisi saatu työvoimaa. Niinpä ruotsalaiset lähtivät värväysmatkalle ja hakivat työvoimaa sellaisista maista, joista sitä oli saatavilla. Vanhemman sukupolven muistoissa nämä hulluna töitä tekevät maahanmuuttajat ovat edelleenkin ”hyviä maahanmuuttajia”.

 

 

Ero on (mielestäni) merkittävä. Tanska oli takavuosina jostain 70-80-lukujen vaihteesta alkaen se yltiösuvakki, joka otti vastaan kehitysmaista tulleita tulijoita ihan vain suvaitsevaisuuden takia. Tai tämäkin on hieman väärin sanottu. Ei nähty mitään syytä sille, että miksi tulijoita ei olisi voitu ottaa vastaan. Sen jälkeen tulijavirta on vain jatkunut näihin päiviin asti, kunnes grogi-laseja on kipattu niin paljon, että on huomattu, että yksikin lasi lisää, niin tulee aivovaurio. Tanska ei ole ikinä hyötynyt maahanmuuttajista kuten Ruotsi takavuosina. Tämä on pikkuhiljaa uuden sukupolven myötä ymmärretty ja melko päättäväisellä rintamalla politiikot ovatkin lähteneet tekemään monenlaisia rajoituksia kehitysmaista tulevan maahanmuuton suhteen. Lisäksi pyritään löytämään keinoja, joilla jo maassa olevat maahanmuuttajat voitaisiin saattaa turvallisesti takaisin kotiin.

Kun taas Ruotsissa, jonka maahanmuutto ei alun perin johtunut maailman halaamisesta, vaan puhtaasti taloudellisista seikoista. Maahanmuutto nähdään edelleenkin jonkinlaisena hyötynä. Varsinkin vanhempi sukupolvi ajattelee edelleenkin niin, että KAIKKI maahanmuutto hyödyttää ruotsalaista elinkeinoelämää. Soraääniä on toki jo nykyäänkin joukossa. Monet ovat huomanneet, että kehitysmaista tulleet tulijat eivät välttämättä olekaan samanlainen kultakaivos kuin 50-80-lukujen maahanmuutto.

Esimerkiksi työnantajani, joka on kantaruotsalainen ja tukholmalainen jo monessa polvessa, ikää vajaa 60 vuotta. Hän kertoo, että ajatteli jonnekin +40 vuotiaaksi, että kaikki maahanmuuttajat ovat aivan samanlaisia kovia työmiehiä kuin ennen vanhaan. Vanhoilla päivillä äijä on huomannut, että kotilähiö Hässelby on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana aivan erilaiseksi maailmaksi kuin mitä se oli lapsuudessaan 60-70-luvulla ja nuoruudessa 80-luvulla.

Lainaanpa äijän erästä lausumaa kaffeen ja pullan kera:

– 70-80-luvulla kun olin nuori, niin kaikki tunsivat muutaman suomalaisen. Ainoa ero suomalaisiin oli se, että suomalaiset puhuivat murtaen ruotsia (bryta på finska = tarkoittaa sitä, että useimmilla, joilla äidinkieli on suomi, niin heillä (meillä!) on hieman erilainen tapa lausua ruotsia).

– Tämä ei ole ollut meidän nuoruudessa mikään ongelma. Näistä kaikista suomalaisista lapsuuden ja nuoruuden kavereistani on tullut aikuisina arvostettuja kansalaisia, joista ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Olihan esimerkiksi Vällingbyssä (Hässelbyn naapurilähiö) ”suomalaiskortteli”, eli kerrostalo, jossa asui 4-5 suomalaista perhettä, mutta tämä suomalaiskortteli ei ollut mikään negatiivinen ilmaus. Verrattuna nykypäivään, kun mainitset edes sanan Rinkeby, niin suomalaiskorttelilla ja ulkomaalaiskorttelilla on aivan eri merkitys.

 

Itse olen huomannut tämän ”hyvä maahanmuuttaja”-idean usein. En yleensä ohjaa uusien ruotsalaistuttavuuksien kanssa puhetta maahanmuuttoon, enkä kerro mielipidettäni, jos ruotsalainen ei tee aloitetta. Joskus kuitenkin pikku kaljassa saatan baaripöydässä ottaa puheeksi asian. Hyvin monesti olen saanut täystyrmäyksen mielipiteilleni. On sanottu, että koska olen itsekin maahanmuuttaja, niin minulla ei ole varaa arvostella asiaa. On myös sanottu hyvin usein, että ”meillä ei ole ollut 1950-80-luvuilla ongelmaa suomalaisten kanssa, eikä meillä ole ongelmaa maahanmuuttajien kanssa 2000-20-luvuillakaan”.

 

Iso osa ruotsalaista ”suvaitsevaista” maahanmuuttoa perää siis puhtaasti siihen ajatukseen, että kun maahanmuuttajat olivat ennenkin hyviä, niin niin ne ovat edelleenkin. Tähän rinnalle on sitten syntynyt sellainen tanskalaistyylinen ”rasmus-suvaitsevaisuus”, jossa kaikki on rasismia, ja jossa suvaitsevaisuus on vedetty maailmanennätyslukemiin.

 

Norjalainen Hans Gutzeit joskus 1800-luvun lopulla.

Suomessa ja Norjassa ”suvaitsevaisuus” on sitten ihan erilaista, se on… no en osaa sanoa mitä, mutta se on sitä tanskalaistyylistä suvaitsevaisuutta. Suomi ja Norja eivät ole ikinä hyötyneet pennin vertaa massamaahanmuutosta, kuten ruotsalaiset; ei taloudellisesti eikä mitenkään muutenkaan. Tai on niitä joitakin, voidaan mainita norjalainen maahanmuuttaja Hans Gutzeit, joka oli sahamies kuten Teuvo Hakkarainen.

Gutzeit pyöritti Norjassa isältään perimiään sahoja ja kun näkymät sahateollisuudelle Norjan Fredrikstadissa olivat huononpuoleisia, niin äijä päätti lähteä Suomeen ja päätyi Kotkaan, jonne perusti joskus 1870-luvulla sahan, firmanimeltä Norjan saha. Suomessa nimittäin oli puuta niin perkeleesti. Sahasta kasvoi menestys, joka on nykyään Stora Enso, tai mikä sen nimi onkaan monien fuusioiden ja muutosten kautta. Voidaan tietenkin sanoa, että Hans Gutzeit, joka läpsytteli Suomeen 1800-luvun loppupuolella, niin hänellä on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen elinkeinoelämään.

Sen jälkeen on ollut hiljaista. 1900-vuosisadalla Suomi on ollut pystyssä ihan melko pelkästi suomalaisten, ruotsalaisten ja saksalaisten firmojen avulla. Suomi ei kuitenkaan ole kokenut sitä samaa maahanmuuttajien kultavuosikymmeniä kuten Ruotsi. Norjassakaan tätä ilmiötä ei ole tapahtunut.

 


 

En jaksa kirjoitella pitkiä artikkeleita yhteen putkeen, mutta teen toisen osan Suomen ja Norjan suvakkiudesta lähipäivinä. Jos juttu oli lukemisen arvoinen niin lyö kommentti, mutta jos juttu oli tähän asti perseestä, eikä siinä ollut mitään asiaa, niin laita sekin kommentti.

Kommentoi artikkelia ja sen sisältöä ja vältä aiheeseen täysin liittymätöntä kommentointia.

 

 

 

 

 

60 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suvakki
Suvakki
18.7.2021 20:32

Tämän haitallisen maahanmuuton idea on tuhansia vuosia vanha hajota ja hallitse taktiikka.
Islamin syntytarina menee sinne samalle sylttytehtaalle josta hajota ja hallitse taktiikkakin on lähtöisin.
Asian ymmärtämiseksi voi aloittaa vaikka tutustumalla jesuiittavalaan.
Tätä koko operaatiota voisi kutsua yksinkertaistamalla uudelleen nousevaksi Rooman vallaksi.
Uskonpuhdistus kukisti Rooman vallan 500-vuodeksi. Nyt tämä”kuolinhaava” on sitten parantunut.
Haittamaahanmuutto ohjataan vain ja ainoastaan entisiin protestanttimaihin niiden murskaamiseksi.
Katolliset ns.Rooman valtamaat jättävät”ihanuuden” väliin.
Sama tapahtuu EU:n tulonsiirroissakin.
Verotuksen alkuperäinen keksijä Rooma kerää rahat omiin valtamaihinsa.
Yllätys yllätys maksajina ovat entiset protestanttimaat.
Mikä tämän kaiken sitten mahdollistaa?
Oman kansamme hyödylliset idiootit. Vapaamuurarit ja kaikki muut hölmöläiset jotka tanssivat ohjattua Rooman tanssia oman kansamme lopulliseksi tuhoksi.

Örjan
Örjan
19.7.2021 09:24
Vastaa...  Suvakki

Näinhän se on. Valitettavan harva on oivaltanut tämän suuren kuvan. Monet vain levittävät antisemitististä propagandaa.

En finne igen!
En finne igen!
14.7.2021 11:19

Ei pidä puhua ruotsia suomeksi murtaen kun soittaa ambulanssia. Ambulanssin tulo kesti 1 tunti 20 minuuttia asuntoon joka sijaisee 15 min. Göteborgin keskustasta joten potilas kuoli:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ambulansen-drojde-over-en-timme-leos-van-dog

Särmääjä
Särmääjä
14.7.2021 09:30

Ei Ruotsiinkaan olisi ollut pakko haalia mistään Jugoslaviasta tai Turkista työvoimaa. Ne on kuitenkin alottanu Ruotsin nykyisen tilanteen alkutahdit. Ja onko niiden hyvyyskin ollut jokin lehdistön ja tv-uutisten aikanaan luoma kuva ja sitten jokainen on tuntenu sen yksi tai kaksi hyvää tyyppiä?

Wall-Enberg
Wall-Enberg
14.7.2021 11:17
Vastaa...  Särmääjä

Italialaiset on kokonaan unohdettu tässä tarinassa, heitä myös värvättiin isoin joukoin.

Miksi Ruotsi värväsi, miksi ei ruotsalainen työvoima muka riittänyt? Luultavasti samasta syystä kuin nytkin eli että työvoimaa pitää saada halvemmalla kuin mitä kantistyövoima maksaa. Värväyksien takana ovat isot, rikkaat teollisuussuvut joilla läheinen side politiikan päättäjiin.

ohi-sale
ohi-sale
13.7.2021 23:47

Aivan oivaa lukemista oli koko artikkeli, kiitos siitä.

Suomi Finland
Suomi Finland
13.7.2021 21:47

Jotenkin aiheesta tulee koronan alkuaika mieleen. Kukaan ei oikein tehnyt tehokkaita toimia ja terveydenhuollossa uskottiin liian pitkään, ettei mitään pandemiaa tule, vaikka tauti jo levisikin.

Seuraukset olivat ennustettavissa, mutta toisaalta eivät oikeastaan olleet, koska jahkaaminen näytteli suurta roolia asiassa. Ei uskottu sitä, että huonosti voi käydä ja epidemia leviää maassa kuin maassa eksponentiaalisesti, jos ei mitään tehdä.

Mutta siihen nuo yhtäläisyydet loppuvatkin. Koronan suhteen tehtiin rajoitustoimia ja epidemiaa yritettiin saada kuriin.

Epidemia saapuu uudestaan ulkomailta, jos ei olla tarkkoja.

Maahanmuuton ja suvaitsevaisuuden ja monikulttuurin kanssa täytyy olla hieman varovainen. Varoittavia esimerkkejä on jo ja niistä pitäisi ottaa oppia. Liian nopea maahanmuutto päättyy vain ganstameiningin räjähtämiseen käsiin.

Jos on esim 100.000 nuorta, joista yhteiskunnan pitäisi ’ottaa koppi’, niin miten sellainen muka onnistuu?

Hieman väsynyt isä
Hieman väsynyt isä
13.7.2021 21:22

Hyvistä maahanmuuttajista ja razismista. Muistuu mieleen 90-luvun lopulta juttu Hesarista, jossa haastateltiin mustaa miestä, joka työskenteli Helsingin Postin lajittelukeskuksessa. Toimittaja aneli miestä kertomaan aivan hirveästä rasismista, jota hän kokee joka päivä ja joka hetki, varmaan aivan kauheaa se rasismi, voi hyvänen aika.

Mies sanoi, että painan täällä 3-vuorotyötä ja elätän palkalla perheeni, että ei ole mitään kokemusta rasismista, tulen hyvin toimeen kaikkien työntekijöiden kanssa. Hän oli myös opetellut suomen kielen aika lyhyessä ajassa.

Siinäpä se.
A) Teet töitä, maksat verosi, opettelet kielen ja elät kunnolla = eipä juuri näy razismia.
B) Et tee töitä vaan vedät Kela Goldilla, et opi suomea 20 vuodessa, pakotat akkasi kulkemaan säkki päässä = voi olla että tyylisi ei kerää pelkästään positiivisia kommentteja.

Paavokin kirjoitteli taannoin sähkömiehestä, joka työskenteli Tukholmassa. Hän oli alunperin muulta, mutta töitä riitti alalla kun eli kuin muutkin.

Nykyään päinvastoin
Nykyään päinvastoin
14.7.2021 12:26

Jep. Itsekkin tehnyt työtä maahanmuuttajien kanssa. Mutta ne olivatkin ns poikkeuksia. Painoivat duunia ja opettelivat kielen, sekä kunnioittivat suomalaisia sekä kulttuuria. Tämä siis 15 -20 v sitten.

Puolueeton
Puolueeton
13.7.2021 21:22

Artikkeli oli helppo lukea ja ymmärrettävä. Lisäksi toi loogista tietoa. Voisi sopia väitöskirjaankin kansainvaelluksesta ja siihen liittyvistä eduista ja ongelmista. Lisää luettavaa!

Jones
Jones
13.7.2021 18:18

Firmojen omistajat ovat siis olleet jonkinlaisia maanpettureita, kun ovat ottaneet siirtolaisia Ruotsiin. Tavalliset kansalaiset eivät ole hyötyneet tulijoista mitään, sillä jokainen tekee työtä vain omalle itselleen. Vain firmojen omistajat ovat saaneet jotakin hyötyä tulijoista, eivät kansalaiset. Tulokkaiden ansiosta on myös verjoja nostettava, sillä tulokkaat tuppaavat lisääntymään paljon enemmän kuin kanta-asukkaat ja jotenkin heidän lapsensa on elätettävä. Näin ruotsalaisten ja suomalaisten rahat menevät tulonsiirtoina siirtolaisten lapsien elättämiseen.

Kalergi-suunnitelma
Kalergi-suunnitelma
14.7.2021 14:44
Vastaa...  Jones
Pölsa ja Tuborg
Pölsa ja Tuborg
13.7.2021 13:00

Kävin Tanskassa 1992-1998 ja silloin siellä oli mielestäni vähemmän matuja kuin Ruotsissa. Olin siellä useamman päivän ja ravasin keskustan katuja, en mitenkään noteerannut ulkomaaneläviä. Sen sijaan huomio kiinnittyi siihen että kaduilla oli suuria määriä koiranpaskaa! Jokapuolella! Keskellä jalkakäytävää! Joka neliömetrillä melkein.

Tätä ihmettelin koska itse olen koirieni kakat tarkkaan aina poiminut eikä kukaan koiristani ole edes yrittänyt paskantaa keskelle kulkuväylää. Mutta tanskalaisille se oli ihan normaalia, kikkaroita ei poistettu vaan jalankulkijat luovivat kasojen välistä. Aamulla kai sitten joku letkuauto ruiskutti edellisen vuorokauden tuotoksen viemäriin.

Nyt siellä on siis niitä toisenlaisia kikkaroita…

Vesa-Pekka
Vesa-Pekka
13.7.2021 15:20
Vastaa...  Pölsa ja Tuborg

No, kunhan valta vaihtuu, koiria ei suvaita ollenkaan! Sheffieldissä, siis Briteissä on todella paljon islamin uskoisia, ja he ovat aika ajoin tehneet tiukkoja vaatimuksia sille, että kanta-brittiläiset pitäisivät koiriaan niin, että se ei ärsytä muslimeja!

Boris weikiweiki
Boris weikiweiki
13.7.2021 17:02
Vastaa...  Vesa-Pekka

Brittiläiset ovat tunnetusti suuria koiranystäviä. En usko että ottavat tosissaan hihhuleiden jorinoita, mielummin laittavat hihhulit paattiin.

Kukavaan
Kukavaan
13.7.2021 18:51
Vastaa...  Vesa-Pekka

Kanadassa on sama ilmiö. Muslimit käyttäytyvät vihamielisesti koiriaan ulkoiluttaviin kanta-asukkaita kohtaan. Oikein läksyttävät kantiksille.

”The other day a Muslim man walking along the path stopped to literally yell at me (how respectful towards women) and I have never had a stranger get so aggressive… ”

https://www.eurocanadian.ca/2021/07/we-stand-on-guard-for-thee-my-experiences-changing-demographics-canada.html

Kanadalaiset ovat yhtä ryhdikkäitä kuin ruotsalaiset ja ovat kiinnittäneet ulkosalle julisteita, joissa kehotetaan kanadalaisia olemaan huomaavaisia muslimeja kohtaan.

—-
Please be courteous
to your muslim
neighbours

Many muslims live in this area and dogs are considered filthy in islam. Please
keep your dogs on a leash and away from the muslims who live in this community.
—-

Koiralla korkeampi Ä
Koiralla korkeampi Ä
13.7.2021 20:40
Vastaa...  Kukavaan

Voihan pe*se. Kanukit ovat siis idiootteja ja kynnysmattoja näköjään.

Pölsemannen
Pölsemannen
14.7.2021 11:33
Vastaa...  Pölsa ja Tuborg

Kakkakikkarat kadulla ovat omistajan vika, ei koiran tietenkään. Lepsut tanskalaiset eivät viitsi noukkia jätöksiä, Tanskassa ei olla niin tarkkoja, tyyli on nonchalanttia monessa asiassa. Mutta bisnesasioissa tanskalaiset ovat kovempia kuin ruotsalaiset.

PS Täysin typerää hankkia koira jos asuu Kööpenhaminan keskustassa, ei koira halua elää asfaltilla kävellen liikenteen mölyssä. Mutta matu haluaa! Koska siitä maksetaan ja jos ei makseta tarpeeksi niin voihan aina ryhtyä rikolliseksi ja suhteet Skånen vastaaviin antaa monia mahdollisuuksia.

Rullattu
Rullattu
14.7.2021 12:39
Vastaa...  Pölsemannen

Asiasta toiseen.
Siis luuletko että suomessa kaikki koiran omistajat kerää koiransa jätökset?
Turha siis haukkua tanskaa ainakaa tuosta sillä suomessa iso osa ihmistä paskat välittää mihin koira paskoo, siihen jätetään.

Matti Hyyryläinen
Matti Hyyryläinen
13.7.2021 11:47

Itse olen rampannut Tanskassa 1980 luvulta asti..tuolloin Tanska oli viihtyisä paikka..vähitellen pilaantuminen on vallannut alaa..tanskalaiset ihmisetkin ovat muuttuneet vähemmän iloisiksi..

Kuvaava seikka on Köpixen autokannan muutos..ennen Tanskan suosituin urheiluauto oli Skoda Rapid..sellainen 1980 luvun itälaite jolla ei uskaltanut ajaa yli 140 km/t jos sen siihen vauhtiin edes sai kiihdytettyä..yleisesti ottaen Tanskassa ajeltiin alinopeuksia moottoriteilläkin..mikään kiire kellään minnee..valmiissa maassa..nyt viime käynnillä pari vuotta sitten oikeat urheiluautot olivat vahvasti kaupunkikuvassa ja ne huomasi siitä että joka helvetin tykki kiihdytti joka helvetin liikennevalovälin sen mitä koneesta irtosi..100 % kuskeista oli ananaspäitä..vieressä polkupyöräilevien vitutusasteen saattoi lukea naamalta..yhtään ananasta en nähnyt fillarin selässä.

Tanska on viturallaan..iloisuus on kateissa..ennen oli paremmin..joku jäytää.

Paavolle kiitos kirjoituksista..pitkistä ja lyhyistä.

Onnea Suomiananas!
Onnea Suomiananas!
13.7.2021 10:37

SUVAKKI-SUOMI on nyt ensimmäisenä Pohjoismaana toitottanut jo ulos ettei afgaaneja karkoiteta takaisin kotimaahansa (SVT Text-TV). Ei vissiin koskaan enää. Suomi haluaa pitää afgaaninsa.

Rasistisempi Ruotsi ei ole vielä sanonut mitään paitsi että pikkuäijä Morgan Johansson sanoi ettei Afganistanin vastaanottokielto ehkä koske RUOTSISTA palautettavia koska hän ei ole kuullut vielä mitään ja näinollen edellyttää että Ruotsi voi edelleenkin palauttaa afgaaneja.

Särmääjä
Särmääjä
14.7.2021 09:17

Vain Suomesta palautettavat afgaanit ovat siis varman kuoleman vaarassa.

MariT
MariT
13.7.2021 10:24

Paljonhan sitä miettii, että voiko Suomessa enää tapahtua jonkunlaista “heräämistä” etenkin pääkaupunkiseudun maahanmuuton todellisuuden suhteen vai onko maa ja elinympäristö jo käytännössä menetetty. Tanska antaa ehkä hieman toivoa, että muutos on mahdollista, Ruotsi ei tietenkään niinkään…

Opa
Opa
13.7.2021 10:14

Ruotsi on feminismin suurvalta, jopa niin että lakkauttivat yleisen asevelvollisuuden v.2010, ja sitäkin ennen asevelvollisuuden suoritti vain 12 prosenttia nuorista. Samaan aikaan hävitettiin esim. kenttatykit niin totaalisesti, että niitä jäi jäljelle vain yksittäiskappaleita! Aivan mielisairasta hommaa. Suomella on sentään kenttätykkejä yli 1000 ja ammuatarvikkeita luolat piukassa. On arvioitu, että Ruotsin puolustuskyky voisi olla säällisellä tasolla neljännesvuosisadan kuluttua. Mitä tulee hillittömään maahanmuuttoon lähi-idästä ja mustasta afrikasta, seurauksena on eräs pieni juttu, eli Ruotsi on islamenemmistöinen maa 2060 tienoilla. Sitten ei ole kenelläkään kivaa!

Särmääjä
Särmääjä
14.7.2021 09:21
Vastaa...  Opa

Tässäkin taas taitaa se menneisyys ratkasta kun Ruotsin ei ole tarvinnut modernina aikana sotia niin ei tarvita sotakalustoo eikä sotilaita kun taas Suomessa päinvastoin.

T
T
13.7.2021 09:39

”meillä ei ole ollut 1950-80-luvuilla ongelmaa suomalaisten kanssa, eikä meillä ole ongelmaa maahanmuuttajien kanssa 2000-20-luvuillakaan”.
Minä esittäisin kysymyksen: Onko hyvä asia että ruotsalaisista tulee vähemmistö omassa maassaan? Eli raha/työ/verouskovaiset ihmiset kannattaisi laittaa miettimään mikä arvo on etnisen ryhmän olemassaololla. Puhtaasti rahallisesti ajatellen ruotsalaiset pitäisi korvata kiinalaisilla, koska kiinalaiset ovat älykkäämpiä kuin ruotsalaiset, joten heillä työn tuottavuus on korkeampi

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
13.7.2021 08:03

Hyvä kirjoitus, jäädään odottamaan jatko-osaa.

Tuli mieleeni, että Suomihan on ei juuri ole ennen 90-lukua ollut maahanmuuton kohteena lukuun ottamatta Gutzeitin, Salvesenin tai Finlaysonin kaltaisia uusien tai paranneltujen innovaatioiden tuojia. Taikka sitten Vietnamin venepakolaisia, jotka ovat tänne sopeutuneet tai joista ei ole ollut suuremmin pahaa sanottavaa. Onko sitten yllätys, että vuosina 2015 – 16 tulleet markkinoitiin juuri koneinsinööreinä, moniosaajina ja uusien innovaatioiden tuojina taikka sitten kuvilla puoliksi upoksissa kelluvista täpösen täyteen ahdetuista veneistä.

T
T
13.7.2021 09:52

”Taikka sitten Vietnamin venepakolaisia, jotka ovat tänne sopeutuneet tai joista ei ole ollut suuremmin pahaa sanottavaa. ” Ei niin, mutta silti vähentävät kantasuomalaisten prosenttiosuutta omassa maassaan.
Maahanmuutto on aina haitallista alueella jo asuvan väestön olemassaoloa ajatellen, riippumatta maahanmuuttajien laadusta.
USA:n maahanmuutto oli hyvin pitkään vain työperäistä. Eli sinne muutti vain hyviä maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien laadusta riippumatta esim New Yorkin osavaltion aiempi väestö eli irokeesit ovat nykyään alle promille alueen väestöstä.

Khmm
Khmm
13.7.2021 22:28

Venäjän sisällissodan aikana ja jälkeen 1917-192jotain tuli vähintäänkin kymmeniä tuhansia rajanpinnassa ja Pietarissa eläneitä ihmisiä Suomeen pakolaisiksi. Muita suuria muuttovirtoja ei kai ennen vanhaan ole tullutkaan.

Doctor Doktor
Doctor Doktor
13.7.2021 07:49

Suvaitsevaisuus on kollektiivinen itsetuhoinen mielisairaus jossa päällinpuolin onnellinen ja toimiva yhteisö luulee tekevänsä hyvää mutta tuhoaa itsensä täyttämällä yhteisönsä yksilöillä jotka eivät siihen sovi eikä sopeudu vaan lisääntyy kunnes on ottanut terveen yhteisön valtaansa ja tehnyt siitä sairaan ja toimimattoman. Tätä kutsutaan myös syöväksi. Suvaitsevaisuus eroaa syövästä siten että suvaitsevaisuutta hoidetaan tuomalla lisää sairauden aihettajaa sekä kieltämällä sairauden naäkeminen tai sen olemassaolo. Syöpää hoidetaan poistamalla syöpä sekä aktiivisesti taistelemalla sen uusiutumista vastaan. Suvaitsevaisuuden lopputulos on 100% kuolema, syövän ei.

Minä
Minä
13.7.2021 07:03

Suomessa ns. suvaitsevaiset suvaitsemattomat ovat asenteella, että kunhan on ulkomaalainen ja mieluiten joko muslimi tai oikein tumma, on se hyväksi maalle. Siis ei ole mitään kriteerejä, kuten osaaminen ja työllistyminen. Heidän puheissaan britannialainen diplomi-insinööri ja afganistanilainen lammaspaimen ovat yhtä hyviä voimavaroja Suomelle.

Näinhän se Stubbikin kehuskeli 2015 ryntäyksen aikaan. Hän kehuskeli kuinka hyvä asia on maahanmuutto, onhän hänen vaimonsakin maahanmuuttaja. Hänen vaimonsa on korkeasti koulutettu nainen, mutta Stubbin puheiden mukaan hän on Suomelle yhtä hyvä kuin lukutaidoton kamelikuski. Mahtoiko kertoa tuon vaimolleen…

Minä
Minä
13.7.2021 07:07
Vastaa...  Minä

Tähän kun lisätään ns. suvaitsevaisten suvaitsemattomien ideologinen näkemys, jonka mukaan tulijat ovat valkoisen miehen uhreja ja siksi oikeutettuja elämään suomalaisten kustannuksella jopa niin, että sossutuet ylittävät monin verroin kantasuomalaisten saamat tuet.

Sanovat, että ollaan velkaa, vaikka suomalaisilla ei ole mitään tekemistä minkäälaisen kolonialismin kanssa, paitsi ehkä kolonialismin uhrina.

Ollaan kuulemma somaleillekin sitä velkaa, vaikka somaleja ei viety orjiksi mihinkään, ainakaan valkoisen miehen toimesta.

Somalit pitivät bantuja orjinaan satoja vuosia, eivätkä lopettaneet ennen kuin italialaiset lopettivat orjuuden Somaliassa,he eivät kuitenkaan eivät ole kenellekään mitään velkaa.

Hommanmaksaja
Hommanmaksaja
13.7.2021 06:22

Hyvä artikkeli, twiittasin.

Sepe
Sepe
13.7.2021 05:42

Yksinkertainen syy Ruotsin tulevaan kaaokseen ovat naiset. Kun maan hallinto naisistuu, naisistuu kaikki tärkeät instanssit. Naiset ajattelevat asioita niin eri tavalla kuin miehet, siis miehet muualla kuin Ruotsissa. Ruotsissa ei edes ole miehiä, on vain jotakin ihmeellistä kolmatta sukupuolta joka hoitaa lapset, tiskaa astiat, vie roskat ulos, imuroi, luuttuaa, parsii, paikkaa jne. loputtomiin. Ruotsalaiset naiset istuvat kännykkä kädessä ja Prince savuaa toisessa kädessä. Pöydällä on punaviinipullo ja pikari. Sukupuoliroolit ovat kääntyneet nurinpäin, ja kun yhteiskunta on sairas, on yhteiskunta myös heikko. Vahvempi kulttuuri tulee pyyhkimään kanta-ruotsalaisilla lattiaa seuraavina vuosikymmeninä!

Teutjärvi
Teutjärvi
13.7.2021 07:26
Vastaa...  Sepe

Juu, naiset ovat runkkareita, kaalimato.com tulvivista mainoksista päätellen.
Nuo lautavatsaiset päivettyneet pojat kiihdyttävät heitä, ja sitten voi mennä
kotiin ja kaivaa kaalimadon esiin.

Ihquu
Ihquu
13.7.2021 07:54
Vastaa...  Sepe

Lisää yhtälöön vielä se että ruotsalaiset naiset, kuten ikävä kyllä monet suomalaisetkin, ovat mustan lerssin perään. Tai vähintäänkin ulkomaalaisen, se vaan on niin ihanan eksoottista saada turpaan joltain kaakaonväriseltä Libyalaiselta ja se kuitenkin on naisen orja koska nainen sitä elättää.. Sitäpaitsi kyllä ilman hampaita ja silmät mustinakin voi panee! Tää on sitä girl-poweria.

K J
K J
13.7.2021 00:34

Terve.

Tämä oli varsin mainio, sekä rahanarvoinen kolumni ja jatka saagaa lisää vain Norjan suvakismiin jos vain jaksat. Kiitos tästä ja jakoon lähtee tämäkin aamusella.

Ihmettelijä
Ihmettelijä
13.7.2021 00:19

Onko Tanska muka suvaitsevainen maa? Luulin että maahanmuutto kehitysmaista on pysähtynyt maahan kokonaan, ja eikö heidän tavoite ole 0 turvapaikanhakijaa? Olen itse ollut tanskassa eikä sielä hirveästi enempäää mamuja ollut kuin suomessa

Bää
Bää
13.7.2021 07:57
Vastaa...  Ihmettelijä

Kävit sitten Legolandissa, ja kivenkova Tanskan maahanmuuttohistoriatietämyksesi on kovalla opiskelulla ja vaivalla hankittu lukemalla iltalehden otsikko parin kuukauden takaa. Jatka sinä vaan ihmettelemistä, tyhmä lammas.

Ali Kaponen
Ali Kaponen
12.7.2021 23:38

Se on uskomatonta miten nopeasti maa saadaan piloille ja miten hitaasti renssaaminen ja paraneminen käy, jos edes koskaan onnistuu. Tanskassa kuitenkin kävi havahtaminen aika nopeasti, ei siihen tarvittu vuosikymmeniä. Ruotsissa on kyllä ”havahdettu”, terroritekojen ja ampumisten myötä, mutta moni on siltikin vielä kiinni ajatuksessa että ”kunhan vain saamme afrikaanot ja syyrialaiset jne töihin niin kaikki järjestyy itsestään”.

Mitä tuo tulevaisuus? Jos ei rikollisia klaani- ja jengikulttuureja saada kuriin tapahtuu yhteiskunnan mätäneminen korruption kautta. Virkamiehet ostetaan, poliisi ostetaan, tuomioistuimet istetaan, poliitikot ostetaan. Ja uhkaillaan hiljaisiksi. Siitä suosta on vaikea nousta.

Jesse
Jesse
12.7.2021 22:20

Hienoa katsausta historiaan. Anna ihmeessä tulla lisää tällaista ja kun lisää lienee tulossa, niin viimeisessä osiossa voisi olla ennuste tulevaan, 10-20 vuoden päähän. Mihin olemme menossa tätä vauhtia?

Mummeli 63
Mummeli 63
12.7.2021 21:43

Juu, kyllä on eroa maahanmuuttajalla ja maahanmuuttajalla. Minunkin sisaruksia aikanaan lähti Ruotsiin TÖIHIN! Suomalaiset tekivät niitä töitä mitä ruotsalaiset eivät suostuneet tekemään. Opettelivat kielen, hankkivat huonekaluja / vaatteita kirpparilta ja kaatopaikoilta. Moniko tämän päivän maahanmuuttaja suostuu samaan, ei yksikään….
Asuvat edelleen Ruotsissa, saaneet omat asunnot, perheet ja eläkepäiviä viettävät nykyään ❤️

terhomatti.hämeenkor
terhomatti.hämeenkor
12.7.2021 21:43

Tsattan – taas meni putkeen :-))) Ei ainoastaan grogi-vertaus, vaan rautalanka muutenkin. Jos saan pyytää (ja miks´ en saisi!), niin lisää pukkaa, Pate, tulemaan!

juhaII
juhaII
12.7.2021 21:04

Muistan 1970-luvulla kun Tanska ja Ruotsi arvostelivat Suomea kipakasti siitä kun se ei ota vastaan pakolaisia. Mutta oli kaksi järkeen käypää syytä. Se kaikkein paras oli Eila Kännö ja toiseksi paras Neuvostoliitto!!!

ZzZ
ZzZ
12.7.2021 20:56

Lisää tällaisiä! Tämä auttaa ymmärtämään ruotsalaisia. Ilmeisesti tämän 2015 suomeen laitetun erän joku tajusi pilalliseksi?

Sossetant
Sossetant
12.7.2021 20:53

Nämä ovat hyviä ja tärkeitä artikkeleita. On hyvä että Paavo näkee suoraan paikanpäältä Ruotsalaista kulttuuria ja nimenomaan sitä niiden ajattelumallia jotta voidaan ymmärtää sitä miksi ne paskovat oman maansa pilalle.

Tuo ruotsalaisten naiivi usko kaikkien maahanmuuttajien samankaltaisuuteen on oikein hyvä esimerkki siitä.

Olemme onnellisia
Olemme onnellisia
12.7.2021 20:49

Kiitos hyvästä raportista. Näitä et näe tyyliin valtamedia. Joku Heikel siellä asuu veronmaksajien piikkiin perheineen. Ja kirjoittelee niitä näitä. Ok pitäähän niitäkin olla. Mikähän muuten on Ylen reportterin kk palkka? Yms korvaukset? Mutta tuo grogi vertaus oli kuin rautalangasta vääntäminen. Erinomainen vertaus. Esim Ylen toimittaja. Täällä on pientä puhetta. Muuten kaikki normaalisti. En itse ole huomannut mitään maahanmuutto kriittisyyttä. Päinvastoin. Haastattelen juuri diplomaattia eu: sta. Ylva on ylpeä ruotsalaisista. On mahtavaa sekä uskomatonta, miten suvaitsevaisia voimme olla. Ihmiset ovat onnellisia ja innoissaan. Heikel lisää omiaan . Kun synnyin ja asuin Kuopiossa, en tajunnut, miten juntteja suomalaiset ovat. Ruotsi on esimerkki Suomelle! Kyllä ihmisiä ammutaan täällä keskellä päivää. Mutta kaikki ovat iloisella mielellä. Ketään ei häiritse. Onhan täällä sodittu ennenkin. 500 vuotta sitten. Ei sanaakaan itse ongelmasta.

Olemme onnellisia
Olemme onnellisia
12.7.2021 20:50

Ja tämä oli järjestettyä.

Olemme onnellisia
Olemme onnellisia
12.7.2021 20:51

Siis kärjistettyä kirjoitusta.

YLE kaikkea ei kerro
YLE kaikkea ei kerro
12.7.2021 22:29
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Joo. Se olikin pointtini. Ylen toimittajasta. Palkkaa saa yms etuineen. ja suoltaa kaunisteltua sekä agendaan sopivaa kaunista tarinaa.

Luka Mokonesi
Luka Mokonesi
12.7.2021 20:30

Lukemisen arvoinen! Lisää vaan!

Idän tietäjä
Idän tietäjä
12.7.2021 20:23

Jees tavaraa. Oliko Tanskassa joku tietty tapahtuma mikä keikautti veneen nykyiseen politiikkaan, mikä voisi myös saada Ruotsin, Suomen ja muut maat järkiinsä?

CvK
CvK
12.7.2021 21:37
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Hyvä esimerkein havainnollistettu teksti eri maiden ajatusmaailmoista ”tulijoiden” suhteen.

Tanskan osalta tästä hyvästä tekstistä tuli mieleen eräs vanha kirjoitus aiheesta. Alkuperäinen on jo poistunut Tanskan enkeleiden kotisivuilta, mutta käännös löytyy esim. täältä:

http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/06/jackal-manifesto.html

Lukekaa teksti ensin ja sitten vasta miettikää mikä/kuka sen
alunperin kirjoitti ja miksi, ja voiko se silti olla totta, todellinen ajankuvaus .

m1xa
m1xa
12.7.2021 20:12

Hyvä artikkeli! Lisää tulemaan vaan, kiitos!👍

jorma
jorma
12.7.2021 20:02

Hyvä artikkeli. Mielenkiintoinen. Luin huolella.

Suomessa maahanmuuton perustelut on ihan luokattomia tyyliin mukavia peli-iltoja ja törkeen hyvää safkaa.

Bää
Bää
13.7.2021 08:03
Vastaa...  jorma

Aivan. Ollaan käyty Faces festivaaleilla ja siellä nähtiin mukava iloinen musta mies paukuttamassa bongorumpuaan ja sitten se hyppi ja pomppi todella iloisen näköisesti ja puhui jopa Englantia niin että ymmärrettiin!!! Annettiin sille 50e performanssirahaa. Eli eihän noi mitään ongelmaa aiheuta, ne on kaikki juuri tuommoisia eikä niitä nyt niiiin montaa ole! Kotiin tullessa niin ostettiin hemmetisti jännää uutta riisiä ja jänniä mausteita ja koko suku on nyt eksoottisten makujen ystäviä!!!! Lapsetkin perustivat bongobändin!! BINGO BONGO FAMILY BAND ENSEMBLE!!! Persut on kyllä NIIIN SAAAAIRAAAAITA!!!!!!!!!!!!

Bää
Bää
13.7.2021 08:07
Vastaa...  Bää

Se että sillä bongojätkällä on Suomessa 3 vaimoa ja 24 lasta, kaikki sossun asiakkaita loppuelämänsä sukupolvesta seuraavaan, kuten herra bongo itsekin. Ja että että bongotaikuri harrastaa somen kautta massiivista jatkuvaa ja systemaattista suomalaisten naisten seksuaalista joukkohäirintää lähettämällä lerssikuvia ja lupailemalla ikusta rakkautta, niin siitähän ei puhuta. Se on rasismia.